Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Diabeska dziura
Jedno z miejsc, w których nie problem poczuć się jak na innej planecie ;)
Hverarond - Islandia
Zapraszam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/28127230023_4d04a2938b_b-1.jpg
źródło (https://c8.staticflickr.com/9/8757/28127230023_4d04a2938b_b.jpg)
Edycja raw w LR + Photoshop z technikami DRi Efex (https://www.youtube.com/watch?v=DteXjxOflu0&index=5&list=PL-0j-E98NjP2RBjuoxGmmIjvTcT2CLZpa)
Jeden plik RAW + filtr ND500
Pozdrawiam
Rafal
Faktycznie inna planeta i świetne kolory. Chyba trzeba się tam będzie w końcu wybrać.
Kolejny kadr wysokich lotów , tylko patrzeć i podziwiać :D
Głupio tak się ograniczyć do napisania, że jest to świetna praca. Bo cóż innego można o nim napisać ? :-)
Oczywiście miejscówka wspaniała, piękne świato i kolorystyka. Jak na mój gust świetnie wykorzystane warunki.
Gratki!
Z innej planety to jest kolega z jego profesjonalizmem. Az strach patrzec- tak ladnie.
A czy ja mogę troszkę pomarudzić? :mrgreen:
Miejsce jest wspaniałe, kolory są przednie, obróbka pierwsza klasa, ale dlaczego ta dziura jest centralnie na środku kadru? ;)
Dziękuję wszystkim za komentarze :)
Z innej planety to jest kolega z jego profesjonalizmem
Heheh, może coś w tym jest że jestem z innej planety ;)
Co do "profesjonalizmu" - tylko moja pasja, przy "Pro" ludzie się bardziej napinają :)
A czy ja mogę troszkę pomarudzić?
Pewnie że tak, w końcu to forum ;)
Miejsce jest wspaniałe, kolory są przednie, obróbka pierwsza klasa, ale dlaczego ta dziura jest centralnie na środku kadru?
Jakoś sama się o to prosiła :)
Dziękuję i pozdrawiam
Rafal
irek6311
03-08-2016, 19:41
Kadr mi się podoba i kolory też, ale jakby tak panorama i ta dziura nie centralnie to by kosmos był ;)
Klikajac w ten temat liczylem, ze przeniesie mnie do dzialu "Akty" ale i tak sie nie zawiodlem.
Sebastianito
03-08-2016, 21:51
Takie twoje, Takie ładne, taie dopieszczone...
Ostatnio przeglądałem twoją całą galerię, i musze powiedzieć, że niedługo będę się pytał Ciebie jak to zrobiłeś? Bo idziesz do przodu jak ta burza, coraz lepsze wyczucie kontrastu i koloru...
Kadr mi się podoba i kolory też, ale jakby tak panorama i ta dziura nie centralnie to by kosmos był
Ok, co do dziury centralnie. Nie da się*w tych miejscach zrobić dokladnie tak byśmy chcieli. Dla czego, są rzeczy których nie widać na zdjęciach, ten kto był w tym miejscu będzie doskonale wiedział o czym mówię.
Miejsce to jest jak widać, aktywne geotermalnie i chodzi się*po wyznaczonych miejscach oraz kładkach.
Zejście z kładki lub wchodzenie za wyznaczony obszar, niesie za sobą dość duże ryzyko poparzenia lub nawet zawalenia się*ziemi pod naszym ciężarem! W końcu ta para/ gorąca woda idzie gdzieś "własnymi kanałami" z pod ziemi ;)
Bedziesz kolego tam, ryzykuj tylko innych nie namawiaj do tego ;)
Jest jeszcze do tego wszystkiego ogromna grupa turystów, która na całe szczęście tak daleko się*nie zapuszcza (ta większa) na totalne zabłocenie tego terenu.
Nie zawsze się*da tak, jak byśmy chcieli ;)
Klikajac w ten temat liczylem, ze przeniesie mnie do dzialu "Akty" ale i tak sie nie zawiodlem.
Oj, nawet nie chcę*myśleć co kolegę tu przywiodło ;)
Takie twoje, Takie ładne, taie dopieszczone...
Ostatnio przeglądałem twoją całą galerię, i musze powiedzieć, że niedługo będę się pytał Ciebie jak to zrobiłeś? Bo idziesz do przodu jak ta burza, coraz lepsze wyczucie kontrastu i koloru...
Seba bez przesady, ty mnie ? Chyba ewentualnie o jakieś miejscówki ;)
Odnosząc się do wspomnianego wyczucia, tu pomogła mi fotografia analogowa i głównie Fuji Velvia 50.
Może to się wydać dziwne, ale jak nie zrozumiesz charakterystyki tego filmu to masz loterię co będzie po wołaniu ;)
Velvia 50 kolorystyką nadaje na moich falach, podobnie z kontrastem na który trzeba uważać.
Dzięki bardzo za komentarze.
Rafal
Kupuję nawet tak centralny kadr. Właśnie przy takiej pogodzie to miejsce wygląda najlepiej. A chyba jeszcze fajniej jest na pobliskim polu Krafla.
Jest jeszcze do tego wszystkiego ogromna grupa turystów, która na całe szczęście tak daleko się*nie zapuszcza (ta większa) na totalne zabłocenie tego terenu.
Nie zawsze się*da tak, jak byśmy chcieli ;)
To chyba największa wada rejonu Myvatn. Ponieważ pole leży tuż obok głównej drogi, cały czas kręci się tam sporo ludzi i cały czas ktoś włazi w kadr.
W przypadku tych wyziewów, zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Czy nie działają one niszczycielsko na optykę. Na wszelki wypadek, gdy wiatr kierował opary siarkowodoru w moją stronę, zakrywałem wszystko
To ja napiszę tak:
Nie podoba mi się to co kolega pokazuje na tych zdjęciach
bo nie dość że świetne miejscówki (dla wielu niedostępne)
to świetne kadry, kolory, obróbka (co również dla wielu niedostępne)
więc zazdrość, zazdrość i jeszcze raz podziw
;-)
irek6311
04-08-2016, 14:38
biegly to była lużna sugestia, skoro nie da się inaczej to trudno, intrygujące miejsce i kto wie jak więcej luzu będę miał odwiedzę, Pozdrawiam ;)
david555
04-08-2016, 15:26
Chyba za bardzo pojechałeś z obróbką, bo to już nie bardzo islandzkie klimaty.
Nawet okolice osławionej Hekli, nie są tak nieziemskie jak ta dziura.
A Hekla, to przecież wrota Piekieł.
http://www.livefromiceland.is/webcams/hekla/
Adam Majchrzak
04-08-2016, 23:05
Zejście z kładki lub wchodzenie za wyznaczony obszar, niesie za sobą dość duże ryzyko poparzenia lub nawet zawalenia się*ziemi pod naszym ciężarem! W końcu ta para/ gorąca woda idzie gdzieś "własnymi kanałami" z pod ziemi ;)
Hahaha! dokładnie ;) Co to by była za śmierć w tych śmierduchach, po dwakroć brutalna!!! =O
Podoba mi się tak podane, przywołuje wspomnienia ;)
Pozdrawiam!
To chyba największa wada rejonu Myvatn. Ponieważ pole leży tuż obok głównej drogi, cały czas kręci się tam sporo ludzi i cały czas ktoś włazi w kadr.
W przypadku tych wyziewów, zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Czy nie działają one niszczycielsko na optykę. Na wszelki wypadek, gdy wiatr kierował opary siarkowodoru w moją stronę, zakrywałem wszystko
Przy większości tych główniejszych atrakcji Islandii, nie uciekniemy od tłumów turystów.
Co do niszczycielskich wyziewów, trudno mi się*do tego odnieść. Trzeba uważać jak wszędzie, aby sprzęt w kompletnym stanie wrócił i bez "urazów" ;)
To ja napiszę tak:
Nie podoba mi się to co kolega pokazuje na tych zdjęciach
bo nie dość że świetne miejscówki (dla wielu niedostępne)
to świetne kadry, kolory, obróbka (co również dla wielu niedostępne)
więc zazdrość, zazdrość i jeszcze raz podziw
Proszę mi wybaczyć, postaram się poprawić - ale nie obiecuję*;)
biegly to była lużna sugestia, skoro nie da się inaczej to trudno, intrygujące miejsce i kto wie jak więcej luzu będę miał odwiedzę, Pozdrawiam
Tak, tak też to zrozumialem tylko odniosłem się*po prostu po kolejnym komentarzu odnośnie innego kadrowania - akurat tu zacytowałem ciebie, wybacz ;)
Chyba za bardzo pojechałeś z obróbką, bo to już nie bardzo islandzkie klimaty.
Nawet okolice osławionej Hekli, nie są tak nieziemskie jak ta dziura.
A Hekla, to przecież wrota Piekieł.
Hmm, cóż jeżeli tak uważasz masz prawo. Mam taki styl, więc każdy wie czego się spodziewać zaglądając w moje wątki ;)
Co do oklic Hekli, to one zdecydowanie inaczej wyglądają i może są wrotami - ja zaś pokazałem tylko dziurkę :)
Hahaha! dokładnie Co to by była za śmierć w tych śmierduchach, po dwakroć brutalna!!! =O
Podoba mi się tak podane, przywołuje wspomnienia
Pozdrawiam!
To by była, bardzo niesympatyczna śmierć ;) Ale można zawsze próbować, ten kadr najlepiej skomponować ;)
Ciesze się Adamie że coś to zdjęcie jednak przywołuje :D
Dziękuję wszystkim za komentarze.
Pozdrawiam
Rafal