Zobacz pełną wersję : Uszkodzony Nikon D5000
Po kilku latach bezproblemowego działania ostatnio mój D5000 odmówił posłuszeństwa. Nagle w wizjerze pojawiła się ikona rozładowanej baterii i aparat nie chciał robić zdjęć, naładowanie ani wymiana baterii na nowy oryginał nie pomogła - objaw ten sam - aparat nie robił zdjęć, migała jedynie dioda przy karcie pamięci. Skontaktowałem się z pomocą techniczną, gdzie doradzono mi wykonanie twardego resetu poprzez wyjęcie karty i wciśnięcie przycisku resetu. Niestety po tym zabiegu aparat przestał dawać jakiekolwiek oznaki życia. Serwis Nikona stwierdził, że konieczna jest wymiana płyty głównej TOGO PCB UNIT, cena oczywiście dość kosmiczna. Co radzicie zrobić w tej sytuacji? Możecie polecić serwis, który byłby w stanie naprawić aparat czy raczej jest to nieopłacalne? Objawy pasują do uszkodzonej całej płyty czy może jej wymiana nie jest konieczna?
madebyzosiek
06-09-2016, 23:44
Zadaj pytanie użytkownikowi Studio5s lub Top67 ;)
Wysłałem PW, Top67 niestety nie zajmuje się elektroniką. Studio5s, pomożesz? :)
Może Twój egzemplarz jest z wadliwej serii, problemy z płytą zasilającą.
zbyszekD7000
08-09-2016, 21:47
Właśnie, poczytaj poszukaj bo chyba ze względu na wadę fabryczną naprawa była darmowa, chyba, coś mi się obiło o uszy ale że nie mój temat to nie zapamiętałem dokładnie.
Kiedyś była taka strona do sprawdzania wadliwych egzemplarzy po numerze seryjnym, teraz jej nie mogę znaleźć.
Maly.Psikus
09-09-2016, 11:20
Za dużo ludzi się zgłaszało więc udają teraz, że to wina użytkownika a nie wadliwej serii :-)
Żona miała tą lustrzankę, ten sam problem. Dzwoniła do Nikona i "Nic nam nie wiadomo o wadliwych seriach tego modelu, pewnie się Pani pomylliło z Canonem", no na pewno Canon i Nikon przecież tak podobnie brzmią...
Niestety ten Nikon nie pochodzi z wadliwej serii