Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 3 pytania....

Domyślnie 3 pytania....

witam mam problem zwiazany z ostroscia. a wiec jak robie fotki dwoch osob stojacych kolo siebie to nie wiem jak zlapac ostrosc zeby byly one rownomiernie ostre,miedzy nimi jest luka kolo ramion wiec ostrzenie idze w ta strone,jak ostrze na jedna to druga nie jest ostra,probowalem juz ze wszystkim polami ostrosci i lipa.drugie pytanie..dlaczeo jak wlaczam redukcje czerwonych oczu to parat robi spoznione fotki?tzn pozniej zakakuje migawka.i 3 pytanie.jak robic zdjecia ludzi na ktore pada pod pewnym katem mocne swiatlo sloneczne i co za tym idzie foty sa przepalone,chodzi mi o to ze niektore partie ciala sa przeswietlone a jak niedoswietle to juz cala fotka jest ciemna.Aparat D70s

Domyślnie

Cześć,

Pierwsze primo: Poczytać o zasadach fotografii, Głębi ostrości ekspozycji i takich tam....

A co do samych poruszonych przez Ciebie "zagadnień":

1) Jeżeli osoby fotografowane znajdują sie w tej samej odległości od płaszczyzny matrycy to jak ustawisz ostrość na jednej z nich (twarzy) to i druga będzie ostra i nie ma cudów. Jeżeli twarze są "nierównomiernie ostre" (BTW to jest zajefajne stwierdzenie ) to chyba tylko jeżeli znajdują sie w różnej odległości od płaszczyzny matrycy i jedna z nich nie mieści sie już w GO.

2) Przy włączonej redukcji czerwonych oczu najpierw przez chwilkę świeci ten mały halogenik powodując zawężenie źrenic - stąd delay.

3) używać flasha.

I na koniec jeszcze raz polecam lekturę: na początek instrukcji a potem wielu mądrych opracowań na temat fotografii. Szczególnie tych nie o "fotografii cyfrowej" bo jakoś tak dziwnie się składa, że takie książki to zazwyczaj instrukcje obsługi Photoshop'a

Poprawcie mnie jak źle odpowiedziałem.

Ciao!

TymancjO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Cześć,

1) Jeżeli osoby fotografowane znajdują sie w tej samej odległości od płaszczyzny matrycy to jak ustawisz ostrość na jednej z nich (twarzy) to i druga będzie ostra i nie ma cudów. Jeżeli twarze są "nierównomiernie ostre" (BTW to jest zajefajne stwierdzenie ) to chyba tylko jeżeli znajdują sie w różnej odległości od płaszczyzny matrycy i jedna z nich nie mieści sie już w GO.

2) Przy włączonej redukcji czerwonych oczu najpierw przez chwilkę świeci ten mały halogenik powodując zawężenie źrenic - stąd delay.

3) używać flasha.

I na koniec jeszcze raz polecam lekturę: na początek instrukcji a potem wielu mądrych opracowań na temat fotografii. Szczególnie tych nie o "fotografii cyfrowej" bo jakoś tak dziwnie się składa, że takie książki to zazwyczaj instrukcje obsługi Photoshop'a

Poprawcie mnie jak źle odpowiedziałem.

Ciao!

TymancjO
    dobrze prawisz TymancjO, ad. 3 jeszcze bym dodał że możesz popracować z różną przesłoną i ćwiczyć, ćwiczyć ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeski Zobacz posta
    jak robie fotki dwoch osob stojacych kolo siebie to nie wiem jak zlapac ostrosc zeby byly one rownomiernie ostre,miedzy nimi jest luka kolo ramion wiec ostrzenie idze w ta strone,jak ostrze na jedna to druga nie jest ostra,probowalem juz ze wszystkim polami ostrosci i lipa.
    Przymknąć przysłonę (jeśli się da, skorzystać przy tym z podglądu głębi ostrości), ostrzyć na punkt nieco dalszy niż głowa bliższej osoby, przekadrować

Cytat Zamieszczone przez czeski Zobacz posta
    jak robic zdjecia ludzi na ktore pada pod pewnym katem mocne swiatlo sloneczne i co za tym idzie foty sa przepalone,chodzi mi o to ze niektore partie ciala sa przeswietlone a jak niedoswietle to juz cala fotka jest ciemna.Aparat D70s
    Tak jak napisano, użyć lampy - w TTL BL, bez żadnej korekcji.
    A najlepiej przenieść ludzi w cień (też dobrze dopalić lampą z korekcją np. 1,7EV) lub np. w równomierne słońce, ale tyłem do niego i dopalenie lampą bez korekcji.
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Uprawnienia umieszczania postów