PDA

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie stanowiska pracy

robank
13-12-2015, 16:00
Witam forumowiczów,

Temat pewnie wałkowany nie raz ale wydaje mi się, że każdy przypadek jest inny, każdy ma inne możliwości na zorganizowanie sobie stanowiska pracy

We wtorek lub środę odbieram moje nowe "baby" tzn się Eizo CX241. Niestety nie mogę sobie pozwolić na adaptację jakiegoś pokoju na moje "biuro" ponieważ wynajmuję tylko duży pokój, który jest moją sypialnią, pokojem dziennym i miejscem pracy. Niestety,tak muszę przetrwać jeszcze rok. W pokoju nie mogę i w sumie nie mam jak zrobić jakichkolwiek zmian typu malowanie ścian na szary lub biały kolor czy nawet inne umieszczenie biurka, wiec przy tym co mam muszę poprawić warunki pracy.
Biurko stoi przy jasno zielonej ścianie a na suficie trzyramienny żyrandol ze zwykłymi żarówkami. Pokój wielkości 3,5x4,5m wiec szału nie ma, w oknach zwykłe żaluzje wiec w jakiś tam sposób mogę ograniczyć dopływ światła słonecznego. Jak już wspomniałem nie za bardzo mogę robić jakieś modyfikacje i nie za bardzo chce, za rok zjeżdżam do Polski i wtedy pójdę na całość :-)

Myślałem żeby żarówki w żyrandolu zastąpić takimi :

http://www.integral-led.com/products/lamps/candle-56w-40w-5000k-520lm-e14-dimmable-frosted-lamp

a na biurku postawić coś tego typu:

http://www.fotoplus.pl/akcesoria-rozne/inne-akcesoria/Color-Confidence-lampa-GrafiLite-Mode

czy to ma sens ?

A może jakieś inne propozycje ?

robank
13-12-2015, 16:55
albo coś tego typu:

http://www.amazon.co.uk/Triple-Bright-Lamp-Tubes-Daylight/dp/B004ZUJ9H6/ref=pd_cp_201_3?ie=UTF8&refRID=0G0P137PS32ZEKG1ZVCA

robank
13-12-2015, 17:27
albo coś takiego:

http://www.szal-art.pl/lampa-task-xl-led_1673_6695/

popatrz
13-12-2015, 21:25
Kompromis-rozsądek-kasa i po raz drugi rozsądek, i szacowany zwrot z inwestycji.. Przepraszam, ale konkretniej nie umiem. Wybacz.

robank
13-12-2015, 21:38
Kompromis-rozsądek-kasa i po raz drugi rozsądek, i szacowany zwrot z inwestycji.. Przepraszam, ale konkretniej nie umiem. Wybacz.

Popatrz no rzeczywiście....konkretnie....już wiem co mam kupić, rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości i!!!!!

popatrz
13-12-2015, 21:53
Rzecz w tym że lampka do oceniania barwy odbitki kosztuje około 400 zł, a Ty piszesz że masz zielone ściany, to niedopuszczalne, przemaluj ściany; będziesz miał fajny monitor który powinien zrekompensować Ci brak idealnego miejsca do obróbki na które to miejsce możesz wydać sporo pieniędzy. Obyś je miał.

popatrz
13-12-2015, 21:57
Nie kpię sobie.

2pompony
13-12-2015, 22:05
Przecież pisze, że nei moze przemalować... Ja zresztą uważam, że kolor ścian jest tutaj niestety kluczowy. I mówię niestety nie przez przejęzyczenie - zielony jest agresywny, jeśli idzie o stanowisko pracy grafika pilnującego kolorystyki. Ideałem byłoby, gdybyś mógł przemalować przestrzeń za monitorem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, spróbuj powiesić tam jakieś obojętne tło, ima bardziej obojętne tym lepiej. To nie musi być na całą ścianę, to musi być wystarczająco duże, żeby wystawało z boków i ponad telewizorem, żebyś nie oglądał monitora na tle zielonej ściany, bo stracisz poczucie co jest neutralnie szare a co nie i będziesz stosować przegięcie w obróbce.

Miałem tak przez jakiś czas i nie wspominam tego dobrze - efekty pracy zresztą też nie były najlepsze, ale nie mogłem przeskoczyć pracodawcy.

W końcu dwa kawały bristolu powieszone prowizorycznie na ścianie za monitorami załatwiło jakoś sprawę, a potem przeniosłem się gdzie indziej...

robank
13-12-2015, 22:16
I mówię niestety nie przez przejęzyczenie - zielony jest agresywny, jeśli idzie o stanowisko pracy grafika pilnującego kolorystyki. Ideałem byłoby, gdybyś mógł przemalować przestrzeń za monitorem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, spróbuj powiesić tam jakieś obojętne tło, ima bardziej obojętne tym lepiej.

to nie jest bardzo agresywna zieleń no ale jest i może uda mi się jakoś to rozwiązać a co z oświetleniem które podałem ??? dowiedziałem się w miedzy czasie, że światło 6500k to zbyt ciepła barwa i powinno być 5000k
Ja nie chcę robić z pokoju laboratorium ale chce poprawić co się da aby zabawa w retusz i późniejszy wydruk był przyjemnością i nie kończył się wku...niem !!!!

2pompony
13-12-2015, 22:26
Nie nie, mówiłem w innym sensie o agresywności koloru... Oczywiście w życiu codziennym zielony nei jest agresywnym kolorem, a nawet - jak niektórzy oftalmolodzy sądzą - wpływa korzystnie na zdirowie oczu...

Raczej idzie mi o to, ze oglądając obraz monitora na tle kolorowej ściany, nabierasz innego poczucia równowagi kolorystycznej i zaczynasz nieświadomie traktować otaczającą monitor zieleń ścian jako obojętną, co wpływa - i to mocno - na odbiór kolorów na monitorze. Ciężkie do opisania, ale działa to trochę podobnie, jakbyś nagle 'w oczach' zrobił sobie zmianę WB. Zapamiętasz wszystkie kolory, obróbkę i będzie OK, jak zobaczysz to za dwa dni na tle tej samej ściany, to też będzie dobrze.

Ale jak zamiast zielonego tła (do którego oko będzie niejako trochę przyzwyczajone) dasz inne, lub będziesz oglądał monitor w nowym miejscu na innym tle, możesz doznać lekkiej załamki. Stąd polecają jako tła za monitorem używać czegoś możliwie najbardziej obojętnego, np. lekkiej szarości, a i to im dokładniej obojętnej (a nie zimnej lub ciepłej) tym lepiej.

robank
13-12-2015, 23:31
2pompony
tak jak już napisałem, sprawa koloru ściany została praktycznie rozwiązana....po rozmowie w właścicielem mieszkania, dostałem pozwolenie na przemalowanie:)
Pozostaje kwestia oświetlenia, wciąż nie mam odpowiedzi na moje pytanie czy jakiekolwiek wymienione przeze mnie oświetlenia zda egzamin

tomajk
14-12-2015, 00:00
Zwracam tylko uwagę na to, że 5000K jest cieplejsze niż 6500K im mniej K tym cieplejsza barwa światła.

robank
14-12-2015, 00:14
Zwracam tylko uwagę na to, że 5000K jest cieplejsze niż 6500K im mniej K tym cieplejsza barwa światła.

tak, oczywiście masz racje...właśnie zauważyłem, że źle napisałem

tomajk
14-12-2015, 07:59
Może zakup namiociku do fotografii bezcieniowej, i przystosowanie go jako osłony stanowiska pracy byłby dobrym rozwiązaniem. Zafarbować, bądź pomalować materiał na szaro, coś nie coś wyciąć i stawiasz w 5min. Jeśli to ma być rozwiązanie tylko tymczasowe może być tańsze i mniej kłopotliwe niż malowanie pokoju.

mmluty
14-12-2015, 12:32
Podzielę się krótko swoimi doswiadczeniami w rozwiazaniu problemu oswietlenia, a trochę czasu mi to zabrało ażeby zorientować się co w tym jest najważniejsze.
Punkt wyjscia to temperatury barwowe: monitor 6500K oswietlenie około 5000K. Jeżeli oswietlenie ma służyć do pracy przy monitorze oraz równocześnie do oceny wydruku to swiatło musi być odpowiednio silne i dobrej jakości RA>95 z minimalnym dodatkiem UV aby prawidłowo ocenić kolory odbitki na papierach z dodatkiem wybielaczy optycznych. Musi to więc być dobra świetlówka w oprawie rastrowej bez jakichś szyb czy plastiku pod świetlówka, ponieważ psują widmo swiatła. Żeby się zbędnie nie rozwodzić podam linki do sklepów w ktorych sam kupowałem.
http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki.html?manufacturer=400
http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/tasmy-led-oprawy-rastrowe-i-swietlowkowe/oprawy-swietlowkowe/oswietleniowa-oprawa-liniowa-ofra-kanlux,p182861,l1187.html
Oczywiscie kupować można gdziekolwiek ale w linkach są dokładne parametry żeby wiedzieć czego szukać, bez zbędnego tutaj rozpisywania się.
Najlepiej dobierać oprawy ze statecznikiem elektronicznym oddzielnym na każdą "rurę" co umożliwia ewentualną regulację ilości światła poprzez wyjęcie jednej świetlówki lub kolejnych w oprawach kwadratowych na cztery świetlówki.
Lampa może być umocowana w Twoim przypadku prowizorycznie do sufitu z poprowadzonym na zewnątrz przewodem przyłączonym np. do gniazdka i wyłącznikiem przelotowym. Oprawę należy umieścić za monitorem, żeby swiatło bezposrednio nie padało na ekran. Oznacza to że monitor powinien być odsunięty od ściany o jakiś metr, a oprawa mocowana blisko ściany. W przeciwnym przypadku moze być konieczny solidny kaptur na monitor. W zależności od konkretnej sytuacji oprawę świetlówek można opuścić na łańcuszkach lub sznurkach na pewną odległość od sufitu.
Kiedy będziesz się wyprowadzał to zdejmiesz oprawę ze świetlówkami i zainstalujesz w innym miejscu, chociaż tutaj należy zaznaczyć że tego typu swietlówek nie eksploatuje się do momentu aż przestają świecić ponieważ tracą parametry oświetlenia.

mmluty
14-12-2015, 15:46
Przepraszam, że post pod postem, ale otrzymałem właśnie info od naszego kolegi forumowego Tomasza Pluszczyka, że napisał nowy tekst na temat oswietlenia stanowiska do obróbki zdjęć. Więc myślę, że wato zamieścić w tym miejscu link do tego artykułu. Warto przeczytać.
http://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/