PDA

Zobacz pełną wersję : valuebasket+ zakup body

agg.
22-04-2016, 23:55
Witajcie,
chcę kupić nowe body i chciałabym się poradzić. Zastanawiam się nad d7100 ale pytanie- czy ono da sobie radę np. w słabo oświetlonych świątyniach? I generalnie przy słabszych warunkach oświetleniowych? (W rodzinie szykuje się kilka uroczystości, między innymi chrztów, gdzie mam robić zdjęcia i chcę, żeby wyszły jak najlepsze a jak dokupię lampę to pewnie też zacznę fotografować imprezy w lokalach typu osiemnastki). Mam na razie szkła N 50 1.8 i S 17-50 2.8.
Aparat ma służyć przede wszystkim do rozwijania umiejętności, więc nie chcę za rok wydawać kasy na coś lepszego, bo okaże się, że ten już nie wystarczy. Więc może warto dołożyć te kilkaset złotych do 7200? Różnica, między nimi jest warta tych pieniędzy? No, bo nie wiem, czy jest sens w ogóle myśleć o pełnej klatce (chyba, że kupić na zasadzie "wystarczy na dłużej")?

I druga sprawa- co sądzicie o sklepie valuebasket? Mają dość konkurencyjne ceny tylko nie jestem pewna, czy są wiarygodni. A może polecacie jakiś inny sklep, gdzie można kupić sprzęt w podobnej cenie?

TOP67
23-04-2016, 08:06
O Valuebasket poczytaj tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258290 i tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269893

Jeśli myślisz poważnie o reporterce (śluby itp), to zdecydowanie pełna klatka, wystarczy D600. Do tego obiektyw f2.8, na początek może być Tamron 28-75.

tomek67
23-04-2016, 08:07
Kupowałem w zeszłym roku trochę sprzętu w tej firmie.
Zaoszczędziłem naprawdę sporo kasy.
Dostawa trwała tydzień. dwa. Wszystko było doskonale zapakowane.
Ostatnio zamówiłem kolejną rzecz, światłomierz.
Rzekomo mieli go na stanie aż trzy sztuki.
Po 5 tygodniach oczekiwania napisałem maila, że chcę zwrot kasy.
Obiecywali zwrot, ale na razie nic nie dostałem.
Na ceneo mają obecnie sporo komentarzy o podobnych przejściach klientów.

Cudack
23-04-2016, 10:03
Mój tata niedawno zamawiał tam D5300 z 2 obiektywami. Cały kontener został zatrzymany do dogłębnej kontroli, więc paczka dotarła po ok. 1 mies.
Ja 10.04 zamówiłem D7200 z 18-140. Do tej pory nie wysłali, tłumacząc się opóźnieniami i przepraszając. Status mam obecnie taki, że w najbliższych dniach paczka zostanie wysłana (i tak od czwartku).
Ze względu na mocno konkurencyjne ceny wg mnie warto kupować u nich, ale - jak widać - trzeba czasami cierpliwości w oczekiwaniu na paczkę...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

kurczeblade
23-04-2016, 10:15
Jaciekrece. Kontyner został zatrzymany, paczka po miesiącu... Brak towaru na stanie po zakupie i wpłacie na ich konto, prośby zwrotu pieniędzy których nie zwracają ( gdzie przelew to dwie minuty)albo zwracają po długich tygodniach...:) powaznie, tyle nerwów żeby zoszczedzic 200 zł ? Kiedyś zatrzymamaja dostawę, firma pójdzie w bankrut i nic nie dojdzie, będziecie po świecie szukać właściciela :)

Jeżeli chodzi o D7100 to spokojnie wystarczy do początków z taką fotografią, można kupić za dość przyzwoite pieniążki, a z odpowiednią wiedzą można i zrobić tym jakieś zlecenie w ciemniejszych warunkach ...

agg.
23-04-2016, 14:02
Jeśli myślisz poważnie o reporterce (śluby itp), to zdecydowanie pełna klatka, wystarczy D600. Do tego obiektyw f2.8, na początek może być Tamron 28-75.
do ślubów to daleka droga. na razie nie wiem, czy się sprawdzę tutaj (aczkolwiek wiadomo- tak czy siak moje zdjęcia będą lepsze, niż robione przez wujka Zenka, więc nie muszę się spinać, że coś nie wyjdzie).
tylko tutaj właśnie jest ten dylemat (rozpatrując te mniej optymistyczne wersje)-
czy lepiej wydać mniej, kupić d7100 ale wkręcić się w temat i stracić na przejściu z d7100 powiedzmy na d610
czy lepiej kupić pełną klatkę ale jej nie wykorzystywać w pełni, bo jednak do fotografii zarobkowej się nie nadaję
:roll:
tzn wiadomo- lepiej mieć lepszy sprzęt i go nie wykorzystywać, ale łączy się to z wyrzuceniem sporej kasy w błoto.

czyli valuebasket to coś pokroju aliexpress? kurcze no, to trochę słabo bo zależy mi jednak na rozpatrywaniu gwarancji bez większych problemów (mam ogromnego pecha do sprzętu).

luck1985
23-04-2016, 15:47
Ja bym olał VB i poszukał w PL.
Szkła masz, czyli nie kupujesz 1 aparatu, a tym samym coś tam wiesz.
Wg wielu na necie powinno się kupować najnowsze na jakie stać.
Wg forum różnice nie są warte dokładania do 7200. Przesiadka z 7100 na 7200 nie ma sensu. Ale jak ktoś robi przeskok z D90, to już powinno się myśleć o 7200- bo nowsze ot co.
W Twoim przypadku i do celów jakich potrzebujesz, to myślałbym mocno nad FF. Szkła masz, a więc same body.
Opcja raty 0%? Koszt nie boli, bo się rozkłada. Masz sprzęt do którego prawie wszyscy na początku dążą. Sprawdza się najlepiej w portretach i ciemnych pomieszczeniach.

agg.
23-04-2016, 18:14
No, ja będę się przesiadać z d3100, więc tak czy siak różnica będzie spora.
Postaram się poszukać gdzieś do wypożyczenia albo chociaż "pomacania" d7xxx lub d610, może wtedy będzie łatwiej.

Powiedzcie mi jeszcze, czy wszystkie szkła można podpinać do pełnej i niepełnej klatki? (Tzn czy wszystko działa, jak powinno bo wiem, że 50 podpięta do d610 inny kąt widzenia, niż z d7100).
I przy okazji co z lampą? Co prawda o niej miałam pomyśleć nieco później, ale może jeśli skuszę się na raty to i ją dorzucę (skoro i tak ma co miesiąc boleć :P) sb-700? czy dokładać do sb-910?
A może jeszcze coś innego?
Powiem tylko, że na razie lampy to dla mnie czarna magia (nigdy nawet w rękach nie miałam lampy zewnętrznej), ale tak, jak wyżej- nie chcę kupić byle czego na zasadzie, że "do nauki wystarczy".

luck1985
23-04-2016, 18:20
Na pełnej klatce 50mm ma 50mm.
Teraz masz 50 x 1,5= 75mm.

Taki 610 na VB kosztuję 4237. A w kraju 5488. Tu już różnica warta myślenia :)

TOP67
23-04-2016, 19:38
Każdy obiektyw FX będzie działać na DX. Tylko niektóre obiektywy DX będą w pełni działać na FX (każdy tylko w trybie DX).

piotrekcoleman
25-04-2016, 22:17
Ale czy jest sens ryzykować 4237 zl dla zaoszczędzenia okolo 1200 zl? wiem kusi ale jak sprzęt nie dojdzie albo przyjdzie uszkodzony to z kim sie potem sądzić? Druga rzecz to gwarancja, aparat odsyłac do Japonii? Powodzenia... ostatnio czytalem komentarze o tym sklepie, paranoja jak ludzie narzekają.

marek_bog
26-04-2016, 10:32
Ale czy jest sens ryzykować 4237 zl dla zaoszczędzenia okolo 1200 zl? wiem kusi ale jak sprzęt nie dojdzie albo przyjdzie uszkodzony to z kim sie potem sądzić? Druga rzecz to gwarancja, aparat odsyłac do Japonii? Powodzenia... ostatnio czytalem komentarze o tym sklepie, paranoja jak ludzie narzekają.

Weź pod uwagę, że nawet niekoniecznie uszkodzony aparat może generować koszty w przypadku braku gwarancji. Ja kupiłem (w polskim salonie) i miałem całkiem rozjechany AF. Wysłałem na DARMOWĄ kalibrację, która bądź co bądź sporo pomogła. W Twoim przypadku zapomnij o słowie "darmowa" ;) Nie wiem ile taka przyjemność kosztuje, ale pewnie z 300zł. Dziś niestety sprzęt jest coraz gorszy i coraz bardziej niepewny. W tym aspekcie nie wiem, czy warto ryzykować. Może lepiej używany, ale jeszcze na gwarancji polskiego dystrybutora?

qwerty44
26-04-2016, 13:49
A nie lepiej kupić D7200 z polskiej dystrybucji z pełną gwarancją i spać spokojnie ?
Aktualnie jest cashback na D7200 - 400 zł.
4100 - 400 = 3700 PLN - kwota jest raczej do "przełknięcia" np. tu:
http://www.abfoto.pl/lustrzanki-nikon-d7200-body-+cashback-400zl+kupon-na-2-ab-fotoksiazki-o-acznej-wart.-158-z-dyst.pl-o_l_1_3141.html

Pugilares
28-04-2016, 17:35
Na pełnej klatce 50mm ma 50mm.
Teraz masz 50 x 1,5= 75mm.

To tak nie działa.
Ogniskowa obiektywu nie zmienia się pod wpływem korpusu, jaki do niego przypniemy.

Amenhotep
03-08-2016, 11:53
Wygląda na to, że w końcu padli
http://www.valuebasket.pl/outofservice

TOP67
03-08-2016, 12:54
A wraz z nimi trzyletnia gwarancja

stachmuszel
03-08-2016, 13:34
To tak nie działa.
Ogniskowa obiektywu nie zmienia się pod wpływem korpusu, jaki do niego przypniemy.

Ale zmienia się kąt widzenia, który jest ekwawilentem długości ogniskowej.