PDA

Zobacz pełną wersję : DPI zdjęcia

Maly.Psikus
20-06-2016, 11:56
Mam takie mał pytanie dla obeznanych z fotografią.

Ostatnio bawiłem się w ustawienia zarówno Ligtroom jak i innymi programami do grafiki.
Niby standardowe ustawienia wystarczają, ale... No właśnie jest "ale".

Trafiłem na DPI zdjęcia, jaką wartość to pole powinno mieć ?
Po krótkim teście czy dam 72DPI czy 1200DPI to waga zdjęcia jest ta sama, na 100% przybliżenia zdjęcia różnicy brak. Wyczytałem z grubsza, że to coś dotyczące wydruku.

Więc proszę prościutko mi pomóc i napisać prostym językiem co to jest to DPI i czy wstawiając zdjęcie do jakiegoś banku zdjęć, portalu, strony, zapisując na HDD to lepiej ustawiać najwyższą wartość czy to bez znaczenia ?

Nbogdan
20-06-2016, 12:31
DPI to jest rozdzielczość drukarki, punktów na cal.
Ułatwia skalowanie zdjęcia pod wydruk.
W menu skalowania jeżeli wpiszesz np. 300 DPI to podpowie ci rozmiary wydruku. łatwiej dopasować do standardowych rozmiarów papieru.
Musimy znać DPI docelowej drukarki aby w ten sposób skalować.
MZ sluży to tylko do skalowania pod wydruk, znając rozdzielczość drukarki i żądaną wielkość odbitki.
Jak się mylę, proszę mnie poprawić :wink:

sl011
20-06-2016, 12:54
Jak wyżej - DPI w zdjęciu to tylko liczby w EXIF, z których korzystają niektóre programy lub urządzenia. Nie wpływa to na zawartość zdjęcia.

Maly.Psikus
20-06-2016, 15:30
O i tyle, dziękuję.

Maly.Psikus
20-06-2016, 15:32
A tak z ciekawości jeszcze.
Jeśli drukarka drukuje w 200DPI to ustawienie na mniejszą lub większą wartość DPI spowoduje gorszą jakość wydruku ?

SerU
22-06-2016, 10:14
72dpi to wartość dla zdecydowanej większości monitorów. Wyższe wartości są do druku. Jeśli drukarka drukuje 200 dpi, a Ty ustawisz 72 dpi, to jakość będzie gorsza. Zresztą nie wiem, jakim cudem zdjęcia z 72dpi i 300dpi mają u Was taką samą wagę i rozmiar ekranowy. 300dpi jest do druku ofsetowego , cyfrowego, atramentowego.

kkokosz
22-06-2016, 14:49
72dpi to wartość dla zdecydowanej większości monitorów. Wyższe wartości są do druku. Jeśli drukarka drukuje 200 dpi, a Ty ustawisz 72 dpi, to jakość będzie gorsza. Zresztą nie wiem, jakim cudem zdjęcia z 72dpi i 300dpi mają u Was taką samą wagę i rozmiar ekranowy. 300dpi jest do druku ofsetowego , cyfrowego, atramentowego.

Bo wpis w Exifie/metadanych nie ma żadnego znaczenia - plik ma ciągle te same fizyczne rozmiary. Czym innym jest PRZESKALOWANIE obrazu do odpowiedniej rozdzielczości, wtedy oczywiście różnica jest. Ale jeśli mówimy tylko o polu DPI w metadanych, to ma taki sam wpływ na rozmiar pliku, jak np. Copyright ;) No, chyba że w poligrafii są programy, które takie dane odczytują i jakoś wykorzystują przy umieszczaniu zdjęcia w publikacji - tu się nie znam, więc tylko zgaduję.

SerU
22-06-2016, 18:03
Bo wpis w Exifie/metadanych nie ma żadnego znaczenia - plik ma ciągle te same fizyczne rozmiary. Czym innym jest PRZESKALOWANIE obrazu do odpowiedniej rozdzielczości, wtedy oczywiście różnica jest. Ale jeśli mówimy tylko o polu DPI w metadanych, to ma taki sam wpływ na rozmiar pliku, jak np. Copyright ;) No, chyba że w poligrafii są programy, które takie dane odczytują i jakoś wykorzystują przy umieszczaniu zdjęcia w publikacji - tu się nie znam, więc tylko zgaduję.

Hmmm...ale w pierwszym poście wyraźnie jest mowa o "Lightroom i inych programach graficznych" i dalej coś o zapisywaniu na HDD (czyli dla mnie to eksport), więc wolałem zareagować zanim ktoś pośle materiał do druku w 72dpi :mrgreen:

Maly.Psikus
22-06-2016, 19:04
Lightroom, PhotoScape, Gimp - jest możliwość eksportu z możliwością zmiany DPIdlatego pytałem co to jest.

Już wiem, dziękuję.

GonzoG
22-06-2016, 21:34
A tak z ciekawości jeszcze.
Jeśli drukarka drukuje w 200DPI to ustawienie na mniejszą lub większą wartość DPI spowoduje gorszą jakość wydruku ?

Nie.
DPI w zdjęciach nie ma żadnego znaczenia.
Również nie ma większego znaczenia do druku, bo rozmiar druku ustawia się w 99% przy wydruku i wtedy jest określane DPI.
No i najważniejsza sprawa - DPI w zdjęciu nie ma wiele wspólnego z DPI drukarki.

DPI - dots per inch - czyli punktów na cal, a nie pikseli. Dla drukarki kolorowej punkt to jedna kropelka jednego koloru.
Dla przykładu: jak ustawisz przy wydruku w ustawieniach drukarki 4-ro kolorowej 300 DPI, to w rzeczywistości zostanie wydrukowane z DPI 75. 300 DPI tyczy się sumarycznie wszystkich kolorów czyli 300/4 = 75 punktów każdego koloru na cal.