Zobacz pełną wersję : Serial Windows 10 na allegro ?
Maly.Psikus
09-05-2016, 16:45
Już za 100zł można dostać licencje elektroniczną a niektórzy nawet piszą iż można po zakupie od razu skontaktować się z Microsoftem w celu weryfikacji poprawności klucza.
Co tak tanio i gdzie jest haczyk ?
Rozumiem, że licencje na pewno nie będą Polskie tylko kupione za granicą i "przewalutowane" tak, że sprzedawcy nadal się opłaca... ale co z faktem, że w Polsce będę korzystał z klucza z np: Chin ?
madebyzosiek
09-05-2016, 17:02
A jaki masz obecnie system? Nie możesz go aktualizować do 10?
Andrzej1974
09-05-2016, 17:04
Ja bym zadzwonił do MS i u źródła zasięgnął informacji...
Maly.Psikus
09-05-2016, 18:21
Miałem Win7 nie pamiętam już skąd i nic nie pisało abym aktualizował. Pojawiło się info, że jeat aktualizavja do Win10,więc zrobiłem
Obecnie mam nieaktywowanego Win10 (teraz nie pamietam wersji) , co jakis pojawia się info abym aktywował wpisując serial.
.
Ciekawi mnie czy taki za ~100zł aktywuje system i nic nie będzie się pojawiać, że np: region inny itp
Że tak lekko zejdę z tematu jednym pytaniem. Instalując od razu Win10 mam możliwość jego instalacji bez podania klucza ?
madebyzosiek
09-05-2016, 18:42
Tak, ale nie aktywujesz go. Ja bym nie kupował lipy, za 400 zł masz oryginalną polską wersję.
Maly.Psikus
09-05-2016, 18:49
Jak nie aktywuje ? Jak będzie chciał klucz to mu dam.
Wątpię aby Microsoft nie przyjął klucza prosząc o niego.
400zł - jedni mają a inni nie.
Limit wydatków do końca roku wyczerpany na moje potrzeby.
madebyzosiek
09-05-2016, 19:07
No ale jaki klucz podasz? Ten pewnie lipny z allegro, czy masz jakiś z W7, 8 albo 8.1?
Maly.Psikus
09-05-2016, 19:16
Ten z allegro raczej, skoro jest on pełnowartościowy i osoba, która je zdobyła ma go legalnego i może nim aktywować system to dlaczego inna osoba może tego nie zrobić ?
Oczywiście pomijając całą konwersację o uczciwości itp
RobertMiernik
09-05-2016, 19:34
Nie wiem gdzie kupić chcesz bo rzeczywiście na allegro jest sporo lewych kluczy ale są też legalne. Poszukaj może nie absolutnie najtańszych i takich z fakturą VAT i opinią z dłuższego czasu a nie ostatnich paru miesięcy.
Sąd orzekł jakiś czas temu, że można odsprzedawać oemowe licencje ze złomowanych komputerów, więc sporo firm odsprzedaje licencje z likwidowanych firmowych gratów poleasingowych.
Kupiłem tak licencję na win7 do nowego składaka i po roku jest wszystko ok, system się aktywował poprawnie, poprawnie zaktualizował do win10.
Sugeruję kupić licencję na win7 właśnie albo win8, jeśli mimo najszczerszych chęci i sprawdzenia kupisz pirata, to aktualizacja do win10 usankcjonuje legalność licencji i będzie cacy.
Maly.Psikus
09-05-2016, 20:00
Ok, to już wszystko wiem.
W czwartek/piątek będę miał nowy PC i wtedy zainstaluję Win7/Win10 i będę wiedział czy zakupiony klucz (ktoś ma może sprawdzonego sprzedawcy? - priv) jest poprawny.
Dziękuję (Info o sprzedawcach mile widziane - priv)
Ja robiłem upgrade na 3 różnych kompach z Win8 i o dziwo po zainstalowaniu wszystkie 3 Windowsy 10 mają ten sam klucz produktu.
Sinobrody
09-05-2016, 21:16
Sąd orzekł jakiś czas temu, że można odsprzedawać oemowe licencje ze złomowanych komputerów, więc sporo firm odsprzedaje licencje z likwidowanych firmowych gratów poleasingowych.
Jesteś może w posiadaniu linka do wyroku, czy coś? Jestem tym mocno zainteresowany.
RobertMiernik
09-05-2016, 22:31
google zwraca miliard wyników w tej sprawie...
odsprzedaż oprogramowania oem poszukaj
A jak to jest, jeśli mam nieaktywowaną wersję Pro, a kupioną wersję Home? Mogę śmiało wpisywać klucz od Home, czy muszę reinstalować system?
RobertMiernik
10-05-2016, 00:59
Reinstalacja tylko raczej
Te za 100zł zwłaszcza z generatorami wysyłkowymi to loteria i nawet jak aktywujesz to po jakimś czasie microsoft może te klucze wywalić, sporo kluczy jest z rynków gdzie działa rozdawnictwo edukacyjne, dużo to klucze sowieckie i chińskie.
Jeśli sprzedawca ma klucze OEM win 7/8 to jest juz ok, jeśli sprzedawca ma klucze w formie elektronicznej ESD i wystawia faktury to też jest ok, ja taki klucz mimo wszystko i tak bym weryfikował telefonicznie z obsługą microsoft.
Prawo unijne wymusiło ma microsoft możliwość odsprzedaży kluczy oem i esd ale nadal może być z nim przepychanka, dlatego jedyny pewny na 100% klucz to zakupiony z pudełkiem.
Evanduril
10-05-2016, 10:14
(...)Sugeruję kupić licencję na win7 właśnie albo win8, jeśli mimo najszczerszych chęci i sprawdzenia kupisz pirata, to aktualizacja do win10 usankcjonuje legalność licencji i będzie cacy.
Nie, nie będzie. MS wielokrotnie powtarzał, że aktualizacja W10 nie legalizuje wcześniejszych, pirackich wersji.
RobertMiernik
10-05-2016, 10:22
To skrót myślowy...
Masz legalną licencję OEM (legalną, bo zgodną z prawem Unijnym i Polskim) ale niezgodną z pomysłem na licencje Microsoftu, aktualizując do 10 uzyskujesz licencję zgodną z prawem i zgodną z pomysłem Microsoftu, więc win-win.