Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dagmara
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/34pcmtc-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/34pcmtc.jpg)
Kadr, model i kontrast bardzo mi podchodza, ale retusz skory jak dla mnie jest too much zwlaszcza od dekoltu w gore..
Za przedmówcą, kadr, konwersja do BW bardzo fajne, ale skóra jakaś bardzo dziwna...
barracuda
31-12-2015, 19:23
Dołączę do narzekań :) Super portret, ale obróbka poszła trochę w złą stronę.
Bardzo ładne zdjęcie z bardzo nieładną skórą, a właściwie jej brakiem. W mojej prywatnej skali ocen, zdjęcie zbliżyło się do poziomu "lewitujące usta" i to nie jest dobrze... Gdyby jednak nie obróbka skóry i może częściowo włosów, to właściwie mógłbym nie odrywać od niego wzroku. Chciałbym mieć takie zdjęcie wydrukowane :D
RomanZWrocławia
01-01-2016, 15:29
Z dłońmi blisko twarzy jest ten kłopot, że wymagają większej często uwagi podczas retuszu niż sama twarz. I potem trzeba się nagłówkować, żeby obie faktury skóry ze sobą współgrały, obie wyglądały dobrze i wiarygodnie. Dodatkowo moim zdaniem w tym kadrze dłoń przeszkadza. Spadające fale połyskujących włosów dodatkowo wydłużyłyby kadr, odbiór kształtu twarzy. Światło i obiektyw kochają modelkę - nic tylko ją fotografować. Ale za przedmówcami - nieporadna obróbka zamiast pomóc popsuła zdjęcie.
Przypomniało mi się, że prowadzący kursy z retuszu nasz kolega z forum, Tomasz Pluszczyk prosił o wysyłanie do niego surowych zdjęć, na których przykładzie on pokazywał jaki potencjał uwalnia odpowiednio przeprowadzony retusz. Chętnie zobaczyłbym je obrobione doświadczoną ręką.
Wolałbym bluzkę z innego materiału, czegoś ciekawszego, z fakturą, Dokładniej ułożone, bardziej symetryczne, podłużne wycięcie dekoltu, Jeśli się nie mylę było jednak raczej spontaniczne, okołoświąteczne foto, niż zaplanowana sesja.
Modelka do pozazdroszczenia
Straszny plastik wyszedł, Retusz skóry fatalny
Można się czepiać plastiku, ale pierwsze co mi przyszło do głowy jak zobaczyłem zdjęcie to: Sin City - Damulka warta grzechu, świetny klimat!