Zobacz pełną wersję : Jak ustawiacie WB ?
Mam kolejne pytanko, jak ustawiacie balans bieli, czy w trybie auto czy zmieniacie ręcznie ? Oczywiście odnoszę to do trybów M,A,S,P i w jpegu ma się rozumieć. W RAWie z tym nie ma problemu bo zawsze można później dokonać w domu korekty przy komputerze, ale w terenie lub na wycieczce zbyt mało czasu jest więc, trzeba się decydować szybko. Czy pozostawiacie to automatyce ?
Pozdrawiam
Moshica
Różnie bywa, ja mam tendencję do zostawiania aparatu w torbie ustawionego tak, zeby w razie potrzeby czas na zrobienie zdjęcia był jak najkrótszy (AWB, AF, A 5.6 itp). Jeżeli mam czas na zmianę to zwykle zmieniam na jeden z predefiniowanych z ewentualnym dostrojeniem. W razie wątpliwości co do rodzaju światła wolę przestawić na RAW, pomiar WB trwa zbyt długo.
Osobiscie w wiekszosci robie na AWB, bo fotografuje do NEFa. Jedyne przypadki, kiedy zmieniam WB to wieczorne koncerty z duza iloscia kolroowych swiatel -- wtedy przestawiam WB na swiatlo zarowe.
Raczej zmieniam w zależności od rodzaju oświetlenia. Bardzo ważne jest dla mnie odwzorowanie kolorów, żeby zdjęcia były jak najmniej PSute. Jeśli masz wątpliwości zrób temu samemu obiektowi zdjęcie na ustawieniu predefiniowanym i auto i porównaj, które jest bliższe oryginałowi.
Robię w NEFach - a potem ewentualnie zmieniam w NE.
Nawet jak w .jpg to auto.
KS
w wiekszosci przypadkow daje AUTO.potem NC i tyla!
Macie zadziwiające zaufanie do AWB, ja się zraziłem po fotkach z mieszanym światłem błyskowym i żarowym, masakra. Choć faktycznie często w nietypowych przypadkach oświetlenia automat daje radę.
Macie zadziwiające zaufanie do AWB, ja się zraziłem po fotkach z mieszanym światłem błyskowym i żarowym, masakra. Choć faktycznie często w nietypowych przypadkach oświetlenia automat daje radę.
tjaaa...dzisiaj widziałem kolekcję 10 świetlówek...każda o innej temperaturze barwowej...a rozpiętość?...od 2000 do 10 000! płene spektrum - od zimy do sahary :P
ALF w sklepie ze swietlowkami sie nie liczy ;)
a poza tym to ja tez stwierdzam ze AWB jest moze kiepski ale jeszcze nie tragiczny :mrgreen:
krzysztof jot
03-09-2005, 13:59
a poza tym to ja tez stwierdzam ze AWB jest moze kiepski ale jeszcze nie tragiczny
w warunkach swiatła zewnetrznego - dziennego czy po prostu naturalnego
w D70s trafienie jest generalnie 97/100. Bezpiecznie jest tez wybrac jedno
ustawienie np. SŁONCE dla wszystkich zdjęć - upraszcza to potem ewentualną
korekcję. Ale sądzę że za rok- dwa BW bedzie tak rozpracowany, że nie bedziemy
o nim myśleć - moze juz w D200 ;) - ponoć rozwiązanie jakieś REWOLUCYJNE :)
Alf to prawie tak fajnie jak moje fotografowanie zawodow wspinaczkowych - halogeny + rteciowki + swiatlo dzienne (zmieniajace sie co chwile, bo chmury sie przesuwaly..) :D
Ja cykam na Auto -2 i wychodzi bardzo ciekawie... a jak nie wychodzi na tym jak chce to z reguly robie w NEFie...
hihi...cóś wiem o tym, bo na sali gymnastycznej są świetłówki w trzech barwach + światło z tych wielkich wiktoriańskich okien...cyknąć tam jakąś imprezę to horror :twisted:
zresztą, byłeś, widziałeś jak to wygląda :wink:
jaroslawkonopka
06-09-2005, 08:20
hej
dokladnie ten sam motyw uzywam WB-2 i wychodzi wedlug mnie
duzo bardziej tak jak byc powinno
Swoja droga jesli w D70s jest 97/100 trafien to u mnie max 75/100 w D70 :-(
Przesiadlem sie jakis czas temu z analoga N90s na D70 i ciagle udaje ze jest moze nie lepiej ale chociaz tak samo jesli chodzi ogolnie o efekt koncowy fotek...
Moze za parelatek...
pozdrawiam serdecznie
jk
Jak część przedmówców AWB w NEF-ach, a ewentualna zabawa w zaciszu domowym. Przy świetle słonecznym AWB w D70 jest z reguły skutezcny.
Różnice widać gołym okiem pomiędzy trybem AWB a wybranym przez usera. No niestety jadę na urlop i robienie w NEFach nie wchodzi w grę więc będę musiał wybierać ręcznie i trzaskać w Jpegach, czego nie lubię :evil:
Pozdrawiam
Moshica
A w czym Ci urlop przeszkadza? Fakt mam 1GB więcej, ale u Ciebie s CF-ami też nie jest najgorzej.
wszystkie powazne fotki robie w RAW-ach, wiec ustawiene WB nie ma kompletnie znaczenia. zwlaszcza, ze ACR olewa preset i zawsze ustawia sie do moich domyslnych 5500K/+6MM.
jak robie JPEG-i to jak najbardziej AWB. zero powodow do narzekania. ale to Canon, wiec pewnie dlatego :wink:
przy czym do fotografii martwej natury przy swietle zarowym uzywam dodatkowo filtra konwersyjnego 80B. po korekcie WB przy wywolaniu RAW-a daje subiektywnie lepsze odwzorowanie kolorow i gladsze tonalnosci niz sama tylko korekta WB.
A w czym Ci urlop przeszkadza? Fakt mam 1GB więcej, ale u Ciebie s CF-ami też nie jest najgorzej.
2,5GB to mozna w 2 dni spokojnie zapelnic, nie wysilajac sie nadmiernie :-) a urlopy z reguly trwaja dluzej
ale w takich sytuacjach sa Image Banki. za 450zl mozna miec przenosne 40GB. to nawet na 3 tygodnie normalnego focenia powinno starczyc. a po takim okresie intensywnego focenia, 99% osob dostaje odruchow wymiotnych na widok aparatu :-)
Akustyku. Odruchów wymiotnych to z pewnością bym dostał po powrocie z wczasów jakbym miał usiąść do komputera i "obrobić" 40Gb NEF-ów. :D
Akustyku. Odruchów wymiotnych to z pewnością bym dostał po powrocie z wczasów jakbym miał usiąść do komputera i "obrobić" 40Gb NEF-ów. :D
swieta prawda. po miesiacu dlubania przy "tylko" 14GB fot z Grecji tez mialem odruchy wymiotne na widok PS CS :(
ale zdjecia byly tego warte. zdecydowanie warte
gen.PIRX
06-09-2005, 15:32
jak jak cykam foty w jpg i nie podoba mi sie WB to zmieniam go za pomoca opcji "curves" w NC i wychodzi tak samo jak korzytsanie z pozycji "white balance" gdy mam NEF-a tyle ze jest to ciut bardziej meczace
jak jak cykam foty w jpg i nie podoba mi sie WB to zmieniam go za pomoca opcji "curves" w NC i wychodzi tak samo jak korzytsanie z pozycji "white balance" gdy mam NEF-a tyle ze jest to ciut bardziej meczace
absolutnie nie wychodzi to samo. nie po to masz 12-bitowa matryce i jej bezposredni zrzut. JPEG z 8 bitami na kanal nie da Ci tej gladkosci przejsc tonalnych co NEF. malo, ze korekta psuje informacje jesli ja sie robi po interpolacji! robienie zmian przy 8 bitach na kanal to zupelna porazka. zrob ze zdjecia o mocniejszej korekcie wydruk 30x45 i poogladaj
a ja sypie foty w *.jpg, WB ustawiam w zależności od warunków oświetleniowych i tyle - generalnie już się nauczyłem kiedy jakie ustawienia dawać... ale to wszystko praktyka, bo możemy tu sobie gadać godzinami co i jak ;)
racja, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
Ale kilka opinii wiecej nie zaszkodzi :]
[ Dodano: Wto 06 Wrz, 2005 ]
W 100% zgadzam sie z akustykiem. Zresztą widziałem jego zdjęcia. Sa naprawdę świetne, więc wierzę, że wie co mówi.
faktycznie po paru razach da sie wyczuc presety WB, wiec jest to jakies wyjscie dla osob z alergia na AWB (wyrazne przegiecia na niebiesko lub czerwono widac na mini lcd nawet) :)
AKUSTYK podlinkuj jakas galerie bo sam tego 10d ciekawy jestem w twoim wykonaniu :) obilo mi sie o uszy tez nazekanie na awb w canonach przy sztucznym swietle, wiec moze masz farta tylko ;)
Nie mam aktualnie cyfry, ale bylbym za wlasnym, wczesniej definiowalnym PRE
w kilku podstawowych wariantach. Jesli mialbym mierzyc przed fotka,
to przy oswietleniu posrednim (z jakiegos wzorca). Przeciez wiadomo, o co
nam przewaznie chodzi i mysle, ze taka metoda dalaby rade.
AKUSTYK podlinkuj jakas galerie bo sam tego 10d ciekawy jestem w twoim wykonaniu :) obilo mi sie o uszy tez nazekanie na awb w canonach przy sztucznym swietle, wiec moze masz farta tylko ;)
moje zdjecia sa generalnie tu: http://akustyk.magma-net.pl
a taki zbior fotek robionych glownie w JPEG-ach z AWB jest tutaj: http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/niemcy/
fotozbig
07-09-2005, 19:57
AWB z lampą (800) wychodzi tragicznie. Zimne i nie przyjemne. Zawsze wymaga korekcji.
A tak na marginesie to skad bierzecie fotobanki po 300-450 zł.
pozdrawiam. :D
AWB z lampą (800) wychodzi tragicznie. Zimne i nie przyjemne. Zawsze wymaga korekcji.
Obudowa np. Welland ME-600U2 OTG kosztuje 150-200 zł. Dysk 40 GB: 250-280 zł.
Proponuje użyć łącza podczerwieni do zdalnego wyzwalania SB800 bo taką chyba Miałeś na myśli i jednocześnie błysnąć z wbudowanej lampy. Czasami daje fajne efekty. Oczywiście zależy od warunków w jakich robisz. (portret czy plener)
Generalnie używam AWB - jak inni uważam że daje fajne efekty, można też pokombinować ekspozycją. A tak na marginesie każde zdjęcie ma swój unikalny urok (te które nie "wypada" z CF-a).
Pozdrawiam :-)
wiem ze w eosie300d jest mozliwosc ustawienia wlasnej wartosci balansu bieli, tzn podejrzewam, bo widzialem jak w nietypowym/mieszanym oswietleniu uzytkownik zmierzyl aparatem biala kartke a pozniej waill juz foty masowy na tym nastawie, czy na tym polega manualny WB w D70? bo nie bardzo czaje :) z gory dzieki.
bobi - w d70 jest podobnie - przestawiasz sobie WB na preset - robisz fote białej kartce albo czemukolwiek na co chcesz WB ustawić i już
żółto-czarny
16-09-2005, 17:29
Ostatnio miałem takie spostrzeżenia:
- przy zdjęciach architektury przy sztucznych światłach - jednym razem lepiej na słońce, a innym na żarówę (dość częśto musiałem powtarzać)
- patrz wyżej, ale o "szarej godzinie" - tylko żarówa
- zachody i wschody słońca (kiedy nie było słońca na niebie) najwierniej wychodziły "na cień"
- kiedy używam jednocześnie flesza i światła zastanego muszę pomyśleć, co ma większy udział - najdłużej zastanawiam się wtedy, gdy jest słoneczna pogoda a ja używam flesza w cieniu :x
- przy świetlówkach, nawet nie wymieszanych, zawsze staram się znaleść coś białego i PRE.
Generalnie chrzanię AWB, wolę co chwila uruchamiać oba kciuki niż potem siedzieć przed kompem i korygować.
Z mojej praktyki wynika że AWB daje sobie nieźle radę w więkrzosci sytuacji..puki szyków nie popsują mu róznorakie źródła świtła..wtedy najlepiej ręcznie ustawić na białej kartce czy innej białej powierzchni...u mnie zawsze (w 99%) się sprawdza..
a poza tym np. w dzień, gdy robię fotki bez flesza, daję na "chmurki"...powoduje to ocieplenie zdjęcia...rozbią się takie miłe kolorki..
teraz mam D50...poprzednio Coolpix 5700, który miał fajną rzecz,,mianowicie regulację natężenia barw w obrębie wybranego ustawienia balansu bieli...bardzo mi się to podobało..a D50 tego nie ma..bynajmniej jeszcze sie nie doszukałem w czeluściach menu..hihi mam go od 2 dni dopiero..
no domyślam się..hehhe...
wlasnie o ta biala kartke mi chodzilo :) dzieki
martin75
25-09-2005, 09:51
a wracając do ustawień WB to powinno się to robić przy pomocy białej czy "szarej - 18%" kartki papieru ???, a może niewielką to da różnicę i wystarczy poprzestać na czymś białym ?
Wg mnie powinna to być jak najbardziej biała płaszczyzna..nie koniecznie kartka..byle by było białe.....aa no i nie stanik dziewczyny bo nie jest płaski ..heheheh..
Ja sądzę, że kartka powinna być szara. Obojętnie jak bardzo szara, aby tylko miała odcień neutralny. Jak próbowałem w Minolcie ustawiać WB na białą płaszczyznę przy silnym świetle (np. bezpośrednie słońce), to często dostawałem WB Error. Wydaje mi się, że za dużo światła wcale do pomiarowi WB nie pomaga.
krzysztof jot
26-09-2005, 12:14
Ja sądzę, że kartka powinna być szara.
cytat z instrukcji:
Przy oswietleniu studyjnym, zastosuj 18% dyfuzor aby obiekt odniesienia
wydawal sie szary. Jesli jako punkt odniesienia do ustawienia balansu bieli
używamy białego przedmiotu, ekspozycja powinna byc ustawiona tak , by
punkt odniesienia wydawał sie szary.
Troszkę późno ale i ja się przyłącze.
Kiedyś wszystko robiłem w AWB i potem godzinami ślęczyłem przy NC poprawiając przy niektórych zdjęciach WB. Teraz większość zdjęć staram się robić WB PRE, jeżeli nie mam kartki ze sobą, lub nie chce mi się kombinować, ręcznie ustawiam. W sumie i tak zawsze fotografuje w NEFach, ale później przy komputerze uruchamian batcha w NC`ku, zaznaczając D-Lighting i Enhance Dark Tones, i większość zdjęć ( jeżeli nie wszystkie) wychodzą z takim balansem bieli jaki bym chciał. W najgorszym przypadku część po prostu koryguje ręcznie.
Bardzo polecam skorzystanie z balansu bieli predifiniowanego, efekty naprawde super można uzyskać, m.in. www.swedrowski.com/dyzio/ :wink: . Mój nowy 'nabytek'. Jedyne co zrobiłem z nefami to je wywołałem dodając D-Lighting, a nawet nie we wszsytkich zdjęciach.
Dla mnie lepiej poświęcić 20 sekund na ustawienie balansu bieli niż potem 2h na siedzenie przy komputerze i przerabianie balansu w NC. Pozatym bardzo lubie jak 'prosto z aparatu' wychodzą zdjęcia o kolorach zbliżonych do tych prawdziwych. A w przypadku AWB nie zawsze tak było.
Pozdrawiam wszystkich,
Bartek.
żółto-czarny
27-09-2005, 10:43
Jesli jako punkt odniesienia do ustawienia balansu bieli
używamy białego przedmiotu, ekspozycja powinna byc ustawiona tak , by
punkt odniesienia wydawał sie szary. Kiedyś bez problemu ustawiłem PRE na śniegu, tylko wtedy było pochmurno.
Dla mnie lepiej poświęcić 20 sekund na ustawienie balansu bieli niż potem 2h na siedzenie przy komputerze i przerabianie balansu w NC.
???
W mniej niz 20 sekund zrobisz sobie poprawke w programie obslugujacym RAWy -- a skopiowanie ustawien do pozostlych zdjec z serii (sesji) nie zajmie przeciez wiecej niz kilka sekund... Wiec jaka widzisz roznice?
Po powrocie z imprezy (np. koncertu), odpalama CameraOne, robie poprawke WB w pierwszym zdjeciu, Ctrl+A, klik na ikonke kopiowania paramterow ustawien i juz wszystkie zdjecia odswierzaja sie z nowymi ustawieniami WB...
Możesz dać namiar na ten program?
Jaki? CamerOne? Oczywiscie: www.phaseone.com (http://www.phaseone.com)
Ale jesli potrzebujesz go na taka indywidualnosc jak kopiowanie paramterow z jednego zdjecia do innego (lub wszystkich pozostalych), to to chyba umozliwia kazdy prgoram do pracy z NEFami. Wlacznie z CameraRAW z PhotoShopa.
Jaki? CamerOne? Oczywiscie: www.phaseone.com (http://www.phaseone.com)
Ale jesli potrzebujesz go na taka indywidualnosc jak kopiowanie paramterow z jednego zdjecia do innego (lub wszystkich pozostalych), to to chyba umozliwia kazdy prgoram do pracy z NEFami. Wlacznie z CameraRAW z PhotoShopa.
Dzięki. Zajrzałem. Nie porypało Ci się z CaptureOne? :)
Dzięki. Zajrzałem. Nie porypało Ci się z CaptureOne? :)
A fakt... Porypalo... :)
Stig: Cieszę się że Ci tak idzie lepiej, ale nie chciałem się przekomarzać czy też dyskutować na temat który sposób jest lepszy tylko powiedzieć jak ja to robię :wink: .
Jak dla mnie oprogramowanie inne niż NC odpada, gdyż nie ma w nich D-Lighting od którego się uzależniłem (chyba że się mylę i CaptureOne je ma :wink: ).
Z pozdrowieniami,
Bartek.
Stig: Cieszę się że Ci tak idzie lepiej, ale nie chciałem się przekomarzać czy też dyskutować na temat który sposób jest lepszy tylko powiedzieć jak ja to robię :wink: .
Jak dla mnie oprogramowanie inne niż NC odpada, gdyż nie ma w nich D-Lighting od którego się uzależniłem (chyba że się mylę i CaptureOne je ma :wink: ).
Nie znam kompletnie NC, bo wywalilem go po kilku minutach uzywania -- tak mulastego programu nie widzialem nigdy w zyciu. W zwiazku z tym -- nie wiem co to D-Lighting. Moze opisz to dokladniej albo jakos zademonstruj?! Sprobuje sie doszukac tego w innym programie... A wracajac do NC -- chcesz powiedziec, ze ten "fenomenalny" program nie ma mozliwosci kopiowania ustawien z jednego zdjecia do innych?
d-lightning to takie cuś co odsłania szczegóły w cieniach, korygując niedoświetlenie szczególnie w dalszych, słabo oświetlonych planach, rozjaśnia wiec tez cienie
oczywiscie w NC mozna kopiowac ustawienia z innych zdjec
d-lightning to takie cuś co odsłania szczegóły w cieniach, korygując niedoświetlenie szczególnie w dalszych, słabo oświetlonych planach, rozjaśnia wiec tez cienie
Aaaa... Czyli cos jak "Shadow/Highlight" z Shopa CS?
Aaaa... Czyli cos jak "Shadow/Highlight" z Shopa CS?
coś w ten deseń :D
Witaj ponownie :wink: ,
co do D-Lighting możesz poczytać tutaj http://www.nikondigitutor.com/eng/5900/07/a/07_a_01.shtml .
"With D-lighting function, you can brighten up a subject that has been underexposed due to backlighting or insufficient flash illumination, or enhance contrast of an overexposed subject that otherwise looks too bright.".
Naprawde świetnie działa.
Polecam spróbować bo mimo iż NC tak jak powiedziałeś jest po prostu mułowaty, to w sumie dzięki tej funkcji go używam.
Pozdrawiam,
Bartek.
ps. Oczywiście NC ma funkcje batch która umożliwia "wywołanie" kilkunastu\dziesięciu\stu NEFów z tym samymi ustawieniami, czy też zachowanie ustawień obecnego zdjęcia do kolejnego zdjęcia.
Na wstępie witam wszystkich nikoniarzy. Obserwuję to forum od dłuższego czasu, czas coś napisać od siebie. Postaram się aktywnie uczestniczyć w dyskusjach w miarę mojej wiedzy. Posiadam D70 i parę pierdół do niego: Metz 54 Mz-4i, Nikon 28-200, Sigmę 18-50
A ja tak wspominam stare dobre czasy, gdy miałem Minoltę A1 a w niej 3 ręczne balanse. Na ślubach ustawiałem:
1 - światło zastane
2 - światło zastane + lampa
3 - światło zastane + lampa + lampa kamerzysty
I szybciutko przestawiałem sobie w trakcie focenia w zależności od warunków. Potem człowiek kupił Nikona i w temacie WB gorzko pożałował. O tym że Minolta zbierała WB tylko ze środkowej części kadru nawet nie wspominam - wystarczyło mieć kawałek "białego" nie musiałem zapełniać nim całego kadru. Dziwi mnie to, że dużo droższe aparaty mają funkcje okrojone w stosunku do hybryd. Czy to może próba zmuszenia ludzi do zakupu jeszcze lepszych sprzętów? Jak to wygląda w serii D2 ? Można ustawić ręcznie kilka WB?