Zobacz pełną wersję : Cichy-nie spij
maniak666
01-09-2016, 09:29
http://www.optyczne.pl/10099-news-Tamron_SP_150-600_mm_f_5-6.3_Di_VC_USD_G2.html
Ciekawy jestem z jaka cena bedzie startowac ten obiektyw
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
To nawet ja uznałem, że nie warte to zakładania nowego tematu :) Wczoraj już było o tym http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238363&p=3740004&viewfull=1#post3740004
Piszą, że w porównaniu do poprzednika jest ostrzejszy na brzegach kadru i ma wydajniejsza stabilizację: 4,5EV. Chociaż jak dla mnie i tak jest OK. Na D500 z rąsi mam nieporuszone przy 1/80s a na D750 - 1/60s. Ciekawe jak z ostrością w centrum na 600 mm i f/6.3?
Jestem zadowolony ze starszej wersji... ale ta nowa wydaje się "lepsiejsza"... hmmmm.... nie lubię takich sytuacji :mrgreen:
sprzedaż mi starszą, kupisz sobie nowszą-każdy będzie happy :)
Jeśli będzie nowa wersja lepsza optycznie na 600mm przy f/6.3 to ja oddaje starszą "do Żyda" ;-) No chyba, że wyskoczą z ceną 7 tysi... ;-(
grzybomir
01-09-2016, 13:23
Jeśli będzie nowa wersja lepsza optycznie na 600mm przy f/6.3 to ja oddaje starszą "do Żyda" ;-)
Obserwuje na all.. mocny spadek cen używek, poniżej 3tys i brak jest zainteresowania, więc możesz tak łatwo nie sprzedać szkła.
Obserwuje na all.. mocny spadek cen używek, poniżej 3tys i brak jest zainteresowania, więc możesz tak łatwo nie sprzedać szkła.
Zobaczymy ile będzie kosztował nowy i co wykażą testy w terenie (bo w studio mnie kompletnie nie interesują).
sprzedaż mi starszą, kupisz sobie nowszą-każdy będzie happy :)
:mrgreen: na razie żaden zakup nie przejdzie. Wczoraj kupiłem kompa, a w przyszłym roku przyjdzie zapewne czas na zmianę którejś z puszek... budżet napięty do granic możliwości :twisted:
Ale byłoby miło, gdyby wystartowali z lepszą ostrością na pełnej dziurze i pewniejszym AF-C. Jak pisałem, stara wersja zadowala mnie w większości przypadków. Jak dojdę do poziomu "profi" w foceniu dzikiej przyrody, to pewnie wiele rzeczy zacznie mi przeszkadzać. Na razie amator jestem :mrgreen:
:mrgreen:
Ale byłoby miło, gdyby wystartowali z lepszą ostrością na pełnej dziurze i pewniejszym AF-C. Jak pisałem, stara wersja zadowala mnie w większości przypadków. Jak dojdę do poziomu "profi" w foceniu dzikiej przyrody, to pewnie wiele rzeczy zacznie mi przeszkadzać. Na razie amator jestem :mrgreen:
Darek, jak dojdziesz do poziomu profi to bez "szejsety" f4 się nie obejdziesz haha
Darek, jak dojdziesz do poziomu profi to bez "szejsety" f4 się nie obejdziesz haha
Tego się właśnie obawiam :twisted:
No ma być wszystko na plus, łącznie z lepszą ostrością, mniejszym MFD, lepszymi powłokami, szybszym i precyzyjniejszym AF, wydajniejszą stabilizacją, pokrowcem w zestawie. Aż się prosi o pytanie - nie można tak było od razu ? Jedynie gładka obudowa chyba na minus, szybko się porysuje w terenie.
Cichy, a jakieś plotki co do ceny znasz?
Nie, nie wiadomo na razie.
Na optycznych ktoś w komentarzach podał cenę 1399 baksów, ale bez podania źródła. Oj coś czuję, że będzie to półka cenowa Sigmy 150-600 Sport i Nikkora 200-500 :-(
Michaelius
01-09-2016, 21:23
No to już tak fajnie nie jest :)
No bo to jest odpowiednik Sigmy Sport niestety, nikt tego wcześniej nie napisał ? :)
Dobrze widzę? Ten Tamron będzie miał przesłonę elektomagnetyczną? Oczywiście o bagnet Nikona pytam.
Tak, ma domykać przysłonę z większą precyzją niż sprzęgiełko.
Nasim Mansurov podał cenę w Stanach: 1399 zielonych, czyli u nas pewnie około 7.000 PLN... Sprzedaż rozpocznie się już pod koniec września. Czekamy na testy w terenie :-)
Ostre uderzenie Tammyego ;)
7000 zł to sporo, ale Tamron ostatnimi czasy potrafi zaskoczyć (bardzo) dobrymi szkłami.
Jeśli to, jak mówi Cichy, konkurencja dla Sigmy S to cenowo to samo wychodzi.
A jak będzie w rzeczywistości? Dowiemy się po premierze.