PDA

Zobacz pełną wersję : Mapa automapy

manfred
07-11-2015, 06:18
Dzis tak z ciekawości przeglądam Automapa i adresy które nie posiadają ulic tylko sam numer. Na mapie Google bez problemu można wyszukać adres miejscowości z samym numerem natomiast Automapa pod tym względem to jakaś padaka. Szkoda bo lubię tą nawigację

cezary-k
07-11-2015, 08:41
Ja już dawno zrezygnowałem z automapy na rzecz nawigacji googlowej. Podoba mi się jej funkcjonalność, uwzględnianie sytuacji drogowej (w trakcie nawigowania potrafi zmieniać trasę na szybszą), aktualność map i "cena" ;). Nie podoba mi się brak asystenta pasa ruchu (tak to się chyba nazywa) i czasem głupawe komunikaty (na drogach szybkiego ruchu, zamiast komunikatu "jedź prosto" każe jechać w w lewo, a tam nie ma w lewo ;).

zax880
07-11-2015, 08:55
Dzis tak z ciekawości przeglądam Automapa i adresy które nie posiadają ulic tylko sam numer. Na mapie Google bez problemu można wyszukać adres miejscowości z samym numerem natomiast Automapa pod tym względem to jakaś padaka. Szkoda bo lubię tą nawigację

Ja osobiście korzystam z automapy i za bardzo nie odczułem tego problemu szczerze mówiąc. Zawsze jeśli chce wyszukać jakiś adres, np Lalkowo 35, w polu miejscowości wpisuje Lalkowo, jako ulica wpisuje Lalkowo i potem pokazują się już wszystkie numery w Lalkowie. Dodam, że używam jeszcze Bety w Windows Phone, ale na dedykowanym urządzeniu jest tak samo. Nigdy jeszcze nie trafiłem, żeby nie znalazło po numerach w miejscowości, chyba ze na totalnych odludziach.

zgera
07-11-2015, 09:06
W Automapie wyszukiwanie adresów dla miejscowości które nie mają ulic ale mają numer jest możliwe i robi się to w taki sposób.
Wybieramy miejscowość, w pozycji ulica wpisujemy tę samą nazwę miejscowości z interesującym nas numerem

RobertMiernik
07-11-2015, 10:57
Mapa google ma juz asystenta pasa...
Ale najlepszą jej opcją jest prowadzenie po nazwie. Zamiast klepać (i pamiętać) caly adres wpisuję samą nazwę.

prz3mo
08-11-2015, 10:05
Ja przez wiele lat używałem AM, ale kilka razy ostatnio mnie zawiodła. W ostatnim czasie zacząłem jeździć z google maps i rzeczywiście nie ma się czego czepić w przypadku tej nawigacji. Do tego jadąc autem mogę głosowo ją uruchomić na telefonie i "powiedzieć" dokąd ma mnie nawigować.

docxxx
08-11-2015, 11:05
To jest nic. Google Maps na żywo przelicza trasę w uwzględnieniem korków itd. Ależ to pieruńsko skuteczne!
Raz miałem taką sytuację, że GM zaczęło prowadzić mnie opłotkami zamiast trasą szybkiego ruchu S3. "Co jest?!" pomyślałem, "****... się". Zjechalem z wyznaczonej sciezki i wbilem na S3. Korek na kilka km, bo ludziom zachciało się jechać nad morze.
Ba, GM nawet oznaczylo te trase na czerwono. Wtedy wlasnie pojalem, dlaczego wytyczylo mi jazde wioskami.
I pisze to wieloletni użytkownik AM.
Przyszlosc nalezy do GM, ale nie ma sie co dziwic. Hostami zbierajacymi dane sa wszyscy uzytkownicy Androida. A jest ich "ciut" wiecej niz AM...

manfred
08-11-2015, 11:09
No ja jako zakochany użytkownik AM wczoraj dostałem szoku korzystając z GM. Adres to jakiś przysiółek z tylko i wyłącznie numerem domu. numeru nawet na tym domu nie ma :-) Ale zdziwiłem się bo w GM był. Mapa zaprowadziła mnie idealnie pod dom. No powiem Wam szacun. A tak teraz z ciekawości. Zakopane Gdańsk ile zżera nety korzystanie z guglowej mapy?

RobertMiernik
08-11-2015, 11:19
Niestety zależy czy masz zapisany wcześniej obszar czy musi ładować całą mapę.

Aktualnie można sobie zapamiętać obszary, które później nie będą pobierane. wtedy transfery są minimalne (kilka kilobajtów na godzinę) przy pełnej mapie jest więcej ale też bez tragedii jakieś 15MB na 500km z tego co pamiętam.

Tu instrukcja http://artykuly.softonic.pl/google-maps-jak-oszczedzac-transfer-i-uzywac-map-w-trybie-offline-na-androidzie

nikoniarz
08-11-2015, 11:32
A tak teraz z ciekawości. Zakopane Gdańsk ile zżera nety korzystanie z guglowej mapy?

Nie jechałem tej trasy, ale GM na 300 km pobrało 2 MB danych (mapy wcześniej załadowane w domu przez wifi).

PiKa
08-11-2015, 12:03
Aktualnie korzystam z NaviExperta. Dwa lata temu była promocja i kupiłem abonament na Polskę i Europę dość tanio to używam. Ale w grudniu abonament się kończy i chciałem spróbować czegoś innego.

Myślałem o AutoMapie. Głównie ze względu na to, że mapy są offline oraz mają opinię dobrych map. AM zdaje się też ma informacje o korkach? Ktoś ma porównanie do NE?

Bo w NE objazdy korków zaczęły mnie wkurzać. Kilka razy zrobił objazd wirtualnych korków (moim zdaniem NE bierze pod uwagę dane historyczne / statystyczne, nie bierze pod uwagę dnia, np. jadąc do Wieliczki w niedzielę rano o 9 pokazywał pełno korków, a drogi puste) i po prostu przestałem mu ufać. Oczywiście były też sytuacje, gdy omijał prawdziwe korki.

Pewnie spróbuję też map googla, dużo dobrego o nich słyszałem, sprawdzimy :) Na co dzień mapy online mi nie przeszkadzają, ale czasami dobrze miec coś offline. Niby są darmowe, jak np Here, ale nie wiem jak z ich aktualnością i jakością. Robiłem kiedyś proste porównanie kilku map i NE wygrywał pod tym względem.

dmk
08-11-2015, 12:14
Am też omija korki, ale chyba lepiej robi to Google map.
Ja korzystam z AM choć chyba z przyzwyczajenia i dlatego ze mapy są offline i nie ma problemów za granicą.

docxxx
08-11-2015, 12:21
Pomysl sobie, ilu jest uzytkownikow AM, a ilu androida z wlaczonym gpsem + transmisja "jedynie potrzebnych danych" na serwery Google. Sila rzeczy AM nie ma szans.

J_A
08-11-2015, 13:07
Polecam Nokia Here. Zwłaszcza za granicą, gdzie transfery danych bywają drogie. Dla osób używających nawigacji kilka razy w roku, głównie za granicą, automapa jest przede wszystkim kosztowna (aktualizacje), jeśli chodzi o doprowadzenie do celu to wielokrotnie np. we Włoszech była totalna porażka. Nokia po sprzedaży produkcji telefonów zainwestowała kilka mld USD w Here, więc mapy są dość dokładne. I wszystko póki co za darmo. Wgrywamy dany kraj do telefonu (obejmuje cały świat, działa offline), dość szybko i sprawnie się odnajduje, aktualizacje są oczywiście darmowe. Od kiedy załadowałem Here, automapy nie użyłem ani razu. Po co płacić (mapy, aktualizacje, transfery danych) za coś, co można mieć dobrej jakości za darmo?

Wojteksw
08-11-2015, 14:47
Polecam Nokia Here. Zwłaszcza za granicą, gdzie transfery danych bywają drogie. Dla osób używających nawigacji kilka razy w roku, głównie za granicą, automapa jest przede wszystkim kosztowna (aktualizacje), jeśli chodzi o doprowadzenie do celu to wielokrotnie np. we Włoszech była totalna porażka. Nokia po sprzedaży produkcji telefonów zainwestowała kilka mld USD w Here, więc mapy są dość dokładne. I wszystko póki co za darmo. Wgrywamy dany kraj do telefonu (obejmuje cały świat, działa offline), dość szybko i sprawnie się odnajduje, aktualizacje są oczywiście darmowe. Od kiedy załadowałem Here, automapy nie użyłem ani razu. Po co płacić (mapy, aktualizacje, transfery danych) za coś, co można mieć dobrej jakości za darmo?

Sam sobie zaprzeczasz, piszesz że korzystasz z map Here i nie korzystasz z map AM, przecież to te same mapy, jeżeli chodzi o mapy EU
http://www.automapa.pl/pl/produkty/mapa-europy/
Ja korzystam z AM od wersji 3.9 a więc już trochę lat.

J_A
08-11-2015, 15:30
Jakie dla użytkownika ma znaczenie, przez kogo dostarczone mapy? Nie rozumiem, w czym sobie zaprzeczam? Że używam tych samych map, których używa AM, a które jak się okazuje dostarcza Nokia? Dziwne.

Po drugie, jeśli Nokia dostarcza mapy dla AM, to po co za nie sporo płacić, skoro te same można dostać za darmo? Gdzie tu logika? Lepsze "opakowanie", głos Hołka, itp? Jeśli masz taką ochotę, to oczywiście możesz AM co roku aktualizować za okrągłą kwotę. Mnie to irytowało, choć też parę lat używałem.

Po trzecie, dla mnie najistotniejsze, w Here mogę wybrać dowolny kraj na świecie, załadować mapę. Wypożyczam samochód, nawigacja w telefonie, wszystko gratis, działa, czego chcieć więcej?

PiKa
08-11-2015, 15:39
Mapy w Here są dość stare, z tego co pamiętam. Drugi minus to brak punktów pośrednich. Ale Here używałem i sama aplikacja jest bardzo dobrze zrobiona, więc jako zapasowa jak najbardziej.

manfred
08-11-2015, 15:43
Posłuchajcie nie chodzi czy jest dobra czy nie chodzi czy posiada numery domów bez ulic. To dla mnie jest najważniejsze aby prowadziła w jakieś zadupia.

J_A
08-11-2015, 17:49
Każda nawigacja może wyprowadzić w krzaki, nestety. Szczególnie, jeśli szuka się nie adresu, a jakiejś firmy, restauracji, hotelu, itp. Najlepiej przetestować samemu, darmową aplikacją w telefonie nic nie ryzykujesz. Ja z Here jestem zadowolony, i tyle.

Nie chcę być adwokatem Nokii, ale z tymi starymi mapami to chyba nietrafiona uwaga. Sprzedali biznes telefoniczny w 2013r i wtedy mocno weszli w mapy, miała to być ich nowa podstawa biznesu.

RobertMiernik
08-11-2015, 17:51
W google maps brakuje mi tylko jednego w sumie.
Interfejsu, wybitnie nie nawigacyjny jest, w AM zawsze miałem wyświetlanie numeracji słupków, miałem wyświetlanie ograniczeń prędkości - wypasior google jeszcze długo niestety chyba tego nie będzie miało...

Wojteksw
09-11-2015, 12:12
Jeżeli jadę w dalszą drogę, to robię następująco: otwieram Targeo, nanoszę punkty przejazdu, konwertuję plik do AM i zapisuje własną trasę. Wtedy wiem którędy mnie prowadzi, nie zwracam uwagi na korki w trasie.

manfred
09-11-2015, 12:27
A świetny pomysł dzięki . Jest to sposób na to aby korzystać z AM ale tak jakby bardziej dokładnie :-)

wallace
09-11-2015, 13:15
Jeżeli jadę w dalszą drogę, to robię następująco: otwieram Targeo, nanoszę punkty przejazdu, konwertuję plik do AM i zapisuje własną trasę. Wtedy wiem którędy mnie prowadzi, nie zwracam uwagi na korki w trasie.

Ponad rok temu korzystałem z AM w ten sposób. Jednak w pliku trasy zapisanym z Targeo punkty pośrednie są zapisane z zerowym promieniem tolerancji i jeśli się przez nie nie przejedzie, to AM nie zalicza tego punktu i przez następne np. 200km usilnie próbuje cie na niego zawrócić.
Punkty pośrednie ustawiane w samej nawigacji AM mają niezerowe promienie tolerancji przejazdu, które są ustalane automatycznie zależnie od wielkości miejscowosci. Niby lepiej, ale nadal nie ma nad tym kontroli. Generalnie zrezygnowałem wtedy z AM, wolę Here, mimo że bez punktów pośrednich to można to obejść definiując kilka tras.

ekonet
10-11-2015, 13:01
Nokia Here może być używana off-line i on-line. Niestety, z aktualnością chyba jest tak sobie - niedawno próbowałem z ciekawości ponawigować łatwą trasą S8 do Wrocławia, a to bydlę cały czas starało się poprowadzić mnie drogami równoległymi, mimo iż nie było korków, a S8 miało narysowane i wyświetlone. GM bardzo lubię, bo: graficznie przypomina prawdziwą mapę fizyczną, reaguje na zatwardzenia drogowe, a przede wszystkim jest zintegrowane z Chrome i to, co sobie np. w biurze wyszukam przez komputer, mam w GM w telefonie jako ostatnie wyniki wyszukiwania.

PiKa
10-11-2015, 15:25
Użyłem wczoraj testowo GM. Genialny pomysł z pokazywanie różnicy czasowej na skrzyżowaniach. Ale komunikaty ma gorsze niż NE, w szczególności zjazdy z rond, ale też skręty za wcześnie mówił; oraz przesuwanie mapy chyba mniej płynne. Co do komunikatów "dalej prosto" po każdym skrzyżowaniu to nie jestem pewien jeszcze.

Najważniejszego czyli jakości mapy i danych o korkach jeszcze nie przetestowałem dostatecznie.

ekonet
10-11-2015, 16:32
W każdej nawigacji brakuje mi jednego - mogliby gdzieś wyświetlać (wiem, że często brakuje miejsca na ekranie), w jakiej miejscowości się aktualnie jest. ;)

MstrG
10-11-2015, 16:50
W każdej nawigacji brakuje mi jednego - mogliby gdzieś wyświetlać (wiem, że często brakuje miejsca na ekranie), w jakiej miejscowości się aktualnie jest. ;)

To AM nie pokazuje? Po środku na dole.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w3.automapa.pl/pl/upload/images/interface/win_pl.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/1fa8f19189effd6cdc1e362d15fe6616-2.jpg
źródło (http://www.download.net.pl/upload/files/gallery/old/ec/e/c/1fa8f19189effd6cdc1e362d15fe6616.jpg)

RobertMiernik
10-11-2015, 16:58
zwykle nazwa jest za długa a zaczyna od ulicy, więc i tak nie wiadomo, poza jak na pierwszym screenie Gagarina...

freefly
10-11-2015, 17:52

Wystarczy w trakcie jazdy oderwać wzrok od ekranu. Przy wjazdach do miejscowości są takie białe i zielona tablice z nazwami.;)

madebyzosiek
10-11-2015, 18:48
zwykle nazwa jest za długa a zaczyna od ulicy, więc i tak nie wiadomo, poza jak na pierwszym screenie Gagarina...
Można sobie ustawić w jakiej kolejności i co ma się wyświetlać. Może być tylko miejscowość nawet...

RobertMiernik
10-11-2015, 19:02
kurcze, jestem prawie pewny, że w czasach kiedy jej używałem się nie dało ;)

dmk
10-11-2015, 19:20
AM na androidzie tez wyświetla nazwę miejscowości i co bardzo lubię ograniczenia prędkości.

ralf
19-11-2015, 08:32
Ja jakiś czas temu kupiłem sobie nawigację do samochodu.Model Tom TOm. Koszt prawie 600 zł ale jestem z niej bardziej zadowolony nioz z telefonu. Niestety ale nawigacja w telefonie nie zawsze chodzi płynnie oraz nie raz wyprowadziła mnie na manowce. Jestem zdania,że o wiele wygodniejsza jest nawigacja tradycyjna. Nie musi być to również tak duzy wydatek. Sam brałem na raty. Kupowałem w sklepie rtv Euro agd i tam istnieje mozliwość kupna wybranego sprzętu na ponad 50 rat 0%. Sam zdecydowałem się na 12 rat. Spokojnie będę sobie to splacał przez rok.

manfred
19-11-2015, 08:46
Ja tam mogę jeździć na AM tylko gdy brak numerów posiłkuje się wtedy Google m

Jacek_Z
20-11-2015, 03:07
Bardzo się dziwię, że nie padła nazwa Sygic. Ja to mam i sobie chwalę. Ma wszystkie opcje o których mówicie. Czasami (rzadko) ograniczenia prędkości sa nieaktualne albo przesuniete o kilkanascie - kilkadziesiąt metrów.

PiKa
20-11-2015, 09:38
Z nowym dostawcą map ?

velaskez
24-11-2015, 19:42
Bardzo się dziwię, że nie padła nazwa Sygic. Ja to mam i sobie chwalę. Ma wszystkie opcje o których mówicie. Czasami (rzadko) ograniczenia prędkości sa nieaktualne albo przesuniete o kilkanascie - kilkadziesiąt metrów.

Też to mam. Jeździ ze mną na 7 calowym tablecie Samsunga. Dobra Mapa :smile:

Witek32
17-01-2016, 20:53
Nieładowana do ogryzka mapa i trasa Ostrów-Wrocław 120 km w jedna stronę. Zjadło w jedną stronę około 30 MB (chyba!!!!).
Trasa znana, ale włączyłem żeby syn nie czepiał się i głupot nie wygadywał (8,5 roku).
120 km - około 1,5 godz. I zauważyłem, że przyjechałem 5-7 minut PO czasie wyznaczonym przez GM (oczywiście postoje odliczałem). Trasa mniej więcej w 1/3 prowadziła autobanami (Vmax 140 km/h), ale ja śmigałem 100-110 km/h (zima i nieciekawie było na drogach) - może to dlatego.
Niby brakuje wyświetlania ograniczeń prędkości, ale od tego są znaki na drogach. Czasami warto popatrzeć PRZED siebie, a nie non stop na ekran smarta. :D
No i fajny gadżecik na koniec. Zajeżdżam, a tu na ogryzku fotka miejsca docelowego. Miło.