Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie
Marek_KRK
08-09-2016, 23:37
Jakich programów używacie lub chcielibyście, aby powstały?
Ja bym chciał żeby powstał program do diagnozowania raka w stadium dysplazji. Przy okazji tez jakiś program do likwidacji debetu na karcie kredytowej w cyklu liniowym.
Marek_KRK
09-09-2016, 01:19
Ja bym chciał żeby powstał program do diagnozowania raka w stadium dysplazji. Przy okazji tez jakiś program do likwidacji debetu na karcie kredytowej w cyklu liniowym.
Przepraszam, myślałem że to Nikoniarze.pl, a nie rakupozwolzyc.pl.
2pompony
09-09-2016, 01:41
Jakich programów używacie lub chcielibyście, aby powstały?
Określ po co pytasz - czy chcesz napisać coś, co chcemy, czy może robisz ankietę o tym kto czego używa do wysyłani emaili, czy może zbierasz dane o zależności płci przy wyborze edytorów textu, czy może jeszcze coś innego.
Bo pytanie jakiego programu używam jest mniej więcej tak samo mądre, jak pytanie ile kosztuje samochód. Bo bywają różne i do różnych celów - np. takie do przewozu płynnego betonu, albo do łatwego zaparkowania w mieście, do wyścigów na torze albo do przewozu gimbazy luzem - i każdy ma inną cenę...
Sprawnie działający Lightroom. Bez wycieków pamięci, bez zwiech i pozwalalacy obrabiać setki zdjęć bez przymulania.
Do tego obsługujący presety że względnymi zmianami parametrów.
Marek_KRK
09-09-2016, 01:57
Sprawnie działający Lightroom. Bez wycieków pamięci, bez zwiech i pozwalalacy obrabiać setki zdjęć bez przymulania.
Do tego obsługujący presety że względnymi zmianami parametrów.
Dziękuję za konstruktywną wypowiedź.
Pracuję teraz nad pewną aplikacją webową, która powinna być przydatna dla fotografów, zwłaszcza w kontekście forów dyskusyjnych. Do końca miesiąca powinienem mieć demo do pokazania.
Na dłuższą metę chciałbym stworzyć jakiś poważny produkt, raczej jako aplikację desktopową, być może konkurencję dla LR. Stąd moje pytanie - szukam opinii o tym, czego brakuje w istniejących programach, których używacie, lub co nowego chcielibyście zobaczyć.
- - - - kolejny post - - - - - -
Określ po co pytasz - czy chcesz napisać coś, co chcemy, czy może robisz ankietę o tym kto czego używa do wysyłani emaili, czy może zbierasz dane o zależności płci przy wyborze edytorów textu, czy może jeszcze coś innego.
Bo pytanie jakiego programu używam jest mniej więcej tak samo mądre, jak pytanie ile kosztuje samochód. Bo bywają różne i do różnych celów - np. takie do przewozu płynnego betonu, albo do łatwego zaparkowania w mieście, do wyścigów na torze albo do przewozu gimbazy luzem - i każdy ma inną cenę...
Mam oczywiście na myśli oprogramowanie związane z obróbką, analizą, archiwizacją itp. zdjęć.
2pompony
09-09-2016, 02:25
Jeśli mówisz to na poważnie - w co ciężko mi uwierzyć - weź na warsztat LR w wersji 3.6 lub 5.3, odrzuć wszystkie moduły poza Library i Develop a także wszystkie mechanizmy sieciowe jak synchronizacje z chmurą i inne duperele z wersji 5 - i zrób program, który będzie działał płynnie.
Z góry Ci powiem, że będę kibicować takiemu przedsięwzięciu, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi, że szukaniem alternatywy dla LRa zajęte jest 3/4 świata twórców tego segmentu. Dziesiątki RAWerów w historii przeminęły, i choć niektóre usiłowały mimikrą bardzo przypominać LRa - żaden się nie ostał, bo żaden nie dorastał LRowi. Sprawdzałem przed momentem - nawet strony niektórych softów już nie ma...
Rozwijany od lat opensourceowy RawTherapee jest o niebo bardziej skomplikowany i przez to o całą wieczność mniej popularny - nie popełnij ich błędu. Choć być może analiza tego co zrobili (open source w końcu) cokolwiek Ci pomoże.
Gdyby udało Ci się zrobić okrojonego do tych dwóch modułów 'swojego LRa', wygrasz naprawdę niemało.
Były już projekty RAWerów nawet na tym forum, niestety nikt nie chciał słuchać userów, tylko każdy autor chciał zrobić program jakiego jeszcze nie było na świecie - i projekty gdzieś poznikały w otchłani... Jeśli mnie przekonasz, że to na poważnie i wiesz z czym się mierzysz - chętnie będę służyć pomocą.
RomanZWrocławia
09-09-2016, 08:26
Na dłuższą metę chciałbym stworzyć jakiś poważny produkt, raczej jako aplikację desktopową, być może konkurencję dla LR. Stąd moje pytanie - szukam opinii o tym, czego brakuje w istniejących programach, których używacie, lub co nowego chcielibyście zobaczyć.
drogi Święty Mikołaju poproszę ACR czytający ustawienia RAWA tak samo jak oryginalny soft Nikona,
Poproszę update do CaptueNx, pozwalający na odczyt rawów z najnowszych modeli, i przyśpieszający działanie aplikacji 70%.
Może być też moduł do dopalonego już Capture NX zapisujący manipulacje w Rawie do pliku .xmp
Skarpetę już wieszam i jestem grzeczny jak zawsze
Rozwijany od lat opensourceowy RawTherapee jest o niebo bardziej skomplikowany i przez to o całą wieczność mniej popularny - nie popełnij ich błędu. Choć być może analiza tego co zrobili (open source w końcu) cokolwiek Ci pomoże.
RT skomplikowany?
Poza tym od kiedy popularność jest wyznacznikiem jakości?
2pompony
10-09-2016, 18:18
RT skomplikowany?
Tak. I mówię to jako osoba, która pracowała na programach graficznych jeszcze przed pierwszą wersją Photoshopa, czyli z niejakim doświadczeniem.
Poza tym od kiedy popularność jest wyznacznikiem jakości?
Nawet słowem nie wspomniałem o jakości, jakość sam sobie dopowiedziałeś. Mówiłem (i podtrzymuję), że z powodu odłożenia ergonomii na bok i postawienia na maksymalizację opcji vs. przyjazności pracy RT jest o wiele, wiele mniej popularny.
A jeśli mówimy o jakości - to akurat uważam, że ergonomia i przyjazność programu jest ważnym czynnikiem, co czyni LR jakościowo lepszym niż RT.
Po paru latach używania RT, C NX-D i DXO Optics Pro spróbowałem niedawno przekonać się do LR. Przez kilka tygodni używania nie udało mi się odkryć jego przyjazności ani ergonomii.
2pompony
13-09-2016, 12:14
To jesteś w opozycji do tzw. większej połowy użytkowników RAWerów na świecie i w związku z tym masz powód do dumy.
Nie rozumiem, dlaczego miałbym być dumny z nie osiągnięcia celu.
2pompony
13-09-2016, 12:59
Ja też nie, ale najwidoczniej jesteś, skoro się tym pochwaliłeś. :)
Nie rozumiem też, skąd te osobiste wycieczki pod moim adresem.
2pompony
13-09-2016, 13:46
No cóż, jak widzę dużo rzeczy nie rozumiesz. Wytłumaczę, i zaraz potem skończę tą rozmowę, bo zaczyna mnie nużyć.
Oznajmiłeś, że nie zdołałeś czegoś tam dostrzec, w związku z tym żartobliwie powiedziałem, że w takim razie jesteś w sporej mniejszości - skoro w niemal każdym teście czy porównaniu RAWerów (nawet tym niekorzystnym da LR) pada stwierdzenie o takim mniej więcej sensie, iż jest to program pomyślany i wykonany w taki sposób, aby był możliwie najłatwiejszy w użyciu. Nawet jak inne programy według testujących wypadają lepiej, dość zgodnie podkreślana jest prostota LRa. Stąd żart, że jesteś w mniejszości.
Odniosłem się do Twojej wypowiedzi, bo to Ty ją dałeś - a gdyby ją dał ktoś inny, a chciałbym się do wypowiedzi tego kogoś odnieść, to bym się odniósł do wypowiedzi tego kogoś innego. To nie jest nic osobistego - na tym polega rozmowa: nawzajem reagujemy na to, co mówi ta druga osoba. Mylnie uznajesz to za wycieczki osobiste, ale to już nie mój problem.
Nie rozumiem też, skąd te osobiste wycieczki pod moim adresem.
Byłaby to w tym przypadku troche dziwna definicja wycieczek osobistych.
A co do programu, IMHO nic nie przebija ergonomii NX2, a to i tak był krok wstecz w stosunku do NC 4.
LR próbowałem kilka razy i zawsze mnie odrzucał pod tym względem.
2pompony
13-09-2016, 20:00
A wracając do clou tego wątku - czyli chęci napisania przez autora topicu alternatywy dla LRa: właśnie odszukałem w bookmarkach strony programów, których dawno temu szukałem właśnie jako alternatywnych rozwiązań - np. Zoner Photo Studio czy Photo Director.
Oba programy dalece przeszły fazę beta, jeden nosi wersję 18, drugi 8 - czyli można powiedzieć, że okres wieku dziecięcego wraz z jego głupimi wadami czy dziwnymi zachowaniami mają już dawno za sobą... A mimo niezłej ceny, wersji trialowych do pobrania, dobrych stron opisowych, videotutoriali i całego tego marketingowego zaplecza nawet nie są na tyle znane, żeby pamiętać ich nazwy bez grzebania w starych bookmarkach...
Niech to świadczy o skali trudności, na jakie natknie się autor tej 'alternatywy dla LRa'. Nie twierdzę, że to się nie uda - twierdzę, że nie będzie to proste. Ale kibicować kibicuję.
Tak się zastanawiam - może zamiast rzucać się na głęboką wodę i pisać cały program, może zacząć od napisania jakiegoś interesującego pluginu? Adobe z tego co wiem udostępnia SDK, ludzie tworzą różne najdziwniejsze pluginy, może trzeba odkryć jakąś niszę i napisać plugin, który ją wypełni? Przyzwoity plugin robiący coś, czego LR nie potrafi byłby przez wielu pożądany. :) Na przykład layery stworzone z dwóch lub więcej RAWów, z możliwością nadawania masek i różnymi trybami przenikania? I oczywiście bez potrzeby wychodzenia z LRa do PSa...
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo pędzel z Content Aware Removal działający nie jak pijany gimnazjalista na prochach który kupił właśnei pierwsze w dorosłym życiu kredki, tylko jak prawdziwa sztuczna inteligencja na nieoszukanych tranzystorach.
Nie wiem co trudniejsze, lepszy LR czy prawdziwa AI ;)
Co do pluginów do LR, to dobrze byłoby mieć presety ze względnym zmianami (np. "rozjaśnij o 1EV", a nie jak teraz "ustaw ekspozycję na +1EV").