Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Przygotowanie stanowiska pracy

Witam forumowiczów,

Temat pewnie wałkowany nie raz ale wydaje mi się, że każdy przypadek jest inny, każdy ma inne możliwości na zorganizowanie sobie stanowiska pracy

We wtorek lub środę odbieram moje nowe "baby" tzn się Eizo CX241. Niestety nie mogę sobie pozwolić na adaptację jakiegoś pokoju na moje "biuro" ponieważ wynajmuję tylko duży pokój, który jest moją sypialnią, pokojem dziennym i miejscem pracy. Niestety,tak muszę przetrwać jeszcze rok. W pokoju nie mogę i w sumie nie mam jak zrobić jakichkolwiek zmian typu malowanie ścian na szary lub biały kolor czy nawet inne umieszczenie biurka, wiec przy tym co mam muszę poprawić warunki pracy.
    Biurko stoi przy jasno zielonej ścianie a na suficie trzyramienny żyrandol ze zwykłymi żarówkami. Pokój wielkości 3,5x4,5m wiec szału nie ma, w oknach zwykłe żaluzje wiec w jakiś tam sposób mogę ograniczyć dopływ światła słonecznego. Jak już wspomniałem nie za bardzo mogę robić jakieś modyfikacje i nie za bardzo chce, za rok zjeżdżam do Polski i wtedy pójdę na całość

Myślałem żeby żarówki w żyrandolu zastąpić takimi :

http://www.integral-led.com/products...e-frosted-lamp

a na biurku postawić coś tego typu:

http://www.fotoplus.pl/akcesoria-roz...GrafiLite-Mode

czy to ma sens ?

A może jakieś inne propozycje ?

Domyślnie

Kompromis-rozsądek-kasa i po raz drugi rozsądek, i szacowany zwrot z inwestycji.. Przepraszam, ale konkretniej nie umiem. Wybacz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popatrz Zobacz posta
    Kompromis-rozsądek-kasa i po raz drugi rozsądek, i szacowany zwrot z inwestycji.. Przepraszam, ale konkretniej nie umiem. Wybacz.
    Popatrz no rzeczywiście....konkretnie....już wiem co mam kupić, rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości i!!!!!

Domyślnie

Rzecz w tym że lampka do oceniania barwy odbitki kosztuje około 400 zł, a Ty piszesz że masz zielone ściany, to niedopuszczalne, przemaluj ściany; będziesz miał fajny monitor który powinien zrekompensować Ci brak idealnego miejsca do obróbki na które to miejsce możesz wydać sporo pieniędzy. Obyś je miał.

Domyślnie

Przecież pisze, że nei moze przemalować... Ja zresztą uważam, że kolor ścian jest tutaj niestety kluczowy. I mówię niestety nie przez przejęzyczenie - zielony jest agresywny, jeśli idzie o stanowisko pracy grafika pilnującego kolorystyki. Ideałem byłoby, gdybyś mógł przemalować przestrzeń za monitorem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, spróbuj powiesić tam jakieś obojętne tło, ima bardziej obojętne tym lepiej. To nie musi być na całą ścianę, to musi być wystarczająco duże, żeby wystawało z boków i ponad telewizorem, żebyś nie oglądał monitora na tle zielonej ściany, bo stracisz poczucie co jest neutralnie szare a co nie i będziesz stosować przegięcie w obróbce.

Miałem tak przez jakiś czas i nie wspominam tego dobrze - efekty pracy zresztą też nie były najlepsze, ale nie mogłem przeskoczyć pracodawcy.

W końcu dwa kawały bristolu powieszone prowizorycznie na ścianie za monitorami załatwiło jakoś sprawę, a potem przeniosłem się gdzie indziej...
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 13-12-2015 o 22:07
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    I mówię niestety nie przez przejęzyczenie - zielony jest agresywny, jeśli idzie o stanowisko pracy grafika pilnującego kolorystyki. Ideałem byłoby, gdybyś mógł przemalować przestrzeń za monitorem, ale jeśli to nie wchodzi w grę, spróbuj powiesić tam jakieś obojętne tło, ima bardziej obojętne tym lepiej.
    to nie jest bardzo agresywna zieleń no ale jest i może uda mi się jakoś to rozwiązać a co z oświetleniem które podałem ??? dowiedziałem się w miedzy czasie, że światło 6500k to zbyt ciepła barwa i powinno być 5000k
    Ja nie chcę robić z pokoju laboratorium ale chce poprawić co się da aby zabawa w retusz i późniejszy wydruk był przyjemnością i nie kończył się wku...niem !!!!

Domyślnie

Nie nie, mówiłem w innym sensie o agresywności koloru... Oczywiście w życiu codziennym zielony nei jest agresywnym kolorem, a nawet - jak niektórzy oftalmolodzy sądzą - wpływa korzystnie na zdirowie oczu...

Raczej idzie mi o to, ze oglądając obraz monitora na tle kolorowej ściany, nabierasz innego poczucia równowagi kolorystycznej i zaczynasz nieświadomie traktować otaczającą monitor zieleń ścian jako obojętną, co wpływa - i to mocno - na odbiór kolorów na monitorze. Ciężkie do opisania, ale działa to trochę podobnie, jakbyś nagle 'w oczach' zrobił sobie zmianę WB. Zapamiętasz wszystkie kolory, obróbkę i będzie OK, jak zobaczysz to za dwa dni na tle tej samej ściany, to też będzie dobrze.

Ale jak zamiast zielonego tła (do którego oko będzie niejako trochę przyzwyczajone) dasz inne, lub będziesz oglądał monitor w nowym miejscu na innym tle, możesz doznać lekkiej załamki. Stąd polecają jako tła za monitorem używać czegoś możliwie najbardziej obojętnego, np. lekkiej szarości, a i to im dokładniej obojętnej (a nie zimnej lub ciepłej) tym lepiej.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów