Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tani statyw - okazjonalnie

C_K
12-12-2015, 20:04
Witam

Czasami przydałby mi się statyw. Nie mówię o wieszaniu na nim zestawu D4 + 600mm ale zwykłe używanie typu:
- od czasu do czasu fotka wieczorem
- czasem pamiątka na tle czegoś gdy nie ma w pobliżu nikogo kto pstryknąłby mi
- ewentualnie podczas kręcenia kilku minut filmu obiektom niemal statycznym

Dlatego chciałam kupic tani lekki statyw. Problem w tym że maja one rózne głowice i nie wiem która głowica jest lepsza/gorsza lub bardziej dopasowana do tego co chciałabym zrobić.
Jako że budżet to max 300 zł wybrałam następujące 3 modele które odpowiadają mi marką, ciężarem oraz ogólnie gabarytowo
Będę wieszała na nim D7100 z sigmą 17-50 2.8 lub 85-tką 1.8 więc lżejsze szkła. Mam jeszcze pare tele ale raczej nie przewiduję ich montowania na statywie (70-300 VR i T 7200 2.8 )

1. Slik SPRINT PRO II 3WAY SH-704E

2. Slik SPRINT PRO EZ SH-707E

3. Slik PRO 330 DX + głowica (głowica taka: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/slik-pro-330-dx.html )

Który z nich i dlaczego ? Chyba ze do 300 zł jest coś lepszego.

pozdrawiam i dziękuje.

Jack80
14-12-2015, 10:03
Poszukaj na forum jest kilka wątków na ten temat z odpowiedzią

C_K
14-12-2015, 10:35
Poszukałam - nie ma. Oprócz kilku ogólnych uwag na temat statywu nie ma odpowiedzi na moje pytania. Szczegolnie na najwazniejsze - który z tych 3.

KaarooL
15-12-2015, 05:03
Tanie statywy SLIK są solidne (moim zdaniem nie gorsze pod tym względem od 2x droższych frotek), ale ta mini głowica robi tylko za wabik. Trzeba toto wymienić na solidną głowicę z dużą złączką czyli budżet automatycznie się podwaja.

Co więcej - warto brać jak najwyższy statyw, bo wtedy jest sztywniej a większy ciężar działa na plus przy długiej ekspozycji.