Zobacz pełną wersję : Problem z filtrem ND
Witam zakupilem ostatnio filter ND 10 Hoya .Posiadam aparat Nikon 800 filter zalozylem do Sigmy 35mm (nowa)..i mam takie efekty..Pzy przymnknietej przyslonie od F8 w gore pojawia mi sie taki efekt..Prosze o porade czego to wina aparatu czy obiektywu ??
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/918e7df340f045b1gen-1.jpg
źródło (http://images78.fotosik.pl/860/918e7df340f045b1gen.jpg)
a zasloniles muszle oczna?
no nie probowalem z zaslonieta..
Zgodnie z instrukcją aparatu - zasłoń wizjer.
no nie probowalem z zaslonieta..
no to sprobuj
Zgodnie z instrukcją aparatu - zasłoń wizjer. Dzieki spróbuje
Niestety problem nadal pozostaje po zaslonieciu muszli..
To jeszcze zasłoń okienko odległości.
Filtr jest nakręcany?
mona43434
01-09-2016, 20:47
Napewno nakręcany
tak nakrecany
- - - - kolejny post - - - - - -
problem wystepuje zawsze przy ostrym sloncu lub nie zawsze w pochmurne dni
Bo to jest słońce, które dostaje się jakąś szczeliną do matrycy. Najczęściej przez wizjer. Ale w pewnej serii Canonów, przez górny LCD.
Weź z domu czarną, gęstą szmatę. Idź na ostre słońce i zasłoń wszystko. Potem stopniowo odsłaniaj, aż pojawi się zaświetlenie. Będziesz wiedział którędy.
Bo to jest słońce, które dostaje się jakąś szczeliną do matrycy. Najczęściej przez wizjer. Ale w pewnej serii Canonów, przez górny LCD.
Weź z domu czarną, gęstą szmatę. Idź na ostre słońce i zasłoń wszystko. Potem stopniowo odsłaniaj, aż pojawi się zaświetlenie. Będziesz wiedział którędy. ok dzieki jest to jakies wyjscie..
a sproboj zaslonic caly aparat razem z obiektywem jakas czapka albo owin go jakims swetrem aby wyeliminowac jakies 'lewe' swiatlo i zostaw tylko przednia soczewke z filtrem odkryte i czy tez robi sie smuga
a sproboj zaslonic caly aparat razem z obiektywem jakas czapka albo owin go jakims swetrem aby wyeliminowac jakies 'lewe' swiatlo i zostaw tylko przednia soczewke z filtrem odkryte i czy tez robi sie smuga zrobilem tak ..zdjecie wyszlo bez smugi...czyli musze chodzic z szalikiem..?...Co jest nie tak...drogie aparaty...drogie obiektywy a przepuszczaja swiatlo od obudowy...??...troche kpina.../
Może sigma przepuszcza? Np przez okienko z podziałką?
zrobilem tak ..zdjecie wyszlo bez smugi...czyli musze chodzic z szalikiem..?...Co jest nie tak...drogie aparaty...drogie obiektywy a przepuszczaja swiatlo od obudowy...??...troche kpina.../
Wizjer w D800 czasami przepuszcza światło, znany problem - poszperaj w googlach. Czarna taśma lub nakładka na wizjer... Znajomy używał takie coś http://www.phoenix-india.in/images/product/hdpe_end_cap.jpg, kupił na ebay/aliexpress kilka sztuk za grosze. Zmierz średnicę wizjera, wpisz na ebay/aliexpress "cap X mm diameter" (za X podstaw średnicę wizjera ;P).
Nie sądzę żeby to była wina aparatu, mam takie ceregiele z jednym z obiektywów Nikona, takim całkiem drogim i profesjonalnym. Obciąłem dno z jednej z tych czarnych skarpet którymi to Nikon nas tak wspaniałomyślnie obdarowuje i zakładam to przy długich ekspozycjach na obiektyw, działa, choć utrudnia nieco operowanie pierścieniem ostrości. Aha, ten obiektyw nie ma "okienka" i nie mam pojęcia jak to światło się tam dostaje.
Nie sądzę żeby to była wina aparatu, mam takie ceregiele z jednym z obiektywów Nikona, takim całkiem drogim i profesjonalnym. Obciąłem dno z jednej z tych czarnych skarpet którymi to Nikon nas tak wspaniałomyślnie obdarowuje i zakładam to przy długich ekspozycjach na obiektyw, działa, choć utrudnia nieco operowanie pierścieniem ostrości. Aha, ten obiektyw nie ma "okienka" i nie mam pojęcia jak to światło się tam dostaje.
Też możliwe... także skarpeta, sweter, kurtka ;)
Zdecydowanie skarpeta, kurtka lub sweter powiewając na wietrze wraz z aparatem i statywem może przynieść mało pożądane efekty.