Zobacz pełną wersję : Laptop - co polecacie?
Możecie coś polecić do 2,5-3kzł ? typowo do pracy więc minimum 8GB ramu, dysk ssd, i5 lub i7 Ważna jest dla mnie cisza ;)
Myślałem nad jakimś asusem, ale jest tego tyle, że ciężko coś wybrać.
Obojętnie co wybierzesz w tym segmencie, będzie prawie jednakowe. I tak to made in...
Ja bym spojrzał głównie na gwarancje: gdzie, jak długo, w jaki sposób. Drugie pytanie: to ma leżeć na biurku, czy chcesz nosić do pracy?
Kwestia wagi komputerka wówczas staje się istotna. Ekran: matowy, czy połysk. Jak długo potrzyma bateria. Jak ważna cisza to fakt z dyskiem SSD. Ale tu może być kłopot z ceną.
Czyli nie ma się co pchać w i7? lepiej i5 i więcej ramu i na to samo wyjdzie? Komp ma być jako dodatkowy, ale muszę otworzyć na nim projekty w corelu/PSie i podziałać jak nie jestem przy stacjonarce. Oczywiście matryca matowa.
Albo inaczej się zapytam, czy tutaj tzn w laptopach jest podobnie jak przy stacjonarce? Tzn biorę i5 16GB ramu i wiem co mam, tzn jakie są możliwości, czy to samo przekłada się na laptop? Czy te procesory/ramy/itp są porównywalne czy raczej to zupełnie inna wydajność?
Nowy czy uzywany?
Jeśli rozwazasz uzywke, to polecam Dell e6430, matryca HD+, proc i5, 8GB ramu, ja trafilem za 1199, SSD we własnym zakresie. Szybki i wydajny sprzęt do pracy.
Jeśli chcesz na tym laptopie pracować ze zdjęciami to poczytaj o tym jak kiepskie są ekrany w laptopach. Kup wspomnianego Della E6430 czy innego podobnego, a za resztę jakiś w miarę monitor.
krakowiak
08-06-2016, 07:45
Jeśli chcesz na tym laptopie pracować ze zdjęciami to poczytaj o tym jak kiepskie są ekrany w laptopach. Kup wspomnianego Della E6430 czy innego podobnego, a za resztę jakiś w miarę monitor.
Dokładnie. Monitory w laptopach są tylko do przeglądania internetu. A w miarę monitor do grafiki kupisz używany już za 1500-1800 zł.
Dokładnie. Monitory w laptopach są tylko do przeglądania internetu. A w miarę monitor do grafiki kupisz używany już za 1500-1800 zł.
Już nawet jakiś Dell z serii Ultrasharp będzie lepszy niż ekran w laptopie za 3000zł... nadal mu daleko do czegoś dobrego.
Co do zasady - w tych samych pieniądzach kupisz wydajniejsza stacjonarke niż lapka.
Do obróbki graficznej/foto potrzebny monitor zewnętzny. Korzystam z takiego rozwiązania (Lenovo y580+minitor eizo).
Więc tak po prawdzie jak chce coś robić poważnego na zdjęciach to musze go podpiąć pod monitor i zamienić w "stacjonarkę". Na samym lapku to można najwyżej selekcjonować zdjęcia do obróbki, kopiować itp.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Czyli nie ma się co pchać w i7? lepiej i5 i więcej ramu i na to samo wyjdzie? Komp ma być jako dodatkowy, ale muszę otworzyć na nim projekty w corelu/PSie i podziałać jak nie jestem przy stacjonarce. Oczywiście matryca matowa.
Albo inaczej się zapytam, czy tutaj tzn w laptopach jest podobnie jak przy stacjonarce? Tzn biorę i5 16GB ramu i wiem co mam, tzn jakie są możliwości, czy to samo przekłada się na laptop? Czy te procesory/ramy/itp są porównywalne czy raczej to zupełnie inna wydajność?
1. Pchać jak pchać - zależy od kasy,
2. Jak zdjęcia i corel to fakt, dobrze mieć więcej pamięci,
3. Matryce w lapkach są ustawione fabrycznie, tak aby klient był zadowolony ;) Co nie oznacza, że czerwony na zdjęciu zawsze będzie czerwonym na komputerze,
4. Procesory w lapkach są optymalizowane do małych komputerów. W grę wchodzi np. chłodzenie, wielkość procesora. Jest w strukturze i5, ale to nie oznacza, że w stacjonarnym podobny procesor nie rozpędzi się bardziej.
5. Jak jest kasa to używkę bym odpuścił. Laptop to konstrukcja zamknięta i wymiana gniazda zasilania za 12,30 zeta może kosztować kilka stówek, bo trzeba pół komputera rozkręcić.
Co do zasady - w tych samych pieniądzach kupisz wydajniejsza stacjonarke niż lapka.
Jeśli ma to stać na biurku to zdecydowanie lepiej kupić PC + monitor.
Za jakiś czas można kupić dodatkowo mały, tani laptop typu Asus T100 żeby mieć na jakieś wyjazdy czy coś takiego w razie potrzeby. Ewentualnie tablet + dysk zewnętrzny.
Dzięki panowie. Może wyjaśnię kilka rzeczy. Nie będę obrabiał zdjęć na nim. To ma być typowy laptop do pracy można nazwać biurowej, ale dodatkowo chciałbym otworzyć w nim projekty i jak trzeba coś pozmieniać. Do pracy mam stacjonarkę na i7 więc ogarniam wszystko co potrzeba. Z uwagi na przenosiny do nowego lokum muszę mieć po prostu drugi komputer, żeby nie siedzieć po nocach w biurze. Dlatego muszę mieć możliwość w miarę swobodnej pracy na dużych plikach typu właśnie corel/PS/ai itp. ale ta praca ma polegać na otworzeniu pliku, zmiany czcionek, układu, zapisać i iść spać.
W grę wchodzi tylko nowy sprzęt. Wybiorę chyba asusa na i5, 8gb ramu, jakaś śmieszna grafika 920m (ale wystarczy) i już, skoro w tej cenie i tak nic lepszego się nie dostanie.
Jeśli ma to robić cokolwiek w PS, to minimum 16 GB RAM. Tak więc kupując komputer z 8GB patrz uważnie czy ma 2 kości po 4GB czy jedną 8GB.
Grzegory
09-06-2016, 20:02
Tu http://pclab.pl/art56390-9.html jest ciekawy test odnośnie Photoshop CC a wydajności Ram-SSD-Hdd.
Pisze człowiek, że ma stacjonarkę a większość jakby nie rozumiała co czyta. Co za czasy.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Pisze człowiek, że ma stacjonarkę a większość jakby nie rozumiała co czyta. Co za czasy.
Czyli mamy doradzić komputer, który przy trochę większym zdjęciu otwartym w PS będzie potrzebował 2-3 minuty na jego otworzenie, a przy jakichkolwiek próbach pracy zawieszał się na 3-4 minuty, bo system będzie potrzebował co chwila zrzucać cały RAM na powolny dysk twardy...
Ok... W takim razie wystarczy laptop z jakąkolwiek matrycą, nawet może być lustrzana (ładnie wygląda), z 2GB RAM (tyle wystarczy aby W10 chodził) i procesorem AMD E1 (bo bardzo długo będzie chodził na baterii), ostatecznie E2...
Przy okazji dowiemy się jak daleko potrafią latać laptopy...
Mam laptopa toshiba na i3 z 4GB, ssd i nv740, do LR jest w pełni funkcjonalny do PS do awaryjnej pracy też spokojnie daje rade, wszelki soft biurowy śmiga bez problemu, fon + laptop + desktop z synchronizacją i jest bardzo ok, jak kupowałem to też szukałem i5, więcej ram itd ale zakończyło się na opcji minimum i jestem zadowolony, jakby miał być do ciągłej pracy to inna bajka.
GreatVito
28-06-2016, 22:38
http://www.forum.nieidealny.pl/topic/77-lenovo-700-15-156-seria-ideapad-700-15-700-15isk/
To a aktualnych modeli na ten rok z 4 rdzeniowym i5 + średnia matryca IPS
Co do monitora mam U2515H (1440p) na głównym
Rafał_Sz
29-06-2016, 07:48
Łukasz szukaj czegos z matrycą powyżej 15", bo praca w Corelu na 15 to jakieś nieporozumienie.
Asusy Pro dają radę i Windows 7 Pro 64 dostajesz w cenie.
http://www.kuzniewski.pl/k2636,laptopy-asus-pro-seria-p-p2710.html