PDA

Zobacz pełną wersję : problem z raw + jpg

jeras
23-05-2007, 16:07
Witam!

Mam problem, otoz gdy ustawiam format zdjecia w moim d70s na raw + jpg okazuje sie ze powstaja 2jpg zamiast wybranej kombinacji.

Czy ktos mial podobny problem, a moze wiecie jak to rozwiazac?

Pozdrawiam.

Erie
23-05-2007, 16:28
należy przestawić protokół komunikacji z PCtem na USB Storage z PTP

poprzedni taki wątek -> http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-5461.html (może by tak użyć wyszukiwarki - na pierwszej pozycji po wpisaniu słów kluczowych "raw + jpg d70")

jeras
23-05-2007, 17:00
należy przestawić protokół komunikacji z PCtem na USB Storage z PTP

przestawiłem i nadal nie działa

Paweł M
23-05-2007, 22:58
Witam!

Mam problem, otoz gdy ustawiam format zdjecia w moim d70s na raw + jpg okazuje sie ze powstaja 2jpg zamiast wybranej kombinacji.

Czy ktos mial podobny problem, a moze wiecie jak to rozwiazac?

Pozdrawiam.

sprawdź dokładnie jakią wielkość pliku mają obydwa zdjęcia, jeżeli się różnią, to oznacza to nic więcej niż poprawne zapisywanie (raw+jpg) tylko windows pokasuje jako jpg.

Jeśli wielkości są takie same, to ... serwis

tasmaniec
04-08-2007, 17:51
mam to samo....dwa jpg w o tym samym rozmiarze. A nie pomoże wgranie nowego soft'a? Czy ktoś wie co oni robią w serwisie gdy to naprawiają? Może nowy soft albo wgranie go jeszcze raz pomoże? Próbował ktoś?

Keyser Soze
07-08-2007, 14:56
...a po kiego grzyba Wam jest potrzebne ustawienie Raw+jpg???

wystarczy Preview Extractor (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=46840), ktory z reszta byl opisywany wieki temu na forum - polecam...

tasmaniec
08-08-2007, 21:15
dzięki nie znalazłem tych wątków. Zanim się wczytam dalej, a Tobie będzię sie chciało odpisać, to czy w nim można przeglądać tylko zdjęcia podczas zczytywania z aparatu na dysk, czy można też nim przeglądać zapisane na dysku pliki RAW - w formie tych jpg?

tasmaniec
08-08-2007, 21:31
Keyser Soze - dzięki . Już nim się bawię tzn. przeglądam w jpg. Rzeczywiście jest szybki. Czy tylko można go używać do wyciągania z RAW plików jpg i do sczytywania licznika aparatu, czy jeszcze stosujecie w nim jakieś przydatne funkcje. Wielkie dzięki.

Keyser Soze
09-08-2007, 17:19
...tam wiecej funkcji nie ma ;) [albo ja slepy jestem], ale do tego do czego zostal przeznaczony sprawdza sie znakomicie - czyli wyciagania "zaszytych" jpg-ow z RAW-ow, po za tym jest malutki, mozna go miec zawsze pod reka [chocby na karcie w aparacie] i nie wymaga instalacji
ja w kazdym badz razie juz dawno zapomnialem o istnieniu ustawienia RAW+JPG...

tasmaniec
10-08-2007, 19:20
teraz już też nie będę stosował RAW+JPG szkoda miejsca na karcie-choć nie jest wcale taka mała. Możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego nie mogę wrzucić tego programu na kartę. Nie mam czytnika karty w kompie więc łączę się z kartą, która jest w aparacie, poprzez kable usb i w windowsie xp nie mogę wrzucić tego programu na kartę. W sumie to nic nie mogę nagrać na nią - wiesz może dlaczego?Czy to normalne? d70s.

Seeth
10-08-2007, 20:00
Odnośnie zgrywania różnych danych na kartę pamięci, to proponował bym w czytnik kart zainwestować ;)

tasmaniec
10-08-2007, 21:16
no ale czy bez czytnika nie da rady wrzucić czegoś na kartę?

Zorki
10-08-2007, 21:38
Daje się. Dla pewności przetestowałem i wrzuciłem na kartę parę różnych plików.

tasmaniec
11-08-2007, 21:21
Zorki - ... i robisz to w windows xp?

Zorki
12-08-2007, 11:14
Zorki - ... i robisz to w windows xp?

Tak, w XP.
Bez problemu śmiga w obie strony.