Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: DPI zdjęcia

Domyślnie DPI zdjęcia

Mam takie mał pytanie dla obeznanych z fotografią.

Ostatnio bawiłem się w ustawienia zarówno Ligtroom jak i innymi programami do grafiki.
    Niby standardowe ustawienia wystarczają, ale... No właśnie jest "ale".

Trafiłem na DPI zdjęcia, jaką wartość to pole powinno mieć ?
    Po krótkim teście czy dam 72DPI czy 1200DPI to waga zdjęcia jest ta sama, na 100% przybliżenia zdjęcia różnicy brak. Wyczytałem z grubsza, że to coś dotyczące wydruku.

Więc proszę prościutko mi pomóc i napisać prostym językiem co to jest to DPI i czy wstawiając zdjęcie do jakiegoś banku zdjęć, portalu, strony, zapisując na HDD to lepiej ustawiać najwyższą wartość czy to bez znaczenia ?

Domyślnie

DPI to jest rozdzielczość drukarki, punktów na cal.
    Ułatwia skalowanie zdjęcia pod wydruk.
    W menu skalowania jeżeli wpiszesz np. 300 DPI to podpowie ci rozmiary wydruku. łatwiej dopasować do standardowych rozmiarów papieru.
    Musimy znać DPI docelowej drukarki aby w ten sposób skalować.
    MZ sluży to tylko do skalowania pod wydruk, znając rozdzielczość drukarki i żądaną wielkość odbitki.
    Jak się mylę, proszę mnie poprawić
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Jak wyżej - DPI w zdjęciu to tylko liczby w EXIF, z których korzystają niektóre programy lub urządzenia. Nie wpływa to na zawartość zdjęcia.

Domyślnie

O i tyle, dziękuję.

Domyślnie

A tak z ciekawości jeszcze.
    Jeśli drukarka drukuje w 200DPI to ustawienie na mniejszą lub większą wartość DPI spowoduje gorszą jakość wydruku ?

Domyślnie

72dpi to wartość dla zdecydowanej większości monitorów. Wyższe wartości są do druku. Jeśli drukarka drukuje 200 dpi, a Ty ustawisz 72 dpi, to jakość będzie gorsza. Zresztą nie wiem, jakim cudem zdjęcia z 72dpi i 300dpi mają u Was taką samą wagę i rozmiar ekranowy. 300dpi jest do druku ofsetowego , cyfrowego, atramentowego.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    72dpi to wartość dla zdecydowanej większości monitorów. Wyższe wartości są do druku. Jeśli drukarka drukuje 200 dpi, a Ty ustawisz 72 dpi, to jakość będzie gorsza. Zresztą nie wiem, jakim cudem zdjęcia z 72dpi i 300dpi mają u Was taką samą wagę i rozmiar ekranowy. 300dpi jest do druku ofsetowego , cyfrowego, atramentowego.
    Bo wpis w Exifie/metadanych nie ma żadnego znaczenia - plik ma ciągle te same fizyczne rozmiary. Czym innym jest PRZESKALOWANIE obrazu do odpowiedniej rozdzielczości, wtedy oczywiście różnica jest. Ale jeśli mówimy tylko o polu DPI w metadanych, to ma taki sam wpływ na rozmiar pliku, jak np. Copyright No, chyba że w poligrafii są programy, które takie dane odczytują i jakoś wykorzystują przy umieszczaniu zdjęcia w publikacji - tu się nie znam, więc tylko zgaduję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Bo wpis w Exifie/metadanych nie ma żadnego znaczenia - plik ma ciągle te same fizyczne rozmiary. Czym innym jest PRZESKALOWANIE obrazu do odpowiedniej rozdzielczości, wtedy oczywiście różnica jest. Ale jeśli mówimy tylko o polu DPI w metadanych, to ma taki sam wpływ na rozmiar pliku, jak np. Copyright No, chyba że w poligrafii są programy, które takie dane odczytują i jakoś wykorzystują przy umieszczaniu zdjęcia w publikacji - tu się nie znam, więc tylko zgaduję.
    Hmmm...ale w pierwszym poście wyraźnie jest mowa o "Lightroom i inych programach graficznych" i dalej coś o zapisywaniu na HDD (czyli dla mnie to eksport), więc wolałem zareagować zanim ktoś pośle materiał do druku w 72dpi
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Lightroom, PhotoScape, Gimp - jest możliwość eksportu z możliwością zmiany DPIdlatego pytałem co to jest.

Już wiem, dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    A tak z ciekawości jeszcze.
    Jeśli drukarka drukuje w 200DPI to ustawienie na mniejszą lub większą wartość DPI spowoduje gorszą jakość wydruku ?
    Nie.
    DPI w zdjęciach nie ma żadnego znaczenia.
    Również nie ma większego znaczenia do druku, bo rozmiar druku ustawia się w 99% przy wydruku i wtedy jest określane DPI.
    No i najważniejsza sprawa - DPI w zdjęciu nie ma wiele wspólnego z DPI drukarki.

DPI - dots per inch - czyli punktów na cal, a nie pikseli. Dla drukarki kolorowej punkt to jedna kropelka jednego koloru.
    Dla przykładu: jak ustawisz przy wydruku w ustawieniach drukarki 4-ro kolorowej 300 DPI, to w rzeczywistości zostanie wydrukowane z DPI 75. 300 DPI tyczy się sumarycznie wszystkich kolorów czyli 300/4 = 75 punktów każdego koloru na cal.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1