PDA

Zobacz pełną wersję : NX i Rawy

alexsob
01-01-2016, 23:08
Mam pytanie o RAWy przeglądane w NX.
Od pewnego czasu staram się robić wszystkie zdjęcia RAWie, co akurat okazuje okazuje całkiem się bez seansu. Mój PSD CS3 nie otwiera zdjęć z D90 i tak muszę z Nikonowskim oprogramowaniu konwertować odrazu do JPG lub TIFF.
Jest różnica przeglądając z NX zdjęcia po kliknięciu trójkącika z napisem RAW. Rożnica w ostrości i przestrzeni barwnej.
Czy ktoś może wie jak zapisać lub prze konwertować z NX w jakości RAW.
Konwertowałem Rawy do JPG I TIFF 8/16 i bez zmian.

GonzoG
02-01-2016, 03:10
Albo masz RAWy, albo grafikę rastrową. Nie da się pogodzić obu rzeczy.

Poza tym podgląd w ViewNX jest domyślnie na podstawie miniatury zapisanej w RAWach i nie oddaje tego co będzie po eksporcie w pełnej rozdzielczości/jakości.

Inną zupełnie sprawą jest sama edycja RAWów w CS3. Zacznijmy od tego że sam PS w ogóle nie ma możliwości edycji RAWów - żadnych, to jest program pracujący na grafice rastrowej.
Do wywołania RAWów służy wtyczka ACR (Adobe Camera RAW). Adobe już dawno pomyślało o tym, aby w starszych wersjach bez problemów wywoływać nawet najnowsze RAWy - wystarczy konwersja do formatu DNG (też RAW).
Ściągasz ze strony Adobe "DNG Converter", konwertujesz pliki do formatu zgodnego z twoją wersją ACR i po problemie.

alexsob
02-01-2016, 14:28
Dzięki. Właśnie wczoraj ściągnąłem DNG Converter i jest super.ACR otwiera się bez problemów