Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rogalin - [Nemeth]
Witam
Stare zdjęcie, które wygrzebałem z dysku.
Rogalin w podczerwieni.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/DSC6755_nx2_kw-2.jpg
źródło (http://i0.wp.com/www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2016/01/DSC6755_nx2_kw.jpg)
pozdr.
Archibald6803
28-01-2016, 17:11
MZ, pomimo atrakcyjnego wyglądu fotografii, kadr mocno przyciężkawy, przeładowany i zabałaganiony.... co nie znaczy, że mi się całkiem nie podoba ......
Po Twoich fotografiach jednak oczekuję, póki co, nieco więcej niż ostatnio pokazujesz ......
Adam Majchrzak
28-01-2016, 17:39
Trzeba przyznać, że IR jest ciekawą opcją na odrealnienie tego miejsca.
Bardzo lubię snuć się po tych zakątkach, błądzić między starorzeczami. Tęskni mi się już za obserwowaniem koziorogów... 8-)
Mi ten "bałagan" jak najbardziej pasuje, tak właśnie wygląda to miejsce. Jedynie co mi się nie podoba to kolorowy szum na niebie, to na skutek wysokiego ISO, czy postprocessingu?
Pozdrawiam =]
W kadrze dużo się dzieje i nie jest nudno. Sam nie wiem jak kiedyś mogłem tak uparcie szukać tylko wyizolowanych motywów - przecież to kompletna sztampa:) .
Bardzo dobra praca.
Jedynie co mi się nie podoba to kolorowy szum na niebie, to na skutek wysokiego ISO, czy postprocessingu?
Pozdrawiam =]
Miejsce jest magiczne. Szkoda tylko, że jest nie do uratowania i powoli umiera :(
ISO 200 ze staruszka D50. Zdjecie filtra AA też nie pomaga. Jak ogladam Rawy z d50 uświadamiam sobie jak wielki postęp dokonał się w produkcji matryc ;)
Kadr elegancki.
Co do jakości to faktycznie postęp jest ogromny. Sprawdzałeś jak sobie radzi d800 w podczerwieni?
Kadr elegancki.
Co do jakości to faktycznie postęp jest ogromny. Sprawdzałeś jak sobie radzi d800 w podczerwieni?
Jak zmienię D800 na coś nowszego (na co się nie zanosi) to dam znać :) Na razie czekam z D200 IR na wiosnę :)
G-creative
29-01-2016, 21:59
Podoba mi się Twoja praca, uzyskałeś ciekawy efekt. Jedyna uwaga jest natury technicznej, zwróciłbym więcej uwagi na niebo, zredukowałbym szum, trochę rzuca się w oczy. Ale ogólnie praca na plus!
Podoba mi się Twoja praca, uzyskałeś ciekawy efekt. Jedyna uwaga jest natury technicznej, zwróciłbym więcej uwagi na niebo, zredukowałbym szum, trochę rzuca się w oczy. Ale ogólnie praca na plus!
Faktycznie, szum widać, jednak (być może jestem nieco spaczony) liczy się dla mnie głównie efekt na papierze. A nadrukowałem się dość by kwestie odszumiania przestały spędzać mi sen z powiek ;)
Nie zapominajmy, że zdjęcie jest zmniejszone i podostrzone do www, co tylko podkreśla szumy.
To jest powrót do przeszłości :-) Tak ten kadr czytam. Od zgliszczy konaru do wiekowego drzewa. Lub odwrotnie :-) Do IR mnie nie trzeba przekonywać. Bardzo się podoba. Ziarno? wolał bym bez.
To jest powrót do przeszłości :-) (...)
Żebyś wiedział! :D jestem na tym forum od 10 lat i dawno już nie czytałem narzekań na szumy hehehe ;)
Znakomite zdjęcie, nic do poprawy , szumy srumy. Glanc jest.
Mi tu wsio gra i buczy ;).
Ładna IRenka, fajny kadr, a i jakościowo mi pasuje :D.
Powiem więcej: zalatuje analogiem :p :D i oczywiście nie jest to wadą.
Jak za IRenkami nie przepadam zbytnio, tak w Twoim wykonaniu (Paryż też pamiętam...) kupuję jak jest!
Jak za IRenkami nie przepadam zbytnio, tak w Twoim wykonaniu (Paryż też pamiętam...) kupuję jak jest!
Dobrą masz pamięć, 4 lata już od Paryża minęły ;)