Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Portret Izy

Domyślnie Portret Izy

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Dwa zdjęcia pod ocenę.

1.

2.

Dajcie znać co myślicie.
    Dzięki.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 31-12-2025 o 12:11 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting

Domyślnie

Jaka ogniskowa obiektywu? Stanowczo za blisko podszedłeś i głowa wyszła przerysowana.

Domyślnie

50mm. Bylem dość blisko. Nawet bym powiedział bardzo blisko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tespis Zobacz posta
    50mm. Bylem dość blisko. Nawet bym powiedział bardzo blisko.
    Stanowczo za blisko

Domyślnie

niekoniecznie - gdyby uzył 24mm i podszedł bliżej byłoby zdecydowanie lepiej. karykaturalnie, ale lepiej niż teraz. A jesli klasycznie to albo z 50mm i stać dalej i potem ewentualnie wykadrowac albo uzyć dłuższego szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    niekoniecznie - gdyby uzył 24mm i podszedł bliżej byłoby zdecydowanie lepiej. karykaturalnie, ale lepiej niż teraz. A jesli klasycznie to albo z 50mm i stać dalej i potem ewentualnie wykadrowac albo uzyć dłuższego szkła
    Stałem myślę pomiędzy 50-100cm, trudno mi już określić jednoznacznie odległość. Postać nie wypełniała całego kadru, powiedzmy z 1/3. Wykadrowałem zdjęcie. Czyli co, jaka ogniskowa jest dobra żeby zrobić taki kadr jak teraz i nie przerysować? 85mm wystarczy? Na pełnej klatce.

Domyślnie

105 raczej
    Po zmniejszeniu nie wyostrzaj całego zdjęcia. Zastanów się co koniecznie musisz mieć ostre i to zostaw na jednej warstwie w programie do obróbki. a resztę zostaw bez zmian lub nawet leciutko rozmyj. To zdjęcie ma ostrość papieru ściernego. Żadne ludzkie oko z taką dokładnością nie rejestruje twarzy drugiego człowieka
    myślę co piszę

Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-11-2015 o 14:36
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mistrzowska poprawka Ładny makijaż Nos zmniejszyłeś używająć "liqufy" w PS?
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tespis Zobacz posta
    Stałem myślę pomiędzy 50-100cm, trudno mi już określić jednoznacznie odległość. Postać nie wypełniała całego kadru, powiedzmy z 1/3. Wykadrowałem zdjęcie. Czyli co, jaka ogniskowa jest dobra żeby zrobić taki kadr jak teraz i nie przerysować? 85mm wystarczy? Na pełnej klatce.
    Zdjęcia zrobiono w odległości coś między 60 a 70 cm.
    Z 85 mm będzie mniej przerysowane - odległość około 110 cm, przy szkle 105 będziesz blisko 150 cm, dla 135mm - wskazane do ciaśniejszych portretów - miałbyś blisko 2 m.
    Sypię cyferkami bo robię pewne opracowanie własnie o przerysowaniach w portrecie i mam całe tabelki cyferek

Ale jest też tak jak napisał stock - może czasami lepiej nie trzymać się reguł, może właśnie lepiej czasami coś przerysować? (okulary). Poprawne zdjęcie być może byłoby nudne po prostu.
    PS - idealne ułożenie okularów. Robię dla jednej firmy oprawki - na tony i oni chcą właśnie by oprawka była między rzęsami a brwiami. Idealnie trafione
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-11-2015 o 16:31
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów