Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie D610 dziwny parametr

Witam,

Mam następujący problem, jakiego obiektywu bym nie podłączył to D610 robi mi każde zdjęcie inne w kroku co trzy, bracketing jest na off, mam wrażenie jak by przy okazji w połowie zdjęcia był inny balans bieli
    Kilka Nefów znajdziecie pod tym adresem by pokazać jak to się dzieje proszę o poradę i z góry dziękuję
    D750/D610 plus parę szkieł...

Domyślnie

Tak na wyczucie strzele. Masz to tylko w pomieszczeniu? Pewnie problem źródła światła.

Domyślnie

Szczerze to nie sprawdzałem czy na powietrzu jest podobnie...,
    Problem źródła światła, ale D750 w tym samym pomieszczeniu nie robi takich dziwnych zdjęć biorąc pod uwagę, że zdjęcia robię serią by jak najmniejszy był odstęp czasu między zdjęciami...
    Czyżby się coś sypało ??

Domyślnie

Przejrzałem zdjęcia i wygląda to na problem ze światłem ze świetlówek.
    Akurat przy robieniu zdjęć serią problem może być bardziej wyraźny. Sprawdź jak wyglądają zdjęcia przy czasie migawki 1/50s lub dłuższym - jeśli problem zniknie, to znaczy, że to kwestia światła.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Sprawdzę to dzisiaj wieczorem w domu i dam znać jak to wygląda.

Domyślnie

Sprawdziłem, na zewnątrz nie robi tego, w pomieszczeniu i jak słusznie zauważyliście problem jest z oświetleniem, dziwi mnie fakt robienia pasów cieni na zdjęciach gdzie przy pierwszym zdjęciu jest u góry kadru, drugim na środku, a trzecim na dole...
    Jak poradzić sobie z taką ułomnością puszki ?

Domyślnie

To nie jest ułomność puszki, tylko źródeł światła. Stosuj czasy poniżej 1/50s lub wymień oświetlenie
    Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można

Domyślnie

Pozycja pasów jest zależna od tego w którym momencie cyklu światła (świetlówki czy diody migają) rozpoczniesz robienie zdjęcia.
    A pasy powstają przez migawkę szczelinową - czas przebiegu migawki nie jest nieskończenie mały i zrobienie zdjęcia trochę zajmuje. A przez to, że ustawiłeś czasy migawki dość krótkie (np. 1/400s) to migawka nie otwiera się całkowicie, a jedynie przed matrycą przesuwa się niewielka szczelina - skutkiem czego jest naświetlanie fragmentów matrycy w różnych fazach cyklu światła.

Rozwiązania problemu są 3:
    1. Używać czasów najlepiej dłuższych od okresu migania światła (zazwyczaj światło miga 100Hz lub więcej)
    2. Zmienić oświetlenie na takie o znacznie większej częstotliwości migania albo na żarowe.
    3. Kupić aparat z migawką centralną (jak większość MF)
    Nikon

Domyślnie

Koledzy dziękuję serdecznie za odpowiedz i dokładne wyjaśnienie

Do rozwiązań dołożył bym czwarte, doświetlenie lampą błyskową

P.S. przepraszam, że tak długo zwlekałem z odpowiedzią, ale wywoziłem D750 na serwis - lustereczko zaczęło się zawieszać

Domyślnie

A to nie słyszałeś, że lampa błyskowa jest beee i to nie profesjonalnie jej używać
    Nikon