PDA

Zobacz pełną wersję : Plotery HP

masita
03-03-2016, 23:01
witam wszystkich,mam okazje zakupic plotery HP desing720 i HP desingjet 650c jak rowniez ploter firmy Roland Fj 540,problem polega na tym ze nie dzialaja od 2 lat- tzn nie byly podlaczone do sieci.
Wczesniej wszystkie dzialaly bez zarzutow wedlug wlasciciela,wiec mampytanie na co zwracac uwage?
Moze Marcin alias Czornyj moglby sie wypowiedziec?

cezary-k
04-03-2016, 08:42
Po dwóch latach nieużywania bardzo prawdopodobne, że będziesz miał zaschnięte głowice. Czasem przemycie może pomóc, czasem wymiana głowic. Co do HP, to nie są plotery przeznaczone do wilekoformatowego wydruku fotografii. O roalndzie się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności.

masita
04-03-2016, 21:28
Dziekuje za odp,ewentualnie na cos jeszcze powinienem zwrocic szczegolna uwage?
Ogolnie wlasciciel chce za nie pare euro;-)wiec jest okazja zeby sie pobawic-mozesz Cezary-K opisac swoje doswiadczenie z tymi HP?

mazon
04-03-2016, 23:32
Nie mam doświadczenia z HP ale jeśli chodzi o Roland FJ 540 to po dwóch latach stania może być różnie, głowice na pewno suche i kwestia w jakim są stanie, ja osobiście zacząłbym od obejrzenia stanu zewnętrznego, jeśli byłby ładny (niepowycierane wałki, prowadnice), zajrzałbym do karetki (szara pokrywa po prawej stronie, do odkręcenia ręką dwie śruby), jeśli będzie tam czysto, niepozalewane to można spróbować zrobić symulacje druku (czy w ogóle ruszy), jeśli będzie wyglądało że działa i kasa do zapłacenia jest niewielka to resztę zmartwieni może być później, czyszczenie całego toru pracy tuszy, wszystkie wężyki silikonowe, no i cala karetka (z głowicą, dyszami trzeba bardzo ostrożnie), na oko się jej nie sprawdzi, trzeba zalać lub wymienić kartridże, potem puścić grafikę do druku i czekać aż zacznie ładnie drukować kolory, jeśli zacznie to trzeba zrobić wszystkie testy kalibracyjne - ale do tego najlepiej pobrać sobie manuala do procedury startowej (w tej procedurze wyjdzie wszystko na jaw w jakim stanie znajdują się głowice i czy trzeba je wymienić), trzeba też pamiętać o ustawieniu wysokości głowicy w zależności od materiału na jakim będzie w danej chwili drukowane oraz w programie do zarządzania (np. Versa) najwyższej jakości druku by wszystkie dysze ruszyły do pracy.
Życzę powodzenia, a właściwie szczęścia w zakupie - bo to różnie bywa z zaschniętymi ploterami

masita
05-03-2016, 00:11
Dzieki Mazon za szeroka odp.
Co do zakupow wlasnie sie obawiam ze kupie zwykly zlom,tym bardziej ze pochodza z drukarni,wiec pewnie nie byly oszczedzane.Trzeba bedzie sie umowic i zobaczyc co i jak.
Jak bedziesz chociaz jedna w dobrym stanie bede zadowolony;-)

mazon
05-03-2016, 01:20
Jeśli możesz przed zakupem zrobić kilka zdjęć z zewnątrz i kilka zbliżeń poszczególnych elementów, to po zobaczeniu ich być może spróbuję na odległość ocenić stan tego Rolanda
Jak by co zapraszam na PW

masita
06-03-2016, 00:16
Oczywiscie,jezeli sie oferujesz-pomoc sie przyda,sprobuje sie skontaktowac z wlascicielem i umowic na sesje zdjeciowa;-).Dzieki