PDA

Zobacz pełną wersję : Auto ISO, jak działa ?

moshica
30-08-2005, 14:29
Hej

Zastanawiam się jak działa tryb Auto ISO w naszych maszynkach. :idea: Co mam na mysli ? Ano to że jeśli mam ustawiony tryb A i załóżmy nie zejdę niżej z przesłoną to rozumiem że w tym momencie ISO powinno iść z wartości 200 na wyższe...Czy aby tak jest, czy on dobiera tę wartość w różny sposób, na zasadzie takiej że są jeszcze 2 wolne stopnie przesłony w dół a ISO wędruje sobie na wartości wyższe ? :roll:
Cholera jak to jest ?

Pozdrawiam
Moshica

Siupes
31-08-2005, 00:32
z tego co kojarze to bardziej ustawiasz je na czas, wiec jak czas zejdzie nizej niz ustawiony przez ciebie to iso pojdzie w gore. tyle na szybko moge powiedziec :)

Pawel Pawlak
31-08-2005, 00:45
Auto ISO w D70 działa z moich obserwacji całkiem fajnie (oczywiscie jesli założymy że chcemy wykozystac pełny zakres) jeśli włączymy tryb M i zadamy czas, przysłonę oraz ewentualnie żadaną orektę ekspozycji, to aparat nastawi właściwą ekspozycję włąsnie automatyką ISO. Kożystałem z tego mechanizmu wielokrotnie focąc ptaki w locie. Np. nastawiałem czas na poziomie 1/2000, F9 żeby uzyskać trochę większą głębię i lepszą ostość optyki i odpowiednią korektę ekspozycji a aparat automatycznie do sytuacji dobierał wartość ISO. I robił to z wielką dokładnością, zdecydydowanie większą niż 1/3EV dostępna przy nastwawach ręcznych. Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.

Gamling
31-08-2005, 00:48
Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.

A to ciekawe, wiedzialem ze aparat potrafi dobierac bezstopniowo czas i przyslone ale nie spodziewalem sie ze ISO tez.

Pawel Pawlak
31-08-2005, 00:51
Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.

A to ciekawe, wiedzialem ze aparat potrafi dobierac bezstopniowo czas i przyslone ale nie spodziewalem sie ze ISO tez.

też byłem zaskoczony jak otwierałem pierwsze nefy robione w tym trybie

moshica
31-08-2005, 08:19
Hm, no muszę to potestować, a wiecie może jak jest w trybach z preselekcją, np. A ?
Z tego co napisałeś to ISO ustwiane jest do zadanych (wybranych wartości) nei skokowo ale wg, jakiegoś tam algorytmu.... 8) no no czekają nas testy ....

Pozdrawiam
Moshica

motzel
31-08-2005, 08:58
W trybie A wygląda to podobnie. Tzn. ustawiasz sobie maksymalny czas dla AutoISO oraz oczywiście przesłonę. I teraz... aparat dla danej przesłony sprawdza sobie potrzebny dla dobrego naświetlenia czas. Jeśli potrzebny czas jest dłuższy od ustawionego w AutoISO to zwiększa odpowiednio ISO tak, aby czas był nie dłuższy od ustawionego maksymalnego. Oczywiście w bardzo złych warunkach oświetleniowych ISO dojdzie do 1600 i wtedy niestety czas będzie się zwiększał powyżej ustawionego maksymalnego...

Uff... trochę to zakręciłem, ale chyba da się zrozumieć ;-)

pozdro,

motzel

moshica
31-08-2005, 11:38
No trochę zakręciłeś Stary :mrgreen:
Jeśli ustawisz tryb A, to zmieniasz przysłonę ręcznie a aparat dostosowuje czas.

<< Jeśli potrzebny czas jest dłuższy od ustawionego w AutoISO to zwiększa odpowiednio ISO tak, aby czas był nie dłuższy od ustawionego maksymalnego. >>

Gdzie programujesz w menu (albo inaczej) czas aby zwiększało się automatycznie ISO ? Gdzie ustawiasz ten próg w Auto ISO ...? :shock:

Pozdrawiam
Moshica

krzysiekk
31-08-2005, 12:54
W menu, pozycja 5 - tam mozna ustawic ten prog. motzel, nic nie zakrecil :)

W trybie A to normalka ... zaciekawila mnie opcja w trybie M: ustawiamy czas, przyslone - a aparat za pomocą ISO ustawia ekspozycje - jak widac bardzo precyzyjnie. I w przypadku wykorzystywania calych kadrow szumy wystepujace w wyzszych czulosciach nie beda tak przeszkadzac.

Dzieki rocznik70

moshica
31-08-2005, 13:12
Czy chodzi tutaj o nastawienie domyślnej wartości ISO w menu ?
Możesz podpowiedzieć jaką nazwę ma ta opcja ? :oops:

krzysiekk
31-08-2005, 13:22
Chodzi o:
1 - wlaczenie AUTO ISO,
2 - wyznaczenie progowego czasu jego zadzialania

Wyznaczenie progu zadzialania funkcjonuje tak.

Ustawiasz 1/60 ... fotografujesz cos ciemnego. Aparat mierzy i chcialby dac czas 1/30 a poniewaz 1/30 jest dluzszy od ustawionego przez ciebie 1/60 aparat nie moze dac dluzszego czasu i tę niemozność rekompensuje zwiekszając czulosc (ISO). A ile bedzie zwiekszal? ... a no tyle aby czas wyniosl ustawione przez ciebie 1/60 :)

Opcja nazywa sie ISO Auto - instrukcja polska do D70 - strona 142

Pawel Pawlak
31-08-2005, 13:23

W trybie A to normalka ... zaciekawila mnie opcja w trybie M: ustawiamy czas, przyslone - a aparat za pomocą ISO ustawia ekspozycje - jak widac bardzo precyzyjnie. I w przypadku wykorzystywania calych kadrow szumy wystepujace w wyzszych czulosciach nie beda tak przeszkadzac.

Dzieki rocznik70

Ależ nie ma za co ;)

krzysiekk
31-08-2005, 13:25
No jak nie ma jak jest :-)
Czasem czlowiek nie pomysli o czyms oczywistym.

A mozesz mi sie odniesc do tego: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=13420 - ostatni post

Pawel Pawlak
31-08-2005, 13:27

Dzieki rocznik70

Ależ nie ma za co ;) Poza tym, nie wiemy czy zauważyłeś Krzysiekk, że jak jest ostry(nie poruszony) obraz to szumy znacznie łatwiej usunąć bez znacznej utraty detali. Czyli lepiej dać krótszy czas nawet kosztem ISO niż niskie iso i ruszone zdjęcie.

stig
31-08-2005, 13:46
Na moje -- brakuje tylko jedenj opcji w Auto ISO -- otoz okreslenie maksymalnego progu do ktorego moze sie czulosc podniesc... Ja jakos nie moge sie przemoc do uzywania np. 1600 ISO i wolalbym, zeby np. mogl ustawic -- owszem -- automat, ale max jaki moglby osiagnac, to ISO 800.

krzysiekk
31-08-2005, 13:50
stig, - dobrze mowisz, przydalo by sie, szczegolnie ze to sprawa stricte software'owa.
Tylko jak by toi potem dzialalo?Po dojsciu do wyznaczonej granicy ustawien aparat zaczalby poprostu niedoswietlac.

stig
31-08-2005, 13:54
stig, - dobrze mowisz, przydalo by sie, szczegolnie ze to sprawa stricte software'owa.
Tylko jak by toi potem dzialalo?Po dojsciu do wyznaczonej granicy ustawien aparat zaczalby poprostu niedoswietlac.

Hmmm... A jak teraz (bez ustawien granicy wzrostu czulosci) osiagnie 1600, to z kosmosu pojawi sie 6400 ISO, zeby jednak doswietlic? :)

krzysiekk
31-08-2005, 14:05
stig, - nie no, ja tylko tak sobie ... :oops:
oczywiscie masz racje

moshica
31-08-2005, 15:26
W takim razie jaką wartość progową byście ustawili dla obiektywu KITowego ?
Jeśli brać oczywiście długi koniec z cropem tj. 105mm, to ustawić czas na 1/125s poniżej którego ma ISO się zwiększać ?
Chcodzi mi o Wasz zdanie co do tej wartości aby zdjęcia wychodziły nieporuszone. Pomijam indywidualne drgania rąk :lol: a raczej o tę teoretyczną wartość (średnią)

krzysiekk
31-08-2005, 15:34
fotografuje 300/4+1.4x = 630 z cropem .... ustawiam 1/60 :-). Wiem wiem ... ale mam statyw :)
Ustawilem 1/60 bo przy dluzszych czasach lustro wali ,,jak ruska haubica'' :-) (cyt. tekstu ALF'a - pozdrawiam).
No a jak lustro wali to nawet statyw nie pomaga.

moshica, - ja bym tak wlasnie ustawil jak piszesz. Czyli jednak nie 1/70 ale wlasnie 1/105 teoretycznie.