Zobacz pełną wersję : nikon d 70
kaj55555
23-11-2015, 20:23
Witam kupiłem ostatnio nikona d70 gdy doszedł rozpakowałem wszystko sprawdziłem chodzi. chce zrobić zdjęcie ostrzy af spust do końca i cisza... nie mogę zrobić zdjęcia męczyłem się godzinę i gdzieś przez przypadek zrobił 3 zdjęcia na ok 100 prób. używam nikona od ponad roku i ten miał być zastępczy wszystko sprawdziłem i ustawienia są poprawne nie wiem co jest? pomóżcie...
Proponuję sprawdzić jeszcze w trybie MF autofokusa, jeśli sytuacja będzie taka sama to prawdopodobnie jest to wina spustu migawki, konkretnie drugiego stopnia.
Buldoggg
23-11-2015, 20:40
dzwon do sprzedawcy i dogadaj się, bo moim zdaniem to ostry wałek!!
Bez szkła klapie ok (naturalnie sprawdzaj w trybie M)?
Studio5s
23-11-2015, 22:15
Wykonaj reset z menu aparatu oraz klawiszy z zielonymi kropkami.
kaj55555
24-11-2015, 02:46
próbowałem już na trybie af i na manualu i nic to nie dało.. sprzedawca twierdzi że nie używał go 2 miesiące i bez sprawdzenia wysłał bo niby wcześniej działał super. fakt sprawdzałem go i ma przebieg 14 t. klapnięć więc to stosunkowo nie dużo.. a jak wykonać ten reset klawiszy z zielonymi kropkami?
Po prostu wciśnij jednocześnie klawisze z zielonymi kropkami i przytrzymaj przez kilka sekund, poza tym na dolnej płycie korpusu tez jest przycisk resetowania.
kaj55555
24-11-2015, 23:07
nic nie pomogło. poszedłem do serwisu i koszt naprawy był równy kosztom aparatu. i odesłałem sprzęt sprzedającemu.
Dzięki za rady!
Pozdrawiam!