PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] München, Neue Pinakothek

sufenta
19-04-2016, 19:23
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26433418382_f7eb97d6bd_c_d-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1522/26433418382_f7eb97d6bd_c_d.jpg)

creep
19-04-2016, 20:48
Brawo! Ramka mogłaby być mniejsza, ale poza tym - super kompozycja.

miroko
19-04-2016, 20:51
nie ma to jak postarać sie trochę o kompozycję :)
wygląda bardzo ciekawie

zastanwia mnie ile musiałeś czekać by korytarz aż po sam koniec był pusty, ruch zamknęłeś czy po prosty wycieczka nocą? :)

sufenta
19-04-2016, 21:31
Ramek niezliczona ilosc wyprobowalem i w koncu, zmeczony, zdecydowalem sie na taka- pan ahtysta chcial, aby byla jedna z ramek ze zdjecia. Neue Pinakothek jest poniekad fenomenem- mimo wielu wybitnych obrazow m.in. Cezanne'a, Klimta, van Gogha, niemieckich impresjonistow, m.in.Maxa Liebermanna, tlumow nie ma. Podobnie w Alte Pinakothek (m.in. z "rubensami" i "caravaggiami") i Pinakothek der Moderne z kilkoma obrazami Picasso.

mcleod
20-04-2016, 17:19
Bardzo staranne, ładne kolory, dobrze złapana perspektywa. Ramka dla mnie dobrze dobrana - nawiązuje do elementów na zdjęciu. O ile nie było przeszkód w muzeum, odrobina więcej prawej strony nie pogorszyłaby moim zdaniem kompozycji.

2pompony
20-04-2016, 20:15
Zabawne, ale mam identyczne w każdym calu odczucia co poprzednik - McLeod! :) Włącznie z tym, że jakby prawej było więcej, byłoby nieźlej - choć i tak jest dobrze.

sufenta
20-04-2016, 20:27
Zdjecie ma stosunek bokow 4:3 jak obraz po prawej. Gdyby bylo wiecej miejsca po prawej bylby obraz nigdzie a tak jest w srodkowym prawym prostokacie trojpodzialu. Dziekuje za komentarze a szczegolnie za te krytyczne.

mcleod
21-04-2016, 09:24
To oczywiście subiektywne moje wrażenie (bo niby jakie inne mogło by być) - zdjęcie jest podzielone - w uproszczeniu - na 3 strefy wyznaczone zawartością zdjęcia: ściana po lewej, strefa perspektywy oraz ściana po prawej. Tylko ta pierwsza pokrywa się z trójpodziałem. Obraz po prawej nie znajduje się pośrodku strefy po prawej stronie tylko jest w moim odczuciu wyraźnie przesunięty do skraju kadru.

2pompony
21-04-2016, 12:22
Widzę, że tłumaczymy się, czemu więcej prawej! :)

Ja nie myślę jak autor, to znaczy nie usiłuję wtłoczyć do tego typu zdjęcia teorii konceptualnej, mówiącej że skoro na ścianie wisi obrazek lub naklejka o określonych proporcjach, to samo zdjęcie też musi (czy powinno) mieć takie. Ja po prostu lubię kadry, które mają inne, bardziej płaskie proporcje - kwestia gustu, sposobu widzenia kompozycji i rozłożenia ciężarów optycznych.