Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret Izy
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Dwa zdjęcia pod ocenę.
1.
2.
Dajcie znać co myślicie.
Dzięki.
Jarecky83
12-11-2015, 13:09
Jaka ogniskowa obiektywu? Stanowczo za blisko podszedłeś i głowa wyszła przerysowana.
50mm. Bylem dość blisko. Nawet bym powiedział bardzo blisko.
Jarecky83
12-11-2015, 13:27
50mm. Bylem dość blisko. Nawet bym powiedział bardzo blisko.
Stanowczo za blisko ;)
niekoniecznie - gdyby uzył 24mm i podszedł bliżej byłoby zdecydowanie lepiej. karykaturalnie, ale lepiej niż teraz. A jesli klasycznie to albo z 50mm i stać dalej i potem ewentualnie wykadrowac albo uzyć dłuższego szkła :)
niekoniecznie - gdyby uzył 24mm i podszedł bliżej byłoby zdecydowanie lepiej. karykaturalnie, ale lepiej niż teraz. A jesli klasycznie to albo z 50mm i stać dalej i potem ewentualnie wykadrowac albo uzyć dłuższego szkła :)
Stałem myślę pomiędzy 50-100cm, trudno mi już określić jednoznacznie odległość. Postać nie wypełniała całego kadru, powiedzmy z 1/3. Wykadrowałem zdjęcie. Czyli co, jaka ogniskowa jest dobra żeby zrobić taki kadr jak teraz i nie przerysować? 85mm wystarczy? Na pełnej klatce.
RomanZWrocławia
12-11-2015, 13:54
105 raczej
Po zmniejszeniu nie wyostrzaj całego zdjęcia. Zastanów się co koniecznie musisz mieć ostre i to zostaw na jednej warstwie w programie do obróbki. a resztę zostaw bez zmian lub nawet leciutko rozmyj. To zdjęcie ma ostrość papieru ściernego. Żadne ludzkie oko z taką dokładnością nie rejestruje twarzy drugiego człowieka
Z każdego bagna da się wyjść ;)
http://gifmaker.cc/PlayGIFAnimation.php?folder=2015111118XwGt5KQT2Luo 22V7kxIGs2&file=output_LM4knk.gif
Z każdego bagna da się wyjść ;)
http://gifmaker.cc/PlayGIFAnimation.php?folder=2015111118XwGt5KQT2Luo 22V7kxIGs2&file=output_LM4knk.gif
Mistrzowska poprawka ;) Ładny makijaż :) Nos zmniejszyłeś używająć "liqufy" w PS?
Stałem myślę pomiędzy 50-100cm, trudno mi już określić jednoznacznie odległość. Postać nie wypełniała całego kadru, powiedzmy z 1/3. Wykadrowałem zdjęcie. Czyli co, jaka ogniskowa jest dobra żeby zrobić taki kadr jak teraz i nie przerysować? 85mm wystarczy? Na pełnej klatce.Zdjęcia zrobiono w odległości coś między 60 a 70 cm.
Z 85 mm będzie mniej przerysowane - odległość około 110 cm, przy szkle 105 będziesz blisko 150 cm, dla 135mm - wskazane do ciaśniejszych portretów - miałbyś blisko 2 m.
Sypię cyferkami bo robię pewne opracowanie własnie o przerysowaniach w portrecie i mam całe tabelki cyferek :)
Ale jest też tak jak napisał stock - może czasami lepiej nie trzymać się reguł, może właśnie lepiej czasami coś przerysować? (okulary). Poprawne zdjęcie być może byłoby nudne po prostu.
PS - idealne ułożenie okularów. Robię dla jednej firmy oprawki - na tony ;) i oni chcą właśnie by oprawka była między rzęsami a brwiami. Idealnie trafione :)
Zdjęcia zrobiono w odległości coś między 60 a 70 cm.
Z 85 mm będzie mniej przerysowane - odległość około 110 cm, przy szkle 105 będziesz blisko 150 cm, dla 135mm - wskazane do ciaśniejszych portretów - miałbyś blisko 2 m.
Sypię cyferkami bo robię pewne opracowanie własnie o przerysowaniach w portrecie i mam całe tabelki cyferek :)
Ale jest też tak jak napisał stock - może czasami lepiej nie trzymać się reguł, może właśnie lepiej czasami coś przerysować? (okulary). Poprawne zdjęcie być może byłoby nudne po prostu.
PS - idealne ułożenie okularów. Robię dla jednej firmy oprawki - na tony ;) i oni chcą właśnie by oprawka była między rzęsami a brwiami. Idealnie trafione :)
Czyli co, mogę się tez na ta fuchę załapać ;)
Cichy chyba za dużo zmian jak dla mnie.
Może zrobię dzisiaj kolejne podejście na większej ogniskowej, ale tez i z inna przesłona (min 4). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Podrzucę to ocenicie.
Zmiana ogniskowej (gdy zmienia sie tyle samo razy też odległość) nie zmienia GO.
Zmiana ogniskowej (gdy zmienia sie tyle samo razy też odległość) nie zmienia GO.
Miałem na myśli tylko tyle, że nie mam tak jasnego obiektywu z większa ogniskową :D
A co myślicie o świetle, co by można było poprawić. Przy założeniu że mam tylko mały softbox 60x60, jedną lampę speedlight i blendę.
Dzięki.
Pozdr,