Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie RAW Jaki program?

Witam
    Mam zamiar przezucic sie z JPG'ow na RAW'y i niewiem od czego zacząć, jaki np. program byście polecali do obróbki?
    Moze jakies porady dla zaczynającego w RAW'ach?

Z góry dzięki
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Mam zamiar przezucic sie z JPG'ow na RAW'y i niewiem od czego zacząć, jaki np. program byście polecali do obróbki?
    Moze jakies porady dla zaczynającego w RAW'ach?
    Porada jedna i jedyna. Zacznij czytac to forum. Ono nie istnieje tylko po to, zeby zadawac pytania i czytac na nie odpowiedzi. Nie jestes tez jedynym, ktory takie pytanie w ciagu ostatnich kilku lat zadal. Jak wiec sie domyslasz --temat jest przewalkowany -- wystarczy tylko czytac to, co juz bylo wiele razy napisane.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dzięki, wsumie to masz racje, jestem nowy na tym forum więc dlatego takie pytanie zadałem bo nie wiedziałem ze juz taki temat był

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    takie pytanie zadałem bo nie wiedziałem ze juz taki temat był
    Czyli sadzisz, ze jestes jedynym uzytkownikiem Nikona, ktory wpadl na pomysl fotografowania w NEFach, i ma problem z wyborem oprogramowania?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasylek Zobacz posta
    CaptureOne LE
    www.phaseone.com
    Kupujesz kartę SanDisk i w komplecie dostajesz kod do programu CaptureOne LE, lub ściągnij sobie Triala...
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Domyślnie

a to jeszzcze ta promocja z sandiskami trwa? bo chodzily sprzeczne opinie.

seeth: to, ze jestes nowym uzytkownikiem tylko cie pograza - powinienes niejako z zalozenia przejrzec cale forum i archiwum zanim zaczniesz cos pisac - potem juz sobie mozesz pozowlic na bledy, powtorzenie pytan, wrzucanie linkow, ktore juz byly, czy tez w koncu na mega offtopy na zasadzie: zeby jesc rybe nozem i widelcem musisz najpierw wiedziec, ze tego robic nie wolno

jak chcesz robic w rawach to polecam jedno cwiczonko - rob na poczatku raw+jpg i proboj bawiac sie suwaczkami w rawie osiagnac efekt podobny do jpga ( na poczatku mozesz sie mocno zdziwic wygladem zdiecia w rawie, szczegolnie jesli skorzystasz z acr). a jesli chcesz przesiadke najmniej bolesną (jakosciowo- bo ergonomicznie bolesną jak trzymanie canona 400d), to pobaw sie dedykowanym capture NX (zakladajac, ze masz nikosia). przez miesiac jest darmowy.

Domyślnie

ok, dzieki za rady, napewno z nich następnym razem przy pisaniu tematu skorzystam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    a to jeszzcze ta promocja z sandiskami trwa? bo chodzily sprzeczne opinie.
    w niektórych sklepach jeszcze można kupić te karty, ja kupiłem sobie wczoraj w Fotojokerze. Z aktywacją nie było żadnych problemów
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomnow: Zobacz posta
    w niektórych sklepach jeszcze można kupić te karty, ja kupiłem sobie wczoraj w Fotojokerze. Z aktywacją nie było żadnych problemów
    Potwierdzam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów