Zobacz pełną wersję : Drukarka domowa
Padła mi domowa drukarka atramentowa.
Zamierzam zakupić kolejną i pytanie co warto kupić by spełniało takie kryteria:
1. miałoby skaner
2. byłoby relatywnie tanie
3. byłoby tanie w eksploatacji (tanie tusze , możliwość zamienników)
4. druk głównie tekstów czyli czarno-biale a jakość koloru taka by odróżnić słupki w excelu , jakość fotograficzna niepotrzebna, chyba że już takich prymitywnych nikt nie sprzedaje.
5. możliwość ładowania tylko tuszu czarnego (bez koloru) bez konieczności "oszukiwania" urządzenia
6. i żeby było w miarę estetyczne i i niezbyt duże (format A4 nie więcej)
7. wydajność amatorsko-domowa, większa niekonieczna
8. Wi-FI dość istotne prawie konieczne.
sokrates
29-04-2016, 07:27
BROTHER MFC-J200
Generalnie trzymał bym się z daleka od Epsona. przynajmniej tych klasy domowej.
Generalnie trzymał bym się z daleka od Epsona. przynajmniej tych klasy domowej.
A to dlaczego? Używam Epsona L355 od trzech lat, w pojemnikach tusz który nalałem po zakupie a w rezerwie
jeszcze dwa zbiorniki z czarnym - wszystko z zestawu. Zero kłopotów w eksploatacji, skaner wystarczająco
szybki, drukarka też, WiFi ma, o co więc chodzi? Dodam że poprzedni Canon padł nieodwołalnie miesiąc
po upływie gwarancji - Epsona nic nie rusza mimo upływu gwarancji. :)
Epson... musi drukować. Seria z dolewanym tuszem z dużych butelek jest ekonomiczna, a cena tuszu przyjemna. Miesięczna lub dłuższa przerwa może skutkować kłopotliwym zatkaniem dysz. Wystarczy tylko do kilka dni go przedrukować.
Rafał_Sz
29-04-2016, 10:49
Musi nie musi. Mam już trzy L800. Jedna właśnie wróciła z serwisu po wymianie głowicy, druga właśnie jedzie z tym samym przypałem. Wszystkie na szczęście na gwarancji. Atrament tylko Epsona, papier podobnie. Fakt, jakość druku i ekonomia rewelacyjne, no ale. ;)
Dla mnie ideałem byłaby PIXMA MG 5750 jedyne moje wątpliwości to koszty eksploatacji. Czy istnieje coś o podobnych parametrach, podobnym poziomie cenowym ale o znacznie niższych kosztach eksploatacyjnych?
Tania drukarka - wysokie koszty i odwrotnie ;) Sam tusz jest tani, ale w pojemniku z czipem i dyszami drukującymi cena przekracza czasami wartość drukarki.
Ciężko będzie pogodzić jedno z drugim.
amirez,
ja nie rozpocząłem tego wątku by sie dowiadywac generalnych zasad drukarkowych bo ja je doskonale znam. Nie chce mi sie analizowac ilus tam modeli ( co potrafie) , tylko licze ze ktos rzuci konkretnym modelem i juz. Tym bardziej ze chodzi o drukarke o gownianych parametrach i takiej cenie. Parametry brzegowe okreslilem w miare precyzyjnie i konkretnie.
Jeśli atrament to Brother nawet najtańszy i nie ma co sobie zawracać głowy innymi firmami, śmieszne ceny wkładów, komfort wymiany i samoczyszczenia drukarki.
Samoczyszczenie to jakiś absurd w Brotherach. Nie dość, że mimo ustawionego zegara potrafi wkur.. ć głośnym czyszczeniem o 2 w nocy to na dodatek po tygodniu nie drukowania potrafi tak zaschnąć, że puste kartki wypluwa. oczywiście przy oryginalnych tuszach, gdzie sama drukarka ma jakieś pół roku...
Poza tym polecam, mam nadzieję że nie okaże się tak awaryjnym gównem jak hp.
Też mam brothera, nie zauważyłem takich problemów.
Samoczyszczenie to jakiś absurd w Brotherach. Nie dość, że mimo ustawionego zegara potrafi wkur.. ć głośnym czyszczeniem o 2 w nocy to na dodatek po tygodniu nie drukowania potrafi tak zaschnąć, że puste kartki wypluwa. oczywiście przy oryginalnych tuszach, gdzie sama drukarka ma jakieś pół roku...
Poza tym polecam, mam nadzieję że nie okaże się tak awaryjnym gównem jak hp.
Ja mam już trzy lata drukarkę J140W, w tym samym czasie dwie inne osoby kupiły model ciut wyższe, potem znajomy do firmy kupił dwie do faktur bo wyliczył taniej i mniej kłopotu niż laser, nikt raczej nie narzeka.
Brother to nie są tanie drukarki, ta firma zarabia na samym sprzęcie, to nie jest marketowa drukarka HP za 99zł gdzie firma zarabia na tuszach za 120zł komplet, a same drukarki to jąkaś kpina, a jak dołoży się do ceny bliskiej tych brother to nadal tusze kosztują sporo.
Ja do swojej kupuje tusze zamienniki gdzie komplet kosztuje 14zł z wysyłką, żadne regenerowane i jakieś dziwne parametry tuszu, normalnie pracuje i oby tak nadal ta firma podchodziła do klienta.