PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kopenhaga - Central Station

GDN
08-02-2016, 15:31
Zdjęcie powstało w sumie przypadkiem w trakcie 1,5 godzinnego spaceru po Kopenhadze. Mieliśmy za sobą kilka dni i kilka tys km spędzonych w aucie i nie było siły nawet dźwigać statywu.
Zdjęcie wykonane "z murku", jedna ekspozycja, Nikon D750 + 14-24.
Jak się podoba?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/dworzecmale-1.jpg
źródło (http://piotrglodzik.pl/pokaz/dworzecmale.jpg)

2pompony
08-02-2016, 16:13
Fajna ekspozycja, dobry technicznie efekt zważając na okoliczności (murek, brak statywu, i takie rzeczy), nawet budynek dworca fajnie chyba wygląda w rzeczywistości - i tylko szkoda, że kadr taki dobrałeś. Na pierwszym planie niezbyt widowiskowe zaplecze peronów, jakieś torowiska, jakieś krzaczory pomiędzy nimi, a potencjalnie najfajniejsze z tego zdjęcia, czyli sam budynek dopiero na horyzoncie...

Nie było jakiegoś podobnego murka tam daleko, gdzie przy barierce stoi taka trójka ludzi?

Dho'ine
09-02-2016, 16:19
Nie jest złe,ale: kompozycję psuje żółty murek na dole i wieża po lewej oraz wydaje mi się ze lekko leci w prawo dach. I ciut brakuje mi kontrastu.

GDN
09-02-2016, 16:58
Dzięki za uwagi.
W miejscu tym wylądowałem dosyć przypadkowo. Przyznam, że "tam daleko, gdzie przy barierce stoi taka trójka ludzi" nawet nie byłem, ale podejrzewam, że jest zbyt blisko aby fotografować budynek dworca ( chyba, że czymś bardzo szerokim, robiąc panoramę).
Nie jest to typowo architektoniczny shot, choć przedstawia przestrzeń miejską i jej architekturę. Z założenia zdjęcie miało przedstawiać dworzec, ale z elementami kultury miejskiej. Od małolata byłem fanem graffiti i w moim odczuciu ta "obskórność" murów i tory oddają klimat tego miejsca ( a na pewno chwili w której było robione zdjęcie).
Zapewne najlepszym w ogóle miejscem na zrobienie zdjęcia byłby ten brzydki daszek tuż poniżej środka kadru, ale tak jak wspomniałem (nie szukając wytłumaczeń) byłem w tym miejscu 3-5 min.

tbogdanowicz
10-02-2016, 21:14
Rozumiem że "Od małolata byłem fanem graffiti", ale ono odciąga wzrok od budynki i psuje kadr. Jest gorzej niż zbędne - ono przeszkadza.

LoboWilk
15-02-2016, 23:07
Jezli moge wtracic swoje totalnie amatorskie zdanie to mi sie podoba. Wyglada dosc ciekawie z tym grafiti. Taki podzielony plan na gore czyli dworzec i miejskie podziemie czyli grafitii na dole jak i po bokach pod wiaduktami.
Moze samo architektonicznie zdjecie nie najlepsze ale w tym kontekscie jak to zobaczylem jest ok.
Pozdrawiam