Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwsze próby. Wątek dla początkujących i tych, co chcą się uczyć. Ludzie - portret
Nie znam się zupełnie na tym, takie domowe zabawy ze światłem zastanym.
2612
Zdjęcie ma swoje plusy i minusy. Jest klimat i tajemniczość, ale z drugiej strony to czernie są za smoliste, coś tam z otoczenia powinno się wyłaniać (daj plik na RAWki to ci ludzie pokażą co można zrobić ;)) . Sama twarz też by mogła być ustawiona lepiej względem światła. Domyślam się, że zdjęcie nie było pozowane, ale może należało namówić modela do pozowania i zrobić mu różne opcje.
Nie znam się zupełnie na tym, takie domowe zabawy ze światłem zastanym.
Jak dla mnie całkowicie nie do przyjęcia. Chciałbyś takie zdjęcie oprawić w ramy i powiesić na ścianie w najbardziej eksponowanym miejscu (czy nawet w jakimkolwiek) ?...nie sądzę...
Portret dziecięcy to nie taka łatwa sztuka, próbuj dalej i się nie zrażaj. Także nie jestem specjalista w tej dziedzinie, a tylko wyrażam swoje zdanie (może mylne) jako odbiorcy.
Zawsze powtarzam, że najciężej być obiektywnym przy ocenianiu zdjęcia swojego dziecka, żony, kochanki itd. ;)
Może lepiej uczyc się na obcych. Choć na rodzinie najłatwiej, bo sa pod ręką i chcemy właśnie im robić zdjęcia. :)
Dzięki wszystkim za komentarze. Jak dla mnie to odpada głównie dlatego, że to portret małego dziecka a wyszło jak stary zgred. Nie czuję portretów i mam wrażenie, że wychodzi nie to co powinno.
.. odpada głównie dlatego, że to portret małego dziecka a wyszło jak stary zgred. ...Bez przesady. W dodatku wolę taki pomysł niż słodkiego dzieciaczka po raz 10.001.
dwarves1
04-03-2018, 17:29
5758 do oceny
Mam pytanie, używałeś tu do oświetlenia ring flasha i światła z okna?
dwarves1
08-03-2018, 22:39
Mam pytanie, używałeś tu do oświetlenia ring flasha i światła z okna?
Ring i soft box z boku :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ogólnie to wiem że kicha straszna ale jak ktos może to chętnie wysłucham nad czym najbardziej pracowac
Kicha nie jest, ale wyszło zbyt płasko. Jak ma to być zdjęcie do paszportu to jest ok, ale jak ma być bardziej portretowo to sam soft by wystarczył, ewentualnie robił bym odbicie z lewej strony od dołu z blendy. Albo idąc już dalej, robić samym ringiem.
beduin17
10-03-2018, 20:24
Witam. Uczę się obsługi flasha:) Proszę o opinie.
5950
Pierwsze próby nikonem d5100. Jest to moja pierwsza lustrzanka, która posiadam kilka dni
6090
Po pierwsze dlaczego bokiem? Przez TT wrzucane? I po drugie, nie ten dział.
To już nieważne. Odnosiło się do innego zdjęcia.
Nikt nie oceni? Aż tak źle ?
Nikt nie oceni? Aż tak źle ?
to zdjecie jest bardzo dobrym przykladem opinii , iz to nie aparat robi zdjecia a fotograf aparatem.
nie ma znaczenia czy uzyjesz pierwszej lustrzanki , czy moze najdrozszej - jedna i druga mozna tak samo zepsuc zdjecia albo i zrobic bardzo udane.
jesli nie ma sie wrodzonych nadprzyrodzonych zdolnosci plastycznych to uczymy sie przez nasladownictwo .
postaraj sie odnalezc w sieci lub albumach malarskich jakies ciekawe portrety i postaraj sie zrobic podobne zdjecie .
Nasladuj uklad ciala , kompozycje , oswietlenie - kazdy szczgol.
przede wszystkim oswietlenie - ono zawsze jest decydujace.
w tym zdjeciu nic sie nie zgadza , jedynie teza , ze to nie aparat robi zdjecia.
Dziękuje za opinie. Czyli ogromna praca przede mną. Mogę tylko powiedzieć, ze wszystkie zdjęcia wykonuje trybem manualnym i jeszcze uczę się obsługi . Jestem ciekaw co w samej ekspozycji jest do poprawy.
Nie skupiaj się na najmniej ważnej sprawie. Kwestie techniczne załatwia w stopniu dostatecznym automatyka aparatu (szczególnie jeśli się pracuje w RAW).
Jak wygląda prawa dłoń? Kikut. Jak wygląda lewa ręka? Nadgarstek. Włosy - trójkat na czole i za bardzo przysłonięta twarz. W oczach brak światła, świeci ono na plecy, w tle przepalone okno.
Zapanuj nad modelką, ułożemiem elementów w ladrze i nad światłem. Ekspozycje zrobi aparat, użyj tryby A, traf AFem w oko - to jest proste.
st_kamil
04-04-2018, 20:54
Dziękuje za opinie. Czyli ogromna praca przede mną. Mogę tylko powiedzieć, ze wszystkie zdjęcia wykonuje trybem manualnym i jeszcze uczę się obsługi . Jestem ciekaw co w samej ekspozycji jest do poprawy.I ustaw punktowy pomiar światła jak robisz portret pod światło.
beduin17
09-04-2018, 19:23
Pierwsze wyjście w plener z lampą. Proszę o opinie i konstruktywną krytykę;]
7279
Niby krzywo i chaotycznie, ale jak na pierwszą próbę ze światłem sztucznym w plenerze, chyba spoko.
beduin17
09-04-2018, 21:14
Dzięki za komentarz. Krzywo to rozumiem, horyzont, a chaotycznie?
Kadr wygląda na taki bardziej, na żywioł, niż przemyślany. A w tym przypadku to nie jest street foto. Czasami włosy na części twarzy są OK, tutaj jakoś niekoniecznie.
beduin17
10-04-2018, 17:41
Dzięki za opinie. Przyda się na następny raz. To w sumie plener na grillu i znajomych ale następnym razem będzie bardziej przemyślany
Witam wszystkich,
Chciałbym pokazać i zapytać o opinię oraz porady ;)
Jest to moje pierwsze podejście do fotografii portretowej i na chwilę obecną dysponuję czarnym tłem, i dwoma białymi parasolkami. Efekt uzyskałem taki:
7912
Pozdrawiam :D
W portrecie najważniejsze są oczy. Tu masz twarz za bardzo z profilu, oczy zminimalizowałeś za bardzo.
Jeśli masz dwie parasolki to może druga od tyłu, w kontrze? Lepiej wypracujesz włosy, odetniesz je od tła.
Mało powietrza.przed twarzą.
Tak w ogóle to mie wiem co widzisz w tym zdjęciu. Dobrze mieć dystans do fotografowanej osoby (nie o odległość mi chodzi ;)).
damian_888
20-04-2018, 17:02
Jakie ISO miałeś na tej fotce?
Jakie ISO miałeś na tej fotce?
Jeśli chodzi o fotkę z dwóch postów wyżej, to 800 miał.
Czytnik Exif w przeglądarce nie boli. ;)
damian_888
20-04-2018, 19:34
Jeśli chodzi o fotkę z dwóch postów wyżej, to 800 miał.
Czytnik Exif w przeglądarce nie boli. ;)
Ajć ... SORKI ... źle zapisałem focię i nie miałem danych EXIF ... Teraz zapisałem poprawnie i już wszystko widzę. Sorki za zamęt.
Tak strzelałem na oko, że ma około 800 - 1000 ISO.
Do autora fotki pytanko ... dlaczego takie ISO na fotce studyjnej?
Witam.
Z tym iso sprawa wyglądała tak, że przy niższych wartościach (100/200) nie dawało rady oświetlenie a przy długim czasie naświetlania było kiepsko...
Generalnie doszedłem do wniosku, że te dwie żarówki, którymi dysponuję są zdecydowanie za słabe- stąd moje ISO... już z tym walczę ;-)
Co do samego zdjęcia to dzięki za uwagi następnym razem będzie lepiej :-)
damian_888
21-04-2018, 12:59
Używasz światła ciągłego w tym studio?
Już rozumiem z ISO ... ale faktycznie w studyjnej to generalizując nie powinno się wychodzić poza ISO 100, chociaż pewnie to ogólnik.
Jak masz nawet lampkę reporterską czy dwie to z parasolkami to będzie znacznie lepsze niż stałe światło, tak myślę.
Parasolki to w sumie najlepsza opcja modyfikacji światła dla lampek reporterskich w studio.
Używasz światła ciągłego w tym studio?
Już rozumiem z ISO ... ale faktycznie w studyjnej to generalizując nie powinno się wychodzić poza ISO 100, chociaż pewnie to ogólnik.
Jak masz nawet lampkę reporterską czy dwie to z parasolkami to będzie znacznie lepsze niż stałe światło, tak myślę.
Parasolki to w sumie najlepsza opcja modyfikacji światła dla lampek reporterskich w studio.
Wiem i staram się nie wychodzić poza wartości rzędu 200, natomiast różnie to bywa jak widać ;-)
Niestety na chwilę obecną z racji braku większych funduszy mam tylko te dwie parasolki światła stałego przy czym żarówki mam słabe :/
Teraz kwestia się nie dać i próbować z tym co się ma i się uczyć ;-)
. mam tylko te dwie parasolki światła stałegoParasolki światła stałego. Co to takiego? Parasolka to parasolka, a co w nie świeci to inna kwestia.
Są YN560 za 250 zł, ale ja bym radził kupić YN685N (po 400 zł) i do tego radio - nadajnik YN622 tx za 180. Drożej ale zdecydowanie potem fajniej (TTL itp.) (lampy maja wbudowany odbiornik).
Moje próby na zewnątrz pierwsza lustrzanką (d5100)
Proszę o opnie. Krytyka jak najbardziej wskazana
EDIT - za duże pliki, regulamin zezwala na wysokość max 900 pikseli.
Proszę korzystać z hostingu forum, zdjęcia zostaną automatycznie przeliczone na właściwy rozmiar.
Zamieszczam zdjęcia raz jeszcze. Muszę przyznać, iz jestem kompletnym amatorem i do tej pory robienie zdjęć polegało na bezmyślnym pstryknięciu . Zdjęcia edytowane jakimś darmowym programem na telefonie.
Zdj wykonane d5100. Szkło to 35mm 1.8
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/9673129_B_91_F8_4_AC6_89_BC_36_C309_A6_C-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/kVnKeH/9673129_B_91_F8_4_AC6_89_BC_36_C309_A6_CBEE.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/4_E15_EFCB_DF53_4_FEC_8_BB9_03715_D2_EE0-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/fbTEDc/4_E15_EFCB_DF53_4_FEC_8_BB9_03715_D2_EE09_E.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/AD3_D8_F2_D_0747_4_E83_8905_37_DBE92_F45-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/fwXwRx/AD3_D8_F2_D_0747_4_E83_8905_37_DBE92_F45_A7.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/B8_EEABEA_7_B28_48_E5_BE12_D334_B77_DF2_-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/n75GRx/B8_EEABEA_7_B28_48_E5_BE12_D334_B77_DF2_E4.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/2_D7_CD097_6148_48_E3_B4_E3_769_CBE02_AC-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/dCfGRx/2_D7_CD097_6148_48_E3_B4_E3_769_CBE02_ACDE.jpg)
6.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/3_FDE24_D0_73_B4_4_BC9_BF7_D_4_EA2_B511_-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/hpGqmx/3_FDE24_D0_73_B4_4_BC9_BF7_D_4_EA2_B511_BB38.jpg)
7.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/3_E315_D3_F_20_BC_4_EBC_8306_8436_CAE984-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/eorZDc/3_E315_D3_F_20_BC_4_EBC_8306_8436_CAE984_A2.jpg)
8.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/B8929_ECB_50_F8_406_E_838_D_CAC55_ECB5_E-1.jpg
źródło (https://image.ibb.co/iFq5KH/B8929_ECB_50_F8_406_E_838_D_CAC55_ECB5_EF6.jpg)
Proszę o słowa krytyki. Zła, dobra... każda !
Co sam zauważyłem to niektóre zdjęcia są przepalone( niebo) i zły dobór przesłony(pierwsza lustrzanka i za bardzo podnieciłem się tym bokeh’em) . Przynajmniej tak mi się teraz wydaje
damian_888
27-04-2018, 11:05
To może ja zacznę.
Ogólnie widać, że jak na świeżaka to coś tam czujesz już i ogarniasz ... więc pewnie zrobisz postępy niebawem :)
Pominę subtelności bo masz trochę ważniejsze problemy więc to co zauważyłem od siebie:
1. Pomyśl o wyjściu z trybu AUTO. Fotki wyglądają jakby były na auto robione albo w trybie A. Wówczas pomiar matrycowy tak waży cały kadr, że masz przepalone niebo. Tu i tam.
Aby poprawnie zrobić fotkę z niebem w tle musisz niestety doświetlić modelkę lampą z przodu. Inaczej to Ci nie wyjdzie. Nie masz lampy to staraj się nie dawać przepałów za nią w tle. Nie rób zdjęć pod ostre światło.
2. Nie kontrolujesz tła. To co masz w tle poza modelką ma znaczenie. U ciebie jest chaos. Zwróć większą uwagę na kompozycję tła za modelką.
Po co te kawałki samochodu po bokach pocięte? To psuje całe zdjęcie.
3. Fotki 3, 5, 8, ... po co tyle nieba nad modelką? To jest źle skadrowane i razi. Człowieczek ucięty na dole fotki, a pół fotki czasem to przepalone niebo. Ja mam zawsze w głowie "kadruj z głową" :)
4. Staraj się trzymać poziomu horyzontu tam gdzie to poprawia estetykę. Przekrzywiasz bez sensu czasami nie wprowadzając efektu kreatywnego, tylko psując odbiór.
5. Fotka 6 ... jak modelka jest zwrócona w kierunku prawej krawędzi kadru ... zostaw jej więcej przestrzeni tam gdzie jest zwrócona. Przestrzeń ZA modelką psuje kompozycję. Na fotce 7 wyszło Ci to już trochę lepiej. Więcej przestrzeni po lewej masz.
W ogóle fotka 7 chyba najfajniejsza ... ale w tle trochę bałaganu za dużo :)
Jedynka też by była niezła, gdybyś stał odrobinkę w lewo.
Dziękuje za opinie. Szczególnie te temat chaoetycznego tła . Powiem szczerze, ze tego nie widziałem w ogóle.
zdjęcia wykonałem trybem A, ale już bawię się manualem.
Na temat przepalonego nieba, to gdzieś czytałem żeby użyć pomiaru punktowego światła. Ale to bardziej przyszłościowo. Wydaje mi się, ze to jest dość skomplikowane. Pomogłoby to w ogóle ?
damian_888
28-04-2018, 19:31
Poza trybem A możesz pobawić się też kompensacją ekspozycji w aparacie.
To taki pośredni krok pomiędzy semi-auto a manualem.
Tym bardziej, że nie wiem czy w Twoim aparacie tryb manualny będzie się komfortowo obsługiwało.
Pomiar punktowy też może czasami pomóc z tym przepałem ale pamiętaj, że aby nie przepalić nieba to będziesz miał niedoświetloną modelkę.
Więc trzeba ją doświetlać sztucznie lampą, co może dać bardzo oczekiwane efekty końcowe. Lampa to ważna rzecz w fotografowaniu ludzi.
Albo unikaj robienia zdjęć pod silne światło.
Dziękuje raz jeszcze za odpowiedz.
W lampe na pewno się zaopatrze w najbliższej przyszłości. Może to głupie pytanie, ale o jaka lempe chodzi ? Jestem laikiem :(
damian_888
29-04-2018, 17:31
Chodzi na początek o lampę reporterską, na stopkę aparatu.
Ważne aby taka lampa (pierwsza lampa) obsługiwała TTL.
Może to być model Yongnuo 685 albo Yongnuo 968.
Są one niezłe a znacznie tańsze od systemowych.
Na początek idealne :)
Pomyśl bo lampka wbudowana nie nadaje się do niczego ... chyba, że do sterowania systemem innych lamp zdalnych za pomocą fotoceli, ale to z czasem poznasz jak będziesz się interesował.
Bartek - NinoVeron
30-04-2018, 00:51
Dziękuje raz jeszcze za odpowiedz.
W lampe na pewno się zaopatrze w najbliższej przyszłości. Może to głupie pytanie, ale o jaka lempe chodzi ? Jestem laikiem :(
ja nie używam żadnych lamp i uważam, że bez lampy też da się żyć :)
damian_888
30-04-2018, 17:08
ja nie używam żadnych lamp i uważam, że bez lampy też da się żyć :)
I jesteś mistrzem w tej kategorii :)
Da się oczywiście żyć bez lampy, ale wówczas trzeba dobrze planować scenerię i kąty oświetlenia słonecznego.
hellboywb
10-05-2018, 16:45
Cześć wszystkim!
Jako full Amateur chciałbym poznać opinie o paru zdjęciach zrobionych dość spontanicznie. Z chęcią poczytam.
Wszędzie użyty sprzęt - D5300+N18-105 VR+SB700
9015
1/80s f11 ISO 800
9016
1/200s f8 ISO 100
9017
1/80s f11 ISO 800
czupacabra
29-05-2018, 22:52
9841
ISO 3200, F2.8, 1/125s
beduin17
07-07-2018, 22:53
Flash, próba nr 3, standardowo z żoną :) proszę o komentarze i rady. 11375
John Kowalska
29-07-2018, 15:53
Proszę o opinie wszelakie.
https://500px.com/photo/267892967/dsc-by-john-kowalska
Nikon D40, ogniskowa 125mm, przesłona 5, 1/320s, ISO 200, światło zastane, wnętrze hali dworcowej
Nie umiem wkleić zdjęcia :(
ManiakPL
29-07-2018, 17:56
Według mnie całkiem spoko ale kobieta ma mętne oczy, gdzie celowałeś z ostrością ?
John Kowalska
29-07-2018, 18:29
Hmmm.... Na oczy, ale później kadrowałem i mogło mi się obsunąć.
Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
Witam, proszę o ocenę zdjęcia. Nikon D5600, obiektyw Nikkor 35 mm światło 1.8 ISO 500
Cześć :) Co myślicie? Uwielbiam robić portrety . Niestety narazie mam 18-105 :/ (d5100 ) ale czaję się na 50
14551
14552
14553
14554
Z góry przepraszam za zbyt dużą czcionkę ( oraz za jakość - zdjęcia z fb) na zdjęciach, niestety nie mam już oryginału.
Na wszystkich brakuje dopieszczenia obróbką, dużo by zyskały, i tak:
1 - ma potencjał ale dbaj o tło, ten blok z tyłu wygląda średnio ciekawie, i kontrast jest kiepski (został zjedzony prawdopodobnie przez to że zdjęcie jest pod słońce)
2 - to mi się podoba
3 - też mi się podoba ale tu bardziej widać brak obróbki i jeśli miałbym się przyczepić to ten kawałek napisu obok lewego ucha przeszkadza.
4 - nie rozumiem koncepcji, flara kompletnie mi tu nie pasuje, jak by jej nie było i np wykadrowane w pionie, może też z mniejszą głębią było by fajnie, dziwnie też ucięte u dołu
Ned Stark
27-09-2018, 14:18
Dwójka mnie się podoba - tu jest przyjemne światło i warto próbować w tym kierunku. Natomiast pierwsza rzecz jaka mnie się nie podoba to ten durny napis "fotografia amatorska". Ja wiem, że fajnie się może ogląda swoje nazwisko, ale szczerze jest to strasznie brzydkie, do tego "amatorska" co to znaczy? Brzmi jak kategoria filmów dla dorosłych... Na koniec zdjęcie z flarą - flary nie próbowałem jeszcze, ale akurat mi tam coś w głowie się zrodziło kilka dni temu - warto zabrać jakiegoś asystenta, który narobi dymu dookoła modelki i ciaśniej kadrować.
Dziękuje bardzo za pomocne kom. ;) co to logo usunełam już wcześniej dopisek "amatorska" ale jak wspomniałam wcześniej nie mam oryginału a są one z fb :) .
Dziękuje bardzo za pomocne kom. ;) co to logo usunełam już wcześniej dopisek "amatorska" ale jak wspomniałam wcześniej nie mam oryginału a są one z fb :) .
Więc w pierwszej kolejności polecałbym inwestycję w dyski zewnętrzne. Ograniczenia szkła jak widać można przeskoczyć, jak na drugim zdjęciu (dłuższa ogniskowa, większa odległość od dobranego tła).
MarcinSt
12-10-2018, 10:27
Moje pierwsze pstryki na spacerze pod blokiem, co o nich sądzicie - oczywiście w kryteriach amatora
czupacabra
12-10-2018, 10:51
Jak dla mnie to coś nie pykło z kolorami . Skóra na każdym zdjęciu inna innienaturalna. A na ostatnim to wyvuchła chyba bomba saturacyjna.
Wysłane za pomocą Tapatalk
MarcinSt
12-10-2018, 21:53
Jak dla mnie to coś nie pykło z kolorami . Skóra na każdym zdjęciu inna innienaturalna. A na ostatnim to wyvuchła chyba bomba saturacyjna.
Dzięki, w przypadku 3 pierwszych zdjęć celowo obniżyłem nasycenie w PS. Dobrze jednak jak spojrzy na to ktoś z boku.
Czyli sugerował byś aby twarze zostawić w oryginale i ew tło pozbawić nasycenia?
czupacabra
12-10-2018, 21:55
A pokaż oryginały lub pobaw się tak suwakami aby skóra była naturalna
MarcinSt
13-10-2018, 21:42
czupacabra - tak wyglądały oryginały jakie wypluł D90
15449
15450
15451
Moje pierwsze podejście do portretu na poważnie. Za wszelkie komentarze i porady będę bardzo wdzięczny. Do tej pory robiłem wyłącznie sport i krajobrazy. Wszystko robione podczas jednego spaceru.
15521
2 na nie dla mnie, ale 1 i 3 bardzo się podoba (no może 1 bym lekko wyprostował) Jak na pierwsze próby to jest świetnie.
czupacabra
15-10-2018, 16:31
W 1 i 3 przeszkadzją mi fragmenty mostu. Byłoby lepiej gdybyś dał mniejsze GO.
Ostatnie fajne, jest tło, scena, kolory. Najsłabsza jedynka.
Mendoza_DG
02-11-2018, 13:31
Debiut
16392
Xavier80
02-11-2018, 17:55
poruszone, za długi czas naświetlania
Mendoza_DG
03-11-2018, 11:24
Dziękuję za podpowiedź, Wydawało mi się że to był bardziej błąd ustawienia ostrosci, niż czasu naświetlania. Migawkę miałem na 1/80, więc chyba dość krótko.
Xavier80
03-11-2018, 11:57
Dziękuję za podpowiedź, Wydawało mi się że to był bardziej błąd ustawienia ostrosci, niż czasu naświetlania. Migawkę miałem na 1/80, więc chyba dość krótko.
Jedno nie wyklucza drugiego, ale zdjęcie jest poruszone. Spróbuj skrócić bardziej czas ( do 1/160 np) i wtedy oceń gdzie jest ostrość. Jeżeli używasz body D3xxx lub D5xxx i będzie front lub back focus, to będzie problem.
damian_888
06-11-2018, 20:20
Moja sesja jesienna. Proszę o uwagi i krytykę.
1.
16617
2.
16620
3.
16621
4.
16623
5.
16626
6.
16627
7.
16628
Oj ty taki chyba nie początkujący. Możesz to dać do swojego wątku. Masz tele, separacja planów OK.
Tak na szybko. WB bym dał cieplejszy. Jesień, złote liście. A ty zrobiłeś to zimne i nawet skóra na tym ucierpiała. I lekko ciemniej.
damian_888
07-11-2018, 18:15
No bo ja taki pokorny i skromny jestem to dałem tutaj :)
W sumie niezły pomysł taki wątek własny. Założę w wolnej chwili.
Mam co nieco do wrzucenia.
Co do uwag zgadzam się. Coś nie tak mi z obróbką poszło, w sensie przesadziłem z chłodem na WB.
Poprawię to i dam do własnego wątku :)
MarcinSt
09-11-2018, 22:34
Przy okazji spaceru powstało takie coś. Można prosić o parę słów krytyki
16769
Pewnie córka i stąd bezkrytycyzm. Zdjęcie ze spaceru - to wszystko.
W portrecie ważne sa oczy. Tu prawie ich nie ma - ostre światło. Światło to podstawa w fotografii. Ekran? Otoczenie - przypadkowe pojawienie sie oparcia ławki, ubranie - ta zsunięta kurtka, nieee. Nie przyłożyłeś się, nic nie zaaranżowałeś. Zdjęcie ze spaceru.
krawczyk.photo
06-12-2018, 01:51
Moje pierwsze próby ze światłem i softboxem. Radźcie, bo lepiej się znacie. Co poprawić? Nad czym pracować?1814018141
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Robson_zg
16-12-2018, 00:41
Olga
18693
18700
Generalnie OK, światło miałes łatwe, bo rozproszone. Modelka wydobyta za pomoca mniejszej GO, też OK. Mina modelki za to taka .. mogło by byc w tej dziewczynie trochę więcej życia, ikry. Rozruszaj ją trochę ;)
Robson_zg
16-12-2018, 01:27
dzięki serdeczne, na kolejnej sesji postaram się ją rozruszać ;)
choakinom
11-01-2019, 12:57
Pozwolę sobie "po czasie" dodać coś od siebie.
Pomysł niby ok, ale wyszedł wg mnie troszkę bałagan.
Pierwsze zdjęcie - bałagan kolorystyczny i stylistyczny. Zanim zaczniemy sesję, warto przemyśleć co chcemy mieć na zdjęciu w głowie - czyli też to co modelka ma na sobie. Bo domyślam się, że to nie jest fotka taka ot, sobie ze spaceru :) Kolor berecika, gryzie się z kolorem spódnicy - myślę, że może chodziło o zgranie się z kolorami jesieni, ale wyszło za ostro.
Berecik, nijak ma się stylistycznie do kurtki ramoneski (rozpiętej i ukazującej ciało i bieliznę modelki). Albo ma to być spokojny portret jesienny, albo rockowa dziewczyna, tutaj mi się to rozjechało i mam wrażenie, że stylistycznie nic do siebie nie pasuje. Zdjęcie, to nie tylko światło, techniczne ustawienia aparatu, obiektyw...
Kadr sam w sobie ok, ale nieostro (albo mi monitor przekłamuje... ?).
Druga fota - też przeszkadza mi ten ostry kolor berecika. Albo miała być jesienna nostalgia (tło, płaszcz, mina modelki), albo kolorowa, radosna jesień - wtedy beret jest ok, ale inny płaszcz, sweter, cokolwiek, radość na twarzy, inna poza. Tło jest bardzo rozmyte i wg mnie to jest fajne, ale znowu jak się tak patrzy na całość zdjęcia, to za mało uwagi jest poświęcone twarzy modelki ( a chyba o to chodziło?), a za bardzo rozprasza znowu ten beret i ilość tego tła. I znowu raczej nieostro.
Ale to oczywiście moje subiektywne odczucia, uwagi :)
Beret faktycznie trochę krzyczy ale ja się na modzie nie znam, mnie ta droga za modelką na jednym zdjęciu rozprasza bo jest jakby linią prowadzącą donikąd [emoji3]
choakinom
11-01-2019, 13:24
Beret faktycznie trochę krzyczy ale ja się na modzie nie znam, mnie ta droga za modelką na jednym zdjęciu rozprasza bo jest jakby linią prowadzącą donikąd [emoji3]
Masz rację z tą drogą, już nie chciałam być taka okropna w tej ocenie zdjęcia :) gdyż, to aż tak bardzo nie przeszkadza przy takim rozmyciu, ale faktycznie, gdyby ta droga chowała się za modelką, sam kadr mógłby wyglądać lepiej. Niestety, wg mnie i tak to nie pomogłoby tej fotografii.
Generalnie z tymi ocenami prac to pisanie: och, ah jakie super i wogóle to mało pomocne jest w rozwijaniu umiejętności, do tego jest instagram, tutaj na tym forum chyba chodzi o konstruktywną krytykę :)
choakinom
11-01-2019, 14:12
:wink: tak jest!
truskawczanka
13-01-2019, 10:46
Od niedawna zaczęłam interesować się fotografią.
Zdjęcie, które dodaje zrobiłam swojej córce.
To jest moje pierwsze zdjęcia wrzucone do sieci i oddane do oceny.
Nie boję się oceny, chcę się jak najwięcej nauczyć. Proszę o jak najwięcej informacji.
Dane sprzętowe użyte do zdjęcia: Nikon D5100 + Nikkor AF-S 18-105, 3.5-5.6 DX, Lampa YN 685
Dane zdjęcia nr 1: f/7.1 1/250s ISO 200 +0,3EV, ogniskowa 50mm
19855
Dane zdjęcia nr 2: f/8 1/80s ISO 200 +1EV, ogniskowa 50mm
19854
MarcinSt
13-01-2019, 14:13
Widać tylko zdjęcie nr 1
- Odsuń córkę od tła (tapety? bo widać, że zdjęcie leci w prawo)
- Zdjęcie jest poruszone? Jest jakieś mało ostre
hm... raczej nie powinno być od czasu poruszone f/7.1 1/250s + lampa.
Zatem ostrość chyba łapie z tyłu. Może aparat ma back focus, a może kwestia podostrzenia końcowego.
Przyjrzałem się, masz back-focus i to wyraźny (bo na f/7.1 wychodzi). Trzeba to sprawdzić, ale raczej aparat+obiektyw do kalibracji.
beduin17
13-01-2019, 16:49
Nie wiem czy 1/250 to dobry pomysł, ten aparat chyba nie ma hss? Chyba widać po lewej stronie ciemny pasek.
truskawczanka
13-01-2019, 22:08
Hmm nie wiedziałam... Niestety nie ma hss. :( Jak można dokonać kalibracji sprzętu? Pewnie najlepiej oddać do punktu gdzie mi go skalibruja? Możecie poradzić?
siemalysy
13-01-2019, 22:21
Nie wiem czy nie warto sprawdzić obiektywu bez lampy. Zobaczyć jak wygląda celność obiektywu. Bo jak rozumiem to lampę miałaś na sankach w body? Istnieje takie ryzyko, że poruszyłaś zdjęcie. Wspomniane było to powyżej. Spróbuj zastosować się do powyższych porad. Ustaw czas max. 1/200 s i odsuń dziecko od tła.
truskawczanka
13-01-2019, 22:34
Lampę miałam na sankach w body, zgadza się. Zrobię fotkę z zastosowanymi poradami i zobaczymy. :)
MarcinSt
13-01-2019, 23:51
Czekamy na poprawkę
truskawczanka
14-01-2019, 00:36
Zrobiłam te zdjęcie żeby zobaczyć czy dobrze mi działa autofokus...
19873
parametry: f/5.3 1/160s ISO 100, ogniskowa 80mm
miło mi będzie jak ktoś krytycznie oceni :)
Dziękuje za poprzednie porady.
MarcinSt
14-01-2019, 01:07
Wyszło dużo lepiej niż poprzednio.
AF celowałaś w oko córki?
Jeśli tak to wydaje mi się, że AF nie trafia - na pełnym powiększeniu widać, że ostrość jest na uchu modelki.
- Jeśli się mylę niech mnie poprawią bardziej obeznani.
truskawczanka
14-01-2019, 10:13
Ciężko mi było złapać córkę na zdjęciu dlatego AF może nie być koniecznie na oczach :( . Wiem że w zdjęciach portretowych powinna być ostrość ustawiana na oczy...
Co mogę zrobić żeby zdjęcie wyglądało bardziej profesjonalnie (oprócz ważnej ostrości)?
Poproszę o rady?
Ciężko mi było złapać córkę na zdjęciu dlatego AF może nie być koniecznie na oczach :( . Wiem że w zdjęciach portretowych powinna być ostrość ustawiana na oczy...
Co mogę zrobić żeby zdjęcie wyglądało bardziej profesjonalnie (oprócz ważnej ostrości)?
Poproszę o rady?
Z lampą na aparacie i świecąc bez rozproszenia uzyskujesz bardzo ostre cienie (zobacz cień pod brodą) i płasko oświetlone. Popróbuj na początek z odbiciem światła z lampy od ściany, sufitu, jakiejś blendy domowej roboty itp. Są też modyfikatory zakładane na lampę na body
Na plus ładnie rozmyte i dodające klimatu tło i śliczna sama modelka :)
Poczytaj też jak kadrować w tego typu portrecikach żeby nie wychodziło trochę przypadkowo ucięte zdjęcie
choakinom
14-01-2019, 15:12
A nie da się obyć bez lampy? Lampa to naprawdę wg mnie wjeżdża dopiero, kiedy jest tak ciemno, że inaczej się nie da. Ustaw córkę tak, by tło za sobą miała oddalone, może być różnorodne - tak by było ciekawe rozmycie z tego tła.
Ciężko mi było złapać córkę na zdjęciu dlatego AF może nie być koniecznie na oczach :(
Jeżeli masz problem z trafieniem, możesz trochę przymknąć przysłonę np. do f/8.
Jeżeli masz biały sufit lub ściany, to spróbuj jak kolega poradził:
Popróbuj na początek z odbiciem światła z lampy od ściany, sufitu, jakiejś blendy domowej roboty itp.
Ale najpierw sprawdź, czy:
A nie da się obyć bez lampy?
truskawczanka
14-01-2019, 21:16
Dziękuję za cenne rady, na pewno z nich skorzystam. Spróbuję poćwiczyć i jeszcze tu wrócę. :-)
D5300 f4.5 125 iso 100
20004
MarcinSt
17-01-2019, 00:08
czarnego dołu trochę za dużo, ale mi się podoba
Do oceny poproszę.
1.
Nikon d7500 + nikkor 85mm 1.8g
iso 100
1/2000s
f/1.8
21092
2.
Nikon d7500 + 85mm 1.8g
iso 100
1/400s
f/1.8
21093
Zdjęcia OK, ale zlinczujcie mnie, obrazek ta matryca (dla mnie) daje kiepski. W stosunku do D7200 krok w tył.
Chyba, że pliki trzeba jakoś specjalnie obrabiać...
Też mi się czasem wydaje, że jakieś dziwne to wychodzi, ale to może wina obiektywu? Albo fotografa :). Mam tą 85mm Made in china, a mówią, że Japan lepszy, więc może dlatego ? Matryca z tego co mi sie kojarzy jest chyba lepsza (nowsza) niż w D7200.
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Teoretycznie tak... Do tego w teorii D7500 ma niższe wymagania względem optyki od D7200, bo ma niższą rozdzielczość. W praktyce jakoś to nie do końca działa. Poszukaj w necie sampli z D7200 i 85 1,8 G.
GabberPL
14-02-2019, 10:04
Bardzo proszę o opinię:
Nikon D7200 + S17-50 f/2.8
ƒ/3.5
1/320
50 mm
ISO200
21218
To bardziej taki portret sytuacyjny. Co do obróbki to kwestia indywidualna, może ciut większy kontrast byłby korzystniejszy. Sam kadr bez szału. Osoba patrząca się w telefon (wiem symbol naszych czasów ale czy trzeba to aż tak propagować? ).
Dodatkowo napis zlewający się z telefonem. Mało tu porządku i koncepcji. Może lepiej było podejść kilka kroków do przodu, otworzyć przesłonę do 2.8 i pstryknąć pod większym kątem? Ta ceglana ściana jest dosyć ciekawa. Wyszło tak trochę przypadkowo, przy okazji.
GabberPL
14-02-2019, 16:00
Dzięki za ocenę. Moment faktycznie trochę sytuacyjny, ale nie chciałem żeby było sztampowo - tzn osoba po prostu stojąca bez celu przy ścianie. Chciałem żeby emocje były wywołane faktycznie czymś (symbol naszych czasów nadaje się doskonale). Spróbuję popracować z kontrastem i usunąć napis, zobaczę co z tego będzie. Zdjęcie pod większym kątem było, ale za bardzo rzucała się w oczy rynna zamiast ściany.
Najciekawszy jest ten aniołek zerkający w smartfon, ale .. pokazałeś za dużo w kadrze (ulica) i kurtka ma trochę duży kaptur, aniołek nie może swobodnie podglądać :)
GabberPL
19-02-2019, 10:51
Dzięki! Ujęcie węższe, bez ulicy, też jest, tutaj aniołek trochę więcej widzi :-) . Ale w tak wąskim ujęciu nie podobał mi się bałagan we włosach, który wybija się na pierwszy plan. No nic, to początki bardziej świadomej foto portretowej w moim wykonaniu, więc będę próbował dalej.
21359
Dla mnie zdecydowanie lepsze. Fajnie wygląda ten podglądający aniołek.
A dla mnie wręcz przeciwnie :D
Jakby modelka była odwrócona do środka kadru, byłoby OK, a tak wychodzi z niego. Kompozycja w tym przypadku jest niedopuszczalna. Już lepiej byłoby centralnie z dwoma aniołkami po bokach.
cybulski
19-02-2019, 18:36
Szkoda że tu nie ma numerków zdjeć. Co do ostatnich wrzutek, to jak widzę Sigma 17-50/2,8 szału nie robi. Ogólnie wkoło tak chwali sie to szkło a jestem trochę zdziwiony, nigdy jej nie miałem w apsc i widać że nie ma czego żałować. Sorry za off top. Jesli chodzi o zdjęcia OK rób dalej ciągle i ciągle. A jak masz chętną koleżankę to tym bardziej :)
Szkoda że tu nie ma numerków zdjeć.
Masz numery postów ;)
cybulski
19-02-2019, 19:42
Masz numery postów ;)
Dziękuję, w sumie racja.
leighadams
28-06-2019, 10:54
Witam,
Fotografuję amatorsko, w 99% swoje dzieciaki, w 1% żonę (też swoją):wink:
Czy te foty można zaliczyć do portretów?
No i proszę o uwagi odnośnie kadrów i obróbki.
1. A7 + voitek 40/1.4 -> f/1.4
26953
2. A7 + voitek 40/1.4 -> f/1.4
26954
3. A7 + voitek 40/1.4 -> f/1.4
26955
Z góry dzięki za opinie!
Obrazek2000
28-06-2019, 11:23
Bardzo fajne zdjęcia. Tylko ja bym je widział bardziej kolorowo i z większą ilością uśmiechów ;-)
Dodam jeszcze, że super dzieciaki i widać, że się bardzo kochają.
Fotografuj ile mozesz, wiecznie dziećmi nie będą:-)
Kompozycja w tym przypadku jest niedopuszczalna. .
Na szczęście to nieprawda
Jacenty Z.
07-07-2019, 16:20
Bardzo fajne zdjęcia. Tylko ja bym je widział bardziej kolorowo i z większą ilością uśmiechów ;-)
Dodam jeszcze, że super dzieciaki i widać, że się bardzo kochają.
Fotografuj ile mozesz, wiecznie dziećmi nie będą:-)
Podpisuję się pod wszystkim, szczególnie pod kolorem, ale za wyjątkiem większej ilości uśmiechu (jak dla mnie uśmiech nie musi być bardzo szeroki, ważne żeby radość była szczera :)) .
mentalcrush
31-07-2019, 14:50
Witam zamieszczam kilka swoich zdjęć. Długo wybierałem swój styl a ostatnio zacząłem zgłębiać tajniki studyjnych portretów. Wiadomo będzie krytyka i licze na nią bowiem chcę się uczyć i rozwijać. Na zdjęciach moja żona. Nie było szczegółowych makijaży ani specjalnego układania włosów. Tylko tła nawet bez softboxów dopiero zamówiłem rzeczy do studia. Dotychczas pstrykałem jakieś krajobrazy czy makro. Oceńcie i piszcie co jest źle. Pozdrawiam
1.
28474
2.
28475
3.
28476
2pompony
31-07-2019, 15:20
Nie wiem na czym obrabiasz zdjęcia - w rozumieniu monitor/tablet/telefon - ale to już nawet nie kwalifikuje się jako obsuwa czy potknięcie. To jest obróbkowa katastrofa. Zszedłbym z tej drogi najszybciej jakbym dał radę...
Autor sorry że nie na temat, ale muszę pozdrowić serdecznie dawno nie widzianego bombelka 2pompony
Częściej, częściej tu zagladaj. Tam zagladaj-zagaduj:)
Jacenty Z.
31-07-2019, 19:58
Nie wiem na czym obrabiasz zdjęcia - w rozumieniu monitor/tablet/telefon - ale to już nawet nie kwalifikuje się jako obsuwa czy potknięcie. To jest obróbkowa katastrofa. Zszedłbym z tej drogi najszybciej jakbym dał radę...
Oj, niestety, coś chyba w tym jest... Przemysławie, jakiego koloru włosy ma Twoja żona? Z pierwszego zdjęcia wynika, że sympatycznie rudopomarańczowe, z drugiego, że ich odcień jest raczej miedziany, z trzeciego, że to naturalny ciemny blond przemalowany na słomiany. Rude włosy i jasna cera mogą wyglądać pięknie - zwłaszcza np. w zestawieniu z błękitną koszulą, z szarościami lub zielenią, ale w delikatnych odcieniach typu pistacja albo jasny turkus (żeby nie było niejasności, nie mam aż tyle doświadczenia jako portrecista - raczej jako obserwator).
O ile na pierwszej i drugiej fotce ewentualne wątpliwości kolorystyczne i silną kompresję JPEG-ów przyćmiewa uroda modelki, o tyle na trzeciej dzieje się już coś niedobrego - tło w kolorze wściekłego melona i artefakty na koszuli po prawej stronie kadru. Ładnie (moim niefachowym zdaniem) zarysowane oczy, usta, podbródek, szyja i policzki, za to efekt trochę psuje wyglądający jak mokry nos. Fajnie pokazane dłonie.
2pompony
01-08-2019, 13:21
Autor, sorry że nie na temat, ale muszę odpowiedzieć Lufa...
[...] muszę pozdrowić serdecznie dawno nie widzianego bombelka 2pompony
Częściej, częściej tu zagladaj. Tam zagladaj-zagaduj:)
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. Czy będę zaglądać nie wiem, ale wolę nie straszyć z góry, że będę.
pawelszuszu
31-08-2019, 07:22
85mm/1.4 D
nikon d3
29917
lord_nikon
31-08-2019, 08:53
Fotka do rodzinnego albumu całkiem sympatyczna. Szkoda, że paluszki ucięło dziecku. Więcej uwagi przy kadrowaniu.
pawelszuszu
31-08-2019, 10:29
Fotka do rodzinnego albumu całkiem sympatyczna. Szkoda, że paluszki ucięło dziecku. Więcej uwagi przy kadrowaniu.
zgadza sie.
Robiłem fotke na szybko i nie zdążyłem poprawnie wykadrować.
zgadza sie.
Robiłem fotke na szybko i nie zdążyłem poprawnie wykadrować.
Rób dalej zdjęcia, małe dzieci szybko rosną i to się już nie powtórzy.
pawelszuszu
01-09-2019, 06:58
Rób dalej zdjęcia, małe dzieci szybko rosną i to się już nie powtórzy.
............................. ->29955
Nie wiedziałem gdzie to umieścić.
Poprosiłbym o CC, bez bluzgania :twisted:
raziel79
21-10-2019, 15:45
świetny portret. :) Bardzo uniwersalny, powiedziałbym że interaktywny bo w miejsce twarzy każdy widz może wstawić co mu się żywnie podoba. :) Poza tym ta doza tajemniczości...
Zastanawiam się tylko dlaczego nie zdecydowałeś się pokazać twarzy modelki. Hmmm? :)
Ktoś chyba aż za bardzo chciał złamać zasadę, że dobrze jaki nic nie "wyrasta" z głowy :D
Wiesz co, ostatnio widziałem identyczne zdjęcie z misiem, który obejmuje drzewo w pół, za bardzo się zainspirowałem ? mam kilka z twarzą, chcesz zobaczyć? ?
Ej, ej, widać coś? Nie, więc nie ma co się czepiać ?
Wyobrażam sobie, że to mogło być bardzo ciekawe zdjęcie. Ale niestety drzewo weszło w kadr ;) jestem na nie.
Witam,
Zdjęcia robię amatorsko, ostatnio głównie krajobrazy i portrety swoich dzieci (tych dwoje modeli jest często blisko mnie). Wrzucam kilka wybranych kadrów i proszę o opinie co można lepiej, co poprawić itd.
1. 34655
2. 34656
3. 34657
4. 34658
1. Ręka wygląda jak wyłamana, włos pod nosem - taka kreska, rysa, nieco drażni.
2. Super. Najlepsze. Wyróżnia się z tej 4-ki.
3. Fajne, ale .. kadr centralny - tu bym nie zastosował takowego (na nr 2 pasuje, tu nie). Utnij lewą albo prawą stronę. Szkoda, że niebo jest takie blade, intensywniejszy błękit by pasował do żółtego dołu kadru.
4. Kwiat zasłania za dużo twarzy. No i dlaczego rękawiczki, taki ciepły ubiór przy kwiatkach?
Invisidible
12-12-2019, 23:13
Witam, przeglądając archiwa znalazłem takie zdjęcie z początku października, jakie są wasze opinie, uwagi odnośnie tego portretu? :)
34753
Dzieki za uwagi i wskazowki.
4. Kwiat zasłania za dużo twarzy. No i dlaczego rękawiczki, taki ciepły ubiór przy kwiatkach?
Co do zdjecia nr 4 to bylo wtedy zimno, mimo ze kwiaty takie kolorowe, stad i czapka i rekawiczki :)
souremee
19-12-2019, 16:17
Witam wszystkich :) od niedawna robię zdjęcia w domowym studio, bardzo proszę o uwagi odnośnie tego portretu :)
[ATTACH=CONFIG]34988
2pompony
19-12-2019, 17:35
Powiedziałbym, że jest prawie całkiem dobrze!
Od strony obsługi studia jest chyba więcej niż zadowalająco. Domyślam się, że ta wszędobylska czerwień jest wynikiem ciśnienia świątecznego a nie niedopatrzenia... Jedyne czego mi zabrakło, to wystarczającego szlifu w postprocesie.
Żeby długo nie tłumaczyć - zobacz o jaki szlif mi chodziło, bo może te ciemne oczodoły były Twoim zamysłem i niepotrzebnie takie rzeczy opowiadam.
https://pics.tinypic.pl/i/00994/k0rqs6kn0jh0.jpg
souremee
19-12-2019, 17:54
Tak, tak jeśli chodzi o ubiór to już była rodziców inwencja twórcza. Jeśli chodzi o oczy chłopczyka miał bardzo ciemne, bo aż sprawdziłam :) może podbiłam cienie jeszcze i dało to mocniejszy efekt :) Dziękuję :)
MarcinSt
21-12-2019, 23:20
Świąteczny czas, ubieranie choinki ... i zjawia się podkradacz bombek.
Przyjmuję bicze na plecy
35047
35048
niedobory_endorfiny
28-12-2019, 00:26
Zabawy z lampą. Softbox z gridem na prawo od aparatu, srebrna blenda do wypełnienia cieni po lewej, "goła" lampa jako kontra. Wszelkie uwagi mile widziane.
35217
Jak na taki skromny zestaw to efekt jest świetny. Użyj może większej blendy bo światło wypelniajace jest nieco za słabe. Przysuń blendę blizej.
MarcinSt - oczy. Na 1 fajne, ale dół twarzy zniknął. Na 2 twarz OK ale brak oczu.
Bokeh OK.
souremee
21-01-2020, 19:36
https://zapodaj.net/f74fdcbc6a612.jpg.html
musiałam tak przez link, nie chciało mi się w ogóle zdjęcie załadować na stronę ;/
Ładne naturalne kolory,podoba mi się.
Linie prowadzące do głowy OK, choc nieidealnie, ale zostawmy to.
Ujęcia od dołu sa ryzykowne, co tutaj też wyszło. Zobacz na gardo, jakoś asymetryczne.
Dół kadru w ogóle niefajnie. Chyba zostały te ciemne spodnie by lepiej było widać jasny podpis autorki? ;)
Podpis przesadnie sie rzuca w oczy. Rozumiem autoreklamę, ale trzeba miec smak i wyczuć proporcje. Zalecam dyskretniejszy podpis, bo ten psuje zdjęcie i sie staje antyreklamą.
Klientki nie będą chciały zapewne mieć takiej fotografii na fejsie.
souremee
13-02-2020, 15:47
Podpis ten jest tylko do sieci, nie oddaje zdjęć ze znakiem wodny ;)
I tak oczywiście zamysł był taki, czarne spodnie, żeby było widać mój podpis :) może nie przesadzajmy :)
Dziękuję za opinię :)
Lukas_92
18-04-2020, 09:12
Bry. Jestem tu żółtodziobem. Przesyłam kilka z moich zdjęć starszych i nowszych. Zależy mi na sprawdzenie ich, bo chciałbym zrobić jakieś portfolio. Pozdrawiam i czekam na uwagi.
1.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/922/vFKwE4.jpg (https://imageshack.com/i/pmvFKwE4j)
2.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/921/a6jrMO.jpg (https://imageshack.com/i/pla6jrMOj)
3.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/923/ZcKo7E.jpg (https://imageshack.com/i/pnZcKo7Ej)
4.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/922/YhTnOq.jpg (https://imageshack.com/i/pmYhTnOqj)
chciałbym zrobić jakieś portfolio. Pozdrawiam i czekam na uwagi.
No to jeszcze nie teraz.
Zacznij robić bo to co zaprezentowałeś do "portfolio" raczej się nie nadaje
35047
To jest fajna fota , miła pamiatka rodzinna
Użyj może większej blendy bo światło wypelniajace jest nieco za słabe. Przysuń blendę blizej.
Nie słuchaj Jacka. Światło rysujące nie musi być jeszcze mocniej równoważone wypełniającym
Lukas_92
18-04-2020, 10:22
Bardzo dziękuję za uwagę. Jest to coś w stylu oblania zimną wodą, lecz jest to jak najbardziej potrzebne, by człowiek otrzeźwił się. Mój brat też tak miał. W najbliższym otoczeniu wszyscy go chwali że bardzo ładnie maluje, a gdy wystawił swoje prace na podobne forum jak to, wtedy zrozumiał że nie jest tak jak znajomi i bliscy jemu mówili. :smile:
Lukas_92
18-04-2020, 14:15
Jeszcze taki jeden. Nie jestem do końca pewien tego kadru, czy jest w porządku. Za każde uwagi będę wdzięczny.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/924/Ic2rdv.jpg (https://imageshack.com/i/poIc2rdvj)
Heldbaum
18-04-2020, 14:51
Ja też jestem żółtodziobem, ale jedną rzecz mogę Ci powiedzieć.
Otóż moim zdaniem, wszystko na zdjęciu powinno mieć jakiś cel. Niekoniecznie musi być ściśle podporządkowane regułom, regułę też można złamać, oczywiście w jakimś celu. Tymczasem na Twoich zdjęciac jest chyba trochę za dużo elementów przypadkowych. Jakaś nieostrość, gdzie jej być nie powinno, kadrowanie poziome, kiedy lepiej by pasowało pionowe, albo kwadrat, przedmioty zupełnie niepotrzebne...
To popatrz na to zdjęcie powyżej i sam się zastanów nad poszczególnymi jego składnikami. Na początek proponuję, żebyś sobie odpowiedział, w jakim celu Twój model ma zasłonięte oko i jedną trzecią twarzy, tą trawą. No i rzecz jasna, co jest właściwie tematem głównym. Ten mężczyzna, czy pole trawy...
Lukas_92
18-04-2020, 15:14
Dziękuje. Nie zwróciłem na to uwagi, chociaż ktoś inny wcześniej mi to tłumaczył.
Formedia
24-04-2020, 23:13
Zdjęcie faktycznie nie jest najlepsze ale tak czy siak sama trawa jest super :) i warto wracać w to miejsce po fajne kadry. Ja od siebie dodam, że na zdjęciach im mniej pozowania tym lepiej. Wielu fotografów robiących sesje komercyjne zadaje sobie wiele trudu, aby pozowane zdjęcia wyglądały naturalnie.
retro_flow
21-05-2020, 20:58
Cześć,
To moje pierwsze "udzielanie się". Pierwsze kroki z Fuji X-T30 i kit'owego Fujinon 18-55 f 2,8-4.
Fotografia to hobby od niedawna, galeria to ściany we własnym mieszkaniu. Proszę o krytykę.
Fuji X-T30
Fujinon 18-55 f 2,8-4
f 4.5
ISO 250
1/60 s
Softbox 90cm i lampa YN565 z lewej
Swiatło ciągłe LED od dołu
39671
david555
21-05-2020, 23:13
Naprawdę uważasz, że piąstki w portrecie są takie ważne ? ;-)
retro_flow
21-05-2020, 23:43
Naprawdę uważasz, że piąstki w portrecie są takie ważne ? ;-)"Młoda gniewna" z ostrymi piąstkami wyszła przypadkowo, ale wyszła dużo ciekawiej niż wyostrzona na oku. Ta druga nie miała nic w sobie i tak wybrałem do trójki bardziej gniewną.
Rozumiem, że powinno być więcej świadomej kompozycji i mniej przypadku ;)
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Do tutejszych rad podchodź z duuużym dystansem. To nie jest forum fotograficzne. To forum onanistów sprzętowych
david555
22-05-2020, 01:41
To jest obecnie forum upadłe, ale dzięki komu takie jest ?
Osobiście zaglądam tu raz na kilka lat, ale za każdym razem jest coraz to smutniej, nie wiesz może dlaczego ? ;-)
Mnie sie tam ten tryptyk podoba. Łącznie ze środkowym. Piąstki są OK, to jakaś opowieść. Kobieta zmienna jest. Pierw ci przywali, a potem pośle buziaka :)
Technicznie - za zimy balans bieli jak na mój gust.
david555
22-05-2020, 01:46
Mnie sie tam ten tryptyk podoba. Łącznie ze środkowym. Piąstki są OK, to jakaś opowieść. Kobieta zmienna jest. Pierw ci przywali, a potem pośle buziaka :)
Technicznie - za zimy balans bieli jak na mój gust.
A mnie się pierdzieli w oczach, kiedy patrzę na nieostre pośród ostrych, tym bardziej, że jest środkowe. :-)
Może i to jest jakaś koncepcja, ale do mnie nie przemawia.
Cześć,
To moje pierwsze "udzielanie się". Pierwsze kroki z Fuji X-T30 i kit'owego Fujinon 18-55 f 2,8-4.
Fotografia to hobby od niedawna, galeria to ściany we własnym mieszkaniu. Proszę o krytykę.
Fuji X-T30
Fujinon 18-55 f 2,8-4
f 4.5
ISO 250
1/60 s
Softbox 90cm i lampa YN565 z lewej
Swiatło ciągłe LED od dołu
39671
Od strony technicznej - nie wiem dlaczego balans bieli różni się na każdym zdjęciu. Jeżeli robiłeś w RAW byc moze da sie to wyprostować o ile nie było mieszanego światła (zastane/błyskowe - bo jeżeli tak to dużo więcej nakładu pracy to wymaga)
Zamysł na tryptyk podoba mi sie
Ostrość na piąstkach jest świetna
Chciałbym zobaczyć to w jednolitych barwach
retro_flow
22-05-2020, 09:14
Od strony technicznej - nie wiem dlaczego balans bieli różni się na każdym zdjęciu. Jeżeli robiłeś w RAW byc moze da sie to wyprostować o ile nie było mieszanego światła (zastane/błyskowe - bo jeżeli tak to dużo więcej nakładu pracy to wymaga)
Zamysł na tryptyk podoba mi sie
Ostrość na piąstkach jest świetna
Chciałbym zobaczyć to w jednolitych barwachRóżnice w ekspozycji rozumiem, bo Młoda poruszała się czasami na boki. Nie kumam różnicy w kolorach.
Czy to może być wina chinki lampy? Tzn że nie równo kolorystycznie świeci?
W fs robiłem tylko układ tryptyku. Korekta kolorów na zwykłym nie kalibrowany laptopie to horror i zawsze źle się dla mnie źle kończy. Podejmę próbę wyrównania kolorów na wszystkie 3.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Wg mnie kolor tu nic nie wnosi i byłoby chyba lepiej iść w BW.
Wind Mill
22-05-2020, 15:22
Co do piąstek, taka poza z ostrościa na oku byłaby nie do oglądania, coś nieostrego przed twarzą. Tak mi się wydaje.
retro_flow
23-05-2020, 00:03
Wg mnie kolor tu nic nie wnosi i byłoby chyba lepiej iść w BW.
starałem się wyrównać i konwersja na bw.
39728
david555
23-05-2020, 01:40
Co do piąstek, taka poza z ostrościa na oku byłaby nie do oglądania, coś nieostrego przed twarzą. Tak mi się wydaje.
Wystarczyło zmniejszyć dziurę przysłony i byłyby w GO i piąstki i buzia, a tak, pierwsze wrażenie było dla mnie niezbyt przyjemne.
starałem się wyrównać i konwersja na bw.
39728
Wersja BW niezbyt mi sie podoba - to ja osobiście wolę kolor
Ja wolę BW. Choć może troche inaczej skonwertowane, taki emocniejsze.
Wystarczyło zmniejszyć dziurę przysłony i byłyby w GO i piąstki i buzia, .
Obawiam się, że f 16 byłoby mało.
Czy ktoś wie jak zrobić samemu sobie zdjęcie by było ostre? Aparat co namniej 2-3 metry od tła może nawet ze 4, ustawiam ostrość na statywie , f 8 manualnie ostrzę na tym statywie, migawka na 10 s i szybko pędzę w miejsce statywu, jednak zdjęcie jest niezbyt ostre. Czy są jakieś techniki żeby sobie samemu zrobić zdjęcie całej postaci?
Wind Mill
23-05-2021, 19:03
Ale nieostrość wynika z nietrafienia z punktem ostrości, czy może ze zbyt długiego czasu? ;)
AF z rozpoznawaniem twarzy tu jest najlepszy, ale to jak działa zależy od modelu pstrykoaparatu.
Kup sobie pilota na podczerwień za kilka zł zł ;)
https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-fotograficzne-piloty-301114?string=pilot%20Nikon&bmatch=cl-e2101-d3857-c3683-ele-1-2-0429
Czy ktoś wie jak zrobić samemu sobie zdjęcie by było ostre? Aparat co namniej 2-3 metry od tła może nawet ze 4, ustawiam ostrość na statywie , f 8 manualnie ostrzę na tym statywie, migawka na 10 s i szybko pędzę w miejsce statywu, jednak zdjęcie jest niezbyt ostre. Czy są jakieś techniki żeby sobie samemu zrobić zdjęcie całej postaci?
Mało danych. Choćby jaki czas ekspozycji?
cybulski
23-05-2021, 23:11
Tak są. Jedna z nich w tym filmie https://youtu.be/uE2iNeT3er8
cybulski
24-05-2021, 12:32
Tak są. Jedna z nich w tym filmie https://youtu.be/uE2iNeT3er8
Tak jak w filmiku od 2giej minuty, setup składa się z aparatu fotograficznego oraz telefonu komórkowego, oba na statywach, za pomocą telefonu odpalamy aparat fotograficzny, tutaj wykrywanie oka zrobi robotę, na telefonie widzisz jak pozujesz, ewentualnie możesz wskazać gdzie ma być ostrość, odpalanie też z opóźnieniem jak widać. Wszystko proste jedynie trzeba mieć odpowiedni aparat fotograficzny, który posiada te ficzery (łączenie z telefonem, apka na telefon, wykrywanie oka lub twarzy).
Wojtaszenko
29-08-2021, 17:43
Witam wszystkich forumowiczow, jestem początkującym użytkownikiem który pragnie sie czegoś nauczyć. Fotografia interesuje sie od roku, na chwile obecna jestem samoukiem, nie mam jeszcze zadnego kolegi od ktorego mogl bym sie uczyc, cala wiedze czerpie w wiekszosci z yt i ksiazek. NIKON D5600 NIKKOR 50 F1.4 Pierwsze piec zdjec natomiast ostatnie nikkor 10-20. Dzieki wielkie i pozdrawiam
1 Wera
55441
2 Wera
55442
3 Pawel
55443
4 Daniel
55444
5 Gabi
55445
6 Gabi
55446
7 Gabi
55447
LeonardZelig
30-08-2021, 14:31
Witam wszystkich forumowiczow, jestem początkującym użytkownikiem który pragnie sie czegoś nauczyć. Fotografia interesuje sie od roku, na chwile obecna jestem samoukiem, nie mam jeszcze zadnego kolegi od ktorego mogl bym sie uczyc, cala wiedze czerpie w wiekszosci z yt i ksiazek.
Może spróbuj zajrzeć do WCK - masz tam Klub Miłośników Fotografii. Z całym szacunkiem dla wszelakich forów i grup internetowych, rozmowa na żywo o fotografii jest bardziej owocna.
Wojtaszenko
13-09-2021, 10:24
Swietny pomysl dzieki wielkie wlasnie tam dzwonilem i moge przyjsc do nich w czwartek. dzieki wielkie za pomoc
56098
Proszę o Wasze sugestie. Fotografia wykonana w
restauracji w świetle zastanym.
LeonardZelig
16-09-2021, 15:38
Proszę o Wasze sugestie. Fotografia wykonana w
restauracji w świetle zastanym.
Zanim cokolwiek napiszę, chciałbym się dowiedzieć jakie oczekiwania miałeś wobec tego zdjęcia? Jaką ma pełnić funkcję? W jakich okolicznościach powstało?
Nikodemo
31-12-2021, 00:48
Jeśli chodzi o podpowiedź to proponowałbym tego typu zdjęcia robić np. bokiem do źródła światła, lub jeśli jest ciemne wnętrze przodem do okna.
66929
Coś jest w tego typu zdjęciach...Chciałem spróbować czy potrafię :-)
Sprzęt: D5600, Sigma 105/2.8 MACRO EX DG OS HSM, softbox z lampą GODOX TT685.
1. Hm, samemu powinieneś zauważyć, że zdjęcie jest zdecydowanie za ciemne.
2. Lepiej by było gdyby oko dostało więcej światła.
Tak, zdecydowanie za ciemne. Na komputerze tak źle nie wyglądało.
Dziękuję za uwagi :-)
66973
Rozjaśniłem trochę. Wiem, że w odpowiednim programie można dużo wyciągnąć ze zdjęcia, ale to jeszcze przede mną :lol:
Rozjaśniłem trochę. Wiem, że w odpowiednim programie można dużo wyciągnąć ze zdjęcia, ale to jeszcze przede mną :lol:Po co rozjaśniać coś nad czym się ma pełną kontrolę podczas fotografowania? Jak się nauczysz takiego sposobu pracy to zostaniesz grafikiem a nie fotografem;)
Po co rozjaśniać coś nad czym się ma pełną kontrolę podczas fotografowania? Jak się nauczysz takiego sposobu pracy to zostaniesz grafikiem a nie fotografem;)
No właśnie nie chcę :-)
Pierwsze zdjęcie przyciemniłem bo widać fragment drzwi. Drugie zdjęcie jest "powrotem do normalności".
Zawsze chciałem zrobić taki portret więc jeśli mogę poprosić o konstruktywną krytykę (lub poradę) co do powyższego wyniku to będzie mi miło. Mam świadomość, że wiele potu jeszcze przede mną :lol:
Nie do końca rozumiem jaki właściwie portret chciałeś zrobić. Taki ciemny czy taki gdzie pół głowy jest w całkowitej ciemności?
Jak już w wspomniałem w studio masz 100% kontroli nad światłem więc bardzo łatwo o postępy i poprawę zdjęć. Wszystko zależy od Ciebie.
Opcja tania to blenda po ciemnej stronie lub droższa, ale bardziej rozwojowa, czyli zakup drugiej lampy. Poczytaj o świetle wypełniającym.
Twoja lampa jest ustawiona za nisko i za bardzo z boku modela. W oczach brakuje życia:wink:
Nie do końca rozumiem jaki właściwie portret chciałeś zrobić. Taki ciemny czy taki gdzie pół głowy jest w całkowitej ciemności?
Jak już w wspomniałem w studio masz 100% kontroli nad światłem więc bardzo łatwo o postępy i poprawę zdjęć. Wszystko zależy od Ciebie.
Opcja tania to blenda po ciemnej stronie lub droższa, ale bardziej rozwojowa, czyli zakup drugiej lampy. Poczytaj o świetle wypełniającym.
Twoja lampa jest ustawiona za nisko i za bardzo z boku modela. W oczach brakuje życia:wink:
Dzięki za uwagi.
Tak, chciałem zrobić połowę głowy w całkowitej ciemności, popracuję nad ustawieniem softboxa zgodnie z Twoją sugestią.
Mam dwie lampy, ta na aparacie robi w tym przypadku za nadajnik.
A co do braku życia w oczach to cóż mogę powiedzieć... ten typ tak ma ;-), wyciśnięcie z niego nawet lekkiego uśmiechu jest zawsze karkołomnym przedsięwzięciem :mrgreen:
Twoja lampa jest ustawiona za nisko i za bardzo z boku modela.
Nieprawda.
Mocno rysujące światło jest często używane. Kwestia "co chcemy" osiągnąć.
"za nisko, za bardzo z boku modela" - to prawie jak : obiektywem portretowym jest 135mm
Nieprawda.
Mocno rysujące światło jest często używane. Kwestia "co chcemy" osiągnąćJeśli zdjęcie do kroniki kryminalnej to jak najbardziej się udało.
To że coś jest często używane niekoniecznie oznacza, że zawsze się sprawdzi i w tym przypadku coś ewidentnie poszło nie tak.
Masz rację ale to zdjęcie jest według mnie znacznie ciekawszym wstępem do pracy ze światłem niż kolejne zdjęcie "niuni" na tle liści ;)
Można liczyć na kombinowanie że światłem.
Ja protestuje po prostu przeciw negowaniu stawiania światła nisko i "na mocnym" rysunku.
Nikodemo
06-10-2024, 02:31
2-świetna.