Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    C_K
    Gość

Domyślnie Tani statyw - okazjonalnie

Witam

Czasami przydałby mi się statyw. Nie mówię o wieszaniu na nim zestawu D4 + 600mm ale zwykłe używanie typu:
    - od czasu do czasu fotka wieczorem
    - czasem pamiątka na tle czegoś gdy nie ma w pobliżu nikogo kto pstryknąłby mi
    - ewentualnie podczas kręcenia kilku minut filmu obiektom niemal statycznym

Dlatego chciałam kupic tani lekki statyw. Problem w tym że maja one rózne głowice i nie wiem która głowica jest lepsza/gorsza lub bardziej dopasowana do tego co chciałabym zrobić.
    Jako że budżet to max 300 zł wybrałam następujące 3 modele które odpowiadają mi marką, ciężarem oraz ogólnie gabarytowo
    Będę wieszała na nim D7100 z sigmą 17-50 2.8 lub 85-tką 1.8 więc lżejsze szkła. Mam jeszcze pare tele ale raczej nie przewiduję ich montowania na statywie (70-300 VR i T 7200 2.8 )

1. Slik SPRINT PRO II 3WAY SH-704E

2. Slik SPRINT PRO EZ SH-707E

3. Slik PRO 330 DX + głowica (głowica taka: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/slik-pro-330-dx.html )

Który z nich i dlaczego ? Chyba ze do 300 zł jest coś lepszego.

pozdrawiam i dziękuje.

Domyślnie

Poszukaj na forum jest kilka wątków na ten temat z odpowiedzią

C_K
    Gość

Domyślnie

Poszukałam - nie ma. Oprócz kilku ogólnych uwag na temat statywu nie ma odpowiedzi na moje pytania. Szczegolnie na najwazniejsze - który z tych 3.

Domyślnie

Tanie statywy SLIK są solidne (moim zdaniem nie gorsze pod tym względem od 2x droższych frotek), ale ta mini głowica robi tylko za wabik. Trzeba toto wymienić na solidną głowicę z dużą złączką czyli budżet automatycznie się podwaja.

Co więcej - warto brać jak najwyższy statyw, bo wtedy jest sztywniej a większy ciężar działa na plus przy długiej ekspozycji.

Uprawnienia umieszczania postów