PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i obiektywy innych producentów - problem, proszę o pomoc!

kashmir
16-08-2016, 11:46
Witam!

Mam nadzieję, że nie zgłaszam się z jakimś naiwnym problemem, powszechnie znanym... bo, szczerze mówiąc, mnie osobiście sprawa wydaje się dość absurdalna.

Kupiłem jakieś 2 miesiące temu używanego D7000 (przesiadka z D90), którego używałem głównie ze spacer-zoomem Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6, oraz trochę rzadziej Tokiną AT-X 11-16 mm. Mam jeszcze Nikkora DX 35 mm f/1.8.

Pojechałem na wakacje i natrzaskałem już parę setek klatek, kiedy nagle z Sigmą przestał działać autofokus. Po naciśnięciu migawki wszystkie światełka zaczynały jakby migotać, migawka ani drgnęła. Przy bardzo wielu próbach, bardzo rzadko, AF jednak zadziałał i pstryknął fotkę. Podłączyłem Tokinę - AF ani drgnie. Podłączyłem Nikkora - AF działa bez problemu. W trybie MF wszystkie obiektywy działają jak należy (oczywiście poza AF).

Aparat był kupiony w firmie Interfoto z Warszawy, miał gwarancję, wysłałem go więc im z opisem wady. Po ciężkich dyskusjach mam finalne stanowisko - firma Nikon wypuściła oprogramowanie, które ma utrudniać używanie obiektywów innych producentów. Mój aparat jest rzekomo sprawny, nic się nie da zrobić. Tylko, jak frajer, kupiłem do niego (a raczej miałem już dużo wcześniej) "pirackie" obiektywy.

Na moje wątpliwości, powodowane głównie tym, że ja w ogóle nic w nim nie instalowałem, a problem objawił się dopiero po setkach wykonanych zdjęć, zupełnie nagle, aparat nie był w międzyczasie do niczego podłączany, tym bardziej nic na nim nie aktualizowałem, serwisant odpowiedział: "pytałem kolegi i powiedział, że to możliwe". Że oprogramowanie ktoś zainstalował wcześniej, i zadziałało z "opóźnionym zapłonem", akurat pechowo u mnie.

Czy naprawdę tak to działa? Czy mam zaakceptować fakt, że moje dwa kluczowe obiektywy będą od teraz bezużyteczne? Jeśli to prawda, to przecież powinien to być jakiś znany skandal - czy to znaczy, że firmy takie jak Tokina, Sigma itp. prowadzą nielegalną działalność?

Czy może ktoś mnie ordynarnie robi w konia?

sl011
16-08-2016, 11:54
Kontaktowałeś się z producentami obiektywów? Może ich serwisy mogą zaktualizować softy w obiektywach?

kashmir
16-08-2016, 12:06
Kontaktowałeś się z producentami obiektywów? Może ich serwisy mogą zaktualizować softy w obiektywach?

No jeszcze nie, bo to świeże info, niemniej wydawało mi się, że jeśli to prawda, co twierdzi serwis, to problem powinien występować jakoś masowo, stąd moje zapytanie tutaj.

GonzoG
16-08-2016, 12:23
To odpisz im, że bzdury plotą. Nie ma żadnego softu blokującego działanie obiektywów.

Jak nie działa AF, szczególnie w Tokinie (podejrzewam, ze to wersja jeszcze bez silnika), to albo jest zły styk między aparatem a obiektywem (sprawdź i przeczytać styki) albo coś jest nie tak z aparatem.

ksh
16-08-2016, 12:28
Pojechałem na wakacje i natrzaskałem już parę setek klatek, kiedy nagle z Sigmą przestał działać autofokus.
Raczej nie wgrywałeś w tym czasie nowego softu, wiec dziwne tłumaczenie od sprzedawcy, zresztą ostatni soft nikona do D7000 był 2014/08/26 czyli miałbyś problem natychmiast, a jak interfoto zna problem to powinni o tym napisać przy sprzedawanym aparacie.
Musze sobie zapamiętać żeby uważać na interfoto bo oglądałem tam ostatnio na stronie obiektyw co mnie interesuje ale jak klienta tak traktują to trudno.

kashmir
16-08-2016, 12:30
Jak nie działa AF, szczególnie w Tokinie (podejrzewam, ze to wersja jeszcze bez silnika), to albo jest zły styk między aparatem a obiektywem (sprawdź i przeczytać styki) albo coś jest nie tak z aparatem.

No nie, bo to się stało nagle - podczas robienia xxx-tego zdjęcia z Sigmą AF nagle nie zadziałał. Żeby sprawdzić, czy to wina Sigmy, czy D7000, wpiąłem kolejno Tokinę i Nikkora. Z Tokiną AF nie zadziałał, z Nikkorem tak.

Wina jest ewidentnie po stronie aparatu. A serwis upiera się, że właśnie Nikon wypuścił soft co blokuje "pirackie" obiektywy, co mi się o tyle wydaje wątpliwe, że ten rzekomy soft zadziałał z wielotygodniowym opóźnieniem...

- - - - kolejny post - - - - - -

Raczej nie wgrywałeś w tym czasie nowego softu, wiec dziwne tłumaczenie od sprzedawcy, zresztą ostatni soft nikona do D7000 był 2014/08/26.
Musze sobie zapamiętać żeby uważać na interfoto bo oglądałem tam ostatnio na stronie obiektyw co mnie interesuje.

Dzięki za informację. Czyli, tak jak myślałem, coś ściemniają.

sl011
16-08-2016, 12:31
A i jeszcze - co konkretnie miałeś na myśli, pisząc:

Po naciśnięciu migawki wszystkie światełka zaczynały jakby migotać, migawka ani drgnęła.
?

kashmir
16-08-2016, 12:40
A i jeszcze - co konkretnie miałeś na myśli, pisząc:

?

No, chodziło o spust. W trybie AF nie dało się zrobić zdjęcia, a po naciśnięciu spustu to wszystko, co się świeci w wizjerze (wyświetlane parametry itp.) migotało, jakby występowało jakieś przeciążenie zasilania.

To zresztą jest taka moja teoria, że w aparacie nagle silnik AF jakoś się przyciął. Ta Sigma i Tokina są stosunkowo duże, a Nikkor znacznie mniejszy. Może po prostu z tymi większymi silnik nie daje rady (Tokina jest najcięższa, z nią nawet nie rusza, z Sigmą są te migotania i czasem, po n-tej próbie, jednak AF się ustawia i robi zdjęcie), a Nikkorem ma lżej i dlatego działa.

yarocz
16-08-2016, 15:13
A nie przełączyłeś niechcący w czasie zmiany obiektywów przełącznika AF na body ? To ten poniżej przycisku zwalniania mocowania obiektywu.

Rafix84
16-08-2016, 15:51
Mi d7000 działa bez zarzutu z sigmami, vivitarem, tamronem. Także kupiony w interfoto. Jedyne co zaobserwowałem to problem af-u na jednej sigmie przy bocznych punktach ostrości. Lubi się zgubić.

Jocker0712
16-08-2016, 16:15
A nie przełączyłeś niechcący w czasie zmiany obiektywów przełącznika AF na body ? To ten poniżej przycisku zwalniania mocowania obiektywu.

Odesłał body do serwisu więc chyba by na to wpadli. :mrgreen: Chociaż kto wie. :roll:

Serwis robi cie w konia i to mocno. Wymyślili bajkę by zatuszować swoją niekompetencję. Właśnie dlatego kolega yarocz może mieć rację.

yarocz
16-08-2016, 20:23
U mnie body działa z sigmami, tokinami i yongnuo bez żadnych problemów.

kashmir
16-08-2016, 21:22

Ekhm... Potraktuje to jako taki szorstki żart ;)

Poza tym uważasz, że wówczas w tajemniczy sposób dzialalby AF z Nikkorem, a z Sigmą migalyby diodki tak jak opisywałem?

Jocker0712
17-08-2016, 12:57
Daj znać jak idzie Ci walka z serwisem. Takie doświadczenia mogą się przydać. Tym bardziej jak mają tak absurdalną argumentację. :wink:

mmluty
17-08-2016, 12:58
Czy akumulator sprawdzałeś? Zajechany akumulator może wywoływać różne dziwne efekty, a aparat pewnie kilka lat już ma.

kashmir
17-08-2016, 13:00
Czy akumulator sprawdzałeś? Zajechany akumulator może wywoływać różne dziwne efekty, a aparat pewnie kilka lat już ma.

Teraz nie pamiętam, czy poszedłem tym tropem, ale mam dwa, więc jest spora szansa, że po drodze wymieniałem... teraz niestety nie sprawdzę.

Jocker0712
17-08-2016, 13:18
Przy padniętym akumulatorze powinna wyświetlić się informacja o błędzie. Zaznaczam że powinna, u mnie się taka pokazuje. Po za tym w menu możesz chyba sprawdzić stan ogólny akumulatora.

mmluty
17-08-2016, 13:24
InterFoto to sprzedawca a nie serwis. Podkreślam to ponieważ w tym wątku pojawia się stwierdzenie, że wyslałeś aparat do serwisu. InterFoto daje przeważnie gwarancję, niekiedy kilka miesięcy. Jeżeli masz ich aktualną gwarancję, to jest to ich problem, a nie Twój. Mają przysłać sprawny sprzęt albo zwrócić pieniądze. Jeżeli gwarancji nie ma, to trochę gorzej bo przyczynę będziesz musiał usunąć na swój koszt. Wtedy zwróciłbym się do naszych forumowych kolegów TOP67 lub Studio5s.

kashmir
17-08-2016, 13:37
InterFoto to sprzedawca a nie serwis. Podkreślam to ponieważ w tym wątku pojawia się stwierdzenie, że wyslałeś aparat do serwisu. InterFoto daje przeważnie gwarancję, niekiedy kilka miesięcy. Jeżeli masz ich aktualną gwarancję, to jest to ich problem, a nie Twój. Mają przysłać sprawny sprzęt albo zwrócić pieniądze. Jeżeli gwarancji nie ma, to trochę gorzej bo przyczynę będziesz musiał usunąć na swój koszt. Wtedy zwróciłbym się do naszych forumowych kolegów TOP67 lub Studio5s.

Tak, wiem, i dokładnie tak z nimi rozmawiam. Aparat JEST na gwarancji, mimo że był używany. Problem w tym, że oni próbują się wymigać od obowiązku usunięcia usterki utrzymując (rzekomo za serwisem, który im taką informację przekazał), że to nie usterka. Ich stanowisko jest bowiem w skrócie następujące: "aparat jest sprawny, tylko masz nieodpowiednie obiektywy, kupuj same Nikkory, to ci będą działać - odsyłamy i się luzujemy". Ja nie mam zamiaru się na to zgodzić.

MstrG
17-08-2016, 13:45
Tak, wiem, i dokładnie tak z nimi rozmawiam. Aparat JEST na gwarancji, mimo że był używany. Problem w tym, że oni próbują się wymigać od obowiązku usunięcia usterki utrzymując (rzekomo za serwisem, który im taką informację przekazał), że to nie usterka. Ich stanowisko jest bowiem w skrócie następujące: "aparat jest sprawny, tylko masz nieodpowiednie obiektywy, kupuj same Nikkory, to ci będą działać - odsyłamy i się luzujemy". Ja nie mam zamiaru się na to zgodzić.

No bez jaj :) masz tę odpowiedź na piśmie/mailu?
Ciekawe co na to serwis Nikona na który to InterFoto się powołuje... Obiektywy zostały "zablokowane" po kilku tygodniach używania, bez aktualizacji oprogramowania body.
Sprawdzałeś te obiektywy na innych korpusach? Podpinałeś inne kundelki do tego body?

mmluty
17-08-2016, 13:54
To jakaś bzdura, o takim działaniu D7000 ani też innych nikonów z obiektywami firm innych niż Nikon nikt nie słyszał. Nie mogą więc powiedzieć, że jest to typowe czy prawidłowe. Ja bym postawił sprawę prosto: niech mi przyślą inny egzemplarz D7000 który się w ten sposób zachowuje, to wycofam roszczenie związane z działaniem sprzedanego przez nich aparatu.

kashmir
17-08-2016, 13:56
No bez jaj :) masz tę odpowiedź na piśmie/mailu?

Na razie to stanowisko wyrażone prze telefon. Gość wprost twierdził, że taka jest polityka Nikona, że tak odpowiedział serwis Nikona, właściwie to utrzymywał, że Tokina i Sigma robią obiektywy na system Nikona nielegalnie. Poważnie. Szkoda, że tego jakoś nie nagrywałem.

Ciekawe co na to serwis Nikona na który to InterFoto się powołuje... Obiektywy zostały "zablokowane" po kilku tygodniach używania, bez aktualizacji oprogramowania body.
Sprawdzałeś te obiektywy na innych korpusach? Podpinałeś inne kundelki do tego body?

Najpierw mi wmawiali, że pewnie sam zainstalowałem oprogramowanie. Potem już tylko utrzymywali, że na pewno ono tam jest, że spróbują odinstalować. Na moje pytanie, jak to możliwe, że robiłem setki zdjęć zanim problem wystąpił, osoba kontaktowa odpowiedziała, dosłownie: "pytałem kolegi i mówił, że to możliwe, że coś się dopiero w środku po jakimś czasie doaktualizowało".

Mam w domu starego D90, działają z nim bez problemu.

To jakaś bzdura, o takim działaniu D7000 ani też innych nikonów z obiektywami firm innych niż Nikon nikt nie słyszał. Nie mogą więc powiedzieć, że jest to typowe czy prawidłowe. Ja bym postawił sprawę prosto: niech mi przyślą inny egzemplarz D7000 który się w ten sposób zachowuje, to wycofam roszczenie związane z działaniem sprzedanego przez nich aparatu.

Dla mnie to też od początku brzmiało jak jakaś kosmiczna bzdura, dlatego wszedłem na forum się upewnić, czy aby przeoczyłem fakt, jakoby świat był aż tak absurdalny...

MstrG
17-08-2016, 14:02
Na razie to stanowisko wyrażone prze telefon. Gość wprost twierdził, że taka jest polityka Nikona, że tak odpowiedział serwis Nikona, właściwie to utrzymywał, że Tokina i Sigma robią obiektywy na system Nikona nielegalnie. Poważnie. Szkoda, że tego jakoś nie nagrywałem.

Najpierw mi wmawiali, że pewnie sam zainstalowałem oprogramowanie. Potem już tylko utrzymywali, że na pewno ono tam jest, że spróbują odinstalować. Na moje pytanie, jak to możliwe, że robiłem setki zdjęć zanim problem wystąpił, osoba kontaktowa odpowiedziała, dosłownie: "pytałem kolegi i mówił, że to możliwe, że coś się dopiero w środku po jakimś czasie doaktualizowało".

Nie lubię jak z klienta robi się idiotę. Poproś o ich oficjalne stanowisko na piśmie.

Najbardziej podoba mi się zdanie: "coś się dopiero w środku po jakimś czasie doaktualizowało". Samo się doaktualizowało, przez fifirifi albo zęba. Szkoda, że nie dodało innych funkcji.
A może jednak to będzie globalna, uśpiona akcja oprogramowania D7000 i jesteś pierwszym przedstawicielem? Na miejscu użytkowników tego body bym cofnął datę w menu o minimum rok ;)

kashmir
17-08-2016, 14:25
A może jednak to będzie globalna, uśpiona akcja oprogramowania D7000 i jesteś pierwszym przedstawicielem? Na miejscu użytkowników tego body bym cofnął datę w menu o minimum rok ;)

Ani chybi, globalny terroryzm. Jestem ofiarą zero. Na razie D7000-ki blokują Sigmy i Tokiny, ale zaraz mogą zacząć wybuchać. Polecam obserwować, czy użytkownicy tego body nie będą niedługo nagle milkli na tym forum...

mmluty
17-08-2016, 15:29
My sobie piszemy a pracownicy InterFoto doskonale wiedzą, że robią z siebie durni, ale za to im płacą, bo widocznie taka jest aktualnie polityka tej firmy.
Szkoda czasu. Zażądaj oficjalnego stanowiska firmy w sprawie reklamacji na piśmie z uzasadnieniem w przypadku jej odrzucenia ponieważ aparat działa nieprawidłowo i nie są znane przypadki podobnego zachowania w innych egzemplarzach tego modelu.
Trochę szkoda że InterFoto idzie w takim kierunku. Jest to jeżeli nie najstarsza to jedna z najstarszych firm internetowych na rynku foto. Sam zrobiłem u nich zakupy pierwszego Nikona na ładnych kilka tysięcy jakieś 15 lat temu, ale przed rokiem kupiłem nowy statyw z ich oferty, ktorego jak się okazało, nie mieli. Pieniądze oczywiście zwrócili, ale jak na firmę tak długo funkcjonującą na rynku było to dla mnie zaskakujące doświadczenie.

Jocker0712
18-08-2016, 13:36
To jest tak absurdalne że głowa boli. Przestań rozmawiać z nim przez telefon, nie odbieraj a jeśli już to nagrywaj choćby drugim telefonem. Wyślij maila na skrzynkę serwisową tego sklepu z numerem swojej reklamacji i żądaj oficjalnej odpowiedzi. Jeśli przez kilka godzin nie odpowiedzą, pisz ponaglenie koniecznie podpinając całą treść korespondencji do tej pory. I tak codziennie. Tobie nie zajmie to dużo czasu a ludzie od tej bajki będą musieli się wziąć do pracy. Ten argument to lenistwo tych ludzi, nic więcej, chcą zrobić z ciebie idiotę, nie pozwól im na to. Między czasie napisz do Nikon Polska zapytanie czy rzeczywiście mają taką politykę i czy blokują oprogramowaniem inne obiektywy. Nie powołuj się na rozmowę z owym sklepem, po prostu zadaj "głupie" pytanie. To samo zrób pisząc do przedstawicieli Sigmy. Jeśli sklep będzie olewał kontakt mailowy z tobą napisz, że skierujesz sprawę do UOKIK. Nikon powinien dość szybko zareagować na mail od ciebie. Wprowadź co napisałem w życie, potem będziemy się zastanawiać co dalej.
W Interfoto jest trzech gości w kontaktach, który z nich ci wciska ten kit? Do tego pisz.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/ask/locale/pl_PL formularz do kontaktu ze wsparciem technicznym Nikon lub bezpośrednio na adres [email protected] Ja bym napisał w oba miejsca.
http://www.sigma-foto.pl/kontakt-1,s.html tu masz całą stronę kontaktów do Sigmy od przedstawiciela w Polsce po serwis
http://www.rudaslaska.pl/urzad-miasta/wydzialy/biuro-miejskiego-rzecznika-konsumentow kontakt do RPK w twoim rejonie możesz też zgłosić przez epuap https://www.uokik.gov.pl/kontakt.php
https://uokik.gov.pl/problemy.php?problem=68&wojewodztwo=0&miasto=0&x=40&y=5 wykaz RPK z całej Polski

Przy tak zmasowanym działaniu do przyszłego tygodnia sprawa będzie wyjaśniona.

Do boju. Na szali waży się twoje dobre imię. 8-)

P.S. Wyobraź sobie co by było jeśli ich bajka okazała się prawdą.

kashmir
18-08-2016, 15:07
Jocker, dzięki wielkie za poradę. Wysłałem im email, zgodnie z poradą - de facto oni już raz informowali mnie, na samym początku, o swojej "diagnozie", cytuję pierwsze stanowisko, zanim zaczęliśmy jakieś dyskusje (z 29. lipca, pisownia i interpunkcja oryginalna):

zainstalował pan nowe oprogramowanie ze strony Nikona, prawda ?
i niestety tam jest pułapka dla klientów.
nowe oprogramowanie poprawiające w teorii problemy z abberracją obiektywów, w rzeczywistości modyfikuje tak aparat, że przestaje on prawidłowo działać z obiektywami nieoryginalnymi
Stąd u pana problem tego typu z dwoma obiektywami, a wszystko jest w porządku z oryginalnym Nikkorem.

Należałoby odinstalować tą nową wersję oprogramowania, ale nie wiem szczerze czy się da to zrobić.

Dalej zaczęły się dyskusje już przez telefon (oczywiście od razu ich poinformowałem, że sam nic nie instalowałem), gdzie chłopaki się rozwinęli z przekonywaniem, że Sigma i Tokina robią nielegalnie "pirackie" obiektywy i Nikon się w końcu na nich wkurzył, i że to zupełnie normalne, że po setkach zdjęć nagle się coś w aparacie "obudziło" i softowo zaczęło mi utrudniać życie z autofokusem.

Teraz telefon przestał nawet odbierać, mimo iż od kilku dni po każdym moim telefonie pan zapewniał, że oddzwoni (nigdy tego nie zrobił, zawsze w końcu ja musiałem dzwonić).

Nikon jest szybki, mam już ich stanowisko, jest... ciekawe. Znaczy się, nic z niego nie wynika ;) Oto ono:

Trudno jest nam udzielić tego typu informacji, ponieważ oprogramowanie naszych aparatów jest przygotowywane wyłącznie dla produktów firmy Nikon. Nie jesteśmy producentem innych obiektywów niż Nikona i nie testujemy ich. Nie mamy możliwości udzielenia informacji w jakim zakresie będzie dany obiektyw, innej firmy, kompatybilny z naszymi aparatami.

Sądzę, że takie pytanie musiałoby zostać skierowane bezpośrednio do producenta danego obiektywu. Dany wytwórca/producent deklaruje zgodność swojego produktu z takim czy innym aparatem, do którego ten produkt (obiektyw) jest rzekomo dostosowany.

Stosowanie obiektywów/akcesoriów innych firm odbywa się zawsze na odpowiedzialność klienta

aldam
18-08-2016, 17:30
jest rzekomo dostosowany.

Podoba mi sie ;)

kashmir
18-08-2016, 17:32
Podoba mi sie ;)

Dokładnie, widać, że jednak jest mały pain in the ass ;)

kashmir
18-08-2016, 18:07
OK, mocny email do kilku osób naraz w końcu poskutkował - zadzwonił pan z Interfoto i obiecał, że wymienią mi D7000 na inny egzemplarz, co prawda z nieco większym przebiegiem (26 tys. zamiast 9 tys.), ale już przeboleję. Z dość szczerej rozmowy wynikało, że dostali z serwisu Nikona takie stanowisko, jak mi przekazali, i byli bezradni. Cóż, skoro ich robią w konia, to jednak ich pech, bo to oni mi wystawili gwarancję, trzeba było sprawdzać, co biorą do odsprzedaży.

Tak że teraz zwracam uwagę wszystkim - jak się na allegro pojawi niedługo D7000 z małym przebiegiem od Interfoto, to polecam mieć się na baczności ;).

Dziekuję jeszcze raz za wszelkie porady, mam nadzieję, że to koniec wątku.

Jocker0712
19-08-2016, 16:05
Jak wymieniają Ci body na inne z większym przebiegiem to pisz że chcesz zwrot części pieniędzy, bo jednak nie jest to naprawienie szkody 1 do 1 lub chociaż rabat na jakieś szkło lub statyw. Nikon dobrze odpowiedział. Oni robią body i soft do niej i to inna firma musi się dopasować do ich softu chcąc podpiąć swój obiektyw. Da się wyczytać między wierszami że nie blokują niczego w sofcie ale robią swoje pod siebie a inni muszą robić tak by pasowało, skoro twierdzą, że działa. Swoją drogą nie wiem czy taka Sigma nie opłaca się Nikonowi lub Canonowi, że robi szkła pod ich puszki. Jakby nie było część technologii musi być zgodna a więc na patencie danej firmy (tak mi się wydaje na logikę). Sigma to nie jest jakaś tam chińszczyzna z prowincji Xiao Ping. To duża międzynarodowa firma, myślę że jest porozumienie między nimi i nikt niczego nie będzie blokował, bo to nie zamiennik tonera do Samsunga, żeby mu chipy wgrywać.

kashmir
19-08-2016, 16:23
Jak wymieniają Ci body na inne z większym przebiegiem to pisz że chcesz zwrot części pieniędzy, bo jednak nie jest to naprawienie szkody 1 do 1 lub chociaż rabat na jakieś szkło lub statyw. Nikon dobrze odpowiedział. Oni robią body i soft do niej i to inna firma musi się dopasować do ich softu chcąc podpiąć swój obiektyw. Da się wyczytać między wierszami że nie blokują niczego w sofcie ale robią swoje pod siebie a inni muszą robić tak by pasowało, skoro twierdzą, że działa. Swoją drogą nie wiem czy taka Sigma nie opłaca się Nikonowi lub Canonowi, że robi szkła pod ich puszki. Jakby nie było część technologii musi być zgodna a więc na patencie danej firmy (tak mi się wydaje na logikę). Sigma to nie jest jakaś tam chińszczyzna z prowincji Xiao Ping. To duża międzynarodowa firma, myślę że jest porozumienie między nimi i nikt niczego nie będzie blokował, bo to nie zamiennik tonera do Samsunga, żeby mu chipy wgrywać.

Dodają gripa do tej puszki. W sumie nie bardzo mi potrzebny, ale doceniam dobrą wolę.

Jocker0712
19-08-2016, 17:20
jeśli to Nikon a nie chińczyk to niech będzie. :roll:

kashmir
22-08-2016, 13:36
"Made in Thailand", więc chyba nie jest źle, ale...

...właśnie przyszedł. Obiektywy działają, problem w tym, że autofokus, choć się rusza i nawet trafia, nie daje tego charakterystycznego podwójnego "piknięcia", kiedy trafi (w każdym trybie, przy dowolnym priorytecie AF). Po prostu przesuwa się po cichu i koniec. Mam się przejmować?

ksh
22-08-2016, 13:39
ale piknięcia to w menu można włączyć