Zobacz pełną wersję : D750 czy 5D Mark III - co lepsze na imprezy?
david555
25-08-2016, 12:57
W UK 3.599 funtów.
Czyli na Anielskiej Wyspie cena 5DmIV, równa się circa about z ceną D4 ?
Oficjalna cena w Polsce nowej puszki Canona to 18.069 zł brutto.
Oficjalna cena w Polsce nowej puszki Canona to 18.069 zł brutto.
Ale ceny już lecą w dół, bo można zamówić za 17999 :-)
Moze za dwa lata cena spadnie, i dadza grip za free :)
david555
25-08-2016, 13:54
Moze za dwa lata cena spadnie, i dadza grip za free :)
A kiedy dodawano grip za darmo ? ;)
Przecież, to brudny marketingowy chwyt.
Czyli widać że niedoceniony przez klientów bo tanieje gwałtownie ;)
Cena nowej 24-105 też poszła w górę. Teraz circa 1k$
A kiedy dodawano grip za darmo ? ;)
Przecież, to brudny marketingowy chwyt.
Kupilem marka trzeciego za 2250 funtow, dodatkiem byl grip oraz LR 5 z Premiere (ta obcieta wersja). Na starcie body kosztowalo 3200 (chyba), obecnie 2199 czy cos w ten desen bez gripa i LR.
Mi sie ten chlyt marketingowy podobal, ale nie kazdemu musi.
Cena nowej 24-105 też poszła w górę. Teraz circa 1k$
Bardzo circa, bo 5300pln :-)
david555
25-08-2016, 14:14
Mi sie ten chlyt marketingowy podobal, ale nie kazdemu musi.
Nie "mi", a "mnie".
A ile kosztowało samo body, kiedy je nabywałeś "okazyjnie" z gripem ?
cz4rnuch
25-08-2016, 14:17
Jak zwykle o tej porze (przed photokiną) większość dostaje amnezji i zaczyna się podniecać ceną z preordera albo od naszych Januszków biznesu.
Jak zwykle o tej porze (przed photokiną) większość dostaje amnezji i zaczyna się podniecać ceną z preordera albo od naszych Januszków biznesu.
Te Januszki biznesu, to cyfrowe.pl?? Uważaj bo stąpniesz na cienki lód :-)
Podanie tej ceny ma fundamentalne znaczenie, dzięki któremu za jakiś czas ktoś na forum dokona obliczeń o ile % spadła cena od premiery i w związku z tym jaki to słaby aparat :-)
cz4rnuch
25-08-2016, 14:45
Może źle się wyraziłem. Pisząc Januszki miałem na myśli tych którzy wiedzą, że niektórym się zawsze spieszy i windują ceny w kosmos na 2 miechy przed debiutem sprzętu na rynku.
Bardzo circa, bo 5300pln :-)
To jest oficjalna cena ?
To jest oficjalna cena ?
Na to wychodzi. Co więcej 16-35II za jedyne 11k pln :-/
Nikona D750 mam dość dłuuugo i żadnych, ale to żadnych problemów. Nie wróciłbym już do wspaniałego D700 który to w pewnym czasie był naprawdę dobrym aparatem i wytrzymał wiele. Nie myślę też wracać do Canona 5D który mi wyjątkowo nie pasował i szybko znalazł innego właściciela. Załączam zwykły jpg z 750tki.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/7452433600_1472130435-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7452433600_1472130435.jpg)
david555
25-08-2016, 15:14
@Jurek Ż
No i gdyby nie bury zafarb, wszystko poniekąd byłoby OK.
Na negatywie można to jakoś ratować, ale na jotpegu już niekoniecznie.
A ile kosztowało samo body, kiedy je nabywałeś "okazyjnie" z gripem ?
Wszedzie bylo okolo 500 f upustu, jak nie dostales gripa to jakies szmatki i gruszka w cameraworld.
Za rok pojade do birmingham na potohraphy show i moze zawine nowa piateczke z duble cashbackiem.
Ten bury zafarb to przez to Krakowskie powietrze i smoka.:) Napisałem jpg bezzzzzzzzzzz obróbki.
david555
25-08-2016, 15:40
Ten bury zafarb to przez to Krakowskie powietrze i smoka.:) Napisałem jpg bezzzzzzzzzzz obróbki.
A jak się wywołuje cyfrowe pozytywy ? ;)
Biel, powinna być ... biała.
Xavier80
25-08-2016, 15:45
Ci co windują ceny w kosmos..ja nie nazwałbym ich Januszkami:) to są po prostu ludzie umiejętnie wykorzystujący ten owczy pęd ku nowościom, a już zwłaszcza opatrzonych jako pro:) Termin Januszków pasuje raczej w tym wypadku do kupujących a nie sprzedających:) Przykłady można mnożyć:)
- - - - kolejny post - - - - - -
@Jurek Ż
No i gdyby nie bury zafarb, wszystko poniekąd byłoby OK.
Na negatywie można to jakoś ratować, ale na jotpegu już niekoniecznie.
Kolory są zupełnie naturalne jak na krakowskie klimaty
david555
25-08-2016, 15:49
Ci co windują ceny w kosmos..ja nie nazwałbym ich Januszkami:) to są po prostu ludzie umiejętnie wykorzystujący ten owczy pęd ku nowościom, a już zwłaszcza opatrzonych jako pro:) Termin Januszków pasuje raczej w tym wypadku do kupujących a nie sprzedających:) Przykłady można mnożyć:)
Żal Ci Januszów, czy inne nieszczęście ?
PS. Co to znaczy, "jak na krakowskie klimaty" ? To jakiś nowy standard ?
w krakowie takie powietrze jest że jak gołębie chcą odpocząć to siadają w powietrzu i odpoczywają :mrgreen: to taki standard uzdrowiskowy wielu miast i miasteczek na południu
david555
25-08-2016, 16:02
w krakowie takie powietrze jest że jak gołębie chcą odpocząć to siadają w powietrzu i odpoczywają :mrgreen: to taki standard uzdrowiskowy wielu miast i miasteczek na południu
Znam miasta, gdzie jest większy smog, ale żaden z fotografów nie czyni z tego faktu wymówki.
jakbym mial taki kolor skory jak pan mlody na zdjeciu, to bardzo szybko zaczalbym sie leczyc na nadcisnienie... ewentualnie sa jakies kosmetyki na nadmierne zaczerwieneinia skory, reklamuja w tv. kolor skory z nowych puszek N jest naprawde slaby.
Xavier80
25-08-2016, 16:08
Żal Ci Januszów, czy inne nieszczęście ?
Nieszczęściem dziadku, to jest Twoja wiedza choćby w temacie kompensacji ekspozycji. A krakowskie klimaty dostatecznie opisano w tym wątku:)
- - - - kolejny post - - - - - -
jakbym mial taki kolor skory jak pan mlody na zdjeciu, to bardzo szybko zaczalbym sie leczyc na nadcisnienie... ewentualnie sa jakies kosmetyki na nadmierne zaczerwieneinia skory, reklamuja w tv. kolor skory z nowych puszek N jest naprawde slaby.
Nie wiem na czym oglądasz tego jpga, ale tu wszystko jest z kolorami ok, najwidoczniej przyzwyczaiłeś się do innych kolorów używając innej puszki, co jest normą wsród doświadczonych użytkowników.
david555
25-08-2016, 16:12
Nieszczęściem dziadku, to jest Twoja wiedza choćby w temacie kompensacji ekspozycji. A krakowskie klimaty dostatecznie opisano w tym wątku:).
Nie staraj się być nadmiernie dowcipnym. :)
WB nie jest wartością uznaniową, tylko właściwie wartością bezwzględną.
Biel, ma być biała i nic ponad to.
nikoniarz
25-08-2016, 16:33
Tutaj jednak przesadzasz z tym kolorem skóry...
Na jednym z portali foto napisali, ze cena 5dIII praktycznie nie spadła od prawie czterech lat. I podobno to ewenement. Chyba nie czytali tego wątku na forum, gdzie koledze zarzucano chore teorie, gdy napisał to samo... albo się oczywiście nie znają :-)
Na to wychodzi. Co więcej 16-35II za jedyne 11k pln :-/
Czyli prawie 50% więcej od wersji I ;)
david555
25-08-2016, 16:43
Tutaj jednak przesadzasz z tym kolorem skóry...
A z kolorem welonu, sukni ślubnej również ???
Suknia i welon niekoniecznie muszą być śnieżnobiałe. Koszula Pana Młodego jednak biała jest, mimo smogu i fatalnego sprzętu... :wink:
Xavier80
25-08-2016, 17:10
A skąd wiadomo, że są białe?:)
david555
25-08-2016, 17:12
Suknia i welon niekoniecznie muszą być śnieżnobiałe. Koszula Pana Młodego jednak biała jest, mimo smogu i fatalnego sprzętu... :wink:
Jakoś trudno mi uwierzyć w kremowy kolor welonu. :)
Znając przypadłość D750, do burego odcienia. ;)
PS. Ja tak nie potrafię, ale bombel chyba lepiej by to ujął.
Xavier80
25-08-2016, 17:20
Znając przypadłość D750, do burego odcienia. ;)
PS. Ja tak nie potrafię, ale bombel chyba lepiej by to ujął.
I cóż można napisać:) mam zupełnie inne zdanie w tym przypadku. Skoro nie potrafisz sobie wypbrazić welonu w innym kolorze niż śnieżna biel to to zamyka dyskusję:)
Zdecydowanie częściej spotkasz suknię i welon ecru czy kremowe, niż taką samą koszulę męską. A w tym przypadku różnicę kolorów między koszulą a suknią widać wyraźnie. Kadr ogólnie nie jest tak dobry jak mógłby być z powodu kiepskiego światła...
PS. Pan Młody jest czerwony bo mu adrenalina buzuje :mrgreen:
Ja mam takie pytanie:
Czy osoby tak narzekające na kolory z D750 na każdym zdjęciu byłyby w stanie zaprezentować swoje zdjęcia z innych puszek z "dobrymi" kolorami i wskazać różnice w stosunku do tych z D750?
david555
25-08-2016, 17:29
Zdecydowanie częściej spotkasz suknię i welon ecru czy kremowe, niż taką samą koszulę męską. A w tym przypadku różnicę kolorów między koszulą a suknią widać wyraźnie. Kadr ogólnie nie jest tak dobry jak mógłby być z powodu kiepskiego światła...
PS. Pan Młody jest czerwony bo mu adrenalina buzuje :mrgreen:
O ile suknia ecru, mieści się w moim pojmowaniu ślubnego ceremoniału, to już welon w tym kolorze już niekoniecznie.
Tym batdziej, że znam skłonność matrycy D750, do burego zafarbu.
kolorowooka
25-08-2016, 17:32
A wiesz jak wyglądałaby suknia w kontraście do białego welonu? Zresztą znaczenie białego welonu już dawno zostało zapomniane...
Xavier80
25-08-2016, 17:33
O ile suknia ecru, mieści się w moim pojmowaniu ślubnego ceremoniału, to już welon w tym kolorze już niekoniecznie.
Tym batdziej, że znam skłonność matrycy D750, do burego zafarbu.
To co się mieści w Twoim pojmowaniu ślubnego ceremoniału a co nie jest Twoją prywatną i sprawą i nie oznacza automatycznie, że taka jest rzeczywistość. A te skłonności to znasz z własnego doświadczenia ? Czy z wpisów na forum?:)
david555
25-08-2016, 17:34
Zresztą znaczenie białego welonu już dawno zostało zapomniane...
Ja pamiętam. ;)
kolorowooka
25-08-2016, 17:35
Ale oprócz ciebie, ile jeszcze osób z nowego pokolenia?
Xavier80
25-08-2016, 17:40
Ja pamiętam. ;)
I bardzo dobrze, że pamiętasz. Problem jednak w tym, że zakładasz to za coś oczywistego i na bazie tej swojej oceny wysuwasz wniosek o błędnych kolorach:) Zgodzisz się chyba, że to nie jest prawidłowe podejście do sprawy?
david555
25-08-2016, 19:24
I bardzo dobrze, że pamiętasz. Problem jednak w tym, że zakładasz to za coś oczywistego i na bazie tej swojej oceny wysuwasz wniosek o błędnych kolorach:) Zgodzisz się chyba, że to nie jest prawidłowe podejście do sprawy?
Nie istnieje wzorzec, co nie znaczy, róbta co chceta.
Dziś polleciały nie tylko karteczki ale za recydywe bany. Tolerujemy wiele, ale nie będziemy się zgadzać na to, że niektorzy forumowicze obrażają innych, koniec z chamskimi wycieczkami, koniec osobistych personalnych ataków. Nie będzie na naszym forum miejsca dla takich osób.
ponieważ wątek przestał być merytoryczny a stał się polem walki i osobistych wycieczek zamykamy.
Zamykacie a niewiadomo na co zdecydował się fazik
Zamykacie a niewiadomo na co zdecydował się fazik
niech zakłada nowy wątek byle sensowny ;-)