Zobacz pełną wersję : Statyw do makro
MarekD3100
07-03-2016, 21:52
witam, szukam jakiegoś statywu do zdjęć makro. Mama na to max 500zł. Ludziska czy macie jakieś pomysły takiego sprzętu?
Dodam tylko sprzęt jaki dysponuje - Nikon D3100 + Tamron 90mm makro.
będę wdzięczny za jakiekolwiek info.
Jeżeli masz na myśli typowo przyrodnicze makrofotografowanie ,to powinieneś się przede wszystkim kierować możliwością jak najniższego ustawienia aparatu. Wiele statywów ma możliwość
ustawienia nóg w położeniu poziomym, lecz niestety pionowa centralna kolumna nie pozwala na niską pozycję aparatu. Obecnie używam Manfrotto 190 B wraz z głowicą 410 Junior, dwoma
szynami i L bracketem co sprawia, że oś obiektywu mam w najniższej pozycji ok 55 cm od powierzchni gruntu. W wielu przypadkach jest to zdecydowanie za wysoko i zmuszony jestem obejść
się bez statywu. W tej chwili wydaje mi się, że najbardziej odpowiednim dla mnie będzie statyw Manfrotto 190 Xpro 4.Centralną kolumnę można w prosty sposób obrócić do pozycji poziomej co
znacznie powiększa swobodę w pozycjonowaniu aparatu. Również szeroki zakres rozstawu nóg statywu pozwala położyć go niemal płasko na ziemi. Niestety cena jest dość wysoka i trochę mi
ciężko zdecydować się na zakup.
antracyth
08-03-2016, 01:09
Mam Sherpę 600R i nie dość, że można nogi rozłożyć zupełnie płasko, to jeszcze da się zamontować kolumnę od dołu :)
Sporo statywów pozwala na odwrotne zamocowania środkowej kolumny.Dla mnie takie rozwiązanie jest mało praktyczne i niewygodne.Wspomniana wyżej Sherpa powinna
z takim lekkim zestawem sobie poradzić, a jak Kolega zdobędzie trochę doświadczenia to sam będzie wiedział czego jeszcze potrzebuje do tego typu fotografii.
MarekD3100
08-03-2016, 10:03
Jeżeli masz na myśli typowo przyrodnicze makrofotografowanie ,to powinieneś się przede wszystkim kierować możliwością jak najniższego ustawienia aparatu. Wiele statywów ma możliwość
ustawienia nóg w położeniu poziomym, lecz niestety pionowa centralna kolumna nie pozwala na niską pozycję aparatu. Obecnie używam Manfrotto 190 B wraz z głowicą 410 Junior, dwoma
szynami i L bracketem co sprawia, że oś obiektywu mam w najniższej pozycji ok 55 cm od powierzchni gruntu. W wielu przypadkach jest to zdecydowanie za wysoko i zmuszony jestem obejść
się bez statywu. W tej chwili wydaje mi się, że najbardziej odpowiednim dla mnie będzie statyw Manfrotto 190 Xpro 4.Centralną kolumnę można w prosty sposób obrócić do pozycji poziomej co
znacznie powiększa swobodę w pozycjonowaniu aparatu. Również szeroki zakres rozstawu nóg statywu pozwala położyć go niemal płasko na ziemi. Niestety cena jest dość wysoka i trochę mi
ciężko zdecydować się na zakup.
55 cm to zdecydowanie za wysoko. Nie interesuje mnie mocowanie odwrotne kolumny tylko mozliwie niskie ułozenie aparatu. Ten statyw byłby b. dobry ale widziałem że jest troszke zbyt drogi. od. 750zł. Nie na moja kieszeń.
Niestety, wszystko co dobre swoją cenę ma. Mam jeszcze w domu statyw Benbo Tekker MK2, praktycznie jednak z niego nie korzystam z powodu wymiarów i wagi. Dość specyficznie się też z nim pracuje.
Poluzowanie jednej śruby zaciskowej luzuje jednocześnie nogi statywu i środkową kolumnę i jak ktoś nie jest przyzwyczajony do pracy z tym statywem to łatwo może sobie uszkodzić aparat. Jego budowa
oparta jest na całkiem innej filozofii co pozwala na ustabilizowanie aparatu w nietypowych miejscach oraz opuszczenie środkowej kolumny do samego podłoża. Wersja MK3 jest już znacznie lżejsza
i jak widzę dostępna w trzech wymiarach, ale ceny też dość wysokie.
MarekD3100
08-03-2016, 22:12
to chyba pozostaje szukać czegoś używanego.
W takim razie czy brać pod uwagę statywy modułowe? warto nad tym sie pochylic?
055 lub 190xprob a xprob bo kolumna mocowana poziomo robi robote.
MarekD3100
09-03-2016, 11:17
055 lub 190xprob a xprob bo kolumna mocowana poziomo robi robote.
rozsądna propozycja:) na pewno poczytam tym więcej:) dzieki za info
Widewuto
24-04-2016, 15:14
http://www.aliexpress.com/item/DHL-Professional-Carbon-Fiber-Tripod-Monopod-Q666C-Pro-For-DSLR-Camera-Portable-Traveling-Tripod-Max-load/32216730709.html?spm=2114.10010108.1000014.17.tmgm nh
Zawsze mozesz do tych frotek (55, 190) dokupic krotka kolumne i miec problem z glowy, gdyz nie zawsze boczne polozenie kolumny jest stabilne :)
pozdro
Może nie zawsze jest super stabilnie, ale jeżeli się rozsądnie rozstawi nogi i kolumnę boczną wysunie bez szaleństw to spokojnie można stabilnie robić zdjęcia z typowymi obiektywami makro ~100mm. Poza tym jest to prosty sposób na zejście z aparatem do samego podłoża, co często jest decydujące. Oczywiście krotka kolumna w wielu przypadkach może wystarczyć i na pewno jest bez porównania lepsza od odwracanej, bo ta ostatnia tak naprawdę jest dobra, tylko do marketingu.
Jeżeli Marek3100 sprzeda statyw który aktualnie posiada i doda 200zł ktore musiałby wydać na krótką kolumnę to już naprawdę niewiele zabraknie na Manfrotto 190cxpro3, a problem statywu bedzie miał rozwiązany na lata.
MarekD3100
13-05-2016, 11:41
Może nie zawsze jest super stabilnie, ale jeżeli się rozsądnie rozstawi nogi i kolumnę boczną wysunie bez szaleństw to spokojnie można stabilnie robić zdjęcia z typowymi obiektywami makro ~100mm. Poza tym jest to prosty sposób na zejście z aparatem do samego podłoża, co często jest decydujące. Oczywiście krotka kolumna w wielu przypadkach może wystarczyć i na pewno jest bez porównania lepsza od odwracanej, bo ta ostatnia tak naprawdę jest dobra, tylko do marketingu.
Jeżeli Marek3100 sprzeda statyw który aktualnie posiada i doda 200zł ktore musiałby wydać na krótką kolumnę to już naprawdę niewiele zabraknie na Manfrotto 190cxpro3, a problem statywu bedzie miał rozwiązany na lata.
wczoraj zakupiłem Manfrotto 190cxpro4 w zestawie z głowicą. Jeszcze tego nie przetestowałem ale myslę że bedę zadowolony bo solidna konstrukcja. Minus to taki ze trzeba będzie zaopatrzyć sie w dodatkową torbe na ten statyw bo dosyć duży on jest.:)
przekroczyłem swój pierwotny budżet no ale jak mam mieć konkretny srzęt na lata to odrzałowałem:)
highseas
13-05-2016, 12:06
Mam ten statyw, używam i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Myślę, że dobrze wybrałeś.
MarekD3100
17-05-2016, 16:56
Mam ten statyw, używam i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Myślę, że dobrze wybrałeś.
już po pierwszych testach i rzeczywiście:) spolidny, stabilny i godny polecenia:) tylko musze sobie jeszce wyrobić "to coś" jeśli chodzi o kadrowanie i będzie dobrze:)