PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 & reportaż

karola08
05-05-2016, 13:00
Witam, mam do Was, bardziej doświadczonych nikoniarzy pytanie :)
Zajmuje sie hobbistycznie fotografią motoryzacyjną, rajdy, dynamiczne zdjęcia i te sprawy, posiadam kitówke 18-55 i do zbliżeń nikkora 55-300 VR

Chciałabym zakupić coś bardziej do robienia zdjęć osób, reportaż, okolice ogniskowej coś ciut szerszego, około 40-150 max
używke, budżet około 500-600zł

i w sumie tez pytanie, moja d90 ma jakies 70tys klatek za sobą, kitówka robi nawet żywe zdjęcia jak na kit, ale ten dłuższy nikkor robi fotki bez życia, nie wiem czy to kwestia moich błędów czy po prostu taki obiektyw, czy cos nie tak z body,
dla przykładu http://screenshooter.net/102757435/evegdlr
nawet drzewa nie chcą byc zielone. Jest mi ktoś coś w stanie doradzić ? :)

pozdrawiam

Archibald6803
05-05-2016, 13:08
Wystarczy nauka i wdrożenie w życie postprocesu. Nic więcej.

fan911
05-05-2016, 13:08
Jak robisz w RAW-ach to sobie ustawiasz w postprodukcji wszystko.

Z D90 "szału nie będzie", ale przy odrobinie wprawy można uzyskać zaskakująco dobre rezultaty. Trzeba tylko mocno doszlifować technikę i jeszcze lepiej poznać sprzęt.

Dla Ciebie najlepszym IMHO wyborem byłaby jakaś tania stałka - 35 lub 50 mm f/1.8.

MarHad84
05-05-2016, 13:35
Jestem posiadaczem między innymi D90 i potwierdzam co koledzy powyżej napisali, postprodukcja, zdjęcia w RAW-ach i powinno być super, dobra sugestia jeśli chodzi o zakup jasnej stałki, ja osobiście pstrykam Nikkorem 35mm f1.8G i naprawdę za nie duże pieniądze można uzyskać znakomity efekt.

wodzu-4
05-05-2016, 14:24
z d90 można wyciągnąć całkiem fajne fotki Zainwestuj w skałkę 50mm f1,8 i poćwicz obróbkę RAW oraz odpowiednią postprodukcję. Tak jak poprzednicy warto dobrze poznać sprzęt i technikę.

karola08
06-05-2016, 15:46
Mógłby ktoś z Was napisać w skrócie na czym polega postprodukcja?
Jeśli chodzi o photoshopa dopiero zaczynam z nim przygode, zakupilam niedawno fajną książeczke z róznymi instrukcjami i w sumie to dopiero jestem w połowie.
A w Rawach jeszcze zdjec nie robiłam (tak wiem, ze to ma duże znaczenie)

wodzu-4
07-05-2016, 18:30
postprodukcja czyli cała obróbka zdjęć. wszyskie czynności co robisz pomiędzy zrobieniu zdjecia a efektem końcowym. Poczytaj o właściwej obróbce plików RAW.

sonicq
17-05-2016, 11:43
Jeśli nie zależy Ci aż tak na kontrolowaniu finalnego efektu to kolory bez problemu ożywisz robiąc profil w aparacie taki jak Ci odpowiada. Jak chcesz żeby zielony był bardziej zielony i inne kolory ogólnie bardziej intensywne to przełącz sobie profil na VIVID, który jest dostępny w aparacie. Lub zrób jego wariację na podstawie własnych potrzeb. Ma on wpływ na generowane JPEGi i dla amatorskich rozwiązań się to być może sprawdzi, a jest też to szybką metodą "obróbki" zdjęć. Polecam przeczytać instrukcję aparatu, później książkę do PSa, bo w instrukcji to jest;)