PDA

Zobacz pełną wersję : 3 pytania....

czeski
26-05-2007, 19:23
witam mam problem zwiazany z ostroscia. a wiec jak robie fotki dwoch osob stojacych kolo siebie to nie wiem jak zlapac ostrosc zeby byly one rownomiernie ostre,miedzy nimi jest luka kolo ramion wiec ostrzenie idze w ta strone,jak ostrze na jedna to druga nie jest ostra,probowalem juz ze wszystkim polami ostrosci i lipa.drugie pytanie..dlaczeo jak wlaczam redukcje czerwonych oczu to parat robi spoznione fotki?tzn pozniej zakakuje migawka.i 3 pytanie.jak robic zdjecia ludzi na ktore pada pod pewnym katem mocne swiatlo sloneczne i co za tym idzie foty sa przepalone,chodzi mi o to ze niektore partie ciala sa przeswietlone a jak niedoswietle to juz cala fotka jest ciemna.Aparat D70s

tymancjo
26-05-2007, 19:40
Cześć,

Pierwsze primo: Poczytać o zasadach fotografii, Głębi ostrości ekspozycji i takich tam....

A co do samych poruszonych przez Ciebie "zagadnień":

1) Jeżeli osoby fotografowane znajdują sie w tej samej odległości od płaszczyzny matrycy to jak ustawisz ostrość na jednej z nich (twarzy) to i druga będzie ostra i nie ma cudów. Jeżeli twarze są "nierównomiernie ostre" (BTW to jest zajefajne stwierdzenie :mrgreen: ) to chyba tylko jeżeli znajdują sie w różnej odległości od płaszczyzny matrycy i jedna z nich nie mieści sie już w GO.

2) Przy włączonej redukcji czerwonych oczu najpierw przez chwilkę świeci ten mały halogenik powodując zawężenie źrenic - stąd delay.

3) używać flasha.

I na koniec jeszcze raz polecam lekturę: na początek instrukcji a potem wielu mądrych opracowań na temat fotografii. Szczególnie tych nie o "fotografii cyfrowej" bo jakoś tak dziwnie się składa, że takie książki to zazwyczaj instrukcje obsługi Photoshop'a

Poprawcie mnie jak źle odpowiedziałem.

Ciao!

TymancjO

segl
26-05-2007, 20:06
Cześć,

1) Jeżeli osoby fotografowane znajdują sie w tej samej odległości od płaszczyzny matrycy to jak ustawisz ostrość na jednej z nich (twarzy) to i druga będzie ostra i nie ma cudów. Jeżeli twarze są "nierównomiernie ostre" (BTW to jest zajefajne stwierdzenie :mrgreen: ) to chyba tylko jeżeli znajdują sie w różnej odległości od płaszczyzny matrycy i jedna z nich nie mieści sie już w GO.

2) Przy włączonej redukcji czerwonych oczu najpierw przez chwilkę świeci ten mały halogenik powodując zawężenie źrenic - stąd delay.

3) używać flasha.

I na koniec jeszcze raz polecam lekturę: na początek instrukcji a potem wielu mądrych opracowań na temat fotografii. Szczególnie tych nie o "fotografii cyfrowej" bo jakoś tak dziwnie się składa, że takie książki to zazwyczaj instrukcje obsługi Photoshop'a

Poprawcie mnie jak źle odpowiedziałem.

Ciao!

TymancjO

dobrze prawisz TymancjO, ad. 3 jeszcze bym dodał że możesz popracować z różną przesłoną i ćwiczyć, ćwiczyć ....

Encor
27-05-2007, 10:05
jak robie fotki dwoch osob stojacych kolo siebie to nie wiem jak zlapac ostrosc zeby byly one rownomiernie ostre,miedzy nimi jest luka kolo ramion wiec ostrzenie idze w ta strone,jak ostrze na jedna to druga nie jest ostra,probowalem juz ze wszystkim polami ostrosci i lipa.

Przymknąć przysłonę (jeśli się da, skorzystać przy tym z podglądu głębi ostrości), ostrzyć na punkt nieco dalszy niż głowa bliższej osoby, przekadrować

jak robic zdjecia ludzi na ktore pada pod pewnym katem mocne swiatlo sloneczne i co za tym idzie foty sa przepalone,chodzi mi o to ze niektore partie ciala sa przeswietlone a jak niedoswietle to juz cala fotka jest ciemna.Aparat D70s

Tak jak napisano, użyć lampy - w TTL BL, bez żadnej korekcji.
A najlepiej przenieść ludzi w cień (też dobrze dopalić lampą z korekcją np. 1,7EV) lub np. w równomierne słońce, ale tyłem do niego i dopalenie lampą bez korekcji.