Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Machame Hut
Sebastianito
23-02-2016, 20:18
Witam,
zdjecie zostało zrobione podczas pierwszego postoju (camp) Machame Hut [3000m.n.p.m] w drodze na Kilimanjaro, Tanzania.
Zapraszam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/machame_gate_by_sebastiankrausd9su48f-2.jpg
źródło (http://orig04.deviantart.net/926c/f/2016/054/5/b/machame_gate_by_sebastiankraus-d9su48f.jpg)
|CanonD60|Sigma10-20mm@15mm|ISO400|f/8|1/20; 1/40; 1/80sek.|polaryzator|5 pionowych kadrów|
Adam Majchrzak
24-02-2016, 01:37
" |CanonD60|....|5 pionowych kadrów| "
...hmmm i wstawiasz fotę 1000x289?
Coś tam widać, że okolica nawet ładna, wybacz, ale teraz to się wszystko zlewa...
Pozdrawiam ;)
Regulamin forum określa pewne parametry wrzucanych zdjęć, więc trzeba wrzucać znaczki pocztowe.
Brakuje mi tutaj odnośnika do zdjęcia w większym rozmiarze.
Regulamin faktycznie określa rozmiar zdjęć, ale często widzę "fotki potworki" w większym rozmiarze i nikt nic z tym nie robi. Dlatego też Sebastianito wal system i wklej to w większym rozmiarze bo w tym przypadku chyba warto.
A ja się zastanawiam czemu 5 pionowych kadrów przy 15mm? Jakoś brakuje mi wiedzy/praktyki w takim składaniu i nie widzę potrzeby/zalet.
Faktycznie rozmiar trochę zjadł tę przestrzeń.
A ja się zastanawiam czemu 5 pionowych kadrów przy 15mm? Jakoś brakuje mi wiedzy/praktyki w takim składaniu i nie widzę potrzeby/zalet.
Sprawa jest jasna, uzyskasz znacznie większy obrazek łącząc panoramy wykonane w pionie.
Sprawa jest jasna, uzyskasz znacznie większy obrazek łącząc panoramy wykonane w pionie.
to rozumiem, ale jakoś tego nie widzę, może 15mm mi tu nie pasuje a jeśli dobrze rozumiem to canon d60 jest odpowiednikiem APS-C czyli mnożnik podobny. Ale może ślepy jestem :D
Nie zgodze sie, wcale nie zrobisz wiekszej panoramy z 5 pionow, uzyskasz podobny obrazek jak z 4 lub 6 poziomow z osobno naswietlana podloga i osobno niebem, czasami daje to lepsze efekty niz laczenie pionow.
Ogolnie panoramy daja mozliwosc wykonania bardzo szczegolowych zdjec, ogromnych rozmiarow z tona detali.
Mnie sie bardzo podoba Seba, ale daj link do wersji duzej prosze.
Aaaa skad masz pliki jak wam aparat zajumali??!
Sebastianito
28-02-2016, 11:22
(...)to canon d60 jest odpowiednikiem APS-C czyli mnożnik podobny. (...)
Nie wiem jak to się ma w Canonie 60D... dali mi chłopaki w łapę i mówili rób zdjęcia... no to robiłem. Przestrzeń tam była taka ogromna, że nijak na 10mm nie dało się tego ogarnąć.
(...) Mnie sie bardzo podoba Seba, ale daj link do wersji duzej prosze.
Aaaa skad masz pliki jak wam aparat zajumali??!
Generalnie aparatów było kilka, 2x 60D, Ricoch, i 5D Mark II, no i to właśnie tego najlepszego po napaści z maczetami nam ukradli.
A tu link do większego zdjęcia. (http://iv.pl/images/99050753649703993361.jpg)
Przestrzeń tam była taka ogromna, że nijak na 10mm nie dało się tego ogarnąć.
Dzięki, widocznie mam inny odbiór ogniskowej 10mm. Dlatego mnie to początkowo zaskoczyło.