Zobacz pełną wersję : Grip
Czy warto kupić grip do aparatu dodam że aparatu bd używał do robienia krajobrazów portretów później planuje w celach zarobkowych typu imprezy okolicznościowe komunie chrzty imprezy rodzinne
Ja mam gripa bo aparat jest wygodniejszy w obsłudze szczególnie podczas zdjęć pionowych, ale jak idę w góry to muszę go odpiąć. W torbie aparat z gripem się mieści ale w plecaku już nie. Poza tam liczy się dla mnie jak najmniejszy ciężar plecaka. Wiem że jeśli kupię większy plecak to będę zabierał więcej szkieł i innych dupereli więc nie wymieniam na większy;)
Jeśli nie musisz go daleko ze sobą targać to grip na pewno będzie użyteczny i nie musisz iść w oryginał bo ja jestem bardzo zadowolony z zamiennika.
Ale na tym chcesz zarabiać? Zamiast w gripa to inwestuj w szkła. Czym dysponujesz?
Narazie mam 18-105 i zamierzam kupić stałke 50mm może coś innego co wybrać myślałem też nad 24-70
24-70 to świetne szkło Ale pod pełną klatkę. Jak chesz zarabiać na foto musisz pomyśleć o zmianie puchy.
Nie łapę za bardzo co tj puchy?
D5100 nie pofocisz zawodowo. Inwestuj w szkła, później body i ćwicz, ćwicz, ćwicz...
Ok. Tak sb powiedziałem że jak się dorobienie to zmienię na d600/610 myślałem też o konkurencji canon d70 ale po co jak bd miał szkła to się raczej nie opłaca kupować adapterów. I z tego co wiem to nasze nikonki mają więcej pól AF niż canon. Gadałem kiedyś ze znajomym fotografem jak kupowałem lusterkowca na oku miałem sony alpha chyba 58 canona 600d I właśnie d5100 i wybrałem d5100. A jeszcze jedno pytanie czy do d5100 bd mógł podłączyć lampy. Na str nikona piszą że tak kumpla mówi to samo na yt jest filmik z recenzji canon 600d koleś gada że on obsługuje dodatkowe lamy a d5100 nie.
Kolego, przecież masz sanki na lampę więc podepniesz. Jeśli chcesz zmienić na pełną klatkę to kupuj od razu szkła pod fx. Tylko weź poprawkę że są 3 razy droższe niż pod dx. A ilość pól af nie zależy od rodzaju systemu tylko klasy sprzętu którym dysponujesz.
Jeszcze mam pytanko jak zmienić motyw menu w nikoni chodzi mi o to co jest na ektanie gł. przystarcie aparatu Wiem że się da bo kiedyś się bawiłem lecz teraz nie mogę tego znaleźć w ustawieniach
Borat1979
16-07-2016, 21:21
Jeszcze mam pytanko jak zmienić motyw menu w nikoni chodzi mi o to co jest na ektanie gł. przystarcie aparatu Wiem że się da bo kiedyś się bawiłem lecz teraz nie mogę tego znaleźć w ustawieniach
Jeszcze kup sobie zestaw naklejek z pokemonami bo to przecież najważniejsze jak wygląda obudowa i jaki kolor ma menu :)