PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Nocna Warszawa

arturmsi
29-01-2016, 20:24
1.Nocna Warszawa

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/pmYdABMnj)
Widok z Pragi Południe.

2pompony
29-01-2016, 21:25
Według mnie do szybkiej poprawy:

1. kadr (i to zdecydowanie);
2. obróbka - w szczegółach (np. poświata wokół wysokich budynków) i w całości (słabe światła, smoliste cienie, ogólnie to brak blasku).

SerU
29-01-2016, 21:40
Za Pomponami - nie wiem, co jest takiego ciekawego po lewej stronie kadru, że postanowiłeś ją zostawić (może ta chmura przypomina Ci krokodyla? ;) ). 1/3 góry i nicość po lewej stronie do wykadrowania. Wyciągnąć z cieni, dodać bieli, nie gasić tak highlights i będzie OK ;) Jeśli używasz LR i bawisz się suwakami w zakładce basic, to przytrzymaj wciśnięty ALT - czasem pomaga zobaczyć nieco więcej ;)

arturmsi
29-01-2016, 22:24
Dzięki za opinię. Kadrowo było fakt to nie ruszane, lewej ciąć nie chciałem, a zastanawiałem się nad dołem...co do świateł/cieni, użyłem wbudowanego trybu hdr i pozbawiłem się takim sposobem raw-a...nastepna fota będzie z uwzględniemiem uwag i podpowiedzi!

basket
29-01-2016, 22:49
Ja myślę, że sam dół nie wnosi za wiele. Niebo też jest takie sobie. Kadr taki mało zdecydowany. Spróbuj zmienić proporcje. Wywal bloki na dole tak aby pozostawić tylko budynki centrum.

arturmsi
29-01-2016, 22:54
tak też zoomowałem, ale trochę słaby statyw i przy 300mm delikatnie nieostre, musze dociążyć go,a ta fota na 120mm.

Borat1979
29-01-2016, 23:43
Podstawowa sprawa to zdjęcia nocne robi się w rawie a nie w jpgu.

tak też zoomowałem, ale trochę słaby statyw i przy 300mm delikatnie nieostre, musze dociążyć go,a ta fota na 120mm.
A statyw, który telepie się przy zdjęciach z lekkim teleobiektywem warzącym raptem 0,5 kg to się nadaje na wieszak do suszenia gaci a nie do zdjęć :) Nie ma co dociążać tylko sprzedać to gówno i kupić porządny statyw.

arturmsi
30-01-2016, 11:00
Podstawowa sprawa to zdjęcia nocne robi się w rawie a nie w jpgu.
A statyw, który telepie się przy zdjęciach z lekkim teleobiektywem warzącym raptem 0,5 kg to się nadaje na wieszak do suszenia gaci a nie do zdjęć :) Nie ma co dociążać tylko sprzedać to gówno i kupić porządny statyw.
Jak najbardziej się zgadzam, ale: była to próba wbudowanego hdr-u w aparat więc tylko jpg. Statyw był kupowany ładne parę lat temu, kiedy to głównym wyznacznikiem była cena i waga, obecnie świadomość co składa się na dobry statyw jest, budżet jeszcze nie ;)

Zawoj
27-02-2016, 21:23
Zapomniałeś dołączyć zdjęcia. Nie mam jak ocenić.