Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W drodze
Islandia
zpraszam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimage.org/)
pozdrawiam :)
Fajne zderzenie dwóch pór roku: odchodzącej jesieni i nadchodzącej zimy :).
Dodatkowo podoba mi się "surowość" tego kadru.
Myślałeś o konwersji do BW? Mogłaby tutaj ciekawie zagrać... ;).
Klasa. Dla mnie super. Co do BW to ciekawe jak by wyglądało, ale wydaje mi sie że nawet lepiej :).
jarekf34
07-11-2015, 20:58
Fajnie jest, ale również czekam na wersję BW ;)
Nikonozaur
07-11-2015, 22:24
Taki "amerykański" kadr drogi, dodam, że mnie wciąga. Widziałem dużą wersję, jest wyraźnie lepsza. :)
rawkik30
07-11-2015, 23:09
Pochwały wyżej - też się dołączę :-) Się podoba, ale...
Niby prawie symetria, lecz lewa strona jakoś znacznie mocniejsza się wydaje w odbiorze. Mam nawet wrażenie, że całość jakby lekko w lewo się pochylała - to jednak drobiazg.
O ile droga aż po sam horyzont pokazuje przestrzeń, to już same góry wyglądają niestety dość płasko. Niemal tak jak dawne wstawiane w filmach malowane dekoracje - to już dla mnie nie drobiazg.
Pochwały wyżej - też się dołączę :-) Się podoba, ale...
Niby prawie symetria, lecz lewa strona jakoś znacznie mocniejsza się wydaje w odbiorze. Mam nawet wrażenie, że całość jakby lekko w lewo się pochylała - to jednak drobiazg.
O ile droga aż po sam horyzont pokazuje przestrzeń, to już same góry wyglądają niestety dość płasko. Niemal tak jak dawne wstawiane w filmach malowane dekoracje - to już dla mnie nie drobiazg.
skracanie perspektywy , z tele obiektywu jest rzecza tak znaną i normalną ze ja sie dziwię :) ze Ty sie dziwisz :) . Ponadto to Islandia tam przzroczystość powietrza jest bardzo duza , ta droga wiodaca do gór ginie, nie jest widoczna do samego konca, w rzeczywistosci jeszcze kilka razy skreca i opada a do samych gor jest kilka ładnych kilometrow.
Ja uwazam ze delikatnosc tła czyli gór, ich lekko zamglony i delikatny rysunek jest w tej fotografii zaletą, i nadaje jej specyficznego klimatu. Oczywiscie kazdy ma prawo do własnego odbioru fotografii, pozdrawiam :)
Mnie dalsze plany podobają się bardzo. Mam jednak mieszane uczucia jeśli chodzi o drogę i jej pierwszy plan. Ziarnistość asfaltu jest masakryczna i mocno wybija się na pierwszy plan. Moim zdaniem przez to fotka jest przekombinowana.
rawkik30
08-11-2015, 00:13
ta droga wiodaca do gór ginie, nie jest widoczna do samego konca, w rzeczywistosci jeszcze kilka razy skreca i opada a do samych gor jest kilka ładnych kilometrow.
Ja uwazam ze delikatnosc tła czyli gór, ich lekko zamglony i delikatny rysunek jest w tej fotografii zaletą, i nadaje jej specyficznego klimatu. Oczywiscie kazdy ma prawo do własnego odbioru fotografii, pozdrawiam :)
Oczywiście widziałem, że droga ginie, ale jednak dość ciężko było mi ocenić odległość, a te, jak piszesz, kilka kilometrów swoje robią. Nie zmienia to oczywiście mojego odczucia "płaskości", ale je... wyjaśnia. Lub inaczej - to nie Twoja "wina" ;-)
Pełna zgoda i nawet więcej, ponieważ mgły wcale nie aż tak dużo (przeźroczystość powietrza bardzo duża jak sam piszesz), a rysunek może i delikatny, ale też bardzo wyrazisty z drugiej strony. Czyli jakby wbrew temu co piszesz o moim odbiorze, widziałbym więcej mgły i delikatniejszy (półki skalne są bardzo mocno zarysowane) rysunek gór.
Ziarnistość asfaltu jest masakryczna i mocno wybija się na pierwszy plan.
Zupełnie inaczej to odbieram. Ziarnistość owszem jest, ale jak dla mnie wcale wzroku nie zatrzymuje i odbioru nie psuje - oczy od razu patrzą w dal...
Nowinki zawsze ciekawie wyglądają i miło się podgląda :)
Gratulacje wycieczki.
Nikonozaur
12-11-2015, 00:00
[...] Ziarnistość asfaltu jest masakryczna i mocno wybija się na pierwszy plan. [...]
Chodzą słuchy, że poszła skarga na budowniczych tej drogi. Ponoć sam premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson zainteresował się sprawą i zlecił odpowiedniemu ministrowi zbadać i wyjaśnić, jak mogło dojść do takiej wpadki. Być może polecą głowy. Nikt nie chce puścić pary z gęby, nawet sławny Eyjafjallajökull nie dymi. ;)