Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie Jak ustawiacie WB ?

Mam kolejne pytanko, jak ustawiacie balans bieli, czy w trybie auto czy zmieniacie ręcznie ? Oczywiście odnoszę to do trybów M,A,S,P i w jpegu ma się rozumieć. W RAWie z tym nie ma problemu bo zawsze można później dokonać w domu korekty przy komputerze, ale w terenie lub na wycieczce zbyt mało czasu jest więc, trzeba się decydować szybko. Czy pozostawiacie to automatyce ?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Różnie bywa, ja mam tendencję do zostawiania aparatu w torbie ustawionego tak, zeby w razie potrzeby czas na zrobienie zdjęcia był jak najkrótszy (AWB, AF, A 5.6 itp). Jeżeli mam czas na zmianę to zwykle zmieniam na jeden z predefiniowanych z ewentualnym dostrojeniem. W razie wątpliwości co do rodzaju światła wolę przestawić na RAW, pomiar WB trwa zbyt długo.

Domyślnie

Osobiscie w wiekszosci robie na AWB, bo fotografuje do NEFa. Jedyne przypadki, kiedy zmieniam WB to wieczorne koncerty z duza iloscia kolroowych swiatel -- wtedy przestawiam WB na swiatlo zarowe.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    BB

Domyślnie

Raczej zmieniam w zależności od rodzaju oświetlenia. Bardzo ważne jest dla mnie odwzorowanie kolorów, żeby zdjęcia były jak najmniej PSute. Jeśli masz wątpliwości zrób temu samemu obiektowi zdjęcie na ustawieniu predefiniowanym i auto i porównaj, które jest bliższe oryginałowi.

Domyślnie

Robię w NEFach - a potem ewentualnie zmieniam w NE.
    Nawet jak w .jpg to auto.

KS
    Deluxe Limited Edition with Bonus Track & DVD

Domyślnie

w wiekszosci przypadkow daje AUTO.potem NC i tyla!
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

Macie zadziwiające zaufanie do AWB, ja się zraziłem po fotkach z mieszanym światłem błyskowym i żarowym, masakra. Choć faktycznie często w nietypowych przypadkach oświetlenia automat daje radę.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbk
    Macie zadziwiające zaufanie do AWB, ja się zraziłem po fotkach z mieszanym światłem błyskowym i żarowym, masakra. Choć faktycznie często w nietypowych przypadkach oświetlenia automat daje radę.

tjaaa...dzisiaj widziałem kolekcję 10 świetlówek...każda o innej temperaturze barwowej...a rozpiętość?...od 2000 do 10 000! płene spektrum - od zimy do sahary :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

ALF w sklepie ze swietlowkami sie nie liczy
    a poza tym to ja tez stwierdzam ze AWB jest moze kiepski ale jeszcze nie tragiczny
    Andrzej

Domyślnie

a poza tym to ja tez stwierdzam ze AWB jest moze kiepski ale jeszcze nie tragiczny
    w warunkach swiatła zewnetrznego - dziennego czy po prostu naturalnego
    w D70s trafienie jest generalnie 97/100. Bezpiecznie jest tez wybrac jedno
    ustawienie np. SŁONCE dla wszystkich zdjęć - upraszcza to potem ewentualną
    korekcję. Ale sądzę że za rok- dwa BW bedzie tak rozpracowany, że nie bedziemy
    o nim myśleć - moze juz w D200 - ponoć rozwiązanie jakieś REWOLUCYJNE

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów