Zobacz pełną wersję : RAW Jaki program?
Witam
Mam zamiar przezucic sie z JPG'ow na RAW'y i niewiem od czego zacząć, jaki np. program byście polecali do obróbki?
Moze jakies porady dla zaczynającego w RAW'ach?
Z góry dzięki :)
Pozdrawiam
Mam zamiar przezucic sie z JPG'ow na RAW'y i niewiem od czego zacząć, jaki np. program byście polecali do obróbki?
Moze jakies porady dla zaczynającego w RAW'ach?
Porada jedna i jedyna. Zacznij czytac to forum. Ono nie istnieje tylko po to, zeby zadawac pytania i czytac na nie odpowiedzi. Nie jestes tez jedynym, ktory takie pytanie w ciagu ostatnich kilku lat zadal. Jak wiec sie domyslasz --temat jest przewalkowany -- wystarczy tylko czytac to, co juz bylo wiele razy napisane.
Dzięki, wsumie to masz racje, jestem nowy na tym forum więc dlatego takie pytanie zadałem bo nie wiedziałem ze juz taki temat był :)
takie pytanie zadałem bo nie wiedziałem ze juz taki temat był :) Czyli sadzisz, ze jestes jedynym uzytkownikiem Nikona, ktory wpadl na pomysl fotografowania w NEFach, i ma problem z wyborem oprogramowania? :D
CaptureOne LE
www.phaseone.com
CaptureOne LE
www.phaseone.com (http://www.phaseone.com)
Kupujesz kartę SanDisk i w komplecie dostajesz kod do programu CaptureOne LE, lub ściągnij sobie Triala...
bukowy dziad
17-05-2007, 15:38
a to jeszzcze ta promocja z sandiskami trwa? bo chodzily sprzeczne opinie.
seeth: to, ze jestes nowym uzytkownikiem tylko cie pograza;) - powinienes niejako z zalozenia przejrzec cale forum i archiwum zanim zaczniesz cos pisac - potem juz sobie mozesz pozowlic na bledy, powtorzenie pytan, wrzucanie linkow, ktore juz byly, czy tez w koncu na mega offtopy;) na zasadzie: zeby jesc rybe nozem i widelcem musisz najpierw wiedziec, ze tego robic nie wolno;)
jak chcesz robic w rawach to polecam jedno cwiczonko - rob na poczatku raw+jpg i proboj bawiac sie suwaczkami w rawie osiagnac efekt podobny do jpga ( na poczatku mozesz sie mocno zdziwic wygladem zdiecia w rawie, szczegolnie jesli skorzystasz z acr). a jesli chcesz przesiadke najmniej bolesną (jakosciowo- bo ergonomicznie bolesną jak trzymanie canona 400d;)), to pobaw sie dedykowanym capture NX (zakladajac, ze masz nikosia). przez miesiac jest darmowy.
ok, dzieki za rady, napewno z nich następnym razem przy pisaniu tematu skorzystam :)
a to jeszzcze ta promocja z sandiskami trwa? bo chodzily sprzeczne opinie.
w niektórych sklepach jeszcze można kupić te karty, ja kupiłem sobie wczoraj w Fotojokerze. Z aktywacją nie było żadnych problemów :)
w niektórych sklepach jeszcze można kupić te karty, ja kupiłem sobie wczoraj w Fotojokerze. Z aktywacją nie było żadnych problemów :)
Potwierdzam:)
bukowy dziad
17-05-2007, 23:31
dzieki za ifno - moze sie wiec jeszcze skusze:)
tomhagen
18-05-2007, 16:23
Adobe Lightroom polecam
Adobe Lightroom polecam
Ja rowniez moge go polecic. Po obrobce zdjec w Capture NX, Capture One i Apple Aperture uwazam go za najlepszy.
+
- do niektorych modeli rawshooter
- raw therapee
- ufraw
i pewnie kilka innych
Kupujesz kartę SanDisk i w komplecie dostajesz kod do programu CaptureOne LE, lub ściągnij sobie Triala...
podpowiedźcie mi proszę jak ten program zainstalować, próbuję i nic
mam kod aktywacyjny ale nie mogę ściągnąć programu
może robięcoś źle?
wejdz na strone phase... do dzialu downloads i sciagnij se triala. potem po zainstalowaniu wpisz kod z kartki i daj aktywuj. wsio. wczoraj kupilem karte i zainstalowalem da 2 macach od reki
olo
RSE
moim zdaniem jest lepszy od C1
Kraftsman
31-05-2007, 21:59
RSE
u must be kiddin'
jak masz photoshopa to zassaj cameraraw, jak ma byc darmo to ufraw. jak chcesy wydac pare groszy to capture nx. a najlepiej miec kilka roznych programow na wszelki wypadek. choja osobiscie 99% nefow obrabiam w CNX
RSE
A moim - wiekszosc programow, ktore znam jest lepsze od C1 :-)
a ja jestem mile zaskoczony c1 i jakoscia tego co z niego wychodzi.
dawno tak mi sie nie podobal zaden soft
dla mnie rownie wazne jak o czy sa dobre wyniki jest natychmiastowa integracja z softem.
jakos tak sie stalo ze c1 po prostu mi lezy pod reka.
olo
cnx - można się zniechęcić (działa b. wolno i nie tani), w zeszłym tyg kupiłem kartę SD właśnie ze względu na C1 LE
zniechecic sie wszytskim mozna. CNX 1.1 przy 1 GB ramu daje sobie rade, acz demonem predkosci faktycznie nie jest. ale to co z niego wychodzi jest imo warte uzywania tego softu. a cena jest pojeciem wzgledenym. dla niektorych kazda bedzie za duza, dla mnie w porownanaiu z PS nie ma powodu do narzekania.
C1 to świetny konwerter. Jest prosty i cholernie szybki, a jakość konwersji ma naprawdę najwyższych lotów. W przypadku NEF-ów na wysokich ISO jest bezkonkurencyjny. Świetnie rozwiązane skróty klawiaturowe. Do hurtowych ilości ten program jest bezkonkurencyjny
zniechecic sie wszytskim mozna. CNX 1.1 przy 1 GB ramu daje sobie rade, acz demonem predkosci faktycznie nie jest. ale to co z niego wychodzi jest imo warte uzywania tego softu. a cena jest pojeciem wzgledenym. dla niektorych kazda bedzie za duza, dla mnie w porownanaiu z PS nie ma powodu do narzekania.
450 zł za cnx - mieć 450 zł, a niemieć 450 zł to już 900 zł ;-), racja - cena względna jednak cnx czy też np.: karta 1GB + C1 LE + filtr na obiektyw + statyw i kilka dorbiazgów może przemawiać za tym drugim. Zacząłem od C1 przez wile innych (włączając linuksa) i zatoczyłem koło. C1 LE do amatorskich zastosowań to niezły wybór. CNX też.
Pawel Pawlak
02-06-2007, 19:08
C1 moim zdanie świetnie sobie radzi w wszstkimi czułościami w d50,d70, d200,d2h ale z d2x radzi sobie świetnie już tylko do iso w okolicach 400-800 ;) Do wyższych iso w D2x polecam zdecydowanie RSE który chyba w własnie z d2xem ma najmniej kłopotów z kolorami (czego nie można powiedzieć o nefach z d70 ;) ) Szkoda że nie będzie już aktualizacje tego softu :(
Witam,
ja niedawno zakupilem za 15 USD ToneUp S3, bo trial PhaseOne CaptureOne jakos nie zrobil na mnie zbyt dobrego wrazenia (nie ze wzgledu na jakosc zdjec, ale w zasadzie wylacznie ze wzgledu na ergonomie).
Poki co jestem zadowolony i polecam, ma rowniez przetwarzanie batch'owe i - co moze miec znaczenie dla posiadaczy D70s - pozwala wgrac krzywa do aparatu. Duza zaleta jest rowniez fakt, iz soft ten jest dynamicznie rozwijany i na forum mozna szybko uzyskac pomoc od samego tworcy.
Ktos jeszcze korzysta? Jakie sa Wasze opinie? Jezeli ktos sobie zyczy, moge podeslac wersje trial (bo na oficjalnej stronie nie ma juz mozliwosci pobrania bez rejestracji, ale mysle ze autor nie bedzie mial nic przeciwko, jezeli przez to choc jedna osoba zdecyduje sie kupic ;)
pozdr, m.
jerryjola
04-06-2007, 23:37
jeżeli kasa nie gra roli, to polecam capture nx...mam notebooka lenovo c100, procka celerona m coś tam (1,63 GHz), ramu 1 gb i całkiem ładnie śmiga...a to co wychodzi z niego, to cud miód i malina....jak byłem bardzo zadowolony z jpg-ów z d80, to po obróbce nef-a przy pomocy cnx, zmieniłem zdanie w temacie, co jest dobrym zdjęciem....
także capture one - przy zakupie karty extremeIII. Ten był dla mnie szybszy, ale wole cnx.
Tak na marginesie - co dadzą do extreme IV?
Paprycjusz
05-06-2007, 15:49
A ja mam pewien problem. Zaczęłem robić zdjęcia D50 w NEFach, i w RSE strasznie dziwne kolory wychodzą. Czym to obrabiać?
Pamiętam, że kiedyś był ten temat na głównym, ale teraz go już znaleźć nie mogę...
Tak na marginesie - co dadzą do extreme IV?
Pewnie Capture One v.4.0 :)
A ja mam pewien problem. Zaczęłem robić zdjęcia D50 w NEFach, i w RSE strasznie dziwne kolory wychodzą. Czym to obrabiać?
Pamiętam, że kiedyś był ten temat na głównym, ale teraz go już znaleźć nie mogę...
RSE ma problemy z kolorem, polecam Capture One.
Pawel Pawlak
05-06-2007, 15:53
no niestety, RSE nie grzeszy rewelacyjnymi kolorami ;) Najlepiej radzi sobie z d2x, ale d50/70 już tak "średnio" ;)
Pawel Pawlak
05-06-2007, 16:47
poniższe linki mogą być pomocne:
o kolorach:
http://www.emmeeffe.org/mf/tecnica/raw_converter/index.htm#swap
o przepaleniach:
http://www.emmeeffe.org/mf/tecnica/dettagli_luminosi/index.html#swap5
o szumach:
http://www.emmeeffe.org/mf/tecnica/conversioni_rumorose/index.htm#swap2
Paprycjusz
05-06-2007, 18:01
poniższe linki mogą być pomocne: