Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question Nikon d90 & reportaż

Witam, mam do Was, bardziej doświadczonych nikoniarzy pytanie
    Zajmuje sie hobbistycznie fotografią motoryzacyjną, rajdy, dynamiczne zdjęcia i te sprawy, posiadam kitówke 18-55 i do zbliżeń nikkora 55-300 VR

Chciałabym zakupić coś bardziej do robienia zdjęć osób, reportaż, okolice ogniskowej coś ciut szerszego, około 40-150 max
    używke, budżet około 500-600zł

i w sumie tez pytanie, moja d90 ma jakies 70tys klatek za sobą, kitówka robi nawet żywe zdjęcia jak na kit, ale ten dłuższy nikkor robi fotki bez życia, nie wiem czy to kwestia moich błędów czy po prostu taki obiektyw, czy cos nie tak z body,
    dla przykładu http://screenshooter.net/102757435/evegdlr
    nawet drzewa nie chcą byc zielone. Jest mi ktoś coś w stanie doradzić ?

pozdrawiam

Domyślnie

Wystarczy nauka i wdrożenie w życie postprocesu. Nic więcej.

Domyślnie

Jak robisz w RAW-ach to sobie ustawiasz w postprodukcji wszystko.

Z D90 "szału nie będzie", ale przy odrobinie wprawy można uzyskać zaskakująco dobre rezultaty. Trzeba tylko mocno doszlifować technikę i jeszcze lepiej poznać sprzęt.

Dla Ciebie najlepszym IMHO wyborem byłaby jakaś tania stałka - 35 lub 50 mm f/1.8.

Domyślnie

Jestem posiadaczem między innymi D90 i potwierdzam co koledzy powyżej napisali, postprodukcja, zdjęcia w RAW-ach i powinno być super, dobra sugestia jeśli chodzi o zakup jasnej stałki, ja osobiście pstrykam Nikkorem 35mm f1.8G i naprawdę za nie duże pieniądze można uzyskać znakomity efekt.

Domyślnie

z d90 można wyciągnąć całkiem fajne fotki Zainwestuj w skałkę 50mm f1,8 i poćwicz obróbkę RAW oraz odpowiednią postprodukcję. Tak jak poprzednicy warto dobrze poznać sprzęt i technikę.
    D300s + MB-D10, D200, 2xD100 + MB-D100, Tokina AT-X PRO 28-70, Nikkor 50 f/1.8 G, Tokina AT-X PRO 80-200 mm f/2.8, Tokina AT-X 10-17 f/3.5-4.5 DX Fisheye, SB-800, SB-26, 3xSB-24

Domyślnie

Mógłby ktoś z Was napisać w skrócie na czym polega postprodukcja?
    Jeśli chodzi o photoshopa dopiero zaczynam z nim przygode, zakupilam niedawno fajną książeczke z róznymi instrukcjami i w sumie to dopiero jestem w połowie.
    A w Rawach jeszcze zdjec nie robiłam (tak wiem, ze to ma duże znaczenie)

Domyślnie

postprodukcja czyli cała obróbka zdjęć. wszyskie czynności co robisz pomiędzy zrobieniu zdjecia a efektem końcowym. Poczytaj o właściwej obróbce plików RAW.
    D300s + MB-D10, D200, 2xD100 + MB-D100, Tokina AT-X PRO 28-70, Nikkor 50 f/1.8 G, Tokina AT-X PRO 80-200 mm f/2.8, Tokina AT-X 10-17 f/3.5-4.5 DX Fisheye, SB-800, SB-26, 3xSB-24

Oszczędny w słowach Awatar sonicq
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jeśli nie zależy Ci aż tak na kontrolowaniu finalnego efektu to kolory bez problemu ożywisz robiąc profil w aparacie taki jak Ci odpowiada. Jak chcesz żeby zielony był bardziej zielony i inne kolory ogólnie bardziej intensywne to przełącz sobie profil na VIVID, który jest dostępny w aparacie. Lub zrób jego wariację na podstawie własnych potrzeb. Ma on wpływ na generowane JPEGi i dla amatorskich rozwiązań się to być może sprawdzi, a jest też to szybką metodą "obróbki" zdjęć. Polecam przeczytać instrukcję aparatu, później książkę do PSa, bo w instrukcji to jest