Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwsze próby. Wątek dla początkujących i tych, co chcą się uczyć. Krajobraz
Nie za bardzo wiem o co chodzi ale postaram się wytłumaczyć moje zachowanie. Po pierwsze jak sama nazwa postu wskazuje są to pierwsze próby także każda rada się przydaje przykładowo rady z śniegiem czasami czy iso. Pisałem z kadrem ponieważ dla mnie jest różnica w tym czy jest to wyśrodkowane czy też nie. Wstawiłem tutaj posta że względu że zaczynam i spodziewałem się nie tyle miłych ocen bo wiem że takie nie będą ale konstruktywnej krytyki. Komentarze typu to twoje zdjęcie, ty tam byłeś za dużo nie wnoszą do mojej wiedzy. Co do tego filtru to było wytłumaczenie dlaczego barwy są przepalone. Zgadzam się że kadrowanie zostało już popełnione, ale nie zgadzam się żeby to zostawiać jeśli jest coś źle to trzeba to napisać a nie jest źle koniec.
nikoniarz
22-02-2018, 16:50
Komentarze typu to twoje zdjęcie, ty tam byłeś za dużo nie wnoszą do mojej wiedzy.
Wnoszą bardzo wiele w jednej kwestii- wiesz jakie były tam warunki, i jeśli chcesz w 100% je odwzorować, chociażby kolorystycznie czy pod kątem WB, ekspozycji to tylko Ty wiesz jak to wyglądało "na żywo".
Dalej jest
Zrobiłeś to tak a nie inaczej. Koniec.
Zgadzam się że zrobiłem tak a nie inaczej ale jak jest coś źle to trzeba napisać co i ewentualnie co zrobić żeby było lepiej a nie tylko co jest źle jasne dla osoby trochę bardziej zaawansowanej więcej to wniesie ale stwierdzenie masz złe kadrowanie za dużo mi nie mówi jak by było masz złe kadrowanie bo to i to a powinno się raczej robić tak to już wiem na co zwracać uwagę.
Koledzy mają racje. Od siebie dodałbym że robisz duży błąd w mojej ocenie z lataniem z każdym zdjęciem na forum fotograficzne i oczekując uwag i opinii. Pierwszy rok spokojnie możesz sobie darować, kupić kilka dobrych książek i ten czas poświęcić na zrozumienie pewnych kwestii. Zwłaszcza podstaw.
Fora fotograficzne skupiają się na konkretnych pracach, nikt się nie będzie się rozpisywał albo przepisywał książek o podstawach ustawień parametrów, pracy nad kadrem itp.
Chcesz robić dobre zdjęcia to zacznij od dobrych podstaw czyli wiedzy. Fotografia to przede wszystkim praca nad sobą samym i samodzielna nauka. Fora są bardzo pomocne gdy dojdziesz do ściany lub chcesz zrobić kolejny krok.
Na Twoim etapie zawsze proponuje Nowy podręcznik fotografii autor Hedgecoe John
http://www.empik.com/nowy-podrecznik-fotografii-hedgecoe-john,301613,ksiazka-p
Wtedy zrozumiesz dlaczego ktoś ci pisze że kadrowałby tak a nie inaczej, zrozumiesz też podstawy z ustawiania parametrów oraz wiele innych tak technicznych jak i wizualnych wskazówek. A tak to marnowanie czasu moim zdaniem.
Żeby nie było ja jestem wdzięczy i moje komętarze dotyczyły jedynie gremed. Nie latam z każdym zdjęciem tylko z pierwszymi. Nie rozumiem w takim razie po co jest ten dokładnie post przez rok studiowania książek i robienia zdjęć niczego się nie nauczysz jeżeli ktoś nie powie co robisz źle. A myślałem że to jest to miejsce. Piszesz że dopiero po przeczytaniu książek zrozumiem jak ktoś napisze mi kadrowaniu. Niech napisze zobaczymy czy nie zrozumiem. A nie tylko kadrowane jest słabe. Twój komentarz np cenię bo nie piszesz tylko poczytaj dobre książki tylko podajesz przykład ocz czego zacząć.
- - - - kolejny post - - - - - -
Piszecie też żebym nauczył się o podstaw technicznych (mówię tutaj o wiedzy teoretycznej). Nie powiedział bym że ich nie umiem tylko że jako to był móje pierwsze wyjście z aparatem to zapominałem o niektórych funkcjach ale nie z niewiedzy tylko braku praktyki. Wiedzę techniczną typu iso czasy i przesłona moża nauczyć się w chwilę, gorzej z zastosowaniem.
Żeby dalej nie ciągnąć tej bezsensownej dyskusji bardzo dziękuję za komętarze i opinie, trochę inaczej sobie to wyobrażałem no trudno taki ze mnie optymista. Muszę o pomoc udać się gdzie indziej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas
Forum żyje dzięki użytkownikom, wiadome jest że taki temat jest dla nowych aby ich zachęcić do aktywności.
Pytasz dlaczego uważam że nie zrozumiesz? Bo każdy tutaj swoje komentarze opiera o wiedzę podstawową z zakresów kadrowania i całej reszty. Co ci z opinii na temat zdjęcia jak nikt nie pisze jakimi kryteriami się kierował pisząc swoje komentarze? Skoro nie znasz podstaw nikt tutaj nie będzie ich wykładał, nie nauczysz się robić dobrych zdjęć publikując je na formach, jeżeli nie poznasz mechanik ich wykonywania.
Dlatego uważam takie postępowanie za bezsensowne marnowanie czasu, sam widzisz że nawet z zakresu podstawowych parametrów aparatu masz duże problemy. A przecież do tego nie potrzeba publikować zdjęć w sieci aby dowiedzieć się z pierwszej lepszej publikacji jak to prawidłowo wykonywać.
Fora są pomocne i dają opinie , ty pytasz co sadzę o twoich domkach z piasku, ja ci radzę abyś zapoznał się z podstawami stawiania szalunków.
Nie powiedziałem że mam duże problemy z podstawowymi parametraami aparaty tylko że miałem je na pierwszym wyjściu a to było dwa tygodnie temu.
Pytasz dlaczego uważam że nie zrozumiesz? Bo każdy tutaj swoje komentarze opiera o wiedzę podstawową z zakresów kadrowania i całej reszty. Co ci z opinii na temat zdjęcia jak nikt nie pisze jakimi kryteriami się kierował pisząc swoje komentarze? Skoro nie znasz podstaw nikt tutaj nie będzie ich wykładał, nie nauczysz się robić dobrych zdjęć publikując je na formach, jeżeli nie poznasz mechanik ich wykonywania.
Z tego co zrozumiałem to uważasz że nie zrozumiem ponieważ każdy tutaj pisze podstawowo, o to chodziło? To trochę nie ma sensu.
Teraz już wiem że się nie nauczę robić zdjęc wstawiając na forum, wstawiając myślałem że na innych zasadach działa ta grupa.
Najlepszym przykładem niech będzie ten temat i architektura jaką wrzuciłeś. W obu tematach ktoś ci zdjęcia przykadrował, jakimi kryteriami się kierował to robiąc to już ci nie napisał. Może to były mocne punkty, albo tak mu się po prostu widziało że będzie lepiej. Co ty z tego wyniosłeś na przyszłość? Równe nic. Dostałeś ocenę do pracy którą już wykonałeś która nie ma żadnej wartości dla Ciebie w stosunku o przyszłych prac.
Mówiąc o podstawach mam na myśli to co pisze np w/w książce, oddziaływanie kolorów, budowanie kadrów, mocne punkty, relacje, wybory. Są to cenne wskazówki które pomagają rozwijać warsztat. Warto też oglądać prace innych i już masz punkt odniesienia w stosunku do swoich.
Nie mówię być przestał wrzucać zdjęcia bo masz pełne do tego prawo i jeżeli czujesz że to dobra droga to ją kontynuuj.
Ja chciałem ci tylko wskazać rozwiązanie które moim zdaniem jest dużo efektywniejsze, bo warto się uczyć zrozumieć a nie opierać swoją wiedzę na opiniach.
Co do kadrowania z tym wschodem to głowy nie dam ale chodziło o to żeby usunąć tą lampę też o tym myślałem ale jakoś wydawało mi się lepsze z. Po tym co zobaczyłem też jestem zdania że nie ma sensu wstawaić tutaj zdjęć jeszcze raz dziękuję za uwagi i pomoc.
piotrekjeczen
23-02-2018, 00:59
Nie rozumiem w takim razie po co jest ten dokładnie post przez rok studiowania książek i robienia zdjęć niczego się nie nauczysz jeżeli ktoś nie powie co robisz źle.
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie - Ansel Adams. Fotografuj, fotografuj i jeszcze raz fotografuj to kształtuje świadomość fotograficzną. Do krytyki podchodź też z dystansem ponieważ to co np na tym forum zostanie uznane za "gniot" na innym portalu będzie zbierało laury. Licz się też z tym, że fotograf który ma wypracowany swój styl i zasobny warsztat raczej niechętnie podzieli się z Tobą swoimi doświadczeniami. Warsztat buduje się latami i moim zdaniem żaden fotograf nie przestaje się uczyć ponieważ każdy kolejny kadr buduje w nas nowe doświadczenia. Twój aparat to tylko bezduszna maszynka coś podobnego do szkicownika w ręku grafika - liczy się Twoja intuicja, aparat nie jest w stanie podjąć za Ciebie decyzję.
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie - Ansel Adams. Fotografuj, fotografuj i jeszcze raz fotografuj to kształtuje świadomość fotograficzną. Do krytyki podchodź też z dystansem ponieważ to co np na tym forum zostanie uznane za "gniot" na innym portalu będzie zbierało laury. Licz się też z tym, że fotograf który ma wypracowany swój styl i zasobny warsztat raczej niechętnie podzieli się z Tobą swoimi doświadczeniami. Warsztat buduje się latami i moim zdaniem żaden fotograf nie przestaje się uczyć ponieważ każdy kolejny kadr buduje w nas nowe doświadczenia. Twój aparat to tylko bezduszna maszynka coś podobnego do szkicownika w ręku grafika - liczy się Twoja intuicja, aparat nie jest w stanie podjąć za Ciebie decyzję.
Dokładnie tak. Dodam tylko by osoba ucząca się podpatrywała innych bo to najlepszy rodzaj nauki. Fotografia to niemal w całości naśladownictwo innych i stety / niestety nie osiągnie nigdy statusu malarstwa.
Na początek szukaj bardziej wyizolowanych obiektów, typu most na jeziorem czy drzewo we mgle. Statyw, przesłona w okolicach f8, jak najniższe możliwe ISO, czas migawki dostosowany do przesłony tak by jak najmniej później rzeźbić w pr. graficznym. Unikaj tez żabiej pozycji bo na wyświetlaczu takie zdjęcia wydają się być ciekawe a przed monitorem emocjie szybko opadają :) .
Nie bój się też skrajnie męczyć zdjęcie obróbką ponieważ tylko w ten sposób zrozumiesz jej limity :) .
Żeby nie było ja jestem wdzięczy i moje komętarze dotyczyły jedynie gremed.
Jako, że mnie wywołałeś to może jeszcze dwa słowa. Głównym problemem nie jest Twój brak umiejętności czy zrozumienia zasad tylko brak świadomości tego, że w kilku słowach komentarza nie da się czasem naprowadzić autora zdjęć na coś bardzo ulotnego, na coś co powodje, że to zdjęcie jest takie a nie inne. Jeśli wstawisz zdjęcie kolorowe i napiszesz nam "proszę o ocenę tego zdjęcia czarno-białego" to każdy napisze Ci - "chłopie, wstawiłeś zdjęcie kolorowe". A tutaj? Jakoś tam sobie to zrobiłeś, ok. Ktoś Ci napisze, że kadrowanie złe. Przytniesz o jedno drzewo. Wstawiasz, pytasz czy teraz jest ok. Po czym w kolenym komentarzu ktoś inny napisze - "nie, wg mnie bardziej pasowało tamto". I tak można w nieskończoność. W końcu, po kilku próbach i zmianach - jest, to jest to. No i? Masz powiedzmy jedno dobre zdjęcie z jednego miejsca. Co to wnosi? Nic. Drugi raz tam nie pójdziesz a w innym miejscu to wszystko co usłyszałeś na forum może kompletnie nie mieć znaczenia.
Do tego w grę wchodzą jakieś modyfikacje dokonane przez filtry Instagrama. Sorry, ale albo Instagram i jego filtry albo bawisz się w poważniejsze robienie zdjęć.
Napisałeś "Teraz już wiem że się nie nauczę robić zdjęc wstawiając na forum, wstawiając myślałem że na innych zasadach działa ta grupa". Masz rację - nie nauczysz się. Za jakiś czas, jak zrobisz samodzielnie foty o niebo lepsze od tego śniegu to wrzucisz takie zdjęcie na forum do odpowiedniego działu. I tam przeczytasz: "widać ślad po filtrze, odrobinkę prześwietlone niebo, ja bym ciut ujął dołu, może za dużo clarity". Każda z tych uwag doda kolejne punkty do Twojego doświadczenia. I spowoduje, że kolejne zdjęcia będą jeszcze lepsze. Na razie to jest trochę tak, jak naprowadzanie niewidomego, żeby trafił papierkiem do kosza. W końcu trafi. Ale co to wnosi w kwestii następnego trafienia do innego kosza? Nic.
Moja rada? Oglądaj zdjęcia. Znajdź odpowiednie miejsce (ja lubię 500px). To czołówka, najlepsi z najlepszych (nie sugeruj się polubieniami - te wynikają z ilości followersów, choć jest to oczywiście jakiś wyznacznik jakości). Zrób sobie galerie na swoim profilu, zapisuj zdjęcia. Porónuj parametry, jaki sprzęt - to wszystko tam widać. I w końcu kadrowanie. Jest tam wiele dubli - różne miejsca na świecie są mocno obstrzelane przez fotografów. Zobaczysz jak różne potrafią być zdjęcia z tego samego miejsca (a mimo tych różności są one wszystkie doskonałe).
piotrekjeczen
01-03-2018, 00:05
(ja lubię 500px). To czołówka, najlepsi z najlepszych
Powiedzmy. Zależy to od tego jaka Twoim zdaniem fotografia jest dobra. Jeżeli lubisz efekciarstwo i "kupę" kolorów to tak a jeżeli koncentrujesz się na tym by fotografia była czymś więcej niż tylko kolorowym obrazkiem, którego zakres tonalny sięga granic "wytrzymałości" to nie. Twoje prace są ciepłe i spokojne bez nadmiaru szaleństwa, poprawne technicznie i estetycznie - ale przyznasz mi rację, że takich zdjęć nawet na takim 500px wcale nie jest wiele i moim skromnym zdaniem młodego (początkującego) fotografa to całe "efekciarstwo" może wprowadzić w błąd.
"Teraz już wiem że się nie nauczę robić zdjęc wstawiając na forum, wstawiając myślałem że na innych zasadach działa ta grupa"
Załadowałeś właśnie dość potężną grupę osób to tzw jednego wora - nie oceniaj forum tylko poszczególne osoby, które przyczyniają się do jego funkcjonowania. Uwierz mi, że na tym forum jest masa bardzo dobrych fotografów i jeżeli zechcesz na pewno ich wiedza pozostanie do Twojej dyspozycji.
Powiedzmy. Zależy to od tego jaka Twoim zdaniem fotografia jest dobra.
No tak, mówimy o dość ulotnej i trudno policzalnej sprawie. Może nie potrzebnie użyłem słowa "najlepsi". Dla jednego najlepszy będzie fotoreporter, który zrobi zdjęcie dziecku w ruinach Aleppo, dla drugiego ten robiący zdjęcie tęczy nad Matterhornem. Niemniej jednak uważam, że serwis ten ma potencjał. Zwłaszcza jeśli chodzi o podgląd ostrości, kadrowania. Kolory? Hm. Ja nie nazwałbym tego efekciarstwem jako ogółu. Ale może też skupiam się na tych mnie bijacych po oczach a te instagramowe po prostu pomijam. Zawsze można followac sobie tych, którzy trzymają poziom a takich tam nie brakuje.
6248
Wiatr, -8° i śnieg. Idealne warunki. ;)
Ktoś coś?
piotrekjeczen
24-03-2018, 10:03
Wiatr, -8° i śnieg. Idealne warunki.
Ktoś coś?
Drogi autorze jeżeli życzysz sobie rzetelnej opinii na temat fotografii warto w opisie uwzględnić parametry techniczne dla danego obrazka. Mam tu na myśli ISO, użyta wartość przysłony i dobrany do niej czas ew. inne korekcje. Opis samych warunków pogodowych nie wiele wnosi do tematu a poza tym to widać na obrazku. Jako, że jest to wątek dla początkujących możesz poświecić chwilę i napisać krótkie wyjaśnienie dlaczego akurat taki kadr, co Cię w nim urzekło i co chciałeś pokazać. W tym kadrze widzę rozmytą rzekę, most, drzewa, rurę odprowadzającą wodę i trzy latarnie z czego jedna będąc umieszczona w centrum kadru nieźle daje po oczach. Jako potencjalny odbiorca zastanawiam się więc co jest tematem Twojej pracy? Tak więc technika i chociażby tytuł, który naprowadzi mnie jak i innych użytkowników forum byłby bardzo pomocne.
ISO 400 czas 1s f/8 bodajże.
Co chciałem pokazać? Obrzeża miasta w czasie zamieci. Choć chyba nie całkiem to wyszło...
Witam moje próby w tej dziedzinie 14mm, 2.8, 30s. jedna klatka
7795
Ciekaw jestem Waszych uwag, dopiero zaczynam z Nikonem i z dłuższymi ogniskowymi. Informacje o zdjęciu: f8, 1/200, ISO 320, w LR suwaki i lekkie przycięcie.
http://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=8338
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=8338)
Druga próba, f8, 1/200, ISO 320, w LR suwaki i lekkie przycięcie.
8373
piotrek1452
30-04-2018, 18:40
8410
W sumie to pierwsze jako takie zdjęcie.
f/8, 20s, ISO-800, 18mm
Powalczył bym tu z cieniami, bo za mocne. Kadr chyba ok, jak na początki.
piotrek1452
01-05-2018, 10:23
8427
O coś takiego chodzi?
Od razu lepiej, chociaż nie twierdzę, że idealnie i pewnie inni powiedzieliby co jeszcze poprawić
horvik62
07-05-2018, 20:45
http://forum.nikoniarze.pl/album.php?albumid=72&attachmentid=8813 10mm f4 1/50 iso100 jeżeli można prosić coś o tym czymś
horvik62
08-05-2018, 21:52
tu też na krótkiej ogniskowejhttp://forum.nikoniarze.pl/album.php?albumid=72&attachmentid=8057
piotrek1452
07-06-2018, 08:47
110278
210279
310280
410281
510282
2pompony
07-06-2018, 15:28
Ostatnie pięć - w miarę dobrze, a już na pewno na tyle, żebyś mógł je wystawić w dziale Krajobraz. Pewnie zjadą Cię za obróbkę (ja np. wypomniałbym halo), za brak widocznego tematu czy kompozycji (poza 5), za zbyt zimne WB czego skutkiem są niebieskie zielenie, i pewnie za parę jeszcze innych rzeczy. Ale tam dostaniesz większy odzew, więc będziesz miał większą szansę czegoś się dowiedzieć - jak odsiejesz głupoty.
Ja bym zaczął tam pokazywać obrazki, nie pękaj.
piotrek1452
08-06-2018, 15:45
Dzięki za zainteresowanie. Mógłbyś w skrócie opisać ten efekt halo, na którym zdjęciu występuje?
2pompony
08-06-2018, 16:02
Dzięki za zainteresowanie. Mógłbyś w skrócie opisać ten efekt halo, na którym zdjęciu występuje?
Najbardziej widoczny na 3, góra z prawej strony emituje energię która rozjaśnia kosmos za sobą. :)
Nie ma go za to wcale na jedynce - bo efekt halo tworzy się na granicy mocno kontrastujących rejonów, najczęściej właśnie w krajobrazie nad linią oddzielającą zbyt ciemny grunt od nieba, czasem powstaje na drzewach, za którymi niebo jest wyraźnie jaśniejsze niż gdzie indziej. Jest dość częstym błędem obróbki, i jak ktoś tego nie widzi, to może dochodzić do karykaturalnie wielkich rozmiarów - wiele przykładów na tym forum, więc nie pękaj, bo nie jesteś wyjątkiem.
Gorzej, że masz na tych zdjęciach znad wody fajne światło, ale kompletnie tego nie pokazujesz - obróbkę warto potrenować, bo to jeden z niezbywalnych wyrazów języka fotografii.
piotrek1452
08-06-2018, 16:50
Jest jakiś sposób na unikniecie tego efektu np podczas robienia zdjęcia czy raczej podczas obróbki ?
2pompony
08-06-2018, 17:12
Nie, to obróbka...
dawidryba
11-06-2018, 14:17
Cześć Wszystkim.
Kupiłem sobie ostatnio Nikona D5600 z obiektywami: 18-55 i 70-300. Pierwszy krajobraz by me w życiu:)
Zdjęcia robione obiektywem: AF-P DX NIKKOR 70–300 mm VR
ISO 100, 70mm, 1/125s, F4,5
10484
ISO 100, 70mm, 1/4s, F20,0
10485
Witaj,
Na początek, wrzuciłeś swoją rzeczkę w dziale „portret”, raczej średnio pasuje;)
Co do zdjęć, to możesz opowiedzieć co chciałeś przedstawić?
Co cię urzekło, że chciałeś się z innymi podzielić tym widokiem?
Stronę techniczną pomijam, to akurat są proste rzeczy.
Carlos_lo
12-06-2018, 21:04
Witaj,
Na początek, wrzuciłeś swoją rzeczkę w dziale „portret”, raczej średnio pasuje;)
Co do zdjęć, to możesz opowiedzieć co chciałeś przedstawić?
Co cię urzekło, że chciałeś się z innymi podzielić tym widokiem?
Stronę techniczną pomijam, to akurat są proste rzeczy.
bo tam jest ukryta jest lesna nimfa, jak jej nie dostrzegasz, tzn, ze sie dobrze ukryla;) ot i cala tajemnica;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Oto moje pierwsze fotki na krótkim spacerze, w drugi dzień z Nikonem D7200 i 18-140mm VR.
Troszkę ciężko z ostrościom ale cały czas próbuję.
1. ISO 200 140mm f5,6 1/1000sec
10604
2. ISO 200 140mm f6,3 1/250 sec
10605
3. ISO 100 140mm f5,6 1/250 sec
10606
Oto moje pierwsze fotki na krótkim spacerze, w drugi dzień z Nikonem D7200 i 18-140mm VR.
Troszkę ciężko z ostrościom ale cały czas próbuję.
Czemu w miarę statyczne kadry robisz na ISO 200 a lecące ptaki na ISO 100? Przy takim świetle nie zmieniałbym ISO na inne niż 100.
Kurde, jeszcze muszę to ogarnąć:-? Podobnie jak Auto-Focus:-?
Jedna sprawa, że był ładny dzień i miałem ustawione ISO100 a ptaki siedziały na tych palach, kiedy skradałem się przez trawę, ptaki zerwały się do góry i wtedy strzeliłem fotkę:-?
Kurde, jeszcze muszę to ogarnąć:-? Podobnie jak Auto-Focus:-?
Jedna sprawa, że był ładny dzień i miałem ustawione ISO100 a ptaki siedziały na tych palach, kiedy skradałem się przez trawę, ptaki zerwały się do góry i wtedy strzeliłem fotkę:-?
No to właśnie dopisałem u góry. ISO 100 w zupełności załatwia sprawę. Na wszystkich zdjęciach. Choć oczywiście za wiele przez podniesienie ISO tutaj nie straciłeś, żeby nie powiedzieć w ogóle.
Ok, dzięki[emoji1360]
Ale jak na pierwsze fotki, coś z tego będzie??
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ok, dzięki[emoji1360]
Ale jak na pierwsze fotki, coś z tego będzie??
Ta dwójka mi się podoba. Reszta takie sobie pstryki. Może więksi spece się wypowiedzą. Ja Ci powiem tak.- jak się wkręcisz i zaczniesz się intensywnie bawić w focenie to za jakiś czas nawet na nie nie spojrzysz.
Przeglądaj forum, znajduj zdjęcia z ciekawą dyskusją, zobaczysz na co zwracać uwagę, co można łatwo zawalić w zdjęciu.
Co do ostrości to czy łabędź tylko miał być ostry czy wszystko miało być ostre? Jeśli wszystko to lipa. Jak łapałeś ostrość na łabędzia to zmniejszając otwór przysłony miałbyś ostre również trawy z tyłu - to tak w skrócie. Ale w sumie to ciężko tak wprost odpowiedzieć na pytanie "czy coś z tego będzie". Nie wiadomo co chciałeś żeby było, na ile świadomie zrobiłeś te zdjęcia a ile w tym przypadku, na ile masz świadomość wpływu ustawień na choćby ostrość. Ja się rozpisałem ale nie dziw się jeśli czasem na takie pytania nie będzie za dużo odpowiedzi. Po prostu ciężko czasem coś napisać.
Dzięki. Wracając do twojego pytania, ostrość miała być na łabędzia:smile:
Nową puszkę mam dopiero tydzień, cały czas siedzę, czytam i próbuję. Zapewne masz rację że za jakiś czas nie spojrzę na te fotki jeśli dalej będę miał taką zajawkę:lol:
To jeszcze jeden ptaszek
ISO 200 130mm f/6,3 1/800 sec
10619
wojtekd3
15-06-2018, 12:19
Przyciąłbym 2 do pionu odrzucając lewą połowę obrazka.
Przyciąłbym 2 do pionu odrzucając lewą połowę obrazka.
Coś takiego??
10652
wojtekd3
16-06-2018, 10:48
Pierwotnie myślałem, żeby wyciąć jeszcze te trzciny z lewej. ALe wtedy będzie za mało miejsca przed dziobem ptaka. Trochę pokombinowałem i wyszło mi coś takiego:
10668
Przy okazji poruszałem nieco suwaczkami :-)
Super, dużo dało usunięcie tych traw z dołu zdjęcia.
Chwila wolnego czasu[emoji41] kiedy córa zajęta z mamą, to trzeba to wykorzystać na kolejne próby i osfajanie się z aparatem[emoji41]
1. ISO 100 56mm f/5,0 1/400 sec
10683
2. ISO 100 140mm f/5,6 1/320 sec
10684
3. ISO 100 140mm f/5,6 1/320 sec
10685
4. ISO 100 140mm f/5,6 1/320 sec
10686
z krajobrazem te zdjęcia nie mają wiele wspólnego - musisz wyrobić sobie nawyk zwracania uwagi na tło
No właśnie zastanawiałem się czy łapie się to do działu przyroda??
Z tłem było ciężko:-? z jednej strony autostrada a z drugiej zabudowania. Ale dzięki, na pewno będę zwracał uwagę:wink:
Co do poprawy? pierwsze fotki :
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/bie1-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/9guzri94n/)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/DSC_09581-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/kkelx0mo7/)
3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/DSC_1177zach_d-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/4r9ngcx4n/)
Chciałem jeszcze to dodać ale nie zmieściłem się w 30min więc dokładam w drugim poście.
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/zach_pa-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/atha6rljr/)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/zach21-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/h8gb3uko7/)
Pozdrawiam
Fanta
fanta pierwsze jako takie, kadr dosyć fajny, ładne chmury i fajna ta ścieżka, ale pora dnia nie ta. Na pozostałych zdjęciach nie znalazłem nic ciekawego, zdjęcie numer 3 to kolorystyczna masakra.
No to fakt pora nie ta, słońce centralnie ani to wschód ani zachód. Zdjęcie numer 3 chciałem już zaraz usunąć po tym jak je umieściłem ale parę minut za późno,słyszałem jakieś głosy na nie.
Co do poprawy?
A dlaczego podbijasz ISO tak bardzo? Aż tak źle chyba nie było ze światłem? Na pierwszym 200, później nawet 640 widzę.
Horyzont ma być prosto, to podstawa podstaw.
Reszta zmasakrowana obróbką, kolor, za mocno wyciągane cienie, jakieś "clarity" czy kontrast mocno podbity, mocno i nieumiejętnie wyostrzone.
Różowe przepały dopełniają całość.
Proponuję wrócić do edycji i wszystkie suwaki cofnąć o 50%.
Czas naświetlania też mz powinien być stanowczo dłuższy, trochę pasuje rozmyć te fale.
Co do iso to rzeczywiście gapiostwo bo robiłem też inne zdjęcia. Zwrócę uwagę na przyszłość.
Tak poprawie horyzont.
Po za tym jednym zdjęciem 3 to kolor jest podkręcony tak jak w jpg różnice są praktycznie niezauważalne.
Używam tylko tone mapping i to tak w zasadzie w opcji minimum czyli mniej jak 5 % suwaka, reszta to kontrast jasność i nasycenie. Nasycenie na reszcie zdjęć niemal nie ostaje od jpg.Njbardziej używam jasności i kontrastu ale te są ze sobą trochę zależne dlatego jadę nimi podobnie by nie były za kontrastowe i ciemne ale jasność tak by nie były za bardzo matowe. Zmiany są tak naprawdę kosmetyczne.
Niestety używam telewizora i mam tu kilka funkcji być może one przekłamują.
Zdjęcia robione w Trybie A i 95% z tego korzystam. Parę razy użyłem trybu manual z ustawieniami pod zachody które gdzieś wygrzebałem tu na forum. Różnice były niezauważalne.
Nie wiem jak u Ciebie, ale ja kiedy przeszedłem na tryb M to była masakra. Też nie widziałem różnicy. Ale po dziesiątkach godzin na YT, przewertowaniu internetu po różnych blogach, uświadomienie sobie co to trójkąt ekspozycji i zaczęcie z tego korzystać i wtedy różnica jest zauważalna.
Co prawda jeszcze potrzebny długi trening, ale na chwile obecna nie używam w ogóle trybu auto[emoji16]
A jaka frajda jak ogarniesz wszystko sam i zdjęcia wyjdą całkiem całkiem[emoji12][emoji12]
Parę razy użyłem trybu manual z ustawieniami pod zachody które gdzieś wygrzebałem tu na forum. Różnice były niezauważalne.
Zachód zachodowi nierówny. Nie będzie to działać jeśli ustawisz sobie parametry na takie znalezione w sieci. Musisz ogarniać ustawienie do warunków jakie masz wokół. Powoli dojdziesz do tego.
Też w głowie nie dobiorę odpowiedniego czasu bez kilku prób dlatego A wydaje mi się optymalny.
Tak serio to u mnie fotki na TV nie są przerysowane i kolorowe. Wręcz przyznam że nie lubię tego nawet.
Kiedyś jak byłem u ojca i zobaczyłem fotki na TV to się załamałem. Wyglądały jakby miały 3200 iso zastanawiam się czy przypadkiem nie jest podobnie z kolorami.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/foto_jpg-1.jpg
źródło (https://postimg.cc/image/yok4geurr/)
Tak wygląda jpg z aparatu. Można do 4 i 5 porównać i czy faktycznie tam kolory są przerysowane i zbyt kontrastowe?
Dzięki to były chyba pierwsze fotki jakie robiłem zachodowi słońca.Nie mam tak wiele okazji bo nie szukałem ich. To było przy okazji i pogoda też nie trafiona.
Też w głowie nie dobiorę odpowiedniego czasu bez kilku prób dlatego A wydaje mi się optymalny.
Tak serio to u mnie fotki na TV nie są przerysowane i kolorowe. Wręcz przyznam że nie lubię tego nawet.
Kiedyś jak byłem u ojca i zobaczyłem fotki na TV to się załamałem. Wyglądały jakby miały 3200 iso zastanawiam się czy przypadkiem nie jest podobnie z kolorami.
Tak wygląda jpg z aparatu. Można do 4 i 5 porównać i czy faktycznie tam kolory są przerysowane i zbyt kontrastowe?
Dzięki to były chyba pierwsze fotki jakie robiłem zachodowi słońca.Nie mam tak wiele okazji bo nie szukałem ich. To było przy okazji i pogoda też nie trafiona.
Powiem Ci tak... Jest to zdanie kogoś, kto amatorsko od wielu lat pstryka zdjęcia, od jakiegoś czasu z nadmiaru wolnych chwil dość intensywnie działając w temacie kształcenia się i ulepszania rzemiosła.
Gdybyś te fotki zrobił w 1985 roku, wywołał film po powrocie z wakacji i pokazał je doświadczonemu koledze to usłyszałbyś całą masę uwag, łącznie pewnie z tą, że nadają się one do kosza. Popełnienie przez Ciebie takich dzieł w tamtym czasie byłoby dość mocno usprawiedliwione. Dlaczego:
- nie miałeś możliwości czytania forum,
- nie miałeś You Tube,
- nie miałeś FB, 500px - nic nie miałeś,
- nie miałeś siatki na ekranie LCD, nie miałeś LCD, nie miałeś poziomicy - nic nie miałeś.
Co miałeś? Miałeś 36 prób na jednej kliszy, miałeś ISO 100 albo 200 - ustalone w momencie zamknięcia klapki aparatu i koniec. Mogłeś pożyczyć sobie książkę z biblioteki jeśli akurat ktoś Cię nie ubiegł. Najlepiej jak miałeś obok siebie doświadczonego fotografa, który mógł przed naciśnięciem migawki uchronić Cię przed zmarnowaniem kolejnej klatki.
Do czego zmierzam? Do tego, że w XXI wieku pierwsze zdjęcia, które wstawisz do oceny powinny mieć zdecydowanie wyższy poziom. Nie fochaj się (piszę to bo tutaj różne rzeczy się dzieją jak ktoś pisze coś odrobinę bardziej niż neutralnie) ale tak jest. Mam wrażenie, że nie przeglądnąłeś nawet 25% forum. A przecież prawie każdy wątek w dziale gdzie forumowicze wstawiają swoje zdjęcia zawiera cenne porady. Nie mówię, żebyś się wczytywał w jakieś kompletnie obce Tobie póki co zagadnienia ale takie sprawy jak np. prosty horyzont to jest podstawa podstaw. Czy jesteś jedyny, który wstawił coś tutaj w ten sposób? Nie. Pewnie i mnie się zdarzyło. Ale z każdym miesiącem, rokiem baza dostępnej wiedzy rośnie. I mimo, że rację mają Ci, którzy mówią, że forum umiera to jednak jest dziesiątki starych tematów, które są kopalnią wiedzy. Co do kolorów to oczywiście to jest temat jak najbardziej pod dyskusję i tutaj najlepiej dyskutować na swoim przykładzie bo to Ty ruszałeś tymi suwaczkami na swoim zdjęciu. Ale nikt nie będzie zajmował się takimi szczegółami jeśli zdjęcie będzie zawierało tak drastyczne niedociągnięcia. A sam przyznasz, że wstawianie kilku zdjęć po to, żeby dowiedzieć się, że są one krzywe to raczej nie jest cel tego wszystkiego.
Co do tego czy sobie wymyślisz czas w głowie czy nie... Nie musisz sobie nic wymyślać. Masz pomiar światła, masz podgląd, masz powtarzaną wiele razy poradę, że "lepiej niedoświetlić niż prześwietlić". Więc to nie jest żadna loteria tylko coś o czym Ty decydujesz.
Podsumowując ten długawy wywód - oglądaj i czytaj, czytaj i oglądaj. Porównuj exify, patrz na co oglądający zwracają uwagę autorom zdjęć i szybko zauważysz poprawę.
P.S. Nie wiem tylko czy z tym telewizorem nie będzie tak, że co byś nie zrobił to nie będzie dobrze. Dlaczego? Bo wygląda na to, że najlepsze ze wszystkich jest to zdjęcie JPG z aparatu. Więc telewizor podczas obróbki najwyraźniej prowadzi Cię na manowce.
ogarnij sobie monitor, który poprawnie zobrazuje ci przynajmniej przestrzeń sRGB, bez tego nawet nie podchodź do obróbki bo zwyczajnie nie widzisz co robisz i całe twoje starania i wysiłki są nic warte
Dzięki za rady wszystkim .
Dałeś więcej z siebie niż ja jestem w stanie dać. Chodziło mi o uwagi nie o chwalenie się. Fotografuję dla siebie żeby mieć co wspominać nie robię nic ani na pokaz ani w celu zarobkowania. Nie chce brnąć aż tak głęboko chodzi o takie podstawy jaśniej,ciemniej,lekkie wyostrzenie,przyciemnienie nieba itd. Nie lubię ingerować w zdjęcia i lubię je oglądać tak jak widziały to moje oczy na żywo.Niektórzy lubią w tym dłubać,tworzyć dzieła i im ładniej a dalej od rzeczywistości tym dla nich lepiej. U mnie najbardziej boli jak drzewa są ciemne a góra prześwietlona.
Sądzę że TV po prostu przekłamuje i to sporo fotki wyglądają o wiele lepiej od jpg u mnie z mojego punktu widzenia.
Mam tam kilka ustawień styl aktywności, komputer,gry,tv i mam ustawione na kompa. To jakiś tańszy model philipsa 39cali. Temperature kolorów opcja normalna , kontrast i jasność po środku nic wyżyłowane.
Miałem tez ostrość obrazu nieco zmienioną ze względu na wadę wzroku. Powiem tak jak zmieniłem kilka opcji w tv to wychodzi że te przerobione jest paskudę a jpg wygląda lepiej.
Także od ustawień tv zacząć czas.
"optymalne" ustwienia twojego TV to jakieś Himalaje dla osób z ekranami poprawnie wyświetlającymi obraz, z tego powodu jpg z aparatu wygląda znacznie lepiej niż twoje ruszanie suwakami na ślepo (4 i 5). Dla tego, do póki nie masz ekranu, to polegaj na algorytmach w aparacie i rób lepiej w jpg.
No to póki co na tym TV to chyba zostaje póki co brać jpg i ewentualnie ściągnąć fotkę zaufaną i dopasowywać chociaż jasność nieba, bo kolory i kontrast to jako tako w jpg. Z monitorem póki co na razie muszę poczekać. Skąd tylko wiedzieć czy mam jasno czy ciemno ekran.
No to póki co na tym TV to chyba zostaje póki co brać jpg i ewentualnie ściągnąć fotkę zaufaną i dopasowywać chociaż jasność nieba, bo kolory i kontrast to jako tako w jpg. Z monitorem póki co na razie muszę poczekać. Skąd tylko wiedzieć czy mam jasno czy ciemno ekran.
Poczytaj kilka słów o kalibracji monitora i stanowiskach do obróbki zdjęć. Nie masz dążyć do tego aby mieć to co graficy ale musisz sobie stworzyć jakąś swego rodzaju protezę tego. Na pewno nie zrobisz tego z telewizorem. Póki nie masz monitora zostaw obróbkę bo to robota z zawiązanymi oczami.
Cześć
Jestem początkującym fotografem, chciałbym prosić o rady starszych stażem kolegów - co poprawić , na co zwrócić uwagę... nic nie robi lepiej niż spojrzenie z boku i opinia osoby bardziej doświadczonej.
Poniżej dwa moje gnioty.
Pozdrawiam
Michał
13744
13745
Nikt ? nic ?
Plame na matrycy na drugiej focie zauważyłem... umknęło mi.
2pompony
11-09-2018, 00:46
Nikt ? nic ?
Bo tutaj mało ludzi zagląda w sumie, słaby feedback jak mawiają...
Nie pękaj, wystaw te zdjęcia w dziale Krajobraz i będziesz miał więcej odpowiedzi - nie wyglądają wcale na produkty kogoś początkującego, widać też że były jakieś starania o kompozycję czy kadr... Dział ostatnio nie błyszczy jakimiś wysokowyczynowymi produkcjami, więc tym bardziej wstydu nie ma.
Z dobrego serca tylko radzę zmniejsz trochę podpis albo stonuj go jakoś, bo będzie kilka uwag (i słusznie), że do zdjęć tego poziomu taki większy podpis słabo pasuje. A poza tym podstawy są: horyzont, ekspozycja choć nie wyczynowa, ale jakoś bez większych wpadek, WB do rzeczy, kolory w miarę normalne - bez radioaktywności czy smuty. Więcej Ci powiedzą na miejscu, jak ktoś będzie miał jakieś uwagi.
Jestem ciekaw co widać na lepszych monitorach... Mój niby sRGB pokrywa, kalibracja zrobiona samodzielnie...
14142
2pompony
18-09-2018, 13:31
Z kontekstu zadanego pytania wnoszę, że chodzi Ci o to co widać ekspozycyjnie i kolorystycznie, oprócz zadartego obiektywu i związanych z tym kłopotów...
No cóż, wyczynu tu nie ma. Po pierwsze widać, że zawiodła ekspozycja; jak sądzę przy wywołaniu/obróbce stwierdziłeś, że tyle starczy - to jeszcze byłoby do przeżycia, bo to się łatwo daje naprawić. Niestety widać też, że próbowałeś gasić przepały na niebie (właściwie na chmurach), ale nie tylko ich nie zgasiłeś, ale chyba nawet jeszcze bardziej zwróciłeś na nie uwagę; teraz jest tam wyżarta plama bez faktury, której nie zlikwidowałeś, tylko przyciemniłeś - więc plama zamiast białej jest tak samo widoczna, tylko lekko ciemniejsza. Taką metodą przepałów nie zlikwidujesz.
Jak się uporasz z ekspozycją, będzie można powiedzieć coś o kolorach, bo na razie jest ciemno i słabo widać, a co się pojawi przy dobrej ekspozycji ciężko powiedzieć - może będzie dobrze, a może trzeba będzie jakoś pokombinować, żeby było dobrze.
Drugie ⋕318 się udało, miłe dla oka, bardzo nawet. Jak to mówią - ze smaczkami.
Inne podejście do obróbki....
14252
2pompony
21-09-2018, 22:27
Inne podejście do obróbki....
Uznanie! Poszło w dobrą stronę, ale niewystarczająco.
Po drugie walka z ekspozycją spowodowała, ze niebo stało się radioaktywne, a granatowy jest zjadliwy. To teraz zrób tak: rozjaśnij cienie, pilnując tego, żeby poszczególne kolory nie wpadały w 'jarzeniowość' i powoli będziemy wychodzić na prostą.
OK, pobawię się jeszcze z ta rawką. Co do ekspozycji, zastałem tam takie warunki, a nie inne. Byłem na rodzinnej wycieczce i nie mogłem być wcześniej, by mieć światło z przodu.
2pompony
23-09-2018, 14:28
Co do ekspozycji, zastałem tam takie warunki, a nie inne. Byłem na rodzinnej wycieczce i nie mogłem być wcześniej, by mieć światło z przodu.
Rupi - nie chcę Cię urazić (bo jak się okazuje na tym forum są same mimozy i jak im się powie, że ich zdjęćie jest marne to jest wielka obraza, likwidują obrazki i uciekają)... To co powiem nie jest skierowane na to, żeby Cię obrazić, tylko żeby zwrócić Twoją uwagę na pewne sprawy. A zatem...
Nie idź tą drogą i nie szukaj sobie podobnie niemądrych wymówek, bo może się tak nieszczęśliwie wydarzyć, że sam w nie zaczniesz wierzyć i skończysz jak ci ze streetu, którzy nie potrafią (bo się tego nigdy nie nauczyli) zrobić dobrego zdjęcia i wszystkie swoje błędy zrzucają na inne okoliczności.
Zobacz - mówisz, że warunki były takie... A jak wychodzisz ciemną nocą na nocny miejski plener, warunki masz setki, jeśli nie tysiące razy gorsze jak idzie o światło i co - wtedy efektem pleneru mają być całkowicie czarne klatki? Też wtedy pokazując całkiem czarny prostokąt powiesz sam sobie - no cóż, warunki były takie? Mam nadzieję, że zamiast tego po prostu dostosujesz swoją działalność do zastanych warunków - albo ustawiając odpowiednio sprzęt, albo robiąc odpowiednie rzeczy w postprocesie, albo i jedno i drugie.
Po drugie, piszesz, że byłeś tam krótko, nie ta pora, nie mogłeś czekać, rodzina i te sprawy - rozumiem to doskonale. Ale ja tam nie byłem nawet tak krótko i w takich warunkach jak Ty, a potrafię wziąć zdjęcie i poprawić mu parę suwaków.
Jak widzisz szukanie takich wymówek nie jest mądre. Na pocieszenie powiem, że to się zdarza wszystkim z początku - ważne, żeby na tym etapie nie utknąć.
Jak widzisz szukanie takich wymówek nie jest mądre. Na pocieszenie powiem, że to się zdarza wszystkim z początku
nie tylko na początku jak się wydaje... ;)
ważne, żeby na tym etapie nie utknąć.
ejmen i aleluja!
3- podejście...
14457
I jeszcze, może nałożony efekt nie każdemu się spodoba...
14459
2pompony
23-09-2018, 18:29
3- podejście...
No i teraz widzisz, do czego doszło: nagle pod dachem stodółki zaczęło być coś widać, furtka na końcu jest zrobiona z normalnych desek a nie z ciemnej materii kosmosu, jak pod drzewami piątka komuś spadnie w trawę, to ją znajdzie bez użycia latarki. Nagle zdjęcie przejrzało na oczy!
Teraz co prawda kolory (zwłaszcza zielenie) wyszły jadowicie, ale to bardzo dobrze, bo to uświadomi Ci uwarunkowania: podciągniesz jedno, drugie się kiwnie i trzeba to drugie skorygować... Po prostu na spokojnie, taką właśnie metodą nauczysz się uzyskiwać wyborne kolory przy nienagannej ekspozycji! Trzeba tylko patrzeć na wszystkie aspekty i uwaga na wiele rzeczy jest jak najbardziej poążdana.
Jak to mówią górale: jak się nie wywrócis, to się nie naucys - Ty szczęśliwie to zacząłeś, a teraz tylko doskonalić i uważać na coraz więcej spraw. Na razie u Ciebie pewnie toczy się to z jakimiś oporami, ale wierz mi, że po niejakim dojściu do wprawy i obyciu w programie będziesz to robić na luziku, jednym paluszkiem jak to mawiają...
krzysztofz24
25-09-2018, 23:30
rupi co do tego zdjecia z chatka to absolutnie nie idz ta droga co na ostatniej odslonie jak na zdjeciu nr 3 (jesli by numerowac).
Tak wyciagnales cienie, ze wyglada to jak pseudo HDR najgorszych lotow. Swiatla wyjarane a cienie wyciagniete za uszy, Strasznie plasko.
Te cienie to juz nie cienie nawet. Niebo przygaszone a podloga bardziej daje po oczach. To nie jest naturalne.
Za to zdjecie numer 2 jest bardzo blisko idealu pod wzgledem ekspozycji i poprawnego naswietlenia.
Nie jest zarowiasto, swiiatla sa swiatlami a cienie cieniami.
Ja tam bez problemu widze szczegoly na tej furtce w cieniach niemal w calosci.
Zeby bylo jasne pisze tylko o ekspozycji i rozkladzie swiatla. Pomijam kolory ich nasycenie itp (bo niebo troche radioaktywne na 2 i przepaly na chmurach, ale nie o tym)
Ewentualnie moglbys bardzo delikatnie podciagnac 2 jeszcze, ale malutko. Nie wpol drogi do 3;-), tylko jakies 10-15% moze.
Niektorzy lubia ciagnac cienie ale tak sie z tym zapedzaja, ze wychodza im one jasniejsze niz zrodlo swiatla. Co juz jest bzdetem po prostu.
Robiac krajobraz musisz miec obsesje na punkcie swiatla, skad pada, jaka ma barwe, jak sie rozchodzi, czy sie rozprasza, jakie powierzchnie i kolory jak je odbijaja...
Jesli swiatlo gdzies nie dochodzi mamy cien, to pozwolmy mu byc tym cieniem-czyli obszar mniej oswietlony/ciemniejszy niz tam gdzie dochodzi swiatlo.
Oczywiscie mozna troche wyciagnac szczegolow z tych cieni, np lokalna korekta EV na plus.
Ale niech cien bedzie cieniem;-).
Haha... No i mosz! Forum w pełnej odsłonie! Gość tydzień walczył ze zdjęciem. A jak już się dowiedział, że prawie jest na dobrej drodze to za zakrętem pojawili się zbójnicy i musiał uciekać z powrotem.
No też się zdziwiłem tym ostatnim postem.
Dzięki za wszystkie opinie. To chyba naturalne, że każdy ma swój gust w odbiorze. Uczę się też ON1 Photo RAW, a i czasem wpadki zdarza mi się dojrzeć za późno. A w sumie od tego forum, by dyskutować :)
PS: a co na temat 327 i maczudze z 330 ?
krzysztofz24
26-09-2018, 20:35
No też się zdziwiłem tym ostatnim postem.
rycerz ale moim wpisem w sensie ostatnim postem czy ostatnia odslona zdjecia wyprana z cieni?
Bartolini82
26-09-2018, 22:10
Dzisiaj pstryknąłem kilka fotek tego typu. Przyjechałem do domu ciut za późno bo słońce już szybko zachodziło i udało mi się złapać końcówkę światła. Tyle co złapałem aparat, statyw i w pole :P Zanim zrobiło się ciemno, miałem raptem z 5 minut na wszystko :(
Na zdjęciach wyszły kolory jak w realu (na tym mi zależało jak je robiłem). Czy podrasować je jakoś w LR? Np. kombinując z tonami? Coś rozjaśniać? Czy taki klimat jaki jest, będzie ok?
14678
Nikkor 18-105, f8, 6s, ISO 100, 18mm, statyw.
krzysztofz24
26-09-2018, 22:51
Ciemnica straszna, nie wiem czy cos sie da nawet z rawa wyciagnac sensownego...
Kolory ci wyszlly ladne i naturalne, szczegolnie te czerwienie, ale raczej nie bylo tam takiego mroku;-)
Bartolini82
26-09-2018, 23:05
Problem w tym, że mrok był. To była godzina 20:24. Było tak ciemno, że nawet ostrość ustawiałem na czuja bo za bardzo nawet na live view nie widziałem bo jak powiększałem to ciężko było rozróżnić liście na tych czarnych drzewach. Niby w LR widzę, że trochę można ekspozycją powalczyć i rozjaśnić, ale już takiego fajnego efektu nie osiągnę bo się drzewa trochę jaśniejsze robią. Robiąc fotę dałem ekspozycję -1.7 żeby niebo było tematem przewodnim, a drzewa tylko tłem.
Po drobnej zabawie tonami, wygląda np. tak:
14681
Nie mam doświadczenia w obróbce zdjęć. Lightroomem bawię się dopiero od tygodnia i jeszcze nie wiem wszystkiego. W fotach, które ostatnio robiłem (np. makro), jedynymi rzeczami jakie robiłem to podbicie kontrastu (przez 1 klik) i ew. danie opcji "bezpośrednio z pozytywu". To moim zdaniem wystarczająco "upiększało" fotki. Generalnie jestem przeciwnikiem ingerencji w zdjęcia bo niektóre zaczynają później bardziej przypominać grafikę komputerową niż fotografię.
A swoją drogą, było tak ciemno, że dopiero teraz po korekcjach tonów zauważyłem, że w prawym górnym rogu załapała się gałąź od drzewa pod którym siedziałem :P
Bartolini82
27-09-2018, 09:19
Tutaj NEF wcześniejszego ujęcia (widać smugę po samochodzie bo przy tych drzewach jest droga). Chciałem też strzelić fotkę ze smugami świetlnymi i na jednym mam nawet taką ciągłą linię, ale to głupio wygląda z tej perspektywy i nie wiadomo za bardzo co to ma być.
Podaję linka bo jak chciałem załączyć tutaj przez forum to się nie dało (pewnie za duży plik).
http://www.otosek.pl/zdjecia/
Robiąc fotę dałem ekspozycję -1.7 żeby niebo było tematem przewodnim, a drzewa tylko tłem.
Sam po części dałeś sobie wyjaśnienie tej "ciemności zdjęcia". Skoro dałeś korekcję na -1.7 i mimo to coś widać to przy 0.00 byłoby już całkiem dobrze. Niebo niebem ale na dole pasuje coś pokazać. Bo to jak wygląda świat jak jest ciemno to każdy jest sobie w stanie wyobrazić i nie potrzeba do tego emanować czerniami. Wg mnie sprawę załatwiłby tutaj filtr połówkowy, jakiś ND8. Ale sprawdziłem tego RAW-a na szybko - jest tam jeszcze sporo do wyciągnięcia z cieni więc masz jeszcze pole do działania.
Bartolini82
27-09-2018, 10:18
Powiem szczerze, że ja akurat nic ciekawego na dole nie widziałem, dlatego wolałem to przyciemnić korekcją ekspozycji :P
Jak przesuwałem wczoraj te suwaczki w lr to jakoś wraz z rozjaśnianiem dołu, coraz mniej ta fotka mi się podobała. Dlatego wrzuciłem ją tutaj na forum bo byłem ciekaw opinii większej ilości osób, które mają w tym więcej doświadczenia niż ja.
Ja jestem samoukiem, nie jeździłem nigdy na żadne warsztaty itp.
Pytanie czy robiąc taką fotkę, faktycznie trzeba coś jednak na dole pokazywać, czy właśnie to, że dół jest ciemny, a uwaga skupia się na kolorystyce nieba, robi klimat? Rzadko robię takie fotki w takich warunkach, ale wczoraj to niebo było takie, że nie mogłem się oprzeć :)
Czyli np. coś takiego byłoby lepsze?
14692
Ja jestem samoukiem, nie jeździłem nigdy na żadne warsztaty itp.
Pytanie czy robiąc taką fotkę, faktycznie trzeba coś jednak na dole pokazywać, czy właśnie to, że dół jest ciemny, a uwaga skupia się na kolorystyce nieba, robi klimat? Rzadko robię takie fotki w takich warunkach, ale wczoraj to niebo było takie, że nie mogłem się oprzeć :)
Brak wyjazdów na warsztaty nie jest żadnym wyznacznikiem.
Co do tego czy na dole pokazywać... Ja bym pokazał. Dobrze jak efektowne (a takie jest tutaj) niebo jest uzupełnione przez coś jeszcze. Choć pewnie znajdziesz dziesiątki zdjęć w stylu - niebo i czarny kontur. Ale takie zdjęcie broni się najczęściej tym, że tym konturem jest stado pelikanów, słoń, ogromny baobab czy bawoły na prerii. Jeśli masz zwykłe, polskie drzewa liściaste to można je odrobinę wyciągnąć z cieni. Samo ruszenie suwakiem shadow nie psuje jakoś specjalnie reszty. Inna sprawa to pierwszy plan i to co mamy na nim do zaoferowania (tutaj raczej nic).
Ale krok po kroku i następny czerwony zachód już zrobisz inaczej. Ja bym nieco rozjaśnił ekspozycję, zapisze Ci się coś na dole wtedy a niebo zawsze możesz przyciemnić w obróbce.
P.S. Moim zdaniem ostatnia wersja znacznie lepsza.
Bartolini82
27-09-2018, 10:58
Zastanawiam się jeszcze czy nie przyciąć tego dołu trochę. Bo nie podoba mi się to pole gdy je rozjaśniłem.
Ta gałąź na górze nie przeszkadza? W sumie nawet ciekawie to wygląda.
Latarnię po lewej zostawić?
A co powiecie na to...
15042
To i ja coś wstawię :)
15045
oceńcie czy takie zdjęcie jest poprawne15607
Jak dla mnie za mało góry = za dużo dołu i te kolorowe bliki (?) na dzień dobry przyciągają wzrok... a tak poza tym to jestem na tak , ale ja to się nie znam, sam dopiero raczkuję :)
Dzięki za obiektywną ocenę żeby pozbyć się bloku to pewnie bym jakiegoś filtru musiał użyć bo tulipan był użyty. Też nie posiadam żadnej fachowej wiedzy tylko podstawy niestety
I jeszcze jedno15630
Do oceny
Seawolf_
17-10-2018, 11:13
Bieszczady, wejście na wetlńską. Poranne zdjęcia
15631
Nikon D750 Nikkor 24-70 : 24 mm 1/125 sec f/9 ISO 100
Poproszę opinie :)
To może i ja spróbuje Oto moje foto do oceny
Nikon d200 50 mm f1.8G
f/6,3 1/5s
ISO:800
50 mm f1.8G
15633
Dzięki za obiektywną ocenę żeby pozbyć się bloku to pewnie bym jakiegoś filtru musiał użyć bo tulipan był użyty. Też nie posiadam żadnej fachowej wiedzy tylko podstawy niestety
I jeszcze jedno15630
Do oceny
To było zrobione przez mokrą szybę ?? Moim zdaniem te kropki (jak by krople na szybie) psują trochę zdjęcie. No i dodatkowo jest krzywo zrobione warto było by wyprostować do budynku
To było zrobione przez mokrą szybę ?? Moim zdaniem te kropki (jak by krople na szybie) psują trochę zdjęcie. No i dodatkowo jest krzywo zrobione warto było by wyprostować do budynku
Nie te krople są na obiektywie
A krzywo w jakim sensie?15634
Krzywo, nieostro i te plamy, ale moim zdaniem zdjęcie ma klimat. Czuję się jakbym uciekał przed burzą w jakimś samochodzie. Może efekt niezamierzony, ale moim zdaniem nadaje się na okładkę horroru ;)
Krzywo że budynek i np komin lecą w lewo (przecież nie ma takich krzywych kominów)
ale jak wyprostuje do prawej to znowu drzewa beda krzywe
15638
Nie ma krzywego komina, tylko to moge poprawic reszty sie nie da zdjecia robilem z reki na długim czasie
Budynek nie był za wysoki wieć aparat był praktycznie przy chodniku stąd krzywy komin !!!
15639
A to się chociaż obroni???
Bieszczady, wejście na wetlńską. Poranne zdjęcia
15631
Nikon D750 Nikkor 24-70 : 24 mm 1/125 sec f/9 ISO 100
Poproszę opinie :)
bardzo fajna kolorystyka zdjęcia. Tylko szkoda tego blika nadole.
Seawolf_
18-10-2018, 10:18
"bardzo fajna kolorystyka zdjęcia. Tylko szkoda tego blika nadole. "
Fakt ten blik trochę niepotrzebny. Później powrzucam trochę fotek z tej wyprawy do oceny...
15639
A to się chociaż obroni???
powalczył bym nad obróbką przy tym zdjęciu
ale też kadrowo mi nie leży, ciężkie te skały, ciasno po prawej i na górze, zrobiłbym z tego panoramę
nie wiem też co to za zielona cienka obwódka między skałami/drzewami a morzem/chmurami
powalczył bym nad obróbką przy tym zdjęciu
ale też kadrowo mi nie leży, ciężkie te skały, ciasno po prawej i na górze, zrobiłbym z tego panoramę
nie wiem też co to za zielona cienka obwódka między skałami/drzewami a morzem/chmurami
powiem tak przesowałem sobie tymi suwaczkami tak zeby do oka było troche przyjemne ale dopierpo teraz zauwazyłem te zieloną obwudke dookoła masz racje.
jak mozesz to podeślę tobie tę fotke w orginale a ty zobacz czy cos z tego wyskrobiesz.?
Seawolf_
19-10-2018, 14:46
Jeszcze dwa zdjęcia z Bieszczad krajobraz nocny i widok z Rozsypańca na Ukrainę1571715718
takie zdjęcia ze spaceru , niestety nie miałem statywu. na co zwracać uwagę następnym razem ?
1
15876
2
15877
foto nr 1 jak by dziwnie obrobione i w ogóle nie ostre (oczy bola jak się na nie opatrzy)
foto nr 2 całkiem przyjemne jedynie drażni mnie trochę krzywizna tej kapliczki z prawej strony. Wiem że zrobione na szerokim koncie i w ogóle ale można by było to trochę spróbować wyprostować
róbce trochę ale i kadrowanie sam nie jestem przekonany ale chciałem poznać waszą opinię, co do krzywizny na 2 prostowalem do 1 drzewa od lewej bo wyszło chyba najlepiej , mam 2 wersję gdzie prostowalem kapliczkę ale drzewa strasznie krzywe były na prawo
Można by spróbować coś w taki sposób to zdjęcie wyprostować
15957
no o wiele lepiej faktycznie.caly czas mi gdzieś ucieka poziom na tym narazie się skupiam ale jak nie to to znów brak pierwszego planu i tak w kółko nie mogę nic cyknac. dziękuję ci
łajba
16128
1/60s, f4, ISO100
Proszę o ocenę.
no o wiele lepiej faktycznie.caly czas mi gdzieś ucieka poziom na tym narazie się skupiam ale jak nie to to znów brak pierwszego planu i tak w kółko nie mogę nic cyknac. dziękuję ci
Skup się na planie jak i pierwszym, tak i ostatnim, krzywiznami się na razie nie przejmuj.
Patrząc na to zdjęcie nie wiem na co mam patrzeć, czy na korzeń, czy na zasłoniętą, wyprostowaną, siedzącą w ukryciu kapliczkę.
Tzw wakacyjny pstryk. Oczywiście nie należę do TWA i z góry "przepraszam" :)
łajba
16128
1/60s, f4, ISO100
Proszę o ocenę.
No łajba.... są i kościoły, co ważniejsze wg Ciebie?
16221
Mozna prosic o ocene? :)
f 5,6 iso 125 czas 1/25 s 55mm
Chyba trochę za jasne i sądząc po czasie otwarcia migawki, poruszone, jeśli nie było robione ze statywu lub obiektywem ze stabilizacją :)
Dzieki za odp. Mam obiektyw 18-55 i zdjecie robione z reki :)
A to , oprocz tego ze krzywe :p ?
16225
f 4, 1/30 ISO 2800 18mm
Bo ja wiem :) Może trzeba by się zdecydować na któryś temat przy kadrowaniu. Ani zdjęcie nie przedstawia dobrze nabrzeża, ani drugiego brzegu z tym budownictwem.
16275
Ma to jakiś sens ? Kolor troche podbiłem w programie zdjęć windowsa 10 :D
Jak daje podgląd posta to ostrość traci się na zdjęciu, nie wiem czemu. Daje kliknij obrazek aby uzyskać większą wersje i ostrość wtedy jest. 1 szy post na forum także proszę o wyrozumiałość :)
iso 100
1/800s
f3.6
18mm
Nikon d7500 + 18-140 vr
16275
Ma to jakiś sens ? Kolor troche podbiłem w programie zdjęć windowsa 10 :D
Jak daje podgląd posta to ostrość traci się na zdjęciu, nie wiem czemu. Daje kliknij obrazek aby uzyskać większą wersje i ostrość wtedy jest. 1 szy post na forum także proszę o wyrozumiałość :)
iso 100
1/800s
f3.6
18mm
Nikon d7500 + 18-140 vr
Wybacz, ale co to ma być???
Może w tę stronę?
Przepraszam, nie jestem w TWA, ale z jpg może tak trochę lepiej?
Patrz przed siebie, co Ci się podoba, co byś chciał pokazać od siebie?
16278
Hmm, czyli kiepsko, że nie pokazałem 1szego kadru, pewnie było by lepiej gdybym złapał punkt ostrości na ławce,a nie na zachodzącym słońcu (wiem, nie powinno łapać ostrości na słonću bo może wypalić migawke czy coś takiego).Noi zwiększyć czas naświetlania,iso i przysłone na f8 na przykład ?? Takie to wychodzi jak się ma kilkadziesiąt godzin teorii za sobą i pare godzin pratyki.
robsonka
05-11-2018, 21:43
16565
Wschód księżyca
d5100
ISO-2500
t=20 s
f=3.5
10mm
Nie za bardzo wiem jak zapanować nad kolorami na tym zdjęciu, proszę o wskazówki.
Obiektyw skierowany był do góry, więc drzewa na dole kładą się do środka, czy w LR da się to wyprostować i czy jest to konieczne?
szymon.m
14-11-2018, 21:59
Poranne mgły nad stawem. Ciekaw jestem Waszych opinii.
16965
D90
ISO-200
f/9
1000s
Kajko2012
20-11-2018, 09:54
Pierwsze fotki, jestem mega amatorem, kupiłem po wielu latach aparat do zabawy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
17193
d7200, sigma 17-50/2,8, filtr polaryzacyjny, to tyle co pamiętam
Horyzont Ci się wali i matrycę masz brudną.
ładne kolory.
Kajko2012
20-11-2018, 10:21
Tak, matryca brudna, ale zauważyłem to tuż przed wyjazdem. Będę musiał wysłać do czyszczenie bo nie są to pyłki na matrycy (gruszka nie pomogła), tylko nie mogę się zebrać. Pozwolę sobie na jeszcze dwie fotki. Gdzie utrzymałem, jak sądzę horyzont.
1#
17194
2#
17195
Dwójka ciekawa, tylko ten głaz bym usunął.
witam - chciałbym wstawić pierwsze swoje fotki krajobrazowe do oceny - tylko proszę nie krzyczeć i nie kopać , gryzienie nie jest mile widziane ;-)
Zdjęcia zrobione w Nepalu 2018 - zdjęcia są dostępne do wglądu w moim albumie i opisane co przedstawiają
1
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=19485&d=1546622258
2
Aparat: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D5300
Oprogramowanie: Ver.1.03
Data/Czas: 2018-11-25 04:43:54
Czas ekspozycji: 1/1000 sec
Program ekspozycji:
Korekta ekspozycji: 0 EV
Liczba F: F 8
Przesłona: F 5.46
ISO: ISO 200
Lampa: Flash did not fire [off]
Długość ogniskowej: 220 mm
Ekwiwalent 35mm:
Tryb pomiaru: Multi-segment
GPS:
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=19495&d=1546623097
3
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=19494&d=1546623097
4
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=19493&d=1546623097
przepraszam ale nie wiem jak usunąć ostatnią fotkę
nie moge wyprostować, jakbym prostowal to i tak bedzie krzywe :/ iso wysokie robiłem zdjęcie na szybko bo coś wyskoczyło po drodze i z pośpiechu zapomniałem zmniejszyć... pytanie jeszcze takie, poniżej wodospadu woda w miarę rozmyta ale wodospad nie , za krótko naswietlone?
iso 250
f16
76 s
20880
21330
Pierwsza próba sklejkowania...
D7100 + 18-105mm 18mm, f/10, 1/125s
-0.7, 0, +0.7
Pierwsza próba sklejkowania...
D7100 + 18-105mm 18mm, f/10, 1/125s
-0.7, 0, +0.7
Pytanie po co kleić w tym przypadku? Przy tym sprzęcie wystarczyła jedna klatka -0,7 lub -1 EV. Przy tych wartościach bracketingu matryca spokojnie da radę jeśli chciałbyś powyciągać z cienia. Tylko moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Wyszłoby bardziej naturalnie i magicznie przy jednej klatce -0,7 lub -1 EV, bo kolorki na niebie bardzo ładne. A tak zdjęcie jest za jasne i wygląda sztucznie.
Dzięki za komentarz, zapewne masz rację, tylko jeszcze te suwaczki to dla mnie bardziej zabawa, niż świadome gmeranie :) poćwiczę na jednej ekspozycji (-0.7).
Nikon D7100, Sigma 17-50 f2.8, wszystko z ręki.
1.
21331
2.
21332
3.
21333
4.
21334
5.
21335
6.
21336
Witajcie.
Moje pierwsze zdjęcie które tu wrzucam.
Od niedawna mam aparat i zaczynam zabawę. Ostatni raz bawiłem się analogową lustrzanką ale to było daawno.
21730
Nikon d7100
obiektyw vr70-300
f:5,6
czas: 1/800S
iso 100
Poniżej kilka zdjęć z wczorajszego spaceru po dolinie Swędrni, z góry dziękuję za wszystkie opnie, było to moje drugie wyjście z lustrzanką :)
1.
22427
2.
22428
3.
22429
4.
22430
5.
22431
Kolejna próba.
I przy okazji zabawa w sklejanie panoram:
23235
Kolejna próba.
I przy okazji zabawa w sklejanie panoram:
23235
Przez ten avatar ciężko skupić się jest na zdjęciu. Serio.
Przez ten avatar ciężko skupić się jest na zdjęciu. Serio.
Znaczy? Za duży czy fakt, że to animacja?
MarcinSt
27-04-2019, 12:22
Czy coś pozytywnego w tym zdjęciu się znajdzie?
24038
marioboss
28-04-2019, 13:36
Taki kadr z nad jeziora w Szwedzkim Ulricehamn . Pogoda była pod psem i nie można było zaszaleć . Zanim się rozpadało na dobre zdążyłem zrobić to zdjęcie .
24093
MarcinSt
30-04-2019, 16:33
Taki zachód słońca - Łomża / Podlaskie
24280
Zachod Slonca w Maladze. Ucze sie fotografii i obrobki, wiec wszelkie wskazowki mile widziane. 25418
Witaj na forum. Architektura wyprostowana, co cieszy, zwłaszcza u początkującego. Tu dochodzi jeszcze horyzont, więc trzeba jeszcze tego przypilnować, ponieważ odrobinę leci w prawo. Co do obróbki, to trochę wygląda na przeostrzone. Widoczne jest to w okolicach portu przy powiększeniu. Piękne światło z prawej strony i tu przede wszystkim skupiłbym swoją uwagę stosując dłuższą ogniskową. Śmiało można ciąć górę, która nic nie wnosi i zrobić z tego 16:9. Ogólnie bardzo przyjemny obrazek.
Dzieki za wskazowki. Popracuje nad tym zdjeciem jeszcze troche.
emphetepe
28-05-2019, 16:40
Dzień dobry,
Kilka zdjęć poczynionych podczas pobytu na Korfu. Z chęcią poczytam o błędach.
D90 + tamron 28-74 mm
Obróbka w Lightroomie - przyjmę również krytykę dotyczącą obrabiania. Niestety, robię to na laptopie.
1) 25523
2) 25524
3) 25525
4) 25526
Witam.
Zamieszczam fotografie wykonaną podczas pobytu w "Słowenckim raju" , proszę o uwagi co poprawić albo dać sobie spokój z fotografią.
1) 26583
Nikon D 3400+ kitowy 18-55
MarcinSt
20-06-2019, 20:32
Witam.
Zamieszczam fotografie wykonaną podczas pobytu w "Słowenckim raju" , proszę o uwagi co poprawić albo dać sobie spokój z fotografią.
1) 26583
Nikon D 3400+ kitowy 18-55
Nie dawaj sobie spokoju z fotografią
Mi się bardzo podoba
tbogdanowicz
20-06-2019, 20:52
Trochę przesadziłeś z saturacją i kontrastem, ale ogólnie jest dobrze. Możesz dalej robić zdjęcia :-).
Dzięki za opinie, czyli tak jak myślałem przesadzam z poprawianie na kompie.
Przy obróbce istotny jest skalibrowany monitor, bo przy słabszych wychodzą takie kwiatki, wygląda ok a po publikacji kolory się rozjeżdżają. To jeśli chodzi o technikalia.
lukasz_kk
17-07-2019, 23:58
Które z poniższych wg Was jest lepsze w odbiorze? Ja skłaniam się ku wersji B/W. A może oba do kitu?
27860
27861
mariushero
18-07-2019, 02:19
Nuda Panie, nic się nie dzieje [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
co myślicie?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190812/266141ea6ca49ec28dab901cad2ecd33.jpg
edit: wyświetla mi się bardzo zła jakość po wyrzuceniu na forum nie wiem dlaczego:/
jeżeli ktoś chce w lepszej jakości
https://flic.kr/p/2gUY9vW
Gesendet von meinem SM-G973F mit Tapatalk
Mi w tym zdjęciu brakuje normalnych chmur, długa ekspozycja chyba zepsuła ten piękny widoczek, no i na trawie wygląda koło słupka jak śmietnik.
Przy okazji ja wrzucę zdjęcie i zapytam co tu jest nie tak że nie czuję że na zdjęciu wyszło tak jak zapamiętałem ładnie? :)
Czy to tylko kwestia przedpołudniowego światła?
29077
Mi w tym zdjęciu brakuje normalnych chmur, długa ekspozycja chyba zepsuła ten piękny widoczek, no i na trawie wygląda koło słupka jak śmietnik.
mam wersję z krótką ekspozycja jednak ta bardziej mi się podobała, ale już parę osób mówi że jednak długi czas nie zadziałał tu na plus więc następnym razem nie będę kombinować, co do tego na trawie .. niestety chciałem kadrowac od następnego słupka ale droga uciekła tak bardzo z kadru że kiepsko to było widać a chciałem jednak żeby robiła jako choćby namiastka lini prowadzącej.
Co do Twojego zdjęcia to sam nie wiem napewno światło ma wpływ na to ale chyba mi brakuje porostu czegoś może kadrowal bym lekko w prawo żeby to drzewo nie było takie ucieta i lekko w dół ale to tylko moje amatorskie spojrzenie . Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
mam wersję z krótką ekspozycja jednak ta bardziej mi się podobała, ale już parę osób mówi że jednak długi czas nie zadziałał tu na plus więc następnym razem nie będę kombinować, co do tego na trawie .. niestety chciałem kadrowac od następnego słupka ale droga uciekła tak bardzo z kadru że kiepsko to było widać a chciałem jednak żeby robiła jako choćby namiastka lini prowadzącej.
Co do Twojego zdjęcia to sam nie wiem napewno światło ma wpływ na to ale chyba mi brakuje porostu czegoś może kadrowal bym lekko w prawo żeby to drzewo nie było takie ucieta i lekko w dół ale to tylko moje amatorskie spojrzenie . Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Kombinuj jak najwiecej, zarówno z różnymi czasami jak i orientacja kadru. Robisz pion, walnij poziom. Czas, krótki, dłuższy i najdłuższy. Tu akurat smażenie matrycy nie zagrało. Ale to nie znaczy ze nigdy nie zagra. Po jakimś czasie i nabraniu doświadczenia sam doskonale bedziesz wiedział jaki czas dla danej odsłony bedzie najlepszy.
Kombinuj jak najwiecej, zarówno z różnymi czasami jak i orientacja kadru. Robisz pion, walnij poziom. Czas, krótki, dłuższy i najdłuższy. Tu akurat smażenie matrycy nie zagrało. Ale to nie znaczy ze nigdy nie zagra. Po jakimś czasie i nabraniu doświadczenia sam doskonale bedziesz wiedział jaki czas dla danej odsłony bedzie najlepszy.dziękuję za porady napewno będę próbował:)
Jeśli mogę się pomądrzyć ;) W zdjęciu kolegi Huberta jakoś nikt nie narzeka na kolory, ale mi ten WB kompletnie nie leży, mimo, że lubię ciepłe kolory. Miejsce z potencjałem, myślę, że masz fajniejsze kadry. Ta ścieżka według mnie nic nie wnosi do zdjęcia.
Jeśli idzie o pytanie i foto koesh'a, to wyszło jakby zdjęcie dokumentacyjne. Trudno wzbudzić emocje, temat potencjalnie ciekawy, ale zabrakło motywu, jakiegoś fajnego światła, chmur czy czegoś robiącego obrazek. Znam ten ból, miejsce wygląda w naturze super, a jest się akurat niekoniecznie o optymalnej porze (zwłaszcza latem). Spróbowałbym to mocniej wykadrować i potraktować jakąś mocniejszą obróbką. Może wtedy przyciągnie wzrok?
Takie tam luźne uwagi, jakoś mnie wzięło na komentowanie, czego zwykle nie czynię ;)
hmm.. agresywniejsza obróbka?
29129
Myślę, ze jest ciekawiej. Lubisz panoramy? Na 10x4 np. popatrzyłbym, może...?
piotrek1452
24-08-2019, 10:24
Witam, mam pytanie , czy te zdjęcia wyglądają w miarę spoko? Głównie chodzi mi o kolory bo na komputerze wydają się dobre, a na telefonie te same zdjęcia są za jasne i mają bardziej jaskrawe kolory. Nie wiem czy monitor mam dobrze ustawiony. Z góry dzięki za ocenę.
1.
29532
2.
29533
3.
29534
pawelszuszu
01-09-2019, 07:18
a gdzie to było robione? Słowacja?
Są ok
co myślicie? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190902/7c9fa27b7911417e32e659affec00587.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190902/2728d8dbcdaf7fd781827a4c27d0775f.jpg
piotrek1452
03-09-2019, 20:07
Białka Tatrzańska.
Bez ruszania dupy z domu.
30276
co powiecie ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190908/697178bbbc61b496ddcaad8de3946446.jpg
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
18mm
iso160
f/8
1/125
co myślicie ?
32951
Carlos_lo
02-11-2019, 01:41
mysla ale nie powiedza, mi calosciowo troche sie podoba a troche nie i co z tym zrobimy prosiaczku?
ck_dezerter
02-11-2019, 07:58
Witam,
kolorystyka dobrze oddaje klimat fotki (pasuje mi taka lekko mroczna), kadr - może dałbym trochę więcej z lewej, żeby ta skałka w wodzie z lewej miała więcej luzu, horyzont do wyprostowania moim zdaniem. Ogólnie OK.
pozdrowienia!
2pompony
02-11-2019, 13:17
mysla ale nie powiedza
Powiedzą. Poza wyblakłą ekspozycją, rzuca się w oczy krzywizna Ziemi. :) To zdjęcie mogłoby stanowić dowód na to, że globus jest okrągły.
Wyblakła ekspozycja ? To jest tak obrobione bardziej dla klimatu. Chociaż jak dłuzej na to patrze to tym więcej czegoś mi nie pasuje. Chyba jednak za mało doświadczenia jeszcze albo coś. A ten okrągly horyzont chyba nie powinien być tak widczony ? Czy można było to poprawić pewnie w programie ?
2pompony
02-11-2019, 14:25
Wyblakła ekspozycja ? To jest tak obrobione bardziej dla klimatu. Chociaż jak dłuzej na to patrze to tym więcej czegoś mi nie pasuje. Chyba jednak za mało doświadczenia jeszcze albo coś. A ten okrągly horyzont chyba nie powinien być tak widczony ? Czy można było to poprawić pewnie w programie ?
Z mojego punktu widzenia powiedzenie 'wyblakła' to bardzo delikatne ujęcie rzeczy... Ale co kto lubi, zobaczymy co powiesz na temat tej fotografii za rok, jak nie zmienisz hobby.
Co zaś do horyzontu - to nie, nie powinien być okrągły, to wada szkła, która tutaj akurat rzuca się mocno w oczy (każde szkło jakieś wady ma, jedno większe inne mniejsze, w jednym jedno rzuca się w oczy w innym może co innego być dominujące). Od operatora zależy czy umie je usunąć i ma odpowiednie narzędzia. Obecnie chyba każdy RAWer z wiodącej czołówki ma coś takiego jak eliminacja/naprawa zniekształceń pochodzących od obiektywu. Jak powiesz w czym wywołujesz zdjęćia, to Ci powiem (albo inni) gdzie i czym to zrobić.
"Jak nie zmienisz hobby" :D Od ponad roku staram sie cały czas rozwijać w miare możliwości i czasu oczywiście, podoba mi się to i mam nadzieję, że w przyszłości zajmę się tym chociaż w pewnym stopniu zawodowo. BTW. obiektywem robiłem 18-140mm nikona oraz używam Lightrooma najnowszej wersji do obróbki. Ale masz racje, że jak za rok zobacze tą fotografie. Ja teraz patrze i wiem, że jest średnia. Ale mam za mało doświadczenia i lepszego sprzętu (obiektywy np.) żeby coś więcej stworzyć.
2pompony
02-11-2019, 15:08
Spoko, może Ci nie przejdzie... To nawet fajne hobby.
A co do LRa - jeśli robisz w RAWach i wywołujesz je w LRze, w panelu Develop, po prawej stronie ekranu tak mniej więcej w połowie stawki jest coś takiego jak sekcja o wiele mówiącej nazwie Lens Corrections. Wejdź tam, wczytaj profil obiektywu jakim zrobione było zdjęćie (jeśłi sam się nie wczyta, bo powinien), a potem zaptaszkuj obie opcje: jedna usunie CA, druga wyprostuje dystorsje. Zobaczysz, jak horyzont wróci do normy.
A jeśli robisz w jpgach, to czasem sam aparat pozwala to zrobić - ale tu nie podpowiem jak, bo ja robię tylko w RAWach i z tego nie korzystam.
... robiłem 18-140mm nikona oraz używam Lightrooma najnowszej wersji do obróbki. ...
Przypomniał mi się stary, poczciwy N18-135, też tak miał, beczka na 18 mm. Stare dzieje... najprościej, to wystarczyło minimalnie ruszyć zoomem, od 20 mm horyzont już był prosty :)
Też tylko w RAWach robie. Faktycznie, pare kliknięć i juz cały horyzont w normie. Dzięki ;)
Dzień dobry, dobry wieczór, w końcu nie wiadomo kiedy to pójdzie ;) To moja pierwsza na tym forum nieśmiała prośba o ocenę fotografii. Wykonane o poranku, wczesną jesienią.37137
2pompony
10-03-2020, 00:08
Jeśli wystawiłbyś to zdjęcie nie tutaj, a we własnym wątku w odpowiednim dziale - myślę, że zebrałbyś pochlebne recenzje. Wbrew pozorom, nie ma tutaj zbyt dużo dobrych fotografii z szeroko pojętej kategorii krajobrazu, i poza chwalebnymi wyjątkami raczej ostatnio słabo z landszafami. Jeśłi to zdjęcie nie odstaje klasą od tego co robisz, to śmiało wystawiaj.
Co poczytuję w tym obrazku na plus (i to duży): kolory, delikatne, ale bardzo naturalne, dobrą WB (nie jest to niestety tak częste jakby mogło być), obróbkę z gatunku nieniszczących - tzn, nieprzesadzoną, bez wydziwiania, bez bezmyślnego stosowania setki filtrów i pluginów, świetną ekspozycję (jeszcze mniej popularną niż dobra WB), w końcu łądne światło nie skatowane suwakologią. Słowem dobrze opanowana technika plus umiejętność pohamowanina się z cukierkowością, czy parciem na majtkowe kolory.
Do tego w sumie niezły kadr - i choć ja akurat nie uważam, że patrząc wzdłuż drogi zawsze wyjdzie dobra kompozycja - tutaj akurat wyszło nieźle: ładna polno-leśna drożyna w połączeniu z urokliwym światłem dało efekt.
Jeśli masz więcej podobnych jakościowo, to zachęcam do zakładania własnego wątku.
Bardzo dziękuję za tak szczegółową recenzję. Zdjęcie nie było w ogóle retuszowane, to wyjście prosto z aparatu. Z tym, że na miejscu ustawiam wszystko ręcznie i robiłem kilka prób z różnym przysłonami itd. Dziękuję też za zachętę, spróbuję wstawić jakieś inne fotografie.
Dzień dobry. Nie publikuje swoich fotografii w zasadzie nigdzie, więc jest to moje pierwsze zdjęcie na forum ,siedząc pod kluczem postanowiłem pokazać jeden obrazekz szafy i dać się zjeść :). Zdjęcie zrobione w Rudawach Janowickich późną jesienią o poranku kiedy słońce ponad krawędź otaczających dolinę gór
37872
Rafaello666
01-04-2020, 18:23
[QUOTE=mg6;4115494]Dzień dobry. Nie publikuje swoich fotografii w zasadzie nigdzie, więc jest to moje pierwsze zdjęcie na forum ,siedząc pod kluczem postanowiłem pokazać jeden obrazekz szafy i dać się zjeść :). Zdjęcie zrobione w Rudawach Janowickich późną jesienią o poranku kiedy słońce ponad krawędź otaczających dolinę gór
Fajne foto. Jakoś nie mam szczęścia do wybrania się w Rudawy, a widziałem już stamtąd sporo ładnych ujęć w tym klimacie. Muszę nadrobić.
Dziękuję :)
Warto odwiedzić te rejony. Miejsca magiczne :)
Pierwsza moja próba z krajobrazem. Proszę o Wasze uwagi.
38321
... i jeszcze jedno.
38551
Taka tam leśna droga.
40041
Jacenty Z.
20-06-2020, 00:50
Pierwsza moja próba z krajobrazem. Proszę o Wasze uwagi.
gumer, lepiej późno niż wcale: podoba mi się Twoja fotka z kwietnia (ta czarno-biała), taka nieco surrealistyczna, fajnie grają ze sobą woda, niebo i zieleń. Prawa część kadru trochę jakby za ciemna.
Taka tam leśna droga.
usernik, kadrowo myślę, że udało Ci się wyodrębnić w chaosie jakiś porządek. Teraz jeszcze jakby delikatnie słoneczko przyświeciło, wnosząc w to trochę cienia i koloru.
Nikond7200 + 18-55VRII iso100, f4.5, 1/10 34mm. Zrobione w izerach wczoraj podczas spacerku. Może być? Nad czym popracować? 40936
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jacenty Z.
01-07-2020, 13:45
Jak dla mnie zdjęcie skłania do rozważań nad dylematem: czy próbować ująć większy kawałek strumyka (tak jak tutaj), żeby podkreślić jego krętość, czy próbować skupić się na jakimś jednym, mniejszym, ale silnym wizualnie elemencie. Zależy ile miałeś czasu. Do takiej miejscówki trzeba mieć nie tylko szczęście do światła, ale też odpowiedni stan ducha, pobyć tam chwilę, poczuć klimat miejsca. Może warto byłoby poeksperymentować z filtrem szarym i jeszcze dłuższym czasem naświetlania? Co mi trochę przeszkadza, to niebieskawa zieleń w okolicach przewróconego drzewa po lewej. Może cieplejszy WB (tu wygląda na Auto)? Ale wtedy z kolei prawa dolna część kadru stałaby się zbyt "miodowa"...
Tak WB było na auto, czasu na rozmyślania wiele nie było bo komary cięły niesamowice ;-) miałem tylko filtr założony uv, a w torbie polar, chyba by tutaj nie pomógł.Nie mam szarych na ten obiektyw, dopiero powoli się "dorabiam" całego szpeju potrzebnego w fotografii
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jacenty Z.
13-07-2020, 16:20
Moim zdaniem idziesz w dobrym kierunku. Chyba rozumiesz już, że obiekt może być tylko pretekstem do pokazania gry światła czy koloru. Przy jeszcze niższym punkcie widzenia mógłbyś paprocie mieć w wersji półprzeźroczystej, a w tle tylko drzewa.
Pan Bug, a raczej jego rozlewiska w Kuligowie :)
41926
Kojocisko
04-08-2020, 22:49
To fajne zdjęcie, miło rzucić okiem.
bosch_1980
04-09-2020, 20:58
Bardzo fajne zdjęcie!!
Pierwsze próby krajobrazu Bieszczady
1.44086
2.44087
3.44088
4.44089
GabrielRWrz
12-11-2020, 15:13
Super zdjęcia :)
Klikacz2
26-01-2021, 02:04
Słone jezioro
AntaresNS
22-02-2021, 10:51
Cześć,
Po około 10 latach wróciłem do fotografii, foto z pierwszego wypadu z "nową" puszką (przesiadka z d50 na d700 to naprawdę skok)
Panorama Tatr, Hala Rysianka 14.02.2021
48746
Pozdrawiam
Rysianka zawsze spoko ;) Co do zdjęcia to mi osobiście przeszkadzają takie wyrastające z dołu kadru wierzchołki drzew, poza tym ładne, ale ja jestem stronniczy bo lubię to miejsce :)
Kilka zdjęć z mojej pierwszej wyprawy z aparatem, wcześniej go tak naprawdę nie miałem okazji użyć. Obiektyw AF-S Nikkor 18-140mm, ISO 320, czas ekspozycji 30s.48833
2. ISO 200, f19, 1s, filtr nd1000. Wkradły mi się te zielone kropki i jakiś "księżyc' po lewej stronie, wieczorem mam zamiar przysiąść do tutoriali i spróbować obróbki. Czy sam kadr jest dobry?
P.S Używałem też statywu z media marktu HAMA w którym od razu urwał mi się gwint...
48835
ISO 100, f11, 1.5s, ND10004883848838
Przepraszam, nie wiem dlaczego podwajają mi się zdjęcia w poście. Dodaje kolejny post z jednym zdjęciem i jakieś cuda się dzieją. To już ostatnie:
ISO 100, f/3.5, 60s, filtr ND 1000, statyw HAMA sklejony na super glue.4884048840
Trafiłeś na super warunki, ale zdjęcia słabej jakości :(. Nie do końca rozumiem po co używałeś filtr nd i dodatkowo podnosiłeś ustawiłeś przysłonę do wartości rzęd f19 - moim zdaniem to niepotrzebnie wydłużyło czas ekspozycji i pewnie z tego powodu zdjęcia są nieostre - być może chciałeś osiągnąć efekt "morza mgieł" ale przy słońcu na takim pułapie i niewielkim lub braku wiatru to za mało.
Jeśli chodzi o pierwszy kadr to dół zbyt ciemny, spróbowałbym trochę rozjaśnić w post produkcji i w zależności od tego co się pokaże może coś z tego być - chociaż moim zdaniem za dużo nieba, ewentualnie spróbować format 16:9.
Na drugim zdjęciu kadr nawet fajny, paproch z matrycy albo obiektywu (do usunięcia w LR), zdjęcie niedoświetlone - też częściowo do naprawy w post produkcji, ale niestety nieostre i tego już nie odratujesz.
Trzecie zdjęcie - paproch z pewnie matrycy - do usunięcia, za dużo góry i niestety tez nieostre.
Czwarte zdjęcie tak ciemne że zupełnie nie wiadomo co dokładnie przedstawia, nie widać żadnego konkretnego motywu.
Ogólnie świetne miejsce, dobry czas, ale parametry zdjęcia źle dobrane. Moja rada - na początku nie ma co kombinować: statyw, program "A", f8-f11, iso 100, ustawić ostrość, odpalać pilotem / wężykiem i będzie o niebo lepiej. Dopiero potem kombinuj z filtrami.
Powodzenia!
a tak w ogóle to warto dbać o czystość matrycy i obiektywów
Dziękuje za konstruktywną krytykę i rady, wezmę ją sobie do serca :) Pogodę trafiłem mistrzowską, ale miałem poza tym niesamowitego pecha tego dnia. Połamał mi się statyw, telefon przestał się łączyć z aparatem (brak spustu, próbowałem kombinować z samowyzwalaczem) i dodatkowo zapomniałem szmatki do przetarcia obiektywu...
Chciałem właśnie uzyskać efekt ruchu stąd ten filtr, ale wiatr był tak słaby, że nie wyszło. ;/ no nic! praca, praca, praca.
dzięki jeszcze raz
Zachód słońca nad jeziorem, 1/50 f10 ISO 200 300mm
Co sądzicie, co można poprawić?
48952
Dziękuje za konstruktywną krytykę i rady, wezmę ją sobie do serca :) Pogodę trafiłem mistrzowską, ale miałem poza tym niesamowitego pecha tego dnia. Połamał mi się statyw, telefon przestał się łączyć z aparatem (brak spustu, próbowałem kombinować z samowyzwalaczem) i dodatkowo zapomniałem szmatki do przetarcia obiektywu...
Możesz jeszcze użyć w takich przypadkach samowyzwalacza z opóźnieniem 10s (zanim połamie się statyw ;)).
Szmatka szmatką ale brud jest na matrycy. Jeśli jedna plamka trzeba wystemplować, jeśli pojawi się więcej wtedy warto wyczyścić matrycę.
Zachód słońca nad jeziorem, 1/50 f10 ISO 200 300mm
Co sądzicie, co można poprawić?
Co można poprawić? Przede wszystkim miejscówkę. Jedyne co na tym zdjęciu jest "potencjalnie interesujące" to to zachodzące słońce. Ale zachodzące słońce samo się nie obroni. Musi być sfotografowane w ciekawym otoczeniu i/lub okolicznościach przyrody. A te chaszcze które sfotografowałeś są wręcz odstręczające.
Bardzo proszę o ocenę Nikon D750, Nikkor AF-S 200-500 5,6
49582
Bardzo proszę o konstruktywną krytykę.
a raczej wypunktowanie , co mogę poprawić...
Tematycznie- Bałtyk.
Dziękuję
Wydaje mi się że ostatnie fajne, pierwsze byłoby ok jakby nie przeszkadzające/zaśmiecające kadr ten pień z korzeniem na drugim planie i po lewej stronie u góry w tle, no i albo jakieś psychodeliczne obróbki albo bardziej soczyste :)
Dzięki
Co do pierwszego... też myślałem o tych korzeniach w tle, ale nie chciałem tego zmieniać. Swoją drogą kto zauważył rzeczkę uchodzącą do morza na drugim planie ? :)
a zdjęcie drugie i trzecie ?
LeonardZelig
27-08-2021, 12:35
Do mnie najbardziej gada czwarte zdjęcie - jest dobrze skomponowane, nie ma bałaganu w kadrze, jest proste i przyjemne w odbiorze (jedynie warto byłoby wykadrować tego człowieka z prawej krawędzi). W pierwszym zdjęciu podoba mi się światło, jednak linie pnia, poprzecznie do niego ułożonej gałęzi i brzegu morza zaburzają mi odbiór kadru. Do tego pień jest w centrum, natomiast mocne punkty wieją pustką - to się sprawdza częściej przy minimalistycznych zdjęciach, tutaj nie zagrało, bo za dużo jest elementów. Drugie i trzecie zdjęcie są podobne i cierpią na brak zamknięcia. W jednym i drugim mamy w rogu czyste niebo, które aż się prosi o jakiś akcent chmury/ptaków/F16/jednorożca. Do tego w drugim masz poucinane i wykrzywione przez szeroki kąt obiektywu drzewa, które są w mocnym punkcie zdjęcia i jakieś niepotrzebne krzaki po prawej. Trzecie zdjęcie ma "ciężką" prawą stronę (korzeń, brzeg) i żadnej przeciwwagi po lewej. Do tego horyzont w połowie kadru, co nie przeszkadza mi w czwórce, w drugim i trzecim zdjęciu nie pomaga.
563495635056351
Cześć! :) wszystkie zdjęcia robione Nikonem d5300, obiektyw AF-S Nikkor 18-140mm,
zdjęcie z ulicy: iso 100, f/19,
zdjęcie jeziora: iso 100, f/4,5
zdjęcie (nie za bardzo krajobraz, wybaczcie): iso 100, f/3,5
edit:
nie wiem co tu się wydarzyło, że zdjęć nie widać na forum tylko trzeba je pobrać.
Bartolini82
24-09-2021, 16:23
oqwa musisz ładować pliki wgrywając na serwer forumowy (wstaw obraz/wybierz plik z komputera/wgraj plik).
Co do zdjęć to mi najbardziej pasuje to z drogą, ale totalnie leży z powodu braku ostrości (no i przydałaby się jego obróbka finalna).
W tym z wodą jakoś nie pasuje mi ta łódka po prawej, która ucieka z kadru. Poza tym, takie jakieś nijakie. Okolica z pewnością fajna, ale jakoś ta góra wyszła płasko i tak trochę przytłacza to ujęcie tą płaskością. Szkoda, że nie ma czegoś na dalszym planie. Nie wiem czy nie ciekawie by wyszła tu panorama, pokazująca co było po lewej i prawej stronie.
A to nocne jak dla mnie by było takie nawet klimatyczne, ale przeszkadza mi te pranie (wygląda jak prześcieradło z gumką :P) i jakoś tak nie pasuje do tej architektury. No i w sumie tak nie wiem co do końca chciałeś pokazać. Czy ten fragment starej kamienicy, czy światło jakiej na niej było.
No i nie rawy. Żadna przeglądarka tego nie wyświetli.
py1szczak2
20-12-2023, 17:20
Park na Bydgoskim przedmieściu.
W czerni i bieli.
20.12.2023 Toruń
77974