PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "S"

biegly
25-04-2016, 18:37
Zdjęcie w nadmorskim klimacie.
Miał być wrak, a wyszło jakieś "S" - wraku nie było :/

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26034384154_c74f7e3625_b-1.jpg
źródło (https://farm2.staticflickr.com/1540/26034384154_c74f7e3625_b.jpg)

Jedno naświetlanie na długim czasie, raw edytowany w LR i następnie dopieszczone w PS technikami DRi Efex (https://www.youtube.com/watch?v=7NW8lozFta4)

Pozdrawiam
Rafal

notdot
25-04-2016, 19:59
Ośmielę się skomentować pierwszy, otóż bardzo fajnie kadrowo, to S nam wzrok prowadzi w górną część kadru, gdzie dzieje się wiele dobrego za sprawą kolorów i chmur a wyspa (pagórek?) tylko dodają smaczku i dopełniają całość. Do tego przyjemnie pokazane, że na dole coś się też dzieje i widać fakturę plażowego piasku. Zazdrzaszczę

Greg77
26-04-2016, 12:22
Kadr bardzo fajny, technikalia zacne a lokowanie produktu jak zwykle u Ciebie "nie nachalne"...zdjecie obrobione w modzie na ciemno, czego osobiscie nie lubie, bo tak jak dlugo uczylismy sie obrabiac zdjecia podobnie do tego jak widzi ludzkie oko to teraz idziemy w kierunku "tak jak zarejestrowala matryca", oczywiscie to tylko moje zdanie, ale znajac twoje mozliwosci i wiedze, mogles to zdjecie zrobic inaczej.
Wiem jednak, ze znajda sie fani postapokaliptycznych krajobrazow i bardzo dobrze, bo kazde zdjecie powinno miec swoich odbiorcow.
Czy to jest Baltray?? Znaczy, ze zniknal?
Pozdrawiam G

moshica
26-04-2016, 14:24
Rafale jak dla mnie ładna praca, wciąga człowieka aż po horyzont. Działa fajnie na wyobraźnię, jesteśmy w mrocznym miejscu a uciekamy w bardziej przyjazne. Jedyny mankament to rozmiar, aż się prosi o duży format i rozjaśnienie "s'a" ;-)

biegly
27-04-2016, 18:06
Ośmielę się skomentować pierwszy, otóż bardzo fajnie kadrowo, to S nam wzrok prowadzi w górną część kadru, gdzie dzieje się wiele dobrego za sprawą kolorów i chmur a wyspa (pagórek?) tylko dodają smaczku i dopełniają całość. Do tego przyjemnie pokazane, że na dole coś się też dzieje i widać fakturę plażowego piasku. Zazdrzaszczę
Dziękuję, był to jedyny w okolicy motyw jaki mogłem wykorzystać!
W około tylko piach, więc zawiewało by nudą ;)

Kadr bardzo fajny, technikalia zacne a lokowanie produktu jak zwykle u Ciebie "nie nachalne"
Dziękuję, staram trzymać poziom jeśli tylko warunki zagrają ;)

.zdjecie obrobione w modzie na ciemno, czego osobiscie nie lubie, bo tak jak dlugo uczylismy sie obrabiac zdjecia podobnie do tego jak widzi ludzkie oko to teraz idziemy w kierunku "tak jak zarejestrowala matryca", oczywiscie to tylko moje zdanie, ale znajac twoje mozliwosci i wiedze, mogles to zdjecie zrobic inaczej.
Zdjęcie zrobione jeszcze kilkanaście minut przed wschodem było, więc z tym światłem to bym nie powiedział że było tak bogato.
Tam gdzie miało możliwość odbicia, można zauważyć na zdjęciu reszta wciąż czekała na więcej.

Co do tych teorii jakie wcześniej nam sugerowano, o obrabianiu jak widzi ludzkie oko - to chyba sam zrozumiesz całą sytuację.
Jeśli rozjaśnił bym dół nazwijmy to, tak jak oko widziało - to zdjęcie wyszło by zdecydowanie płaskie i nie naturalne, szczególnie w tych warunkach. Dalej nie wnikam, zapewne wiesz o co mi chodzi.
Zarówno (moim zdaniem) jeśli człowiek nie wypracuje własnego stylu, myślenia/ kadrowania/ fotografowania/ edycji/ zbytnio nie będzie się*wyróżniał od całej reszty - i tu, istnieje taka sytuacja że nie każdemu to może właśnie odpowiadać!
Jeżeli chodzi o edycję, nic innego mi nie podchodziło i pozostała taka wersja.

Wiem jednak, ze znajda sie fani postapokaliptycznych krajobrazow i bardzo dobrze, bo kazde zdjecie powinno miec swoich odbiorcow.
Nie nazywał by nikogo fanem, tylko chyba tu jest ewidentna rzecz gustu?
Podobnie my gustujemy w krajobrazie, jednak widzimy go zupełnie inaczej ;)

Czy to jest Baltray?? Znaczy, ze zniknal?
Nie, nie to jest w Portmarnock, w okolicach Dublina. (https://500px.com/photo/109320319/portmarnock-shipwreck-by-rafal-różalski?ctx_page=1&from=user&user_id=105696)
Widać go tylko przy dużym odpływie, niestety bardziej zasypany jak odwiedzałem go wcześniej.
W Baltray został tylko sam spód, góry już nie ma :(

Rafale jak dla mnie ładna praca, wciąga człowieka aż po horyzont. Działa fajnie na wyobraźnię, jesteśmy w mrocznym miejscu a uciekamy w bardziej przyjazne. Jedyny mankament to rozmiar, aż się prosi o duży format i rozjaśnienie "s'a"
Dziękuję Pawle :)
Ahh, z tymi formatami ;) co do rozjaśnienia "S" zostaje przy swoim - przykro mi, ale dziękuję*:)

Dzięki Panowie za komentarze i pozdrawiam.
Rafal

Nostromo
01-05-2016, 11:33
"Zdjęcie w nadmorskim klimacie" i z klimatem :)
super

pjeter
04-05-2016, 09:43
Świetne ujęcie, oczy wędrują w stronę pięknego nieba i wystającej wyspy.

Kulten
04-05-2016, 16:48
Nastrojowo i ładnie. Poziom podtrzymujesz.

biegly
09-05-2016, 15:53
Ooo.
Tydzień mnie nie było, a tu coś drgnęło :)

"Zdjęcie w nadmorskim klimacie" i z klimatem
super
Dziękuję, cieszy mnie że udało mi się coś z tego klimatu pokazać :)

Świetne ujęcie, oczy wędrują w stronę pięknego nieba i wystającej wyspy.
Dziękuję, taki był zamysł jak tylko okazało się że wraku nie ma!

Nastrojowo i ładnie. Poziom podtrzymujesz.
Dzięki Marcinie, co do poziomu to poziomnica w aparacie duużo mi pomaga :P

Pozdrawiam
Rafal