Zobacz pełną wersję : Zdalne sterowanie
Witam.
Jestem w posiadaniu Nikona D610 oraz dwóch lamp błyskowych jedna to SB-28, a druga SB-900 i teraz moje pytanie.
Jaki polecili byście mi zestaw zdalnego wyzwalania z możliwością sterowania nimi ??
Czyli co ma być zamontowane na aparacie, a co na lampie i jakiej firmy / model (miło by było gdyby się pojawiły linki do konkretnych urządzeń)
Dziękuję i pozdrawiam.
Do SB-900 masz całą gamę wyzwalaczy z TTL:PocketWizard FlexTT5, MiniTT1
Phottix Odin, Odin II
Pixel King Pro
YN-622N-TX kit
Voeloon 810-RT
Meike MK-GT600
Cactus V6
I jeszcze kilka innych
Do SB-28 masz jedynie nogi. Lampa ma inny system TTL niezgodny z aktualnym i-TTL.
Można praktycznie na 3 lampy: lampa wbudowana w aparat oświetla i steruje iTTL SB - 900 oraz wyzwala SB-28 na ostatni błysk.
Radiowo jw. Tylko wyjdzie drogo i trochę bezsensu sterować z aparatu jedną lampą. Te systemy służą do odpalania wielu błyskotek. Pod warunkiem, że wszystko się ze sobą dogada. Twoje lampy gadają w różnych językach ;)
Czyli jak dokupię SB-910 i jeden z systemów podanych przez GonzoG, to dwie będą mi ładnie współpracować ?
Teoretycznie. Lampy się dogadają z tym, że bym podarował sobie wszelkiego rodzaju wynalazki do wyzwalania lamp, gdzie serwis jest na "5 aweni w Pekinie". Przejrzyj dokładnie specyfikacje odpałek i wybierz to co najbardziej odpowiada.
Zainteresował mnie ten zestaw Pixel King Pro Wyzwalacz radiowy eTTL link do sklepu (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/pixel-king-pro-wyzwalacz-radiowy-ettl-do-nikon.html)
Wykorzystywał by to wszystko do robienia zdjęć na salach balowych przy ewentualnych imprezach okolicznościowych, chcę lampy rozstawić na statywach i odpalać je zdalnie z możliwością korekcji ustawień.
Amirez jak już wspomniałeś o serwisie, to może orientujesz się Ty lub ktoś inny jak to jest z ewentualnym serwisowaniem tego Pixel Kinga ??
Kojocisko
07-02-2016, 21:58
Ostatnio na świetnym i przekonującym video DR500 polecał Phottix Odin. Dla mniej wymagających - YN622, dla pragnących standardu i niezawodności Pocket Wizzard.
Nie wierzę w serwis tych urządzeń, co najwyżej gwarancję sklepu. Pixel King jak się nie mylę też ma swoich zadowolonych użytkowników, a sklep jest w porządku.
Wysyłasz (zawozisz) do sprzedawcy a ten wymienia Ci na nowy zestaw. Tak działa "serwis".
W okresie gwarancji/rękojmi za wady towaru odpowiada sprzedawca. Czyli przy optymalnej dobrej woli sprzedawcy - wymiana sprzętu. W środku wyzwalaczy praktycznie "nie nie ma". Po okresie gwarancji/rękojmi - zaprzyjaźniony, dobry elektronik. Niestety ;) PocketWizzard to taki standard, ma polskiego dystrybutora. Zadzwoń, powiedzą jak z serwisem.
Koledzy dziękuję serdecznie za pomoc, finalnie zdecyduje się na zakup Pixel King Pro oraz dokupienie lampy SB-910.
Pozdrawiam