PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel synchro

andi87
12-12-2015, 16:08
Witam,

Dawno temu zrobiłem sobie kabel synchro przenoszący całą automatykę z mojej D90 do lampy. W tym celu kupiłem najkrótszy możliwy kabel synchro w formie spirali i dwóch kostek na końcach, który tą automatykę przenosił. Przeciąłem go w połowie i założyłem dwie wtyczki. Między dwie wtyczki wpiąłem kabel o długości 14m (to była maksymalna długość kabla, przez którą aparat dogadywał się z lampą). Teraz moja nowa puszka D610 nie chce porozmawiać z moją lampą nawet przez kabel długości 4m. Sam spiralny kabel synchro z kostkami (oryginalny) działa. W czym może być problem? Czyżby długość kabla 4m to już za wiele dla nowej puszki? W sprzedaży można znaleźć oryginalne kable synchro o długości nawet 10m http://www.phottix.com/index.php/pl/flash-accessories-11/ttl-10m-sc-28.html?___from_store=en. W czym jest problem? Jeśli ktoś ma pomysł, niech podsunie.

r_m
12-12-2015, 17:25
Teraz moja nowa puszka D610 nie chce porozmawiać z moją lampą nawet przez kabel długości 4m. Sam spiralny kabel synchro z kostkami (oryginalny) działa.
W sprzedaży można znaleźć oryginalne kable synchro o długości nawet 10m
W czym jest problem?

Stawiam, ze w jakości kabla.

andi87
31-12-2015, 16:37
Obecnie nie posiadam lepszego kabla 5 żyłowego. Czy podpinając lepszej jakości kabel 2 żyłowy na środkowy styk (+) oraz sanki stopki (-) przeniosę błysk na lampę bez automatyki (bez opóźnienia)? Czy może moje nowe body D610 jest jakoś bardziej specyficzne i nic mu nie pasuje? Czy jest możliwość uszkodzenia aparatu D610 przez stosowanie długiego kabla (ok. 10-15m) w połączeniu lampy błyskowej Nissin Di866 Mark II?

GonzoG
31-12-2015, 19:48
Z 2 żyłowym kablem powinno gadać.
Co do TTL - może to być też wina długości kabla. TTL to komunikacja 2-stronna więc opóźnienia są bardzo ważne. To dokładnie tak samo jak przy USB - ograniczenie długości wynika tylko z powodu czasu w jakim sygnał pokonuje dana odległość.

andi87
02-01-2016, 19:48
Ok. Czy mogę jakoś uszkodzić aparat lub lampę, podpinając tylko te 2 styki z 5? Czy aparat lub lampa jest do takiego działania przystosowana? Omijam w ten sposób automatykę i zostaje mi tylko obsługa manualna lampy rozumiem? Czy w ten sam sposób wygląda zwykłe podłączenie za pomocą kabla PC?

GonzoG
03-01-2016, 13:41
Nic nie możesz uszkodzić.
Wszystkie lampy bez TTL są w ten sposób wyzwalane.

andi87
06-01-2016, 21:25
Nic nie możesz uszkodzić.
Wszystkie lampy bez TTL są w ten sposób wyzwalane.

Dziękuję za info. Błyska, że aż miło :) Muszę jeszcze kiedyś spróbować z tym kablem 5-żyłowym lepszej jakości, być może będzie śmigać jak dawniej.