PDA

Zobacz pełną wersję : List intencyjny

Fotokatoda
01-06-2016, 14:17
Chcę złożyć papiery na dofinansowanie na własną działalność do UP i dobrze by było, jak bym załączył tam właśnie taki dokument, gdzie widać od razu, że robotę przy zdjęciach bym miał, a nie dadzą mi kasę, a ja nawet jednej imprezy nie zrobię, bo nie będę miał brania.

Pisał ktoś kiedyś list intencyjny i mógłby podzielić się dobrym wzorem? :wink:

Szukam w necie i nie widzę nic odnośnie fotografii :(

elanek
02-06-2016, 11:40
Ten, który Ci ten list wystawia, krótko pisze:
Ja (My), firma taka i taka, po zapoznaniu się z ofertą/pracami/zdjęciami/itp. Pana Takiego a Takiego wyrażamy głęboką chęć współpracy i dawania zleceń fotograficznych Panu Takiemu a Takiemu. Współpraca polegać będzie na:
- wymieniamy pola współpracy
- .......
i podpis na końcu.
No i pieczątki. Bo one dla PUPu są ważne.

Przygotuj kilka takich.
Jakiś dom weselny (śluby), jakaś firma budowlana to fotografii wnętrz, jakaś restauracja, hotel, sklep stacjonarny czy internetowy szczególnie.
Wszystko łykną w PUPie, jak młode pelikany, albo gimnazjaliści Korwina.

ksh
02-06-2016, 12:01
Ale jak to ma być wirtualna działalność to trudno będzie zarobić na zus ;)

RobertMiernik
02-06-2016, 12:04
Przez dwa lata to tylko 300zl...

Mane
02-06-2016, 17:46
Raczej coś około 450 zł

M_B
02-06-2016, 18:13
465,28zł - przez pierwsze 2 lata
288,95zł - sama składka zdrowotna, jeżeli jest się zatrudnionym na umowę o pracę na cały etat

Mane
02-06-2016, 20:38
Jak jest się zatrudnionym na umowę o pracę, to trochę ciężko o dotację dla bezrobotnych :)

RobertMiernik
02-06-2016, 22:16
Aa w sumie racja, zapomniałem, że trzeba być zarejestrowanym bezrobotnym ;p
(w czasie składania wniosku w każdym razie...)

Rafał_Sz
03-06-2016, 09:49
Znam sześć osób które wzięły dotację na działalność foto. Żadna z nich już fotografią zarobkową się nie zajmuje. Gdzie tu sens i logika?

RobertMiernik
03-06-2016, 09:55
A Ty myślałeś, że o fotografię chodzi a nie darmowe pieniądze?

Rafał_Sz
03-06-2016, 10:44
Dla mnie to zawsze była i jest utylizacja pieniędzy. Ja bym jeszcze zrozumiał wieloletni, nieooprocentowany kredyt, każdy musi od czegoś zacząć. Ja sam, mimo, że działalność prowadzę nieprzerwanie 20 lat, posiłkuję się kredytami i leasingiem, bo przy obecnych obciążeniach fiskalnych i okołozusowskich ciężko jest odłożyć grubszą gotówkę na inwestycje. Ale jakoś nikt mi nic nigdy nie chciał dać za darmo. :/

M_B
03-06-2016, 10:59
Jak jest się zatrudnionym na umowę o pracę, to trochę ciężko o dotację dla bezrobotnych :)

Zatrudnienie na umowę o pracę przytoczyłem tylko jako wyjaśnienie wcześniej wspomnianej składki rzędu 300zł ;)

elanek
04-06-2016, 11:52
Znam sześć osób które wzięły dotację na działalność foto. Żadna z nich już fotografią zarobkową się nie zajmuje. Gdzie tu sens i logika?

A po co sens skoro dają? Się bierze!
Można sobie uzupełnić stajnię o nowe cudeńka.
Mnóstwo osób tak robi w moich okolicach. Najpierw na siebie, potem na żony :)

Jakbyś był np. starostą, to cisnąłbyś podległy Ci Urząd Pracy, aby zdobywał środki na takie działania.
Kończy się to tym, że np. w 3,5 tysięcznej wiosce jest 5 zakładów fryzjerskich, ze 2-3 kosmetyczne :)

Fotokatoda
07-06-2016, 19:59
Ja akurat naprawdę chcę tę kasę przeznaczyć na sprzęt foto. Sam zdjęcia robię od 2009 - kiedy to kupiliśmy sobie D5000, do tej pory używam go (mając 18-55 i 35), w końcu postanowiłem zmienić co nieco sprzęt.
Już teraz na większe imprezy pożyczam sprzęt (750, 24-70, sb910) od wujka, jak i on nie ma w tym czasie jakiegoś zlecenia.
Lubię to robić i chcę to robić, a jak jeszcze mam czerpać zyski z mojej pasji, to dodatkowy plus.
Tylko że sam sobie nie kupię sprzętu takiego jaki chcę, na pewno nie teraz, a jak jest możliwość pozyskania dotacji, to czemu by nie? ;)