PDA

Zobacz pełną wersję : Co to za technika?

Jarecky83
19-11-2015, 18:09
Witam. Zaciekawiła mnie pewna technika obróbki zdjęć, takie coś jak wykonuje ta Pani: http://1gonia.flog.pl/archiwum
Zdjęcia mają charakterystyczny klimat, wyglądają jakby były malowane. Czy ktoś się orientuje co to za technika (może ma to jakąś nazwę) i jak dojść do podobnych efektów?

dmk
19-11-2015, 18:16
A jakby tak autorki zapytać?

Jarecky83
19-11-2015, 18:22
A jakby tak autorki zapytać?

Zapytałem, nawet napisałem że chętnie wybrałbym się do niej na kurs jeśli prowadzi;P czekam na odpowiedź.
ps. nie odpowiada się pytaniem na pytanie

Maro66.
19-11-2015, 18:41
Masz tu:
http://foto-team.pl/warsztaty-fotograficzne-warsztaty/warsztaty/master-class/master-class-11

Osobiście poza świetną techniką obstawiałbym Canona 6D. Generuje właśnie takie charakterystyczne, jakby to nazwać, trupie kolory. Dosyć fanie to wygląda. Ale to takie moje luźne przypuszczenia ;-)

Jarecky83
19-11-2015, 19:25
Masz tu:
http://foto-team.pl/warsztaty-fotograficzne-warsztaty/warsztaty/master-class/master-class-11

Osobiście poza świetną techniką obstawiałbym Canona 6D. Generuje właśnie takie charakterystyczne, jakby to nazwać, trupie kolory. Dosyć fanie to wygląda. Ale to takie moje luźne przypuszczenia ;-)

Z tego co wiem, to Pentax ;)

Maro66.
19-11-2015, 21:33
Wow, jaki?

przem426
20-11-2015, 14:01
nieważne jaki. nikonem nie da się takiego zdjęcia zrobić ? ktoś to sprawdził ?

emet_b
20-11-2015, 14:07
moim zdaniem ta technika nazwa się po polsku- ŚWIATŁO !!!

adrian
20-11-2015, 14:34
moim zdaniem ta technika nazwa się po polsku- ŚWIATŁO !!!

To nie tylko światło ;-) Tam jest dosyć sporo obróbki. Tutaj moje foto w (chyba) podobnym klimaice. Oglądam na lapku w robocie, więc nie wiem na ile to podobne. Na pewno na moim zdjęciu nie ma miejscowego rozjaśniania jak u tej pani, ale sam efekt - wydaje mi się - podobny.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/forumnikoniarzepl01-2.jpg
źródło (http://signalstorm.net/forum.nikoniarze.pl.01.jpg)

rapala
20-11-2015, 16:08
Również myślę ,że sporo w tym PSa ...Myślę że dzięki np. takim akcjom https://www.greaterthangatsby.com/photoshop-actions/ , można spokojnie osiągnąć takie efekty.Tutaj przykład podobnej galerii http://monika7810.flog.pl/ a z tego co widać zdjęcia robione D3000.

morzon
20-11-2015, 17:17
Aparat ma najmniejsze znaczenie w tym wszystkim. Każdym dostępnym na rynku możesz coś takiego zrobić.

krotki90
20-11-2015, 18:49
Czy ktoś wie co zrobić, żeby to osiagnac chodzi o obróbkę

manfred
20-11-2015, 19:22
Jechać na warsztaty. Dwa dni i ogarniesz całą wiedzę.

FelTom
20-11-2015, 20:38
Albo preset w Ligthroom... Najszybsze wyjście.

manfred
20-11-2015, 20:41
E tam i co on z tymi presetami zrobi jak nie wie jaki ani jak użyć. Preset to nie siup i gotowe tylko dodatek do tego co się chce otrzymać.

notic
22-11-2015, 13:33
Takie zdjęcie zrobisz każdym sprzętem, kwestia umiejętności pracy ze światłem i postprodukcji

witboy
22-11-2015, 15:34
ogolnie z tego co tu widze to zmiejszony kontrast i ogolne ocieplenie wb, dorzucenie brazow aczkolwiek faktycznie zgrabnie to wyglada to wg mnie lekko za zolto

Maro66.
22-11-2015, 16:11
Odwieczny dylemat, czy coś jest zdjęciem, czy już grafiką...

6868
22-11-2015, 19:09
Odwieczny dylemat, czy coś jest zdjęciem, czy już grafiką...
Najważniejsze ze się podoba ;-)

adrian
22-11-2015, 19:15
Takie zdjęcie zrobisz każdym sprzętem, kwestia umiejętności pracy ze światłem i postprodukcji

Serio? :mrgreen: Cóż za konstruktywna odpowiedź :mrgreen:

Jarecky83
24-11-2015, 22:57
Reasumując, nikt nie wie co to za technika;) tak więc pozostaje wybranie się na kurs:)

Misher
24-11-2015, 23:12
Florabella actions. To tak na poczatek przygody z taka obrobka i kilka tutoriali z yt pod haslem Florabella workflow.

Zabawnie sie czyta niektore komentarze ?

Jarecky83
25-11-2015, 09:22
Florabella actions. To tak na poczatek przygody z taka obrobka i kilka tutoriali z yt pod haslem Florabella workflow.

Zabawnie sie czyta niektore komentarze ?

Tak się składa, że mam Florabella actions i to nie do końca to;) tak na moje, to chyba jest tu dużo pracy pędzlami w technice D&B

adrian
25-11-2015, 10:04
Tak się składa, że mam Florabella actions i to nie do końca to;) tak na moje, to chyba jest tu dużo pracy pędzlami w technice D&B

Dodge and burn to jedna sprawa, kolejną jest color grading.

notic
25-11-2015, 11:42
Serio? :mrgreen: Cóż za konstruktywna odpowiedź :mrgreen:

Serio.

utworzony preset, color grading, jakiś tam dnb, kontrastowanie lokalne, highpass na soft lightcie, wyostrzanie, maski na różnych warstwach,, podstawowe schematy efekciarsko-tandetnych foteczek. Jakbyś miał jakąś wiedzę na ten temat to i Tobie by się udało. Proponuję usiąść do komputera, pooglądać tutoriale, a jak nie idzie to zapisać się na kurs np u fotografa.

Misher
25-11-2015, 12:40
Dodge and burn to jedna sprawa, kolejną jest color grading.
Dokladnie. Jedno nie wyklucza drugiego. Tu jest wszystkiego po trochu.

Tak się składa że też mam florabelle i jest tam mnostwo narzedzi do osiagnecia takich efektow. To dobry punkt wyjscia dla kogos kto nie wie od czego zaczac, zeby obserwowac do kolejne warstwy robia ze zdjeciem. Trzeba tez pamietac ze kazda warstwe mozrmy dostosowac lokalnie za pomoca masek i globalnie poprzez np zmniejszenie krycia.
Jak ktoś zalapie co tam w tych akcjach dzieje sie to potem samemu moze robic sobie takie rzeczy. Ważne jest zeby miec jakis punkt wyjscia.

adrian
25-11-2015, 14:57
Serio.

utworzony preset, color grading, jakiś tam dnb, kontrastowanie lokalne, highpass na soft lightcie, wyostrzanie, maski na różnych warstwach,, podstawowe schematy efekciarsko-tandetnych foteczek. Jakbyś miał jakąś wiedzę na ten temat to i Tobie by się udało. Proponuję usiąść do komputera, pooglądać tutoriale, a jak nie idzie to zapisać się na kurs np u fotografa.

Chyba czegoś nie zrozumiałeś :-) Ja się nie pytałem jak takie zdjęcia zrobić, bo mnie to nie interesuje.

Natomiast moja odpowiedź dotyczyła twojej, w której treści było ZERO.

notic
25-11-2015, 16:54
Chyba czegoś nie zrozumiałeś :-) Ja się nie pytałem jak takie zdjęcia zrobić, bo mnie to nie interesuje.

Natomiast moja odpowiedź dotyczyła twojej, w której treści było ZERO.

ja tam treść widzę. ot skończony.

Duca
25-11-2015, 23:13
Czy ktoś wie co zrobić, żeby to osiagnac chodzi o obróbkę

Takie zdjecia mozna zrobic przy uzyciu jasnych kontrastowych szkiel ktore dadza Ci dobry wysciowy plik. Nastepnie wywolujesz w ACR tego samego rawa 2 razy,
- z poprawna ekspzycja lub lekko niedoswietlony
- drugi natomiast delikatnie przeswietlony
w PS nakladasz jasniejszego rawa na ciemniejszego i maskujesz, wybierasz miekki pedzel o lagodnych krawedziach, ustawiasz krycie np na 7 lub mniej (musisz sam sprawdzic jaki bedzie uzyskiwac efekt) i kawalek po kawalku rozjasniasz selektywnie tam gdzie tego potrzebujesz, to sie bardzo pieknie nazywa "malowanie swiatlem".
Dla pelniejszego efektu mozesz teraz stworzyc nowa warstwe overlay i dobierajac krycie osiagnac pozadane kontrasty,
ta wartstwe rowniez mozesz zamaskowac i odkryc tylko te miejsca w ktorych podbicie kontrastu jest pozadane.
Zeby natomiast uzyskac takie "fajowe kolory", "cieplo w sloncu - zimno w cieniu", dziwne zafarby itd. jest taki dodatek color efex pro od nik softwere a tam jest cala paleta wtyczek z posrod nich najciekawsze to brilliance, cross balance i cross processing. Stosujesz te wtyczki i w PS znowu praca na warstwach.
Oczywiscie i tak caly proces opisalem ogolnikowo, poniewaz liczy sie odpowiednia ilosc dodawanych efektow i filtrow.
Zeby np uzyskac mglista kule na zdjeciu, mgielke itp wystarczy na nowej warstwie zastosowac gradient kulowy bialemy kolorem a nastepnie zmniejszyc krycie do porzadanego efektu, nastepnie na warstwe zastosowac jeden z dodatkow color efef pro.
mozliwosci jest mnostwo...

adrian
26-11-2015, 11:14
ja tam treść widzę. ot skończony.

Ja nie widzę. Napisanie "kwestia umiejętności pracy ze światłem i postprodukcji" absolutnie nic nie wnosi do rozmowy i nie zbliża kolegi, który pytał, do rozwiązania nurtującego go problemu.

Gosia Jurasz
03-01-2016, 21:11
K5 :) Nikoniarze ;) [pzdrawiam

- - - - kolejny post - - - - - -

Serio.

fajnie się czyta takie cuś ;)